Menu

Αρμενική Γενοκτονία και Συλλογική Μνήμη

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 97 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους. Η επέτειος τιμήθηκε σε Ελλάδα και ελεύθερη Κύπρο. Η Αρμενική Κοινότητα Ελλάδος διοργάνωσε σχετική εκδήλωση μνήμης στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου των Αθηνών ενώ στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, μίλησε το βράδυ της παρελθούσης Δευτέρας σε εκδήλωση της Επιτροπής Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους εκφράζουν αλληλεγγύη στον αρμενικό λαό και στηρίζουν την προσπάθεια για αναγνώριση της γενοκτονίας, αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και καταδίκη της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας που με μεθοδικότητα θα πρέπει να αναληφθεί, για να τοποθετήσει το τουρκικό κράτος στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η γενοκτονία αυτή, η πρώτη του 20ου αιώνα, δεν υπάρχει μόνο στις 24 Απριλίου και δεν τη θυμόμαστε μόνο αυτή τη μέρα. Είναι ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και κατά συνέπεια δεν διαγράφεται από τη μνήμη μας όσο και να το θέλει το τουρκικό καθεστώς. Επιπλέον, η Τουρκία να πούμε πως δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Να θυμίσουμε πως η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν μόνο η αρχή και δεν εννοούμε απλώς ότι γενικεύτηκε με την γενοκτονία των Ασσυροχαλδαίων, των Εβραίων και των Ποντίων. Διότι ήταν μία συλλογική και ολική προσπάθεια εξόντωσης κάθε μη μουσουλμανικού πληθυσμού στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ήδη η αιχμή του δόρατος για τις γενοκτονίες που δεν έχουν αναγνωρισθεί ακόμα από τον ίδιο τον θύτη. Χάρη σε αυτόν τον αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, και άλλα θύματα μπήκαν στη διαδικασία διόρθωσης που είναι τόσο σημαντική. Διότι η αναγνώριση από τα άλλα κράτη δεν είναι το παν, αλλά μόνο και μόνο το πρώτο στάδιο του αγώνα. Για να περάσουμε στο δεύτερο στάδιο, η ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης είναι απαραίτητη.

Η αρμενική γενοκτονία και κάθε γενοκτονία δεν είναι απλώς ένα έγκλημα, το επαναλαμβάνουμε, αλλά ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Κράτη όπως είναι η Ελβετία και η Σλοβακία το έχουν εμπεδώσει και έχουν νομοθεσία ποινικοποίησης, το Βέλγιο είναι στον ίδιο δρόμο και στη Γαλλία γίνεται αγώνας. Σιγά σιγά όμως τα κράτη μέσω των λαών τους συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να παραμένουν ουδέτερα σε τέτοιου τύπου θέματα, αλλιώς παίρνουν το μέρος του θύτη.

Η γενοκτονία των Αρμενίων δεν είναι μόνο μία, αλλά η αρχική. Κατά συνέπεια η απραξία, η αρχική, έδωσε περιθώριο σε άλλους θύτες να διαπράξουν το δικό τους έγκλημα. Ακόμα και με τις αναγνωρίσεις, οι θύτες μπορούν να συνεχίσουν εύκολα το έργο τους. Γι’ αυτό το λόγο και ο αγώνας της ποινικοποίησης της μη αναγνώρισης πρέπει να δοθεί.

Η Κύπρος αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από τα πρώτα κράτη, το 1982 ακόμα και πριν την απόφαση της Ευρωβουλής το 1987. Και η Ελλάδα την αναγνώρισε το 1996, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων το 1994.
Πηγή: elkeda.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι