Menu

Ο Αρά Κεβορκιάν και το χορευτικό συγκρότημα 'Σιπάν' στη 50η Επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Αρμένιος Συνθέτης Αρά Κεβορκιάν με την Ορχήστρα του, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το Χορευτικό Συγκρότημα «Σιπάν» δίνουν παραστάσεις αφιερωμένες στη 50η Επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Ο διάσημος Αρμένιος Μουσικοσυνθέτης Αρά Κεβορκιάν με την καλλιτεχνική του ομάδα και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το χορευτικό συγκρότημα «Σιπάν» παρουσιάζουν παραστάσεις με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δύο εξαιρετικές μουσικο- χορευτικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία του στις 20 Νοεμβρίου. Η μουσική του Αρά Κεβορκιάν και οι χοροί, που θα παρουσιαστούν, υπό τη Μουσική Διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Karen Durgaryan θα οδηγήσουν το κοινό σ’ ένα ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου θα παρακολουθήσει την τραγωδία, αλλά και την αποφασιστικότητα, την αγωνιστικότητα και τη θέληση του Αρμένικου Έθνους για επιβίωση.

 Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010 στις 7:00μμ και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010 στις 6:00μμ. Οι παραστάσεις διοργανώνονται από το Γραφείου του Εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και από το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού – Πολιτιστικές Υπηρεσίες, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, FBME Bank ltd, MTN, ΟΠΑΠ Κύπρου, Troodos electric cables ltd, ΡΙΚ και οι εφημερίδες Πολίτης, Cyprus Mail και Vestnik Kipra. Εισιτήρια προς €10, διατίθενται στο Γραφείου του Εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας- 22454540 και το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου – 22313010 (από τις 17 Νοεμβρίου).

 Για περισσότερες πληροφορίες: 22454540, 22463144, www.czso.org.cy

O συνθέτης Ara Gevorgian γεννήθηκε στο Ερεβάν το 1960. Είναι γιός του Βάλια Σαμβελιάν – ενός διάσημου τραγουδιστή αρμενικών παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών. Στο διάστημα 1987-1989 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο Αρμένικο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όπου ήταν και ο επικεφαλής της τοπικής ποπ ορχήστρας. Στο διάστημα 1992-1999 εργάστηκε στην τηλεόραση της Αρμενίας ως μουσικός διευθυντής. Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία: το 2004 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Ηθοποιού της Δημοκρατίας της Αρμενίας από τον Πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσιαριάν, το 2006 τιμήθηκε με βραβείο για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Αρμενικής ορχηστρικής μουσικής και συμμετείχε στην τελετή έναρξης του Αρμενικού Πολιτιστικού Έτους στη Ρωσική Ομοσπονδία, που φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Συναυλιών του Κρεμλίνου στη Μόσχα. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι της Αρμενίας και της Ρωσίας Ρόμπερτ Κοτσιαριάν και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα, και ο διάσημος τραγουδιστής Σάρλ Αζναβούρ. Στον Αρά Κεβορκιάν απονεμήθηκε το τιμητικό μετάλλιο “Μιχαήλ Λομονόσοφ” από τη Ρωσική κυβέρνηση. Ο συνθέτης έχει συνεργαστεί με διάσημους Αρμενίους και ξένους μουσικούς και τραγουδιστές και συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ και παρουσιάστηκε σε διάφορες χώρες, όπως οι Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία, Συρία κ.α.

O μαέστρος Καρέν Ντουργκαριάν γεννήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας και αποφοίτησε από το Κρατικό Κονσερβατόριο του Ερεβάν το 1996. Το 1995 είχε διοριστεί ως Συνεργάτης Μαέστρος της Κρατικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αρμενίας και ήταν ο Φιλοξενούμενος (Resident) Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ερεβάν. Το 1996 ο Καρέν Ντουργκαριάν υπήρξε ο Μουσικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής “Μπρίττεν και Αρμενία”, που έγινε στο Ερεβάν και από το 1997 είναι ο μουσικός διευθυντής και μαέστρος του Κρατικού Μουσικού Θεάτρου Δωματίου του Ερεβάν. Τον Μάρτιο του 2001 πήρε τη θέση του Κύριου Μαέστρου του Θεάτρου της Εθνικής Κρατικής Όπερας και Μπαλέτου της Αρμενίας. Έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα στο Λυρικό Θέατρο του Κάλιαρι, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πορτογαλίας και τη Χορωδία της Εταιρίας Εθνικής Όπερας Σάο Κάρλος στη Λισσαβόνα, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης στο 11ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Όλυμπος, τη Κρατική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα Σιλάντιεφ στην Αίθουσα Συναυλιών του Κρεμλίνου, την Ορχήστρα του Θεάτρου Κάρλο Φελίτσιε. Έχει εμφανιστεί στις πιο διάσημες σκηνές μουσικής όπως την Όπερα της Θεσσαλονίκης, το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, το Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, και το Κολισέουμ του Λονδίνου.

Το 2000 o Αρμενικός Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος Χαμαζκαΐν δημιούργησε το Χορευτικό Συγκρότημα ΣΙΠΑΝ το οποίο αποτελείται από 45 μέλη και γιορτάζει φέτος τα 10-χρονά του. Το ΣΙΠΑΝ εμφανίζεται κάθε χρόνο και συμμετέχει σε διάφορα τοπικά και διεθνή φεστιβάλ στο νησί. Η Κυρία Janna Tahmizian, φημισμένη χορεύτρια και χορογράφος από την Αρμενία, με την τεράστια συνεισφορά και αφοσίωσή της, πέτυχε να ωθήσει νέα παιδιά, Αρμενίους της Κύπρου, αγόρια και κορίτσια να αγκαλιάσουν αυτό το όμορφο κομμάτι της πλούσιάς Αρμενικής κουλτούρας, παρά τις σημερινές δυσκολίες. Έχει καταφέρει να φέρει το συγκρότημα στο αξιοζήλευτο επίπεδο το οποίο κατέχει σήμερα, χάρη σε πολλές θυσίες και συστηματική σκληρή δουλειά. Η Κυρία Tahmizian διδάσκει στο Κρατικό Ινστιτούτο Χορού του Eρεβάν και επίσης εργάζεται ως Βοηθός Σκηνοθέτης και Χορογράφος στην Κρατική Όπερα του Ερεβάν. Ο Σύνδεσμος Χαμαζκαΐν οφείλει τεράστιο χρέος και ευγνωμοσύνη στην Κυπριακή κυβέρνηση για τη συνεισφορά και τη βοήθεια της, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στο να κρατηθεί ζωντανή η Αρμενική κουλτούρα. Με αυτή την ευκαιρία το ΣΙΠΑΝ θα ήθελε να εκφράσει εγκάρδια εκτίμηση για τη μεγάλη στήριξη του Εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή Κυρίου Βαρτκές Μαχτεσιάν, και σε όλους τους οργανισμούς και άτομα, που ενθάρρυναν το Συγκρότημα να συνεχίσει να διαπρέπει στην Κύπρο.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ιδρύθηκε το 1987 από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως Κρατική Ορχήστρα Δωματίου. Tο 2006, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκε το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, το οποίο ανέλαβε τη λειτουργία της Ορχήστρας από την 1.1.2007. Από την ημερομηνία αυτή η Ορχήστρα μετονομάστηκε σε Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΣΟΚ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Κύπρου. Παρουσιάζει συναυλίες συμφωνικής μουσικής που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αναπτύσσοντας τη γνώση και καλλιεργώντας την αγάπη για την κλασική μουσική σε όλο το νησί. Παράλληλα με τις συναυλίες, παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα κοινωνικής προσφοράς και εμπλέκεται ενεργά σε διάφορες δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου σε ολόκληρη την Κύπρο. Με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτιστικής ζωής στο νησί, η Ορχήστρα συνεργάζεται με διάφορους φορείς όπως πολιτιστικούς οργανισμούς, σχολεία, φεστιβάλ, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Με στόχο την προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η Σ.Ο.Κ. συνεργάζεται με Κύπριους συνθέτες, παρουσιάζοντας συχνά έργα τους σε πρώτη εκτέλεση, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, η Ορχήστρα προσφέρει συχνά ευκαιρίες σε νέους Κύπριους καλλιτέχνες να παρουσιαστούν μπροστά στο κοινό. Η Ορχήστρα έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού όπως Ελλάδα, Γερμανία, Δανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Μάλτα, και Αγγλία.

Πηγή: Music.net
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι