Menu

Ποντιακή Γενοκτονία

Η εξόντωση των Ποντίων και όλων των άλλων λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι δεν ήταν Τούρκοι, άρχισε από την εποχή του Β' Γερμανικού Ράιχ, όταν ο Κάιζερ Β', έθεσε υπό την προστασία του την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το 1908, οι Νεότουρκοι, φορέας του παντουρκισμού, με Γερμανούς συμβούλους αναλαμβάνουν την εξόντωση των Ελλήνων και των Αρμενίων. Μόνον όσοι αλλαξοπιστούν και προσαρμόζονται στην νέα τάξη πραγμάτων, μόνον αυτοί έχουν το δικαίωμα ζωής. Έτσι οι αγροτικοί πληθυσμοί υποφέρουν από αβάστακτες φορολογίες και γίνονται Μουσουλμάνοι για να σώσουν τη ζωή τους.
Το 1914 ο πληθυσμός (Άνω και Κάτω Αμισσού, 37 χωριά) υπολογίζεται σε 20.000 Έλληνες περίπου. Σε εκείνα τα χωριά, στον πόλεμο του 1914-1918, θα δημιουργηθεί και θα δράσει ένα αντάρτικο, καταπληκτικό, αν λογαριάσει κάποιος τις δυσκολίες του.
Το εγκληματικό όργιο της νεοτουρκικής συμμορίας, ιδιαίτερα ο Εμβέρ είχε ασχοληθεί με την εξόντωση των Ελλήνων , του πρώτου «διωγμού» με τον «λευκό θάνατο»( στις εξοντωτικές πορείες του εσωτερικού ) των Ελλήνων , ιδιαίτερα του Πόντου κατά την διάρκεια του Πρώτου Πολέμου (1914-1918). Χιλιάδες Ελλήνων εξοντώθηκαν με τον λευκό θάνατο (πορείες και τάγματα εργασίας). Έγραψαν πολλοί Πόντιοι ιστορικοί, όπως οι Π. Τριανταφυλλίδης, Δ. Αποστολίδης-Ιωακείμ Σάλτσης.
'Ολοι όσοι έγραψαν για τις εξοντώσεις των Ελλήνων , την έμπνευση την αποδίδουν στους Γερμανούς οργανωτές του τουρκικού στρατού. Ιδιαίτερα στους Φον Ντερ Γκολτς και Λίμαν Φον Σάντερς. Οι Γερμανοί κατέστρωσαν ένα δεκαετές πρόγραμμα εξοντώσεως. Η εφαρμογή, σε κάθε ευκαιρία, σταδιακά.
Το χρονικό εξοντώσεως των Ποντίων είναι ατελείωτο: Στην Μπάφρα, από 6270 γυναικόπαιδα και γέροντες σώθηκαν 2000 περίπου, οι πλείστοι των οποίων υπέκυψαν από εξανθηματικό τύφο. Μαζί τους 150 παιδιά του ορφανοτροφείου, στην πορεία του θανάτου προς την Μαλάτεια άντεξαν από τα 150 παιδιά τα 20.
Τον Ιούλιο του 1921 στις περιφέρειες Τραπεζούντας, Σουρμένων, Ριζούντος, εκτόπισαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό από 15-60 ετών .Στην πορεία κατέσφαξαν τους περισσότερους, οι δε υπόλοιποι πέθαναν από τις κακουχίες και τους βασανισμούς.
Στην Κερασούντα από 14.000 σώθηκαν μόνο 4.000 γυναικόπαιδα. Στην , Οινόη ο Οσμάν διέπραξε όσα και στην Κερασούντα. Στην Σαμψούντα ξεκληρίστηκαν όλοι οι Έλληνες με τις λευκές πορείες θανάτου. Ενδεικτικά αναφέραμε τα παραπάνω παραδείγματα.
Από το 1915 έως το 1924 δολοφονήθηκαν 353.000 Έλληνες του Πόντου. Αν προσθέσουμε και 700.000 Έλληνες της Ιωνίας, που δολοφονήθηκαν από τον τουρκικό στρατό, φθάνουμε στον αριθμό 1.050.000. Οι θηριωδίες των Τούρκων είναι αναρίθμητες (1921-1922), αποτελούν όμως απόδειξη του εξοντωτικού προγράμματος του Κεμάλ.

Εμείς οι Νεοέλληνες τι κάνουμε για να τους τιμούμε;
Χορεύαμε ζεϊμπέκικο και κάναμε κουμπαριές; Καταθέταμε στεφάνια στο μαυσωλείο του μεγαλύτερου σφαγέα του ελληνικού γένους (βλ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής )του Κεμάλ Ατατούρκ; Προσπαθούμε να εισάγουμε την κοσμική Τουρκία, τους απόγονους του Κεμάλ Ατατούρκ, άνευ όρων στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι πολέμιοι μιας τέτοιας εισόδου; Δεν τολμούμε να επεκτείνουμε τα 6 μίλια των χωρικών μας υδάτων σε 12 μίλια γιατί μας απειλούν με casus belli ( αιτία πολέμου ); Δεν τολμούμε να ανακοινώσουμε την Ελληνική ΑΟΖ ( Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη);
Είναι η μοίρα φαίνεται αυτού του τόπου να κυβερνιέται από μικρόψυχους και ανίκανους πολιτικούς. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι κάθε 25-35 χρόνια έχουμε και μια Εθνική καταστροφή. Μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων και την Μικρασιατική καταστροφή, έρχονται τα Σεπτεμβριανά στην Πόλη το 1955. Το 1974 νέα Εθνική καταστροφή στην Μαρτυρική Μεγαλόνησο. Πριν λίγα χρόνια την τραγωδία των Ιμίων , που καθιστούν πλέον γκρίζα ζώνη την βραχονησίδα. Αμφισβητούν πλέον την κυριαρχία μας στο Καστελόριζο, στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι.

Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω.
Χάνεται το όνομα της Μακεδονίας μας, οι Αλβανοί εγείρουν εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελληνική 'Ήπειρο, αμφισβητείται η Ελληνικότητα της Θράκης με περίεργες κινητοποιήσεις διπλωματών και πολιτικών της γείτονας χώρας, δημιουργείται αυτονομιστικό κίνημα της Κρήτης.
Η πατρίδα χάνεται, η χώρα βυθίζεται σε βαθειά πολύπλευρη κρίση και ημείς άδομεν.
Υποχρέωση όλων μας είναι η επαγρύπνηση, η καθημερινή ανησυχία μας και η αντίδρασή μας για όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν, πριν συμβούν.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέρασε τελικά το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Ποντίων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, βουλευτή Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και των... μελών της Δημοτικής Παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για την Θεσσαλονίκη», συζητήθηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίασή του, για τον αγώνα του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και των υπολοίπων Ελλήνων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Στην εισήγησή του ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας επεσήμανε ότι ενόψει της τραγικής Επετείου της 19ης Μαΐου είναι απαραίτητο το Δημοτικό Συμβούλιο της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης να πάρει ξεκάθαρη θέση και να συμπαρασταθεί με όποιο τρόπο μπορεί στην αναγνώριση της Γενοκτονίας εκ μέρους της Τουρκίας, που διεπράχθη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την τραγική επέτειο της 19ης Μαΐου, συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού όπως και του Μικρασιατικού Ελληνισμού για την αναγνώριση της γενοκτονίας που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από το Τουρκικό κράτος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα εναντίον των αδερφών μας οι οποίοι εκδιώχθηκαν με σφαγές και εξανδραποδισμούς από τις πατρογονικές τους εστίες.

Τα γεγονότα της περιόδου εκείνης οδήγησαν στον αποδεκατισμό και τον αφανισμό του Ελληνισμού της «καθ ημάς» Ανατολής, μετά από υπερχιλιετή λαμπρή παρουσία και δημιουργία στους ιστορικούς εκείνους τόπους.

Η επιδιωκόμενη προσέγγιση του ελληνικού και του τουρκικού λαού δεν μπορεί παρά να βασιστεί στην αναγνώριση από την σημερινή επίσημη Τουρκία αυτών των τραγικών ιστορικών γεγονότων, ως στοιχειώδους πράξης αυτοκριτικής που θα βοηθήσει στη θεμελίωση της ειρήνης και της καλής γειτονίας».
Διαβάστε περισσότερα...

Αυστραλία: Οι γυναίκες του Εργατικού κόμματος αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Ποντίων

Με ψήφισμά του, το Παναυστραλιανό Συνέδριο Γυναικών του Εργατικού κόμματος αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, που συντελέστηκε μεταξύ 1915 και 1923, τονίζοντας, μάλιστα, πως «ήταν ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας».

Μεταξύ των συνέδρων ήταν και η ομογενής Σοφία Κοτανίδη, επικεφαλής του φορέα "Return to Anatolia", η οποία εξέφρασε τη μεγάλη της ικανοποίηση για την υιοθέτηση του σχετικού ψηφίσματος. «Η αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος αλλά και η εκπαίδευση είναι τα κλειδιά για να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα στο μέλλον», τόνισε η κ. Κοτανίδη και εξέφρασε την ελπίδα και το εθνικό συνέδριο του Εργατικού κόμματος να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα» πρόσθεσε.

Στο ψήφισμά τους οι γυναίκες του Εργατικού κόμματος σημειώνουν, επιπλέον, ότι κατανοούν τη σημασία της αναγνώρισης της γενοκτονίας και καταδικάζουν «όλες τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος ως το εργαλείο που θα οδηγήσει στη λήθη».

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων.

 

 

Πηγή: agelioforos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Η αποφράδα ημέρα του ποντιακού Ελληνισμού. Σαν αύριο, το 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» αποβιβάζεται στη Σαμψούντα δήθεν για να ειρηνεύσει την περιοχή.

Αντί να προστατεύσει τους Ελληνες κατοίκους από τη δολοφονική μανία των Τσετών, συμμαχεί μ' αυτούς και τον υποκινητή τους Τοπάλ Οσμάν και με το σύνθημα «Η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους» θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης 353.000 Ελληνοποντίων.

«Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή εκπληρώνουμε ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού και διεκδικούμε αγωνιστικά τη διεθνή αναγνώρισή της», μας λέει ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Παρχαρίδης. «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου επί 75 χρόνια δυστυχώς αποσιωπήθηκε και απωθήθηκε σκόπιμα εκτός μνήμης, στο όνομα και στο βωμό της αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Εκτιμούμε ότι η φιλία και η συνεργασία αυτή δεν θα είναι ποτέ ειλικρινείς και αποτελεσματικές, όσο η Τουρκία εξακολουθεί επίμονα να αρνείται το παρελθόν της και εμείς να υποκρινόμαστε ότι το αγνοούμε».

Η ΠΟΕ υποστηρίζει ότι αποτελεί πεποίθηση της Διεθνούς Ενωσης Επιστημόνων για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ότι η οθωμανική εκστρατεία κατά των χριστιανικών μειονοτήτων της Αυτοκρατορίας, μεταξύ 1914 και 1923, συνιστά Γενοκτονία κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.

Αύριο, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει δύο εκδηλώσεις, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Μιλούν: στην πρώτη, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κοινωνιολόγος, πολιτικός επιστήμονας και ο Λεωνίδας Ραπτάκης, Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής. Θα ακολουθήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος. Στην Αθήνα κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Παπαδόπουλος, βουλευτής του σουηδικού κοινοβουλίου. *

 

 

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Δήλωση-σοκ Μπουτάρη: Τιμή να είναι η Θεσσαλονίκη γενέτειρα του Κεμάλ

Προκαλεί για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προχωρώντας σε εγκωμιαστικά σχόλια για τον σφαγέα Ποντίων και Μικρασιατών

Σε μια νέα προκλητική δήλωση προχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από την Κωνσταντινούπολη, επιφυλάσσοντας εγκωμιαστικά σχόλια για τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον υπ' αριθμόν ένα υπεύθυνο της γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων, αλλά και σφαγέα των ελληνικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που η Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα του Μουσταφά Κεμάλ, χωρίς βέβαια να αναλογίζεται ότι στην πόλη όπου είναι δήμαρχος κατοικούν χιλιάδες Πόντιοι και Μικρασιάτες.

«Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας σημειώνουν σταθερή πρόοδο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τοπμπάς, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να ενισχυθούν οι σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη. «Η Θεσσαλονίκη σημαίνει πολλά για τους Τούρκους, ως η πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ», δήλωσε.

Κατά τα άλλα, ο κ.Μπουτάρης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέπτεται την Πόλη, η οποία συνυπήρξε με τη Θεσσαλονίκη από τα βάθη της Ιστορίας, ενώ δήλωσε πως επιθυμεί οι πολίτες των δύο χωρών να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, ότι επιθυμεί να γνωρίσουν οι Τούρκοι τα οθωμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης και ότι πιστεύει πως οι ανταλλαγές φοιτητών και το άνοιγμα νέων πανεπιστημίων σίγουρα θα αναπτύξουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Αυτό που είναι σημαντικό», τόνισε, «είναι οι Τούρκοι να αισθάνονται σαν το σπίτι τους στην Θεσσαλονίκη, όπως οι Έλληνες αισθάνονται σαν το σπίτι τους στην Κωνσταντινούπολη». Είπε ακόμα ότι στόχος της επίσκεψής του είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης πόλης.

Ο κ. Toπμπάς κάλεσε ομάδες Ελλήνων τεχνικών να επισκεφτούν την Πόλη για να επωφεληθούν από την εμπειρία της Δημαρχίας σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού, μεταφορών, διαχείρισης στερεών αποβλήτων και υπηρεσιών του Δήμου.

«Η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας συνιστά σημαντική συνεισφορά στις σχέσεις των δύο χωρών», είπε και τόνισε ότι πιστεύει σε μια γόνιμη συνεργασία με τον κ. Μπουτάρη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ακόμη με παράγοντες του τουρισμού και ανακοίνωσε ότι από την 27η Μαΐου οι Τουρκικές Αερογραμμές αρχίζουν απευθείας πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Πηγή: voria.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι