Menu

Τώρα οι Τούρκοι ζητούν ακίνητα από την Ελλάδα

Ζήτημα "αμοιβαιότητας" με επιστροφή οθωμανικών ακινήτων θέτει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά την απόφαση της Άγκυρας να επιστρέψει ακίνητα ιδρυμάτων της ελληνικής μειονότητας

"Ιστορικό βήμα που δεν αποτελεί χειρονομία καλής θέλησης προς τις μειονότητες, αλλά επιστροφή του δικαίου στους πολίτες μας", χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, την απόφαση της Άγκυρας επιστροφής των ευαγών ιδρυμάτων της ελληνικής μειονότητας, που είχε κατασχέσει το τουρκικό κράτος....


Μη χάνοντας χρόνο όμως, ο κ. Νταβούτογλου προχωρά ακόμη ένα βήμα, κάνοντας λόγο για αμοιβαιότητα, με επιστροφή στην Τουρκία οθωμανικών ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Vatan", o Τούρκος ΥπΕξ εξέφρασε την ελπίδα, "αυτά τα σημαντικά βήματα, να αποτελέσουν παράδειγμα για τις άλλες χώρες. "Θα αποτελούσε ωραίο παράδειγμα η επιστροφή των ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων που πέρασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ειδικότερα στα Βαλκάνια με πρώτη την Ελλάδα, στους εκεί ομογενείς μας που είναι υπήκοοί τους", είπε χαρακτηριστικά.

Κερδισμένο το τουρκικό κράτος

Πάντως, όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Βακουφίων, Αντνάν Ερτέμ, στην εφημερίδα "Sabah", από την εφαρμογή αυτής της απόφασης, το τουρκικό κράτος "θα βγει κερδισμένο".

Δεδομένου ότι για τα ακίνητα που έχουν πουληθεί σε τρίτα πρόσωπα, θα καταβληθεί αποζημίωση βάσει της αντικειμενικής αξίας τους, υπογράμμισε, πως αυτή ισοδυναμεί "με το 1/5 των αποζημιώσεων, που θα καταβάλλονταν λόγω των αποφάσεων του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Όπως σημείωσε μάλιστα, τα ακίνητα που θα επιστραφούν - με την εφαρμογή της απόφασης - ανέρχονται σε 370, ενώ το 2008 είχαν γίνει 1.410 αιτήσεις για επιστροφή, με μόλις 181 να τυγχάνουν έγκρισης.

Υπενθυμίζεται, ότι η "Sabah", αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες, πως η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε με Προεδρικό Διάταγμα, να επιστρέψει και να καταγράψει στο κτηματολόγιο ακίνητα όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων, που είχαν δηλώσει μέχρι το 1936.

Το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας των ακινήτων προέκυψε μετά το 1936, οπότε και η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τις ενορίες και τα μειονοτικά ιδρύματα αναλυτικές δηλώσεις, με τα ακίνητα που κατείχαν.

Η Διεύθυνση Μειονοτικών Ιδρυμάτων θεώρησε ως τελικές και αμετάκλητες τις δηλώσεις αυτές και δεκαετίες αργότερα, με αυθαίρετες αποφάσεις, αφαίρεσε από τα ιδρύματα την κυριότητα όλων των ακινήτων που είτε από παράλειψη δεν δηλώθηκαν, είτε αποκτήθηκαν, μέσω δωρεάς, αγοράς και διαθήκης.
Πηγή: on-news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό το έτος οι τιμές των ακινήτων στην Αρμενία δεν θα μεταβληθούν

"Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους του 2011 δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στις τιμές στην αρμενική αγορά ακινήτων", ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου των Συμμετεχόντων στην Αγορά Υποθηκών( Association of Mortgage Market Participants ) Edward Oremyan.
Όσον αφορά τον ίδιο, σήμερα η ζήτηση για την ακίνητη περιουσία στην Αρμενία είναι αρκετά υψηλή, αλλά η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων εξαρτάται κυρίως από τη βελτίωση της ζήτησης των πελατών. Ο κ. Oremyan ανέφερε επίσης ότι το επίπεδο της πιστοληπτικής φερεγγυότητας του αρμενικού πληθυσμού δεν έχει παρουσιάσει εξέλιξη, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην αρμενική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με το Κρατικό Αρχείο για το Κτηματολόγιο, ο αριθμός των κτηματομεσιτικών συναλλαγών που καταγράφονται στο πρώτο τρίμηνο του 2011 έτος, ήταν αυξημένες σε ετήσια βάση, σχεδόν κατά 28% στα 36.499 $. Η αύξηση των τιμών για το τρίμηνο κυμαίνονταν 1,5 έως 3% ανάλογα με την τοποθεσία. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την απογραφή, οι μέσες τιμές για την μητροπολιτική στέγαση σε ένα τετράγωνο πολυκατοικιών είναι στα 271.000 AMD ανά τ.μ. και σε μονοκατοικίες στα 281.000 AMD ανά τ.μ. Στην περιφέρεια τις υψηλότερες τιμές σπιτιών έχουν καθιερωθεί σε πόλεις όπως η Abovyan και Vagharshapat (αρχίζουν από 160.000 AMD ανά τ.μ.), Ashtarak, Goris και Ijevan (περίπου στα 140,00 AMD ανά τ.μ.). Φέτος, περιοχή ως πιο δραστήρια ξεχώρισε το Kotayk με 14% επί του συνολικού αριθμού των συναλλαγών. Το μεσιτικό γραφείο "Yerkir" δραστηριοποιείτε στην Αρμενία. Παρέχει υπηρεσίες στα ακίνητα, στην νομική υποστήριξη, και την κατάρτιση των εγγράφων για αγορά, πώληση, ενοικίαση κατοικιών και εμπορικών ακινήτων.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2004 και αξία είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες από στις μεσιτικές επαγγελματικές επιχειρήσεις στο Ερεβάν. Οι ειδικοί της εταιρείας έχουν περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας στην αγορά ακινήτων. Υψηλή κατάρτιση των εμπειρογνωμόνων εγγυάται την λειτουργική λύση των προβλημάτων των πελατών οποιασδήποτε πολυπλοκότητας.
Η εταιρεία είναι ένας από τους ιδρυτές του Ένωσης Κτηματομεσιτών (Association of Realtors )της Αρμενίας. Η συμμετοχή στην Ένωση έχει την εμπιστοσύνη των πελατών, ενισχύει την ηγετική παρουσία της στην αγορά ακινήτων. Έχει εξαιρετική φήμη μεταξύ των εταίρων και των πελατών, και είναι υπερήφανοι για τον επαγγελματισμό της. Κατέχουν πιστοποιητικά σε όλες τις κατηγορίες των υπηρεσιών στα ακινητα στην επικράτεια της Αρμενίας. Το Πιστοποιητικό (АГ № 0487) έχει χορηγηθεί από τον Οργανισμό Πιστοποίησης των Μεσιτικών Υπηρεσιών.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ολλανδοί βουλευτές κατάθεσαν ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας τους για Γενοκτονία των Αρμενίων

Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο ολλανδικό κοινοβούλιο - η Χριστιανική Ένωση (ChristenUnie), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP), το Μεταρρυθμιστικό Πολιτικό Κόμμα (ΣΣΑ) και το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) - έστειλαν γραπτές ερωτήσεις σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων στον Υπουργό Εξωτερικών Uri Rosenthal.
Σε επιστολή απάντηση προς τους βουλευτές ο Rosenthal είπε για «φρικτά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1915», καθώς και την ανάγκη "για την Τουρκία και την Αρμενία για να ξεκινήσουν ένα διάλογο για το θέμα αυτό." Ωστόσο, απέφυγε τη χρήση του όρου «Γενοκτονία» στην επιστολή του , όπως αναφέρει το Nouvelles d'Arménie .
Για πολλά χρόνια, τόσο οι ολλανδοί πολιτικοί και τα ΜΜΕ της χώρας χρησιμοποιούν τον όρο "Γενοκτονία". Ο όρος χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους προηγούμενους υπουργούς Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος αναπληρωτή πρωθυπουργό Maxime Verhagen κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης. Φαίνεται ότι η νέα ολλανδική κυβέρνηση έχει αλλάξει τη θέση της υπό την πίεση της Τουρκίας. Οι Ολλανδοί βουλευτές ρώτησαν τον κ. Rosenthal εάν, κατά τη γνώμη του τα «γεγονότα» μπορεί να χαρακτηριστούν ως «Γενοκτονία», όπως ορίζεται στη Σύμβαση για την Πρόληψη της Γενοκτονίας. Τον ρώτησαν μάλιστα γιατί ο όρος δεν χρησιμοποιείται στην επιστολή του.
Τα κόμματα του υπενθύμισαν ότι το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας εξέδωσε ομόφωνα σύσταση στην Κυβέρνηση να συμπεριλάβει το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών για την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέρη ζήτησαν από τον υπουργό Rosenthal εάν η πολιτική έχει υποστεί ορισμένες αλλαγές.
Και στο τέλος οι Βουλευτές, ρώτησαν αν ο υπουργός θέλει να μελετήσει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός μνημείου για τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων έξω από τη Χάγη.
Ο υπουργός κ. Rosenthal απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει την ιδέα της οικοδόμησης ενός μνημείου κοντά στο κτίριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η Ομοσπονδία των Αρμενίων Οργανώσεων στις Κάτω Χώρες (FAON) χαιρέτισε την κρίσιμη αντίδραση του ολλανδικού Κοινοβουλίου, αλλά ήταν πολύ απογοητευμένη με τη θέση του υπουργού Rosenthal.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

15 χιλιάδες αυτοκίνητα εισάχθηκαν στην Αρμενία στους προηγούμενους 7 μήνες

1.135 τροχαία ατυχήματα έχουν καταχωρηθεί στην Αρμενία κατά τους πρώτους 7 μήνες του 2011, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αστυνομίας για τον έλεγχο της κυκλοφορίας δρόμων στην Αρμενία. Σύμφωνα με τον Norik Sargsyan, 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1697 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των τροχαίων ατυχημάτων, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά 143 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Εξήγησε ότι με την εδραίωση του λειτουργικού νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης των αυτοκινήτων. «Πριν οι οδηγοί απόφευγαν να καλέσουν την αστυνομία, αλλά τώρα περιμένουν για τους αστυνομικούς και τους ασφαλιστές να φτάσουν ακόμη και στην περίπτωση της μικρής σύγκρουση", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Ερεβάν ο κ. Sargsyan.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγωγή των οχημάτων έχει φοβερή αύξηση. "Πάνω από 15 χιλιάδες αυτοκίνητα εισαχθεκανί στην Αρμενία τους 7 τελευταίους μήνες. "Πρόσθεσε επίσης ότι κατά την περίοδο 2010-2011 ο αριθμός των οχημάτων αυξήθηκε κατά 35 000.
Ερωτηθείς πότε θα εγκατασταθούν τα ραντάρ της αστυνομίας, για να καταγράφουν τις παραβιάσεις στους δρόμους ,ο κ. Sargsyan, δήλωσε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και μέχρι το τέλος του έτους ειδικές συσκευές θα έχουν εγκατασταθεί σε 10 σταυροδρόμια του Ερεβάν.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη

Πρόεδρος της Αρμενίας κ. Sargsyan θα παρακολουθήσει την σύνοδο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν τα αρμενικά νέα. Επίσης ο Πρόεδρος Sargsyan δεν έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον ομόλογό του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Νωρίτερα το γραφείο Τύπου της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, είχε αναφέρει την προετοιμασία συνάντησης μεταξύ των Προέδρων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

4,6 % αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται στην Αρμενία

Ερεβάν. - Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Tigran Sargsyan την Τρίτη συμμετείχε στη συνεδρίαση του προσωπικού του ΥΠΕΞ και των επικεφαλείς των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό.

Ο κ. Tigran Sargsyan μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας της Αρμενίας, παρουσίασε τα επικείμενα προγράμματα και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός συνόψισε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2011 και σημείωσε ότι η αύξηση 4,6 τοις εκατό του ΑΕΠ αναμένεται για το 2011.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον ίδιο, από το επίπεδο του πληθωρισμού στο 10% η Αρμενία έχει φτάσει στο επίπεδο του 5%, το οποίο θα δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για την περιστολή του πληθωρισμού το 2012.
Αντανακλώντας για τα προγράμματα προτεραιότητας της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα καλύψει επίσης τη διαδικασία για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση πραγματοποίησε σημαντικές δραστηριότητες στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα, προς την κατεύθυνση της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής εκθέσεων που θα πρέπει να μειώσει σημαντικά τις επαφές των φορολογικών ελεγκτών με εκπροσώπους του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ο Πρωθυπουργός κ. Sargsyan ενημέρωσε τους διπλωμάτες ότι η έννοια της βιομηχανικής πολιτικής και το πρόγραμμα της εφαρμογής του αναπτύσσονται στην Αρμενία για πρώτη φορά. Και πρόσθεσε, αυτό θα εμπεριέχει την οικονομική δομή της Αρμενίας για τα επόμενα 10 χρόνια, προσδιορίζουν το παρόν και τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και περιορισμούς.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι