Menu

Σαρλ Αζναβούρ

Ο Σαρλ Αζναβούρ είναι ο διασημότερος σήμερα Γάλλος, τραγουδιστής και παράλληλα τραγουδοποιός, ηθοποιός, διπλωμάτης και Ιππότης ταγμάτων. Είναι ο μοναδικός στον κόσμο καλλιτέχνης που προς τιμή του, «εν ζωή», έχει ανεγερθεί μνημείο στο οποίο φέρεται ο ανδριάντας του.

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 22 Μαΐου του 1924. Είναι αρμενικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα είναι Βαγινάκ Αζναβουριάν. Γιος του Μικαέλ Αζναβουριάν, σπουδαίου βαρύτονου από την Τυφλίδα, και της ηθοποιού Κναν Μπαγδασαριάν, από την Τουρκία.
Λαμβάνοντας τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τους γονείς του, από την ηλικία των μόλις πέντε ετών συμμετείχε σε παραστάσεις βαριετέ συνοδεύοντας τον πατέρα του παίζοντας κιθάρα, και σε ηλικία εννέα ετών εγκατέλειψε το σχολείο, παρά την αντίδραση των γονιών του, προκειμένου να συνεχίσει τις καλλιτεχνικές του παραστάσεις και ως τραγουδιστής με το καλλιτεχνικό όνομα Αζναβούρ. Σε μία από εκείνες τις παραστάσεις τον γνώρισε η Εντίθ Πιάφ η οποία και τον προσέλάβε στην καλλιτεχνική της ομάδα κατά τις περιοδείες της.

Από τότε η καλλιτεχνική του εξέλιξη υπήρξε αλματώδης. Από νωρίς γνώρισε τις δημιουργίες του Αρμένιου Σαγιάτ Νοβά του 18ου αιώνα καθώς και του Ομάρ Καγιάμ πάνω στις οποίες ξεκίνησε να γράφει τραγούδια, ααπό το ύφος των οποίων και χαρακτηρίστηκαν «θλιμμένα τραγούδια» (tristesse chansons). Σημαντικότερα εξ αυτών ήταν μια διασκευή του Σαγιάτ Νοβά με τον τίτλο «», το "Ο νε σε ζαμαί", "Κομ ντες ετραζέ", και το "Σε ζουρ ταν αναντύ. Ιδιαίτερες όμως παγκόσμιες επιτυχίες που σημάδεψαν την δεκαετία του 1960 ήταν το "Λα Μάμμα" (1963) και το "Μεσιέ Καρνιμπάλ" της ομώνυμης οπερέτας που πρωτοανεβάστηκε στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου του 1963.

Ο Σαρλ Αζναβούρ έχει ερμηνεύσει περισσότερα από 1000 τραγούδια, επί το πλείστον στη γαλλική καθώς και πολλά στην αγγλική, ισπανική, ιταλική και γερμανική γλώσσα. Έχει κάνει πολλές περιοδείες εντός αλλά και εκτός Γαλλίας, όπως στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, ΗΠΑ και Καναδά, Αρμενία, Αίγυπτο, καθώς και στην Άπω Ανατολή. Παράλληλα έχει λάβει μέρος σε περίπου 60 κινηματογραφικές ταινίες ενώ υποστηρίζεται ότι έχουν πουληθεί περίπου 100.000.000 δίσκοι του. Μεταξύ των πολλών σπουδαίων τραγουδιστών που έχει συνεργαστεί κατά καιρούς συμπεριλαμβάνεται και η Ελληνίδα διεθνής τραγουδίστρια Νανά Μούσχουρη.
Το 1998 το CNN τον συμπεριέλαβε στην τριάδα των μεγαλύτερων τραγουδιστών του αιώνα μαζί με τους Έλβις Πρίσλεϊ και Μπομπ Ντύλαν.

Διακρίσεις

         Ο Ανδράντας του Σαρλ Αζναβούρ στη πόλη Γκιουρί της Αρμενίας

Έχει λάβει πλείστα βραβεία, και τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, το βραβείο Βικτουάρ της Γαλλίας, το βραβείο Σιζάρ, το βραβείο του 30ου Φεστιβάλ κινηματογράφου Αιγύπτου, όπως επίσης μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας, του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, Ιππότη Τάγματος του Καναδά, Ιππότη Τάγματος της Αρμενίας, παράσημο της Δημοκρατίας Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και χωρών της Λατινικής Αμερικής. Πρωτοστάστησε στην αποστολή βοήθειας στην Αρμενία και Αϊτή όταν επλήγησαν από σεισμούς. Διατηρεί διπλωματικό διαβατήριο Γαλλίας και Αρμενίας και είναι πρέσβης καλής θέλησης της Αρμενίας στην Ουνέσκο, καθώς επίσης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Αρμενίας στον ΟΗΕ. Στην Αρμενία έχει ανακηρυχεί εθνικός ήρωας ενώ μεγάλη πλατεία της πρωτεύουσας φέρει το όνομά του.

Ιδιωτική ζωή

Έχει τελέσει τρεις γάμους από τους οποίους έχει αποκτήσει έξι παιδιά. Σήμερα είναι μόνιμος κάτοικος της Γενεύης.

 

 

Πηγή: el.wikipedia.org

Διαβάστε περισσότερα...

Μουσείο Καλούστ Γκιουλμπενκιάν

Το Μουσείο Καλούστ Γκιουλμπενκιάν, (Museu Calouste Gulbenkian), είναι ένα σύνθετο μουσείο που βρίσκεται στη Λισσαβόνα, (Πορτογαλία), που εκτίθεται πλούσια συλλογή από αρχαία αντικείμενα και έργα μοντέρνας τέχνης. Το μουσείο ιδρύθηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του Καλούστ Γκιουλμπενκιάν, προκειμένου να φιλοξενήσει μόνιμα και να εκτίθεται η πλούσια συλλογή του που για λόγους ασφαλείας είχε παραχωρήσει τμηματικά, εν ζωή, σε διάφορα μουσεία διατηρώντας όμως την ιδιοκτησία τους. Το Μουσείο αυτό αποτελεί μέρος του ομώνυμου ιδρύματος που εδρεύει επίσης στη Λισαβόνα.

Γενικά

Ο Καλούστ Γκιουλμπενκιάν παράλληλα με τις επιτυχείς επιχειρήσεις του με αντικείμενο τα πετρέλαια της Μεσοποταμίας, που τον ανέδειξαν σε μεγιστάνα της εποχής του, υπήρξε και ένας παθιασμένος συλλέκτης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Η συλλεκτική του μάλιστα φιλοσοφία ήταν να αγοράζει "μόνο ότι καλλίτερο" υπήρχε στην αγορά της τέχνης. Λέγεται πως όταν κάτι του άρεσε δεν ησύχαζε μέχρι να το αποκτήσει. "Ακούραστος στα παζάρια και τις επαφές του" τελικά πετύχαινε ν΄ αποκτήσει αυτό που ποθούσε. Κατάφερε έτσι να συλλέξει περισσότερα από 6.000 περίπου έργα που ανάγονται από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα. Ειδικότερα τα κομμάτια που ανάγονται στην αρχαιότητα, θεωρούμενα εκπληκτικής ομορφιάς λόγω ελαχίστων ή καθόλου φθορών, προέρχονται από την Αίγυπτο, Βαβυλώνα, Ελλάδα, Ιταλία, Περσία αλλά και Άπω Ανατολή. Στη συλλογή του αυτή περιλαμβάνονται επίσης τα ωραιότερα κοσμήματα, τα καλούμενα Λαλίκ που θεωρούνται ιδιαίτερα κομψά και περίτεχνα.

Μουσείο

Το Μουσείο του οποίου οι εργασίες ανέγερσης ολοκληρώθηκαν το 1969, εντός ιδιόκτητου πάρκου, διακρίνεται σε αρχαιολογικό μέχρι σύγχρονης τέχνης και στην Πινακοθήκη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο παραλληλεπίπεδο τριώροφο κτίριο επενδεδυμένο με μάρμαρο, προσανατολισμένο έτσι ώστε από τους τεράστιους υαλοπίνακες να είναι όλοι οι χώροι του φωτεινοί. Η μαρμάρινη είσοδος διέρχεται πάνω από τεχνητό φρεάτιο νερού με εκατέρωθεν πίδακες. Από τη μεγάλη αίθουσα της εισόδου ξεκινούν από δεξιά και περιμετρικά οι εκθεσιακοί χώροι του αρχαιολογικού τμήματος ακολουθώντας μία χρονολογική και γεωγραφική σειρά με εκθέματα της αρχαίας ανατολικής, βαβυλωνιακής, περσικής, αιγυπτιακής, ελληνικής κλασσικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής, αραβικής, αρμενικής και οθωμανικής τέχνης.
Ένα επίσης τμήμα του μουσείου καλύπτεται με εκθέματα που αφορούν την τέχνη της τυπογραφίας, παλαιά βιβλία, νεότερη γλυπτική, ζωγραφική, διακοσμητική και ειδικά σε σύνθεση κοσμημάτων από ευγενή μέταλλα και πολύτιμες πέτρες, ελεφαντοστούν και κυρίως Λαλίκ που ανάγονται από τον 11ο μέχρι τον 20ο αιώνα, καθώς και έπιπλα των παραπάνω περιόδων.

Το έτερο τμήμα του μουσείου που ουσιαστικά πρόκειται για πινακοθήκη, που βρίσκεται στο κέντρο του ορόφου μεταξύ των δύο εσωτερικών υαλόφρακτων αίθριων, διαμορφωμένων σε μικρούς κήπους, περιλαμβάνονται πλείστα έργα από τον 15ο αιώνα, της Αναγέννησης, και τους μετέπειτα αιώνες που προέρχονται κυρίως από την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται θαυμαστά έργα των Βαν Άικ, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Νονέ, Ντεγκά κ.ά.

Σύντομη περιήγηση

Αίθουσες 1, 2 και 3

Ξεκινώντας από δεξιά της αίθουσας υποδοχής οι πρώτες αίθουσες 1, 2 και 3 , μικρές σε έκταση, εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα με εκθέματα από την αρχαία Αίγυπτο, την κλασική Ελλάδα και την Μεσοποταμία, μέχρι την ρωμαϊκή εποχή. όπου δεσπόζουν μια αλαβάστρινη κούπα της 3ης Αιγυπτιακής δυναστείας, η χρυσή μάσκα αρχαίας μούμιας /2.700 π.Χ.), αιγυπτιακό μπρούτζινο γλυπτό γάτας που ταΐζει τα μικρά της του 8ου αιώνα π.Χ., ελληνικά αγαλματίδια και ένας τεράστιος ελληνικός ερυθρόμορφος στατήρας του 5ου αιώνα π.Χ. καθώς επίσης ένα εντυπωσιακό «τόρο» από τερακότα της «Αναδυομένης Αφροδίτης», ρωμαϊκής περιόδου.
Τα εκθέματα της συλλογής αυτής συμπληρώνουν ένα μεγάλο ασσυριακό ανάγλυφο που παριστά τη φτερωτή Άνοιξη να μεταφέρει υδρία (9ου αιώνα π.Χ.) και έντεκα μετάλλια της ελληνιστικής περιόδου που βρέθηκαν στην Αίγυπτο που θεωρούνται ότι κατασκευάστηκαν στη Μακεδονία επ΄ ευκαιρία αγώνων που έγιναν στη μνήμη του Μ. Αλεξάνδρου το 242 (μ.Χ).

Αίθουσες 4 και 5

Ακολουθούν οι δύο τεράστιες αίθουσες 4 και 5 που εκτείνονται σε όλο το πλάτος του κτιρίου, οι μεγαλύτερες του μουσείου, αφιερωμένες σε εκθέματα ανατολικής και ισλαμικής τέχνης με αριστουργήματα χαλιών, υφασμάτων, ενδυμάτων, πιάτων φαγιάνς πλούσια διακοσμημένα από το φυτικό και ζωικό βασίλειο καθώς και άλλα περσικά τεχνουργήματα., όπως περίτεχνες σε διακόσμιση φιάλες Οθωμανών πριγκίπων, ομοίως λουστραρισμένες συριακές λάμπες από τζαμιά, με κατάληξη εκθέματα αρμενικής τέχνης. Ιδιαίτερα στο τμήμα εκθεμάτων αρμενικής τέχνης δεσπόζουν εξαιρετικά χειρόγραφα του 16ου μέχρι 18ου αιώνα που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη, την Περσία και την Κριμαία

Αίθουσα 6

Ακολουθεί η αίθουσα 6 που βρίσκεται κατ΄ έναντι των αιθουσών 1,2 και 3 από τις οποίες χωρίζει ο δεξιός υαλόφρακτος κήπος αίθριο με τροπικά φυτά. Η αίθουσα αυτή είναι αφιερωμένη σε εκθέματα της Άπω Ανατολής. Εδώ δεσπόζουν κινέζικες πορσελάνες και τεράστια βάζα με επισμαλτωμένη διακόσμηση γνωστή ως Φαμίγ Βερτ, χαρακτηριστική τέχνη επί δυναστείας Τσιγκ και ιδιαίτερα επί Αυτοκράτορα Κανγκ Χσι (1662- 1722), καθώς και άλλα αντικείμενα όπως κινέζικοι νεφρίτες, ημιπολύτιμοι λίθοι, μεταξωτές χρυσοκέντητες κουρτίνες, βιβλία και αντικείμενα από λάκα.
Της αίθουσας αυτής συνεχίζει διάδρομος εξόδου κάθετος προς το διάμηκες του κτιρίου που οδηγεί στην αίθουσα υποδοχής.

Αίθουσες 7, 8 και 9

Πριν το τέλος του διαδρόμου εξόδου της δεξιάς πτέρυγας βρίσκεται δεξιά η είσοδος των αιθουσών 7, 8 και 9, που εκτείνονται κατ΄ αντίθετη φορά εξόδου οι οποίες, ως κεντρικές αίθουσες του μουσείου (κατά πλάτος), αποτελούν την πινακοθήκη του μουσείου. Στις αίθουσες αυτές παρουσιάζονται αρχικά εκθέματα ευρωπαϊκής τέχνης, βυζαντινά και Αναγέννησης από τον 14ο μέχρι τον 17ο αιώνα περιλαμβάνοντας χειρόγραφα, μικρογραφίες, σπάνια βιβλία και μεσαιωνικά αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, όπου κύρια θέση αυτών κατέχουν δίπτυχα και τρίπτυχα, φιλοτεχνημένα στη Γαλλία που παρουσιάζουν σκηνές από τη ζωή του Ιησού Χριστού και της Παναγίας.
Αυτών ακολουθεί η έκθεση πρώιμων πινάκων ευρωπαϊκής ζωγραφικής με σπουδαίες δημιουργίες των αξιοτέρων ζωγράφων της Ευρώπης. που ξεκινά με τον Άγιο Ιωσήφ και την Αγία Αικατερίνη του Ροζιέρ βαν ντερ Βάιτεν, του σημαντικότερου ζωγράφου της Φλάνδρας του 15ου αιώνα. Η ζωγραφική της ιταλικής αναγέννησης εκπροσωπείται με τα έργα «Σάκρα Κονβερσατσιόνε» (Ιερή Συνομιλία) του Τσίμα ντα Κονελιάνο και το «Πορτραίτο νεαρής γυναίκας» του Δομένικου Γκιρλαντάγιο. Η συλλογή πινάκων συνεχίζει με έργα νεότερων Φλαμανδών, Γάλλων και Ολλανδών ζωγράφων.

Αίθουσες 10, 11 και 12

Ακολουθούν οι αίθουσες 10, 11 και 12 που καταλήγουν στο ΒΔ. άκρο του κτιρίου οι οποίες και είναι αφιερωμένες στη γαλλική διακοσμητική τέχνη, κυρίως του 17ου και 18ου αιώνα.

 

 

Πηγή: el.wikipedia.org

Διαβάστε περισσότερα...

Τρελά πρωτοχρονιάτικα έθιμα

Αργεντινή :
Οι Αργεντινοί δεν περιμένουν τα δώρα τους στις κάλτσες το τζάκι. Κάθε μέλος της οικογένειας τοποθετεί ένα ζευγάρι από τα αγαπημένα του παπούτσια στην πόρτα της εισόδου. Με την αλλαγή του χρόνου, κυρίαρχη θέση έχουν τα πυροτεχνήματα και απαραιτήτως ο χορός, ενώ αντίθετα με άλλες χώρες, δεν υπάρχουν τυχερά παιχνίδια.
Χονγκ-Κονγκ :
Οι κάτοικοι προτιμούν να εκδηλώνουν την αγάπη τους με μετρητά. Τυχερά χρήματα μοιράζονται σε κόκκινους φακέλους με το όνομα του παραλήπτη και ένα μήνυμα τύχης γραμμένο με χρυσό μελάνι. Συνήθως δίνονται από τους συγγενείς μόνο στα παιδιά της οικογένειας και στα ανύπαντρα μέλη. Όσο για τη διακόσμηση, όλα είναι κόκκινα, αφού το χρώμα συνδέεται με τη χαρά και την ευτυχία.

Βραζιλία :
Οι Βραζιλιάνες για γούρι φοράνε κάτω από τα λευκά ρούχα τους ένα κίτρινο εσώρουχο στρινγκ, ενώ οι Πρωτοχρονιές τους είναι ντυμένες στα λευκά. Με την αλλαγή του χρόνου πηγαίνουν στη θάλασσα και ρίχνουν στα κύματα λευκά λουλούδια για τη θεά της καλοτυχίας Γιαμαντζά. Το παραδοσιακό τους φαγητό αποτελείται από όσπρια, όπως σούπα από φακές ή μαύρα φασόλια που δηλώνουν την αφθονία. Λευκά κεριά, λευκά λουλούδια και φωτάκια πρωταγωνιστούν στη διακόσμηση.

Γαλλία :
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel), ο οποίος θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται. Ο Pere Noel συνοδεύεται από έναν άλλο παππούλη, τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ιταλία :
Στις 6 Ιανουαρίου τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τη γριά La Befana, η οποία ψάχνει τον μικρό Ιησού και στην πορεία της αναζήτησής της αφήνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά. Σύμφωνα με την Ιταλική παράδοση, η La Befana σκούπιζε το σπίτι της όταν δέχτηκε την επίσκεψη των τριών μάγων, οι οποίοι πήγαιναν να συναντήσουν το νεογέννητο Ιησού. Οι τρεις μάγοι, της ζήτησαν να τους ακολουθήσει αλλά η La Befana αρνήθηκε, διότι δεν είχε τελειώσει με το σκούπισμα του σπιτιού. Αργότερα όμως, το μετάνιωσε και μάζεψε όσα δώρα μπορούσε και προσπάθησε να ακολουθήσει τους τρεις μάγους. Δυστυχώς όμως δεν τους βρήκε ποτέ αλλά συνεχίζει ακόμα την αναζήτησή της για τον Χριστό, γι’ αυτό κάθε χρόνο αφήνει δώρα στα παιδιά.

Λιθουανία :
Εκεί πιστεύουν ότι ο Άγιος Βασίλης φέρνει τα δώρα του όχι σε μία μέρα (ή νύχτα) μόνο αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από 24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, δηλαδή για μια περίοδο 12 ημερών. Τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όμως ανοίγονται στις 4 Ιανουαρίου.

Ιράν :
Πρωτοχρονιά στην αρχή της άνοιξης και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου. Η ιρανική πρωτοχρονιά αποκαλείται «Νορούζ», που σημαίνει «νέα ζωή» . Οι γιορτές διαρκούν 13 μέρες, ενώ τα γιορτινά τραπέζια είναι στρωμένα με τα επτά “S”. Samanoo (φυτρωμένο σιτάρι), Sumak (σουμάκ, τοπικό ποτό), Serkeh (ξίδι), Seeb (μήλα), Sekkeh (χρυσά νομίσματα), Sombol (ζουμπούλια), Sear (σκόρδο) που συμβολίζουν την υγεία, την ομορφιά, την ευτυχία, την ευημερία και την υπομονή.

Κίνα :
Ο δράκος είναι η πιο δημοφιλής φιγούρα της κινέζικης πρωτοχρονιάς, γνωστής ως Yuan Tan, που γιορτάζεται μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου. Η δυνατή μουσική και τα κλεισμένα με χαρτιά παράθυρα διώχνουν τα κακά πνεύματα, ενώ το μανταρίνι έχει την τιμητική του και δίνεται πάντα ως δώρο σε ζευγάρι.

Αιθιοπία : Το Ιουλιανό ημερολόγιο της Αιθιοπίας επιβάλει ανοιξιάτικη πρωτοχρονιά (Enkutatash, το πολυτιμότερο των δώρων) και δώρα μπουκέτα από τα περίφημα Meskel Flowers.

Ινδία :
Το Diwalli είναι η γιορτή του φωτός. Λάμπες και κεριά, παντού για τους Ινδούς, οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι τον Γάγγη για το τελετουργικό τους μπάνιο.

Μεξικό :
Η 28η Δεκεμβρίου, δηλαδή η μέρα κατά την οποία ο Ηρώδης διέταξε τη σφαγή των νηπίων, είναι όπως η δική μας πρωταπριλιά, μια μέρα γεμάτη ψέματα και φάρσες. Η 1η Ιανουαρίου λέγεται “Dia de los Reyes”, δηλαδή «η μέρα των βασιλιάδων ή των μάγων», οπότε και τα μικρά παιδιά παίρνουν τα δώρα τους. Την ίδια μέρα, κόβεται και μια παραδοσιακή πίτα η οποία περιέχει μια μικρή κούκλα που συμβολίζει τον νεογέννητο Χριστό. Όποιος βρει την κούκλα μέσα στο κομμάτι του, πρέπει να δεξιωθεί φίλους και συγγενείς στις 2 Φεβρουαρίου.

Σουηδία :
Πρωταγωνιστές παντού, από τις φόρμες για τα γιορτινά γλυκά μέχρι τα καρουσέλ, το αλογάκι και οι βόλτες με snowmobile συνθέτουν το σκηνικό της Σουηδίας.

Ισπανία-Πορτογαλία : Το σταφύλι κατέχει κυρίαρχη θέση στην πρωτοχρονιά τους. Μόλις το παραδοσιακό ρολόι-κούκος χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι τρώνε 12 ρώγες σταφύλι για να εξασφαλιστεί η καλοτυχία του χρόνου.

Στην Ισπανία, το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου τα παιδιά τοποθετούν τα παπούτσια τους στα μπαλκόνια ή στα παράθυρα. Η επόμενη μέρα δηλαδή η ημέρα των Θεοφανίων, είναι η μέρα κατά την οποία οι τρεις μάγοι προσκύνησαν το νεογέννητο Ιησού και του πρόσφεραν τα δώρα τους. Σύμφωνα με την παράδοση, οι τρεις μάγοι έρχονται το βράδυ πριν τα Θεοφάνια και γεμίζουν τα παπούτσια των παιδιών με δώρα.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Γαλλία στο στόχαστρο των τούρκων χάκερ

Το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, με αφορμή την έγκριση από τη γαλλική κάτω Βουλή νομοσχεδίου για την … ποινικοποίηση της απόρριψης της γενοκτονίας των Αρμενίων, μεταφέρθηκε και στο Διαδίκτυο με τους Τούρκους χάκερ να βάζουν στο στόχαστρο τους γαλλικούς ιστότοπους και να απειλούν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις, κυρίως ενάντια εκείνων των βουλευτών που ψήφισαν τον νόμο.

Συγκεκριμένα, το πρωί των Χριστουγέννων, ο iSKORPiTX, ο πιο διάσημος Τούρκος χάκερ, κατάφερε να διεισδύσει στον ιστότοπο της Γαλλικής Βουλής, αποκλείοντάς τον για δύο σχεδόν ημέρες.

Επίσης, η ομάδα grayhatz διείσδυσε στην ιστοσελίδα της βουλευτού του κόμματος του Σαρκοζί, Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), και εισηγήτριας του νόμου, Βαλερί Μπογιέ. Η βουλευτής μάλιστα κατήγγειλε ότι δέχτηκε και σοβαρές απειλές κατά της ζωής της όπως και η οικογένειά της. Θύμα των Τούρκων χάκερ έπεσε και ο βουλευτής του UMP Μπερνάρ Ντεπιέρ.

Στη σελίδα της Μπογιέ εμφανίζονταν σε μαύρο πλαίσιο η τουρκική σημαία και ένα μήνυμα σε αγγλικά και τουρκικά που έλεγε: «Γαλλία… τι δημοκρατική χώρα. Αντί να συζητάτε τι έγινε με τους Αρμένιους, κοιτάξτε τα δικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Αλγερία». Επίσης, στο σάιτ των grayhatz, η αρμενική κοινότητα στη Γαλλία χαρακτηρίζεται ως «εγωιστική», η οποία επιχειρεί να «εκμεταλλευτεί» την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί.

Αλλά οι κυβερνο-επιθέσεις είχαν και συνέχεια: η ομάδα Τούρκων εθνικιστών χάκερ MilliKuvvetler.net απέκτησαν παράνομη πρόσβαση σε περίπου 100 ιστότοπους που σχετίζονται με την αρμενική διασπορά στη Γαλλία, «ανεβάζοντας» ένα μήνυμα στα τουρκικά και στα αγγλικά, το οποίο κατηγορούσε τη Γαλλία για τη «γενοκτονία στην Αλγερία». «Οι Γάλλοι στρατιώτες έσφαξαν τους Αλγερινούς και βίασαν τις γυναίκες» ανέφεραν τα μηνύματα.

Όπως επισημαίνει το «Έθνος της Κυριακής», δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που Τούρκοι χάκερ επιτίθενται σε γαλλικές ιστοσελίδες. Τον Νοέμβριο, μία άλλη ομάδα χάκερ, οι Akincilar, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στην ιστοσελίδα της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Charlie Hebdo» εξαιτίας ενός αφιερώματος που είχε ετοιμάσει για την Τυνησία και το είχε ονομάσει «Charia Hebdo», κάνοντας λογοπαίγνιο με τον νόμο της Σαρία. Τότε, ο Εκμπέρ, 20χρονος φοιτητής στην Κωνσταντινούπολη, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Μαύρο Μήλο», είχε δηλώσει πως αυτός μαζί με μια μικρή ομάδα κατάφεραν να «χακέψουν» την ιστοσελίδα, μετά 6 ώρες δουλειάς, αρνήθηκε ωστόσο πως αυτός και η ομάδα του είχαν την οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση με μολότοφ κατά των γραφείων της εφημερίδας.

Οι Akincilar (πήραν το όνομά τους από τους ιππείς του Οθωμανικού στρατού) έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές κυβερνο-επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, κυρίως εναντίων ισραηλινών, αρμενικών και κουρδικών ιστοτόπων σε μια προσπάθεια, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, να «υπερασπιστούν τις τουρκικές εθνικές αξίες». Επίσης, είχαν «επιτεθεί» και στην ιστοσελίδα του τουρκικού σατιρικού περιοδικού, «Ο Πιγκουίνος», μετά ένα καρτούν που είχε δημοσιεύσει και το οποίο σατίριζε την ισλαμική πίστη. Ωστόσο, η ομάδα δεν έχει ουδέποτε ενοχληθεί από τις διωκτικές αρχές, σε αντίθεση με το… περιοδικό το οποίο έχει βρεθεί στο στόχαστρο δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Οι διάφορες ομάδες χάκερ έχουν ενωθεί υπό την ομπρέλα του Τουρκικού Στρατού Κυβερνοπολεμιστών, με εθνικιστική δράση. Συμμετέχουν οι πρωτοπόροι 1923Turk, οι Akincilar, οι Ayyildiz Tim, οι TurkGuvenligi κ.ά. που δρουν εδώ κι αρκετά χρόνια.

Στο στόχαστρο των Τούρκων χάκερ έχει μπει και η χώρα μας. Πριν από έναν χρόνο σημειώθηκε επίθεση στο site της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στην πρώτη σελίδα του οποίου εμφανιζόταν η τουρκική σημαία, ο Κεμάλ Ατατούρκ και ένα «ιστορικό» κείμενο για την ελληνική ήττα στη Σμύρνη. Επίσης, τον Νοέμβριο «χάκεψαν» την τράπεζα Aegean Baltic Bank, η οποία έχει πλούσια δραστηριότητα στον ναυτιλιακό χώρο. Αλλά και ελληνορθόδοξες ιστοσελίδες έχουν πέσει κατά καιρούς θύματα Τούρκων χάκερ, ενώ το 2007 η ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είχε δεχτεί επίθεση, λίγο μετά τη λήξη της αναμέτρησης της Ελλάδας με την Τουρκία για τον 3ο προκριματικό όμιλο του EURO 2008. Είχε προηγηθεί η νίκη της Εθνικής μας μέσα στην Κωνσταντινούπολη.

 

Πηγή: techit.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι