Menu

Αρτσάχ και οδικές συγκοινωνίες

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους του Αρτσάχ, ο πληθυσμός του εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις οδικές συγκοινωνίες. Βέβαια, αυτές εξαρτώνται άμεσα από το οδικό δίκτυο, μα όχι μόνο. Το οδικό δίκτυο είναι εκ φύσεως βραδυκίνητο στην ανάπτυξή του, ενώ οι οδικές συγκοινωνίες διαθέτουν μεγάλη δυναμική. Η ενίσχυση των οδικών συγκοινωνιών επιτρέπει μία τοπική σύγκρουση με ολικές επιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, οι οδικές συγκοινωνίες εξ ορισμού θεωρούνται ότι εξυπηρετούν ολόκληρη την εδαφική έκταση του Αρτσάχ. Μόνο που αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα και έτσι έχουμε χωριά που είναι απομονωμένα διότι δεν βρίσκονται κοντά σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Ειδικά ορισμένες μονάδες παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων δεν μπορούν να χρησιμοποιούν άμεσα αυτούς τους άξονες. Όμως αυτή η τροφοδότηση του πληθυσμού είναι απαραίτητη. Έτσι δώσαμε κίνητρα στις φάρμες για να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους. Αλλά αυτή η λύση εξυπηρετεί μόνο τοπικά. Στην πραγματικότητα, εάν η συγκεκριμένη φάρμα έχει αναπτυχθεί, τότε θα έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερες ποσότητες υπερκαλύπτοντας τις τοπικές ανάγκες. Και έτσι, αναγκαστικά, είναι εξαρτημένη από υπηρεσίες διανομής. Η διανομή, λοιπόν, εξαρτάται από τις οδικές συγκοινωνίες, εφόσον το Αρτσάχ δεν μπορεί να στηριχτεί σε μια σιδηροδρομική δομή χωρίς να επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια στον τομέα της κατασκευής σηράγγων. Όσον αφορά στις πλωτές μεταφορές, αυτές αποκλείονται de facto, δεδομένης της μορφολογίας του εδάφους. Γι’ αυτόν το λόγο, οι οδικές συγκοινωνίες είναι η βάση του προβλήματος. Εάν τις ενισχύσουμε, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μία δυναμική διάχυσης, ικανή να επηρεάσει ολικά τα σημεία παραγωγής και κατανάλωσης στο Αρτσάχ. Αυτό το μέτρο δεν πρέπει να είναι αναγκαστικά κυβερνητικό ούτε να βασίζεται σε απόλυτο μονοπώλιο το οποίο θα μπορούσε να παραλύσει τη χώρα σε περίπτωση προβλήματος. Αντιθέτως, η κυβέρνηση μπορεί να δώσει ειδικά κίνητρα έτσι ώστε οι οδικές συγκοινωνίες να είναι αποτελεσματικές, ικανές να τονώσουν την οικονομία συνολικά. Ακόμα ένα πλεονέκτημα αυτού του μέτρου, είναι η ευελιξία της υποδομής προς εφαρμογή. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορεί πλέον να αποτελεί εύκολο στόχο σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης. Εξάλλου είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα της Κύπρου που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις οδικές συγκοινωνίες για τη διανομή των προϊόντων. Πρόκειται, λοιπόν, προπαντός περί πρωτοβουλίας εκ μέρους του Αρτσάχ και αναμφίβολα της διασποράς για επενδύσεις σ’ αυτόν τον τομέα, διότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές τεχνικές δυσκολίες. Επιπλέον, αυτό βοηθά να συντονιστούν οι μη οργανωμένες επενδύσεις της διασποράς οι οποίες δημιουργούν οικονομική αστάθεια διότι δίνουν κυρίως τοπικές λύσεις χωρίς να υπολογίζουν καθόλου τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Ενώ οι οδικές συγκοινωνίες μέσω του σημαντικού ρόλου τους βοηθούν να ενισχυθεί συνολικά η οικονομική κατάσταση του Αρτσάχ.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Τουρκία πληρώνει αποζημιώσεις για την εισβολή του Αττίλα

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε 13 Ελληνοκυπρίους που προσέφυγαν σ΄ αυτό
Δικαστική - απόφαση σταθμός, που αφήνει ανοικτό το πεδίο και για άλλες αγωγές, χαρακτηρίζεται στη Λευκωσία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδικάζει την Τουρκία για παράνομες κατασχέσεις περιουσιών Ελληνοκυπρίων.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε 13 Ελληνοκυπρίους που προσέφυγαν σ΄ αυτό επειδή στερήθηκαν τις περιουσίες τους κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι αποζημιώσεις που οφείλει να καταβάλει η Τουρκία στους 13 Ελληνοκύπριους είναι από 100.000 ευρώ έως και 8.000.000 ευρώ για τον καθένα. Και τούτο γιατί το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η Τουρκία προκάλεσε με το άρπαγμα των περιουσιών ηθική και υλική βλάβη στους Ελληνοκύπριους, ενώ με την ίδια απόφαση υποχρεώνεται να πληρώσει και 15.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Η Τουρκία καταδικάσθηκε για παραβίαση του δικαιώματος του σεβασμού στην ιδιωτική οικογενειακή ζωή.

Την ίδια ώρα προσχέδιο του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία ζητεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και εκφράζει την υποστήριξή του στις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση, για την επιστροφή της Αμμοχώστου καθώς και το άνοιγμα του λιμανιού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης για την Τουρκία έχει εισηγήτρια την Ολλανδή ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κυρία Ρία Όμεν και ήδη είναι έτοιμο να κατατεθεί.

Στο κείμενο υπάρχει αναφορά με την οποία καλείται η Άγκυρα να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Επιτροπής Αγνοουμένων για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ενώ εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της Άγκυρας να παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, μόλις αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία η Κύπρος.
Πηγή: on-news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To γαλλικό παιχνίδι με τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Toυ Vadim Trukhachev
για την εφημερίδα Pravda

Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ένα νόμο, ο οποίος θεσπίζει ποινικές κυρώσεις για την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (το 1915). Από τώρα και στο εξής, αυτή η παράνομη πράξη της άρνησης θα τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ. Αλλά η Τουρκία έχει ετοιμάσει την σκληρή απάντησή της.

Ο συντάκτης του νομοσχεδίου είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος “ Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα,” Βαλερί Μπουαγιέ, αλλά και οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Στην παρούσα φάση, το νομοσχέδιο βρίσκεται στα χέρια της Γερουσίας. Θεωρείται δεδομένο ότι η Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου θα ψηφίσει υπέρ του μέσα στους επόμενους έξι μήνες (το καλοκαίρι του 2012 εκπνέουν οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου), και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα το επικυρώσει.

Το γεγονός ότι το 1915 οι οθωμανικές αρχές διέπραξαν τη γενοκτονία των Αρμενίων, κατά την οποία δολοφονήθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι (αυτός είναι ο αριθμός που αναφέρεται συχνότερα σε ιστορικές μελέτες) έχει αναγνωριστεί από τη Γαλλία ήδη από τις αρχές του 2001. Πέντε χρόνια αργότερα, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα υποσχέθηκε να ψηφίσει ένα νόμο σχετικό με την άρνηση της γενοκτονίας, πλην όμως δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Ένα χρόνο μετά, το 2007, ο συντηρητικός πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε να επικυρώσει το νομοσχέδιο και όλα δείχνουν ότι θα τηρήσει τον λόγο του προτού λήξει η θητεία του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να αποτρέψει την υπερψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Έστειλε επιστολή στο Παρίσι, απειλώντας να αποσύρει την Τούρκο πρεσβευτή από τη Γαλλία και να απομακρύνει τον Γάλλο ομόλογό του από την Άγκυρα. Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο θα μπει σε εφαρμογή, οι Γάλλοι θα χάσουν την πρόσβαση σε κάποιους τομείς της τουρκικής οικονομίας όπως είναι οι μεταφορές και η πώληση αμυντικών εξοπλισμών. Συγχρόνως, θα καταργηθούν οι πολιτικές και πολιτιστικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ μίλησε στο ίδιο πνεύμα. “ Πρόκειται για μια αψυχολόγητη διαστρέβλωση της ιστορίας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας”, είπε. “ Μας είναι αδύνατο να αποδεχθούμε το νομοσχέδιο που είναι σήμερα στην ημερήσια διάταξη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, το οποίο έχει ως στόχο την απαγόρευση της ελευθερίας της άρνησης αθέμιτων και αβάσιμων κατηγοριών εις βάρος της χώρας και του έθνους μας. Ελπίζω ότι η Γαλλία δεν θα προβεί σε αυτό το βήμα, το οποίο αποτελεί προσβολή για την ελευθερία της έκφρασης”, δήλωσε ο Γκιούλ.

Την ημέρα της ψηφοφορίας, πάνω από 4.000 Τούρκοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού. Ωστόσο, ούτε οι κραυγές στους δρόμους, ούτε οι επιστολές από τους Γκιουλ και Ερντογάν δεν είχαν κάποια επίδραση στην απόφαση των Γάλλων βουλευτών. Ο δε συντάκτης του νομοσχεδίου, Βαλερί Μπουαγιέ, κατηγορεί τους Τούρκους για “ απαράδεκτες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας”.

Ο Γάλλος υπουργός Κοινοβουλευτικών Σχέσεων, Πατρίκ Ολιέ, επεχείρησε να εξομαλύνει την κατάσταση. “ Το κείμενο αυτό δεν στρέφεται κατά κανενός. Υπάρχει απλώς η πρόθεση να συμπληρώσει το ποινικό μας δίκαιο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αντίδραση των Τούρκων φίλων μας. Η Γαλλική Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα καθώς και η συνεργασία για την ειρήνη και την ελευθερία στη Συρία και το Αφγανιστάν, η συνεργασία μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της G20, η οικονομική και πολιτιστική συνεργασία μας είναι αρκετά ισχυροί παράγοντες ώστε να ξεπεραστούν οι δοκιμασίες αυτές και να μπορέσει να επιβιώσει η σχέση μεταξύ των δύο χωρών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολιέ.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Άγκυρα δεν άκουσε καν τα λόγια του. Ο Τούρκος Πρέσβης στο Παρίσι, Ταχσίν Μπουρτζούογλου, δήλωσε αποφασισμένος να επιστρέψει στην πατρίδα του. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Γαλλία πρόκειται να χάσει έργα ύψους 40-50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά από την απόφαση αυτή, ο Ερντογάν απεκάλεσε τη Γαλλία “ πρότυπο ρατσισμού, διακρίσεων και ξενοφοβίας”. Η Τουρκία διέκοψε κάθε συνεργασία με τη Γαλλία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Στο εξής, τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τουρκικά αεροδρόμια και λιμάνια. Η οικονομική και πολιτική συνεργασία έχει επίσης ελαχιστοποιηθεί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Έντβαρντ Ναλμπαντιάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των Γάλλων βουλευτών. “ Η Γαλλία επιβεβαίωσε τη φήμη της ως λίκνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για άλλη μια φορά απέδειξε τη δέσμευσή της έναντι των οικουμενικών αξιών. Πριν από 10 χρόνια, αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο γαλλικός λαός απέδειξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η υψηλότερη αξία του. Επανέλαβε, ώστε να το ακούσει όλος ο κόσμος, ότι στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν υπάρχει παραγραφή, και ότι η άρνηση τους θα πρέπει να καταδικάζεται απερίφραστα”, δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός.

Τα τραγικά εκείνα γεγονότα, που χρονολογούνται εδώ και πάνω από έναν αιώνα, συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξακολουθούν να απασχολούν όχι μόνο ιστορικούς, αλλά και πολιτικούς. Τα αποδεικτικά στοιχεία της γενοκτονίας είναι οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής, οι περιγραφές και αναφορές ξένων διπλωματών και ιεραποστόλων και τα τηλεγραφήματα Τούρκων πολιτικών. Ωστόσο, οι πληροφορίες των τουρκικών αρχείων εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα των τραγικών γεγονότων του 1915. Το βασικό ερώτημα είναι πόσοι Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, και εάν τα γεγονότα θα πρέπει να θεωρηθούν ως σκόπιμη εξόντωση εθνοτικών ομάδων ή “ απλά” ως μια μαζική δολοφονία.

Η αρμενική πλευρά επιμένει ότι διεπράχθη εκ προμελέτης γενοκτονία μισού εκατομμυρίου ανθρώπων (αλλά μερικές αναφορές κάνουν λόγο για δύο εκατομμύριαι, και άλλες για ένα). Οι ιστορικοί διαφόρων χωρών μιλούν για 600.000 έως 800.000 νεκρούς. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι εκείνη την περίοδο, εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι έφυγαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και πολλές αρμενικές εκκλησίες καταστράφηκαν. Οι πολλαπλές περιπτώσεις βίαιης καταστολής εναντίον των Αρμενίων, οι οποίοι συχνά χαρακτηρίζονταν ως “ απείθαρχοι” από τις τουρκικές αρχές, σημειώθηκαν πριν και μετά το 1915.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι δεν ήταν περισσότεροι από 200 χιλιάδες εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους τότε, και αυτό συνέβη, κατά κύριο λόγο, εξαιτίας της πείνας, των ανθυγιεινών συνθηκών ζωής και των επιδημιών. Ο λόγος είναι σαφής: εάν η γενοκτονία αναγνωριστεί, οι απόγονοι των θυμάτων θα έχουν λόγους να διεκδικήσουν δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Γι’ αυτό κυρίως τον λόγο, το σύγχρονο τουρκικό κράτος προσπαθεί να αποτρέψει ακόμη και τη δημόσια συζήτηση για τη γενοκτονία. Οι όποιες προσπάθειες να αναγνωριστεί η γενοκτονία εκτός της χώρας προκαλούν πάντα την εξαιρετικά επώδυνη αντίδραση της Τουρκίας.

Μέχρι στιγμής, η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί (μεταξύ άλλων) από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πολωνία, τον Καναδά, 42 αμερικανικές πολιτείες και ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, την Ισπανία και την Αυστραλία. Η ΕΕ δεν επιβάλλει την αναγνώριση της γενοκτονίας ως όρο για την αποδοχή της Τουρκίας στους κόλπους της, αλλά αυτό είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία αντιτίθενται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στον αντίποδα, υπάρχει η Γερμανία, η οποία είναι απίθανο να αναγνωρίσει τη γενοκτονία στο εγγύς μέλλον. Στη χώρα ζουν μόνιμα περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι, και οι γερμανικές αρχές είναι απίθανο να προβούν σε κάποια ενέργεια που θα τους εξοργίσει. Ωστόσο, το γεγονός της “ σφαγής” (και όχι γενοκτονίας) αναγνωρίστηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας το 2005.

Η απάντηση στο ερώτημα “ Γιατί άραγε η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων;” έγκειται στο γεγονός ότι η τοπική αρμενική κοινότητα είναι πολυπληθής και διαθέτει μεγάλη επιρροή. Πιστεύεται ότι σήμερα σχεδόν μισό εκατομμύριο Αρμένιοι διαμένουν στη χώρα, και αν συνυπολογίσει κανείς τους Γάλλους πολίτες που είναι κατά το ήμισυ Αρμένιοι, ο αριθμός αυτός σίγουρα θα υπερβεί το ένα εκατομμύριο.

Όσο για τους Γάλλους πολιτικούς αρμενικής καταγωγής, δύο ονόματα θα πρέπει να τονιστούν. Ο πρώτος είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Εντουάρ Μπαλαντύρ, ο οποίος γεννήθηκε στην Τουρκία. Ο δεύτερος είναι ο στενός σύμμαχος του Νικολά Σαρκοζί, Πατρίκ Ντεβεντζιάν, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος, της “ Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα”. Ο Ντεβεντζιάν θεωρείται ο κύριος λομπίστας του εν λόγω νομοσχεδίου. Τελικά, εισακούστηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Αλλά και από τους Σοσιαλιστές δεν λείπουν τα στελέχη αρμενικής καταγωγής.

Η απόφαση για την τιμωρία για τη άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων έχει μια εσωτερική πολιτική συνιστώσα. Ίσως ο Σαρκοζί και οι υποστηρικτές του να μην παρακινήθηκαν σε μια τέτοια ενέργεια μόνο από συμπόνια για τα θύματα των γεγονότων που έλαβαν χώρα πριν από 96 χρόνια. Η Γαλλία σε λίγους μήνες θα μπει σε προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές, και σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις η πολιτική διαβάθμιση του Σαρκοζί είναι αρκετά χαμηλή. Ήταν πολύ σημαντικό για αυτόν, επομένως, να επιστρατεύσει την υποστήριξη της αρμενικής κοινότητας. Άλλωστε, έχει μεγάλη ανάγκη από περισσότερες από μισό εκατομμύριο ψήφους. Αυτός ο παράγοντας απεδε’ιχθη τελικά πιο σημαντικός ακόμη και από τις πιθανές οικονομικές και πολιτικές απώλειες από τη υποβάθμιση των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία. Αλλά το Παρίσι ίσως και να μην έχει αναλογιστεί τις μακροπρόθεσμες συνέπειες

 

 

Πηγή: troktiko.eu

Διαβάστε περισσότερα...

Δεύτερο κύμα "απειλών" για το νόμο περί Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του προς τη Γαλλία

"Ήδη έχουμε θέσει σ’ εφαρμογή ορισμένες κυρώσεις όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Γαλλία. Εάν τούτο το παράλογο νομοσχέδιο αποκτήσει νομοθετική ισχύ, τότε θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις. Φρονούμε πως η υπόθεση αυτή θα βρίσκεται στην γαλλική ατζέντα έως τις προεδρικές εκλογές, μετά τις οποίες θα επανεξετάσουμε την κατάσταση".

Αυτό δήλωσε σε αυστηρό τόνο, από τη Λιθουανία, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς.

Μια τέτοια τοποθέτηση ήταν σχεδόν αναμενόμενη από τη Γαλλία, καθώς και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, είχε πει από χθες πως αναμένεται "δεύτερο κύμα" αντιποίνων από την Τουρκία, μετά την προβλεπόμενη για τις 23 Ιανουαρίου ψηφοφορία στη γαλλική Γερουσία για την κύρωση του νόμου, που προβλέπει την ποινική δίωξη όσων δεν αναγνωρίζουν γενοκτονίες, όπως εκείνη την Αρμενίων, το οποίο έχει ξεσηκώσει εδώ και μήνες μια διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Όπως τόνισε ο επικεφαλής των Γερουσιαστών της αριστεράς στο σώμα, Φρανσουά Ρεμπσαμάν η πλειοψηφία τους θα ψηφίσει υπέρ του νόμου. "Δεν πρόκειται για ένα κείμενο μνήμης, αλλά για την ποινικοποίηση της άρνησης όλων των γενοκτονιών που έχουν αναγνωρισθεί από τους γαλλικούς νόμους. Για τους Αρμένιους ο νόμος αυτός είναι ένα κείμενο δικαιοσύνης", πρόσθεσε.
"Χρειαζόταν χρόνος, διάλογος, αλλά μιας και υπάρχει το νομοσχέδιο, συνεπείς εμείς, θα το ψηφίσουμε", κατέληξε.
H σφαγή 1,5 εκατομμύριο Αρμενίων το 1925 από τους Τούρκους θεωρείται "γενοκτονία" από τη Γαλλία και άλλες χώρες, κάτι που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία, που υποστηρίζει ότι έως 500.000 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους στο περιθώριο των απωλειών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
.
Πηγή: 24h.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Δεσκάτη και στα Γρεβενά ο Robert Emmiyan

Στην Δεσκάτη και τα Γρεβενά θα βρεθεί ο Αρμένιος αθλητής Ρομπέρτ Εμιγιάν, με μεγάλες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις και κάτοχος του ευρωπαϊκού ρεκόρ από το 1987 στο μήκος με άλμα 8,86 που αποτελεί την κορυφαία επίδοση στην γηραιά ήπειρο μέχρι και σήμερα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ κ. ROBERT EMMIYAN

ΗΜΕΡΑ  ΠΡΩΤΗ     ΠΕΜΠΤΗ 19 – 1 – 2012
-Άφιξη στην Ελλάδα, ώρα 14:25΄. Καλωσόρισμα- Συνοδεία του Γ.Γ. του ΣΕΓΑΣ κ. Δημάκου Παναγιώτη.
Ευθύνη παραμονής - επισκέψεις: κ. Δημάκος Παναγιώτης.

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 – 1 – 2012
- Αναχώρηση από Αθήνα, ώρα 07:00΄ πρωινή.

- Άφιξη στη Δεσκάτη, ώρα 11:30΄ στην πλατεία Δημαρχείου.

- Επίσκεψη- καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Δεσκάτης κ. Μίγκο Νικόλαο και τον Πρόεδρο του Γυμναστικού Συλλόγου κ. Πετσούλα Ιάκωβο.

- Επίσκεψη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 12:00΄.

- Επίσκεψη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 12:30΄.

- Αναχώρηση για Γρεβενά, ώρα 13:00΄.

- Επίσκεψη στον κ. Δασταμάνη Γεώργιο, Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

- Επίσκεψη στον κ. Κουπτσίδη Δημοσθένη, Δήμαρχο Γρεβενών.

- Γεύμα στα Γρεβενά σε παραδοσιακή ταβέρνα, ώρα 15:00΄.

- Διανυκτέρευση στην πανέμορφη Βασιλίτσα- Χιονοδρομικό κέντρο.


ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ   ΣΑΒΒΑΤΟ 21 – 1 – 2012
-Αναχώρηση για Καστοριά, ώρα 9:30΄.

- Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δυτ. Μακεδονίας  κ. Σαρρή Δημήτριο και από το Δ/ντή αγώνων του ΣΕΓΑΣ κ. Ράπτη Αθανάσιο.

- Επίσκεψη στο Δήμαρχο Καστοριάς κ. Χατζησυμεωνίδη Εμμανουήλ, ώρα 11:00΄.

- Επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Σαββόπουλο Δημήτριο.

- Γεύμα στην πανέμορφη Καστοριά, ώρα 12:30΄.

- Αναχώρηση από Καστοριά, ώρα 14:00΄.

- Άφιξη στη Δεσκάτη, ώρα 15:30΄.

- Ξεκούραση στο ξενοδοχείο <<ΑΜΑΔΡΥΑΣ>>.

- Έξοδος στην κεντρική πλατεία Δεσκάτης, ώρα 19:00΄.

- Εκδήλωση του Γ.Σ. Δεσκάτης - βραβεύσεις, ώρα 20:00΄.


ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ   ΚΥΡΙΑΚΗ  22 – 1 – 2012
-Πρωινό στο σπίτι του Προέδρου του Γ.Σ.

- Ξεπροβόδισμα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, φωτογράφιση με αθλητές του Γ.Σ. – προπονητές, ώρα 11:00΄.

- Άφιξη στο αεροδρόμιο, ώρα 16:00΄.

- Αναχώρηση, ώρα 17:45΄.


ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ  MISTER ROMBERT EMMIYAN

Πηγή: greveniotis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γενοκτονία των Αρμενίων και στο βουλγαρικό κοινοβούλιο

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας απέρριψε μια διακήρυξη η οποία αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Πρόκειται για την Πέμπτη φορά που το βουλγαρικό κοινοβούλιο απορρίπτει το συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο καταθέτει το ακροδεξιό κόμμα «Ατάκα» (Ataka).

Ο ηγέτης του κόμματος, Βόλεν Σιντέροφ, δήλωσε πως είναι φυσικό για ένα «πατριωτικό κόμμα» σαν το δικό του να αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο βουλευτής Λιούτβι Μεστάν, της εθνικής Τουρκικής Κίνησης για τα Δικαιώματα και την Ελευεθερία, αντέδρασε στην πρόταση του ακροδεξιού κόμματος, λέγοντας ότι το κοινοβούλιο δεν είναι αρμόδιο «να αναγνωρίζει ιστορικές αλήθειες».

Περίπου ένα εκατομμύριο Τούρκοι ζουν στη Βουλγαρία, απαρτίζοντας τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της χώρας.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι