Menu

Η Αλγερία έκοψε τη φόρα του Ερντογάν

O Πρωθυπουργός της Αλγερίας Ahmed Ouyahia αντιδρώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν με τις οποίες κατηγορούσε τη Γαλλία για διάπραξη γενοκτονίας στην Αλγερία (ως αντίδραση στην ψήφιση νομοσχεδίου από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων) προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει να προσπαθεί να χρησιμοποιεί για δικό της πολιτικό όφελος τη δολοφονία χιλιάδων Αλγερινών από τη Γαλλία κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας (από το 1945) και ειδικότερα κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα του Αλγερινού λαού (1954-1962).

Το 1954, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Αλγερίου (FLN) σκοτώνει Γάλλους αστυνομικούς, ξεκινώντας τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από τη γαλλική αποικιοκρατία.

Ο Αλγερινός πρωθυπουργός Ahmed Ouyahia ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει σπέκουλα με το αίμα των Αλγερινών.

Στις δηλώσεις του, ο Αλγερινός Πρωθυπουργός Ahmed Ouyahia ζήτησε από την Άγκυρα να μην εμπλέκει την Αλγερία σε διαμάχες με άλλες χώρες. «Οι Οθωμανοί το 1830 μάς παράτησαν στη Γαλλία μέσα σε 3 ημέρες. Ενώ η Τουρκία μέχρι και το 1962 ασκούσε βέτο στον ΟΗΕ σε όλες τις αποφάσεις οι οποίες ήταν υπέρ μας και παρείχε στη Γαλλία ως μέλος του ΝΑΤΟ υλική υποστήριξη. Αυτό που ζητούμε από την Τουρκία είναι να μην προσπαθήσουν να βγάζουν νέα συμφέροντα πάνω στις δικές μας πλάτες».
Η αντίδραση του Αλγερινού Πρωθυπουργού προκάλεσε σοκ στην Τουρκία.

Επιμέλεια: Ελένη Μαυρουδή

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία: Επικοινωνιακά κόλπα με το Αρμενικό

Ο Υπουργός Τελωνείων και Εμπορίου της Τουρκίας, Χαγιατί Γιαζιτζί, εγκαινίασε εχθές το Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο που στεγάζεται εντός της αρμενικής εκκλησίας Βορτβότς Βοροντμάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Η εκκλησία ανακαινίστηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που ήταν η Κωνσταντινούπολη τον περασμένο χρόνο. Με αυτήν την ευκαιρία δεν παρέλειψε να κάνει δηλώσεις καθαρά «επικοινωνιακού» (προπαγανδιστικού) χαρακτήρα για την στάση της Γαλλίας.

Ανέφερε ότι είναι λάθος να κρίνονται οι Τουρκο – Αρμενικές σχέσεις υπό το πρίσμα μιας σύντομης περιόδου κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου… Συμπλήρωσε το ακόμα πιο αστείο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ηλικίας 1.000 ετών, ότι οι Αρμένιοι ήταν «νομοταγείς» πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ότι δεν υπήρχαν προβλήματα μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων μέχρι τον 20 αιώνα.

Συνέχισε λέγοντας ότι για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που την χαρακτήρισε ως τα γεγονότα του 1915, η στάση της Τουρκίας βασίζεται σε… επιστημονικά στοιχεία, σε αρχεία και ακαδημαϊκές έρευνες. Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι το πιο σωστό πράγμα θα ήταν να αφήσουν το ζήτημα στους Ιστορικούς των δύο χωρών και πως τα Κοινοβούλια δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως δικαστήρια.

 

Πηγή: defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι