Menu

Γαλλία: Αντισυνταγματικό κρίθηκε το νομοσχέδιο της αρμενικής γενοκτονίας

Η Συνταγματική Επιτροπή της Γαλλικής Γερουσίας έκρινε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για την ποινικοποίησης της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
Η εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρέσβης στο Παρίσι Ταχσίν Μπουρτζούογλου χαρακτήρισε «απρόσμενη» αυτή την εξέλιξη, καθώς δεν είναι σύνηθες να καταψηφίζονται νομοσχέδια από τις Επιτροπές της Γερουσίας. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η απόφαση της Επιτροπής συνιστά μια «μη δεσμευτική εισήγηση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ''η Επιτροπή νομοθετημάτων της Γαλλικής Γερουσίας με τη σημερινή της απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά το σεβασμό της στο Δίκαιο και τη λογική της''. Τώρα περιμένουμε και η Ολομέλεια της Γερουσίας να συμφωνήσει με την απόφαση αυτή της Επιτροπής και να επιδειχθεί η ίδια λογική στις 23 Ιανουαρίου, προστίθεται.
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή Σαρκοζί σε Ερντογάν για την γενοκτονία των Αρμενίων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει «να υπερισχύσει η λογική» και «ο διάλογος» όσον αφορά το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 και το οποίο θα εξετάσει τη Δευτέρα η γαλλική γερουσία.

«Εύχομαι να υπερισχύσει η λογική και να συνεχιστεί ο διάλογος, όπως αρμόζει μεταξύ δύο χωρών που είναι σύμμαχοι και εταίροι», αναφέρει ο Σαρκοζί στην επιστολή του προς τον Ερντογάν, μετά την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στο σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Ν. Σαρκοζί προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα κράτος ή έναν λαό», ενώ εκφράζει στην επιστολή την ελπίδα «η Τουρκία να αναλογιστεί τα κοινά συμφέροντα που συνδέουν τις δύο χώρες και τους δύο λαούς μας».

Το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων υιοθετήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου από τη γαλλική βουλή και αν η γερουσία το ψηφίσει χωρίς τροποποιήσεις θα τεθεί σε ισχύ.

 

 

Πηγή: greconews.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πόντος-Αρμενία: Βίοι Παράλληλοι

Τα ονόματα των Taner Akcam και George Shirinian είναι πολύ πιθανόν να μη λένε τίποτε στους περισσότερους Πόντιους του Ελλαδικού χώρου. Για όσους όμως ασχολούνται συστηματικά με τη μελέτη και κυρίως με την προσπάθεια ανάδειξης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, είναι ονόματα κάθε άλλο παρά τυχαία. Ο πρώτος, καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης, είναι κατά κοινή παραδοχή ο πιο γνωστός από τους σύγχρονους Τούρκους πανεπιστημιακούς,  που έχουν θέσει στο επίκεντρο της επιστημονικής τους έρευνας τη μελέτη του φαινομένου της εξολόθρευσης των χριστιανικών (και γενικότερα των μη τουρκικών) πληθυσμών της Ανατολίας. Ο δεύτερος, εκτελεστικός διευθυντής του ινστιτούτου Zoryan, που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση Αρμένιου της διασποράς, στρατευμένου στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του λαού του για τη διεθνή αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Τους συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της πολύ σημαντικής εκδήλωσης με θέμα τις γενοκτονίες, που διοργάνωσαν από κοινού η Εύξεινος Λέσχη και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών. Συζητώντας μαζί τους προσπαθήσαμε κυρίως να ανιχνεύσουμε τα βασικά κοινά σημεία στη μαρτυρική διαδρομή των δύο λαών, του Ποντιακού και του Αρμενικού. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας…

Μελετάτε επί χρόνια τα ζητήματα της γενοκτονίας. Ποια είναι η εκτίμησή σας, τα γεγονότα της περιόδου 1915-1924 σε βάρος των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν γενοκτονία υπό την έννοια την οποία δίνει στον όρο η επιστημονική κοινότητα σήμερα;
Taner Akcam: Πιστεύω ότι είναι ένα ανοιχτό ζήτημα, που χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση. Δεν είμαι ειδικός στα θέματα των Ελλήνων του Πόντου. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι βάσει κάποιων κριτηρίων μπορούμε να θεωρήσουμε τα επίμαχα γεγονότα ως γενοκτονία, ενώ με βάση κάποια άλλα όχι. Νομίζω όμως ότι το βασικό δεν είναι η λέξη που θα χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε τα γεγονότα, αλλά η ουσία. Σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπων εκδιώχθηκε από τον τόπο του, υπήρξαν άνθρωποι που σφαγιάστηκαν και ο πολιτισμός τους καταστράφηκε. Είναι ολοφάνερο ότι υπήρξε μια τεράστια καταστροφή. Επομένως το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε την αδικία που έγινε σε βάρος αυτών των ανθρώπων και όχι ο όρος που θα χρησιμοποιήσουμε.
George Shirinian: Αν μου επιτρέπετε, νομίζω ότι είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, που χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ακριβώς γιατί αφορά μια περίοδο της Οθωμανικής ιστορίας, η οποία δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περαιτέρω αναλύσεις και έρευνες επ’ αυτού.
Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι σημαντικότερες ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και εκείνη την οποία υπέστη ο αρμενικός λαός;
George Shirinian: Νομίζω ότι το βασικό κοινό στοιχείο είναι η πολιτική εξαφάνισης όλων των χριστιανικών μειονοτήτων από την επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία ξεκίνησαν οι Νεότουρκοι και συνέχισαν οι Κεμαλικοί. Επομένως έχουμε ως κοινά στοιχεία το χρόνο, τον τόπο, δηλαδή την ευρύτερη περιοχή της Ανατολίας, και τη μέθοδο.
Taner Akcam: Ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης είναι ότι οι ελληνικοί πληθυσμοί τελικά ανταλλάχτηκαν –ξέρουμε ότι περίπου 200.000 Ελλήνων του Πόντου στάλθηκαν στην Ελλάδα- ενώ αντιθέτως οι αρμενικοί πληθυσμοί δεν έτυχαν μιας τέτοιας αντιμετώπισης. Σε περιπτώσεις μάλιστα όπου οι μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, προσπάθησαν να βοηθήσουν, ζητώντας τη μεταφορά των αρμενικών πληθυσμών στη Συρία, η Τουρκία αρνήθηκε κάθε ανάμειξη των ξένων.

Ποιά είναι η εντύπωση που επικρατεί σήμερα στην τουρκική κοινή γνώμη για τα γεγονότα, που οδήγησαν στην εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων από την τουρκική επικράτεια;
Taner Akcam: Νομίζω ότι δεν μπορούμε να διερευνήσουμε τη στάση της τουρκικής κοινής γνώμης πάνω στο ζήτημα των Ελλήνων του Πόντου, ακριβώς γιατί το γεγονός δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Τουρκία. Το θέμα των Ελλήνων του Πόντου βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία από άποψη δημοσιότητας στα επίπεδα που βρισκόταν η υπόθεση της αρμενικής γενοκτονίας στη δεκαετία του 1970.  Αντίθετα η αρμενική γενοκτονία αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια ένα από τα βασικά θέματα της καθημερινής πολιτικής επικαιρότητας στην Τουρκία κι αυτό για μια σειρά από επί μέρους λόγους, σημαντικότεροι από τους οποίους ήταν η ίδρυση του κράτους της Αρμενίας, η δράση της αρμενικής διασποράς, οι αναζητήσεις της αναπτυσσόμενης τουρκικής αστικής τάξης και η προσπάθεια εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε.
George Shirinian: Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να καταλάβουμε ότι είναι πλέον πολύ αργά να μελετήσουμε κάθε εθνική και κάθε θρησκευτική ομάδα ξεχωριστά.  Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα της επίμαχης περιόδου, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε γενικότερα τις σπουδές μας και την οπτική μας στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως η αρμενική ή η ποντιακή γενοκτονία, αναλύοντας και βλέποντας τες ως ολοκλήρωμα, ως μέρος ενός ευρύτερου «δημογραφικού πλάνου», που άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή μετά το 1912-1913 με στόχο την αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων της Ανατολίας  σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Στην περίπτωση των Ελλήνων -ακριβώς επειδή υπήρχε εθνικό κράτος- η κεντρική ιδέα ήταν αυτοί οι πληθυσμοί να ανταλλαγούν ή να διαφύγουν στην Ελλάδα, στην περίπτωση δε των Αρμενίων να εξαφανιστούν. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου μη τουρκικοί μουσουλμανικοί πληθυσμοί (Αλβανοί, Βόσνιοι, Κούρδοι και Άραβες) υπέστησαν μια ανάλογη πολιτική. Για να σχηματίσουμε λοιπόν μια πλήρη εικόνα αυτής της διαδικασίας, θα πρέπει να περάσουμε σε μια μακροπρόθεσμη θεώρηση της Οθωμανικής ιστορίας, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους μη τουρκικούς πληθυσμούς της Ανατολίας και θα επεκτείνεται από την περίοδο 1912-1925 μέχρι και σήμερα.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν τουρκικής καταγωγής ακαδημαϊκό δάσκαλο να μιλά για αυτά τα ζητήματα σήμερα στην πατρίδα του;
Taner Akcam: Είναι ακόμη πολύ επικίνδυνο να είσαι πανεπιστημιακός στην Τουρκία και να μιλάς ανοιχτά για τη αρμενική γενοκτονία. Δεν μπορώ να θυμηθώ κανέναν ερευνητή που να έχει μιλήσει ανοιχτά για την αρμενική γενοκτονία και να δουλεύει σε τουρκικό πανεπιστήμιο. Πέρα όμως από τους εξειδικευμένους επιστήμονες, υπάρχουν σήμερα στην Τουρκία πολύ σημαντικοί διανοούμενοι, που αμφισβητούν ανοιχτά την τουρκική πολιτική και χρησιμοποιούν τον όρο γενοκτονία. Επομένως η Τουρκία είναι ακόμη πολύ πίσω από τις χώρες της Ε.Ε. στον τομέα της ελευθερίας του λόγου.

Αναφερθήκατε στην  Ε.Ε. Κατά  πόσο  το αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί σε αυτήν   βελτιώνει την κατάσταση, όσον αφορά στην  ελευθερία του λόγου;
Taner Akcam: Αυτό είναι αλήθεια. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας είναι η πίεση από το εξωτερικό.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα, οι συνάδελφοι σας ιστορικοί ανά τον κόσμο, είναι ενημερωμένοι για τα γεγονότα της επίμαχης περιόδου και τι άποψη έχουν για αυτά;
Taner Akcam: Χάρη στην προσπάθεια των αρμενικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, αλλά και στο έργο διαπρεπών επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο, η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα είναι πλέον γεγονός. Αυτό που λέγαμε μέχρι τώρα «ξεχασμένη γενοκτονία», νομίζω ότι πλέον δεν ισχύει. Τώρα πλέον μπορούμε να μιλάμε για «ευρέως αναγνωρισμένη γενοκτονία». Υπάρχει ευρύτατη δραστηριότητα στον ακαδημαϊκό τομέα, υπάρχουν ειδικές πανεπιστημιακές έδρες, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ανάμεσα στους σοβαρούς ερευνητές ως προς το ότι αυτό που έγινε το 1915, ήταν γενοκτονία.

Ποια πιστεύετε ότι ήταν η δική σας προσωπική συμβολή σε αυτή την εξέλιξη;
Taner Akcam: Υπάρχουν κάποια κοινά βήματα στην πορεία για τη μελέτη, την ανάδειξη και τελικά την αναγνώριση μιας γενοκτονίας κι αυτά ισχύουν σε κάθε περίπτωση. Το θέμα έχει ως ακολούθως: σε μία πρώτη φάση οι επιζώντες της γενοκτονίας ξεκινούν την έρευνα, συγκεντρώνοντας το υλικό. Στην περίπτωση π.χ.  της αρμενικής γενοκτονίας αυτό υπήρξε κυρίως έργο του κλήρου και των δημοσιογράφων. Στη συνέχεια η δεύτερη γενιά της ίδιας εθνικής ομάδας -επίσης μη επαγγελματίες ιστορικοί, όπως και η πρώτη γενιά- παραλαμβάνει αυτό το πρωτογενές υλικό και το προωθεί ως αντικείμενο πανεπιστημιακής έρευνας. Σε μία τρίτη φάση η διεθνής επιστημονικής κοινότητα δουλεύει πάνω σε αυτό το υλικό. Και τέλος σε μια τέταρτη φάση οι επιστήμονες που ανήκουν στην εθνική ομάδα του θύτη -κι εδώ ανήκει η δική μου περίπτωση- έρχονται και δίνουν με τις μελέτες τους την τελική ώθηση στην οριστική εμπέδωση του ζητήματος στο διεθνές επίπεδο.
George Shirinian: Θέλω να προσθέσω κάτι σε αυτό. Ο Taner δεν θα μπορούσε -λόγω  μετριοφροσύνης- να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Εγώ όμως μπορώ.  Νομίζω ότι ο Taner έχει φέρει μια επανάσταση στην έρευνα της αρμενικής γενοκτονίας. Προσωπικά μπορώ να σκεφτώ τρεις τουλάχιστον τρόπους με τους οποίους το έκανε: ο ένας είναι ότι προσέφερε ένα κοινωνιολογικό υπόβαθρο στη μελέτη της αρμενικής γενοκτονίας, κάτι που κανένας άλλος δεν το είχε επιχειρήσει νωρίτερα. Επίσης βρήκε και αξιοποίησε σπάνιες και εξαιρετικά δυσεύρετες οθωμανικές αρχειακές πηγές.  Και τέλος, ήταν ο πρώτος επιστήμονας που έδωσε μια συνολική προοπτική στη μελέτη της αρμενικής γενοκτονίας, εξετάζοντας το θέμα όχι μόνο από την πλευρά του θύματος, αλλά και από εκείνη του θύτη,  δηλαδή του τι είχαν στο μυαλό τους εκείνοι που έκαναν τη γενοκτονία, για να προχωρήσουν σε μια τέτοια πράξη.

Για μας τους Πόντιους οι Αρμένιοι θεωρούνται οι πρώτοι διδάξαντες στην προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας τους. Πόσο ευχαριστημένος είστε από  τη μέχρι σήμερα συνεργασία και το συντονισμό των κινήσεων ανάμεσα στις δύο εθνικές ομάδες;
George Shirinian: Αν μελετήσουμε αυτήν την κρίσιμη περίοδο της πτώσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα διαπιστώσουμε ότι η περιπέτεια κανενός από τους δύο λαούς δε συνέβη ανεξάρτητα από εκείνη του άλλου. Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντώ -κι εδώ και στη Βόρεια Αμερική- νέους Έλληνες επιστήμονες, που έχουν την ίδια αντίληψη. Πιστεύω ότι η κατανόηση του τι και του πως έγινε,  είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο για να καταλάβουμε το τι προκαλεί τη γενοκτονία, έτσι ώστε να μπορέσουμε κάποια μέρα να ανακαλύψουμε και το τι μπορεί να αποτρέψει τη γενοκτονία.  Περιμένω με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις από τις προσπάθειες και των δύο λαών σε αυτήν την κατεύθυνση.

Κατά πόσο η διαφαινόμενη προσέγγιση ανάμεσα στην αρμενική και την τουρκική κυβέρνηση δυσχεραίνει το έργο των Αρμένιων ακτιβιστών για τη διεθνή αναγνώριση της αρμένικης γενοκτονίας;
George Shirinian: Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι Αρμένιος ακτιβιστής. Πιο πολύ ενδιαφέρομαι για το θέμα επιστημονικά. Πάντως είναι αλήθεια ότι η προσέγγιση  αυτή έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό στους Αρμένιους ακτιβιστές, οι οποίοι, όπως γίνεται συνήθως,  φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα συμβιβασμό σε συγκεκριμένα θέματα, που για αυτούς θεωρούνται όχι απλώς θεμελιώδη, αλλά θέματα ύπαρξης.

Ας κάνουμε για λίγο το «συνήγορο του διαβόλου». Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας είναι περισσότερο υπόθεση των «ρομαντικών» της αρμενικής διασποράς και λιγότερο παλλαϊκό αίτημα των συμπατριωτών τους του «εθνικού κέντρου»;
George Shirinian: Νομίζω ότι είναι μια λάθος τοποθέτηση. Είναι λάθος να πιστεύεις ότι οι Αρμένιοι της Αρμενίας βίωσαν διαφορετικά τη γενοκτονία, από ότι εκείνοι της διασποράς.  Το ίδιο ισχύει απόλυτα και στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου.  Κάθε Πόντιος που έχω γνωρίσει, είτε ζει στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, μου έδωσε την εντύπωση ότι  το σημαντικότερο για αυτόν είναι να μάθει όλος ο κόσμος αυτό που συνέβη στο λαό του…
Taner Akcam: Αυτό που λέτε, αποτελεί μια μόνιμη προπαγάνδα της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμιά διάσταση ανάμεσα στην αρμενική κυβέρνηση και στην αρμενική διασπορά στην υπόθεση της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας.  Είναι όλοι στον ίδιο δρόμο.

Τελικά απογοητευτήκατε από την περίφημη ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα στη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ή ήταν κάτι που το περιμένατε;
George Shirinian: Για τους περισσότερους παρατηρητές η ομιλία του Ομπάμα δεν αποτέλεσε καμία απολύτως έκπληξη. Είπε ακριβώς αυτά που απαιτούνται και αυτά που επιτρέπονται σε έναν αμερικανό πρόεδρο.
Taner Akcam: Υπήρχαν ωστόσο περισσότερες προσδοκίες, κάποιοι περίμεναν να πει περισσότερα απ’ όσα τελικά είπε…
George Shirinian: Πράγματι, πολλοί άνθρωποι από την αρμενική πλευρά περίμεναν κάτι περισσότερο.

Τι θα συμβουλεύατε έναν Πόντιο ακτιβιστή που επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του δικού του λαού;
Taner Akcam: Ωραία ερώτηση…
George Shirinian: Το βασικό κίνητρο των ανθρώπων που δημιούργησαν το Zoryan Institute πριν από χρόνια, ήταν η εσωτερική ανάγκη να κατανοήσουν ποιοι είναι, από πού ήρθαν και που πάνε ως έθνος και κυρίως ως μέλη μιας συγκεκριμένης εθνικής διασποράς.  Είχαν ανάγκη από απαντήσεις και αυτές οι απαντήσεις έρχονται μόνο μέσα από την έρευνα. Έτσι λοιπόν επενδύσαμε χρόνο, χρήμα και καρδιά σε μια υπόθεση που μόλις τώρα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και μέσα από την οποία αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι αυτό που συνέβαινε με εμάς, δηλαδή το να έχουμε μια διαφορετική ταυτότητα σε σχέση με την κοινωνία στην οποία ζούμε,  ήταν ένα γεγονός με ευρύτερη σημασία στην παγκόσμια ιστορία. Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες.  Μέσα από την επιστημονική έρευνα για το παρελθόν και το παρόν τους μπορούν να αντλήσουν τις απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα, που αφορούν την ύπαρξή τους, αλλά και το μέλλον τους.
Ευχαριστούμε τους Αλέξανδρο Καστρινάκη και Θεοδόσιο Κυριακίδη για την βοήθειά τους στη μετάφραση της συνομιλίας που είχαμε με τους κ.κ. Akcam και Shirinian
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνα-Αρμενία: Αμυντική–τεχνολογική συμφωνία…

Μια συμφωνία συνεργασίας με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις υπεγράφη ανάμεσα στην Κίνα και την Αρμενία. Συγκεκριμένα, υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν (13-15 Ιανουαρίου), συμφωνία στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, η οποία θα διευκολύνει τα μέγιστα τη συνεργασία ανάμεσα στις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών.

Η Αρμενία, ως οργανικό τμήμα – στο παρελθόν – της Σοβιετικής Ένωσης, διέθετε κάποια αξιόλογα κέντρα έρευνας όπου παράγονταν ενδιαφέρουσες τεχνολογίες. Κάποτε είχε ενδιαφερθεί και η Ελλάδα, μόνο που η προσέγγιση δεν προχώρησε με τον κατάλληλο τρόπο, αλλά με τα γνωστά ισχύοντα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε τραγικό ναυάγιο, αν και η εταιρία που είχε κινήσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας, έδειχνε πολλά υποσχόμενη και κάτοχος τεχνολογίας…

Πέραν του αμυντικού σκέλους και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, η «ενασχόληση» της Κίνας με την Αρμενία έχει και άλλα κίνητρα. Να θυμίσουμε ότι οι Τουρκόφωνοι της κεντρικής Ασίας… μέχρι της ακτές του Αιγαίου, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αποσχιστές Ουιγούρους της επαρχίας Ξινγιάνγκ, στην Κίνα. Η εναντίωσή τους στην χριστιανική – αν και το θρήσκευμα δεν παίζει τον κύριο ρόλο στις διαμάχες – Αρμενία, άνοιξε «παράθυρο ευκαιρίας» στους Κινέζους να δημιουργήσουν «αντιπερισπασμό» με βάση και τη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου»…

Η Κίνα έχει εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αρμενίας μετά τη Ρωσία, ενώ η Κίνα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε εξαγάγει στην Αρμενία πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών (WM-80 των 273 χιλιοστών) και αντιαεροπορικά συστήματα για το πυροβολικό της χώρας.

Στον οικονομικό τομέα, αν και η Αρμενία δεν διαθέτει πετρέλαιο ή/και φυσικό αέριο που θα ενδιέφερε εξ ορισμού το Πεκίνο, έχει σημαντικά αποθέματα ορυκτών, τα οποία επίσης δημιουργούν περιθώρια συνεργασίας.

 

 

Πηγή: defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πλημμύρισε τουρκικές σημαίες το Παρίσι εν όψει της ψηφοφορίας για την αρμενική Γενοκτονία

Περίπου 14.500 χιλιάδες Τούρκοι που ζουν στη Γαλλία και το Βέλγιο συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, διαδηλώνοντας κατά του νόμου που ποινικοποιεί...
την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Οι Γάλλοι γερουσιαστές αναμένεται να αποφανθούν τη Δευτέρα επί της πρότασης νόμου, η οποία εγκρίθηκε ήδη από την Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου, και ποινικοποιεί την άρνηση όλων των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.

Η νομοθετική επιτροπή της Γερουσίας απέρριψε την Τετάρτη το επίμαχο νομοσχέδιο, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις ενός μέρους του σώματος.

Η επιτροπή υιοθέτησε απόφαση σύμφωνα με την οποία το κείμενο του νομοσχεδίου «αντιβαίνει στο Σύνταγμα».

Ωστόσο, το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση κατά τη συνεδρίαση της Γερουσίας τη Δευτέρα και φαίνεται ότι μία πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί υπέρ του νομοσχεδίου.

Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, η Άγκυρα προχώρησε σε σειρά αντιποίνων και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι, Ταχσίν Μπουρτζούογλου, ο οποίος επέστρεψε εν συνεχεία για να προσπαθήσει να εμποδίσει την ψήφισή του από τη Γερουσία.

Πάντως, η τουρκική πλευρά έχει αποκτήσει έναν ακόμα σύμμαχο: πρόκειται για τον αρθρογράφο του Guardian Τίμοθι Γκάρντον Ας, ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα πως το γαλλικό νομοσχέδιο αποτελεί επίθεση στην ελευθερία του λόγου και πρέπει να απορριφθεί στο όνομα της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας της ιστορικής έρευνας και επί τη βάση του άρθρου 11 της γαλλικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 (η ελεύθερη επικοινωνία σκέψεων και απόψεων είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα δικαιώματα).

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το ζήτημα δεν είναι εάν ήταν τρομακτικά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Αρμενίων κατά τα τελευταία έτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή εάν πρέπει να αναγνωριστούν στην τουρκική και ευρωπαϊκή ιστορία. Ήταν τρομακτικά και πρέπει να αναγνωριστούν.

Επισημαίνει ότι το ζήτημα είναι εάν πρέπει να καταστεί έγκλημα στο Δίκαιο της Γαλλίας ή άλλων κρατών η αμφισβήτηση εάν αυτά τα τρομερά γεγονότα συνιστούν γενοκτονία, και εάν η γαλλική Βουλή έχει την αρμοδιότητα να αυτοκαθοριστεί ως δικαστήριο της παγκόσμιας ιστορίας, εκδίδοντας καταδίκες για την παρελθοντική συμπεριφορά άλλων κρατών. Οι απαντήσεις είναι όχι και όχι, συνεχίζει ο Τίμοθι Γκάρντον Ας διερωτώμενος εάν βάσει του νομοσχεδίου θα πρέπει να συλληφθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν στην επόμενη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει επίσης τη χρονική συγκυρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι επίκεινται προεδρικές εκλογές, στις οποίες έχει σημαντικό μερίδιο η ψήφος του μισού εκατομμυρίου ψηφοφόρων αρμενικής καταγωγής.

Η Γαλλία αναγνώρισε διά νόμου την αρμενική γενοκτονία το Δεκέμβριο του 2001, πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Νομοσχέδιο ανάλογο του σημερινού εγκρίθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το 2006 (αλλά απορρίφθηκε από τη Γερουσία) με φόντο τις εκλογές του 2007.

Και η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων έρχεται ξανά σε εκλογικό έτος, καταλήγει ο αρθρογράφος του Guardian.
Διαβάστε περισσότερα...

Με κυρώσεις απειλεί η Τουρκία για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η Τουρκία κάλεσε τους γάλλους γερουσιαστές να απορρίψουν το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα από τη γαλλική γερουσία, και απείλησε τη Γαλλία ότι θα της επιβάλλει....

"μόνιμες" κυρώσεις, αν το Παρίσι δεν αλλάξει στάση. "Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις", δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

"Όμως μην πιστέψετε ότι η Τουρκία θα παραμείνει σιωπηλή. Θα υπάρξουν νέες κυρώσεις και αυτή τη φορά θα είναι μόνιμες, μέχρις ότου η Γαλλία αλλάξει τη στάση της", πρόσθεσε ο Νταβούτογλου επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο "αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα".

"Έχει έρθει ο καιρός για τους γάλλους διανοούμενους, για τους γάλλους γερουσιαστές να υπερασπιστούν τις κοινές μας αξίες, την ελευθερία της έκφρασης. Αυτές είναι ευρωπαϊκές αξίες, γαλλικές αξίες", υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Οι γάλλοι γερουσιαστές αναμένεται να αποφανθούν τη Δευτέρα επί της πρότασης νόμου, η οποία εγκρίθηκε ήδη από την Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου, που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, την οποία η Τουρκία αρνείται.

Η νομοθετική επιτροπή της Γερουσίας απέρριψε την Τετάρτη το νομοσχέδιο αυτό, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις ενός μέρους του σώματος αυτού. Η επιτροπή υιοθέτησε απόφαση σύμφωνα με την οποία το κείμενο του νομοσχεδίου "αντιβαίνει στο Σύνταγμα".

Ωστόσο, το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση κατά τη συνεδρίαση της Γερουσίας τη Δευτέρα και φαίνεται ότι μία πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί υπέρ του νομοσχεδίου.
Πηγή: on-news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Νταβούτογλου ακύρωσε το ταξίδι στις Βρυξέλλες λόγω Γαλλίας

Την ακύρωση της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες αποφάσισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου επρόκειτο να μετάσχει στη συνάντηση της ΕΕ για το Ιράν και τη Συρία. Η ακύρωση του ταξιδιού αποφασίστηκε λόγω της αυριανής ψηφοφορίας στη γαλλική Γερουσία του νομοσχεδίου, που ποινικοποιεί την άρνηση της σφαγής των Αρμενίων.

«Αποφασίσαμε να αναβάλουμε αυτό το ταξίδι ώστε να μείνουμε στην Τουρκία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γαλλική Γερουσία» δήλωσε εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Νταβούτογλου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, θα παραστεί στην επόμενη συνάντηση τον Φεβρουάριο.

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε περισσότερα...

«Πύλη» εισόδου ναρκωτικών η Τουρκία στην ΕΕ

Από την Τουρκία διοχετεύεται στην Ευρώπη το 80% της ηρωίνης.

Του Κώστα Τζεβελέκου

Η Τουρκία θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη – λόγω της γεωγραφικής της θέσης - το κέντρο μέσω του οποίου διοχετεύεται στην Ευρώπη η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης ( το 80% σύμφωνα με εκτιμήσεις) που παράγεται από την Αφγανική παπαρούνα.
Τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλούν αυτό το δρόμο ως «Βαλκανικό διάδρομο».
«Ο βαλκανικός διάδρομος εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος διάδρομος διακίνησης ηρωίνης προς τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε στους SΕTimes ο Χαμίντ Γκόντσε, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών.
Από την Τουρκία ξεκινούν τρεις σημαντικές διαδρομές . Ο Βόρειος Βαλκανικός διάδρομος, ο Νότιος βαλκανικός διάδρομος και ο διάδρομος της ανατολικής Μεσογείου.

Πώς λειτουργεί το κύκλωμα

Το ερώτημα είναι, πως είναι στημένο όλο αυτό το κύκλωμα το οποίο αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων; Τα διεθνή κυκλώματα - το πρώτο λόγο στις χώρες του Αφγανιστάν και του Πακιστάν τον έχουν οι Τούρκοι βαρόνοι των ναρκωτικών -εξ αιτίας της θρησκείας -πηγαίνουν και κλείνουν την παραγωγή σε καλές τιμές .
Στη συνέχεια ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής μεταφέρεται από μετανάστες.

Με ποιο τρόπο ;

Πολλοί λαθρομετανάστες που μπαίνουν στη Τουρκία κουβαλούν επάνω τους μεγάλη ποσότητα ηρωίνης προκειμένου να την παραδώσουν στους λαθρέμπορους, οι οποίοι και θα την μεταφέρουν είτε στα περάσματα του Έβρου είτε σε κάποιο ελληνικό νησί.
Δηλαδή με την ποσότητα αυτή εξασφαλίζουν την παραμονή τους στην Τουρκία, όπου φιλοξενούνται σε κάποια ειδικά “ ξενοδοχεία”. Με αυτό το τρόπο οι Τούρκοι λαθρέμποροι καταφέρουν να κάνουν την λεγόμενη ισλαμική διείσδυση στις χώρες του δυτικού κόσμου και να πλουτίσουν οι ίδιοι και οι προστάτες τους.
Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών
Βέβαια όλες αυτές οι κινήσεις είναι γνωστές- γιατί μεταφέρονται χιλιάδες λαθρομετανάστες - και καλύπτονται από τις πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ( ΜΙΤ).
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το εμπόριο ναρκωτικών στο τριεθνές Τουρκία – Ιράκ - Ιράν διευκολύνεται απίστευτα αφού μπορεί να περάσει όποιος θέλει, καθώς αυτά τα τρία κράτη δεν έχουν θεσπίσει καθεστώς θεώρησης διαβατηρίων και οι έλεγχοι κατά μήκος των συνόρων είναι ανύπαρκτοι.
Γιατί αυτά τα κράτη έχουν υπογράψει καθεστώς μη θεώρησης διαβατηρίων ;
Τα συγκεκριμένα κράτη επειδή έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη από την διακίνηση των ναρκωτικών και ιδιαίτερα της ηρωίνης και δεν τους ενδιαφέρει να Θεσπίσουν τέτοιους νόμους γιατί θα χάσουν τα κέρδη τους. Φυσικά μια από μια από τις χώρες που δεν έχει υπογράψει είναι η Τουρκία .
Από την άλλη μεριά επειδή η διεθνής κατακραυγή εναντίον των Τούρκων είναι μεγάλη, ο Τούρκος Μπεχσάτ Έκισι, προϊστάμενος της διεύθυνσης καταπολέμησης λαθρεμπορίου και οργανωμένου εγκλήματος της Τουρκικής Αστυνομίας, δήλωσε στους SETimes ότι δρομολόγησαν συνολικά 140 επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και διεθνούς εμβέλειας κατά τα τελευταία πέντε έτη, οι οποίες "έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων ναρκωτικών".
Δηλαδή μέσα πέντε χρόνια έγινα 140 επιχειρήσεις. Πράγματι πολύ μεγάλος αριθμός . Αλήθεια ποιους κοροϊδεύουν; Για το 2011 που ξέσπασαν τα προβλήματα με την αραβική άνοιξη και τη Συρία οι Τούρκοι δεν δίνουν στοιχεία.
Απλά οι επιχειρήσεις είναι ελάχιστες.
Οι Τούρκοι βαρόνοι των ναρκωτικών συνεργάζονται με διάφορες εθνοτικές ομάδες, για παράδειγμα Αλβανούς , οι οποίοι διακινούν την ηρωίνη στα Βαλκάνια και την Ε.Ε.
Την Ιταλική “ Ντραγκέτα” που δραστηριοποιείται στη περιοχή του Μαυροβουνίου όπως επίσης με Ρώσους , Βοσνίους και Σέρβους.
Ο Χαϊρουντίν Σομούν, πρώην πρέσβης της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης (Β-Ε) στην Τουρκία, τονίζει ότι είναι ευκολότερο για τους έμπορους ναρκωτικών να δραστηριοποιούνται σε χώρες οι οποίες παρουσιάζουν πολιτική αστάθεια, όπως το Κοσσυφοπέδιο ή σε χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες δεν έχουν να δείξουν καλές επιδόσεις στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ κρούουν τον Κώδωνα του κινδύνου και καλούν τις κυβερνήσει να συνεργασθούν διεθνώς προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα.
 
 
 
 
Πηγή: newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπίθα - Αρμενική 1-1

Στο 1-1 έμεινε Αρμενική και Σπίθα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Ίντρη(48′), για να ισοφαρίσουν οι Αρμένιοι με τον Χοβακιμιάν(81′).

Διαιτήτευσε ο Σιασιάκος.

 ΣΠΙΘΑ: Χαριτίδης, Καλογερόπουλος, Τσαμπακίδης, Κωνσταντάκης, Λόλης, Σπυράκης, Γκιόκα, Παπαδόπουλος, Αθανασιάδης(84′ Ζαμπετάκης), Κανταρίδης(75′ Μπέντζιος), Ίντρης(89′ Γανάς Κ.).

 

ΑΡΜΕΝΙΚΗ: Τσιβιλής, Αθανασίου, Γιαννακόπουλος(58′ Χοβακιμιάν), Σπαθούλας, Φραγκόπουλος, Ζαρούρ(70′ Καλαμένιος), Στολίγκας, Κρικοριάν, Αδρακτάς, Γριμάνης(80′ Κάρλος), Ψαρόπουλος.

 

 

Πηγή: stoplekto.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι