Menu

Νομική μνήμη

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Αυτός που ξεχνά τη νομική μνήμη
δεν είναι μόνο καταδικασμένος
να την υποστεί άμεσα
αλλά να διαπράξει ένα έγκλημα
σε βάρος των επιζώντων
οι οποίοι δεν μπορούν να στηριχτούν
παρά μόνο σε αυτήν για να ζήσουν
μέσα στην ελευθερία και την ανθρωπότητα χωρίς να διώκονται
από τους διαδόχους
των νεκρών εκτελεστών.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο δίκαιος και ο ισχυρός

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Εντός της Γερουσίας
μερικοί τολμούν να μιλήσουν
για την κρατική εξουσία
για να δικαιολογήσουν την ουδετερότητά τους
είναι η αποδοχή της ανικανότητας
όχι μόνο της ηθικής
αλλά και της στρατηγικής
γιατί ο δίκαιος εξακολουθεί να αγωνίζεται
κατά του ισχυρού
χάρη στην ευφυΐα του
ώστε να προστατεύσει τους επιζώντες
και κρατήσει στη μνήμη
τη μοίρα των θυμάτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενική γενοκτονία, η ΕΕ και στη μέση η Κύπρος

  • Το παρασκήνιο του νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας
  • Με ποιο τρόπο επηρεάζει το ψήφισμα για τη γενοκτονία;
  • Οι Τουρκικές κυρώσεις
  • Οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν βαλτώσει
  • Σημαντικές επιπλοκές στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας
  • Αν κλιμακωθεί η ένταση, η Γαλλία θα αναζητήσει εναλλακτικά ερείσματα στην περιοχή και στρατιωτικές διευκολύνσεις

Το γαλλικό νομοσχέδιο, με το οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, μονοπωλεί το ενδιαφέρον, το τελευταίο διάστημα, στο παγκόσμιο και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Η ενέργεια αυτή από μέρους Γαλλίας φέρνει στο φως τις προθέσεις του εκάστοτε προέδρου, κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές. Η Γαλλία δεν αποφάσισε να προβεί σε αυτή την ενέργεια, ούτε για ανθρωπιστικούς, ούτε για ηθικούς λόγους. Στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή μισό περίπου εκατομμύριο αρμένιοι, στους οποίους στηρίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ, τις ελπίδες για επανεκλογή του στις επερχόμενες εκλογές. Επιπλέον, σε ένα άλλο επίπεδο, οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας έχουν κλονιστεί μετά από αυτή την εξέλιξη, συνεπώς κρίση φαίνεται να διέπει και τις σχέσεις ΕΕ στο σύνολο της -Τουρκίας με αντίκτυπο και πάνω στην Κύπρο, ως Κύπρος αλλά και ως χώρα κράτος-μέλος.

Mε τη συμβολή του Διεθνολόγου Πέτρου Ζαρούνα, ρίχνεται φως σε όλες τις πτυχές του κεφαλαίου «ψήφισμα ποινικοποίησης της άρνησης».

-Δεδομένου ότι στη Γαλλία υπάρχουν 500,000 περίπου Αρμένιοι, θα συμφωνούσατε με τη θέση ότι πίσω από την κίνηση του Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα φαίνεται να πέφτει επικίνδυνα, κρύβονται εκλογικές σκοπιμότητες εν όψη των προεδρικών του 2012;

Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας: Χωρίς κανένα δισταγμό. Το φαινόμενο της ανάδειξης του ζητήματος της γενοκτονίας των Αρμενίων όποτε υπάρχουν εκλογές στη Γαλλία είναι επαναλαμβανόμενο. Να θυμίσω ότι το 2001 είχαμε την αναγνώριση της γενοκτονίας από την γαλλική εθνοσυνέλευση και το 2006 είχαμε την έγκριση από την Κάτω Βουλή ενός νόμου ανάλογου με τον σημερινό με την διαφορά αυτός απορρίφθηκε από τελικά από τη γερουσία μόλις τον περασμένο Μάιο.

-Οι σχέσεις Τουρκίας - Γαλλίας περνούν κρίση μετά το ψήφισμα για τη γενοκτονία. Η Κύπρος με τη Γαλλία, από την άλλη, ανακοινώνουν αμυντικές συνεργασίες. Πώς επηρεάζονται οι ευρω-τουρκικές σχέσεις από τη διαμάχη Γαλλίας-Τουρκίας και ποιος ο αντίκτυπος πάνω στην Κύπρο;

Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν σήμερα βαλτώσει. Κύρια αιτία η μη υλοποίηση από την Τουρκία υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ και ιδιαίτερα όσων συνδέονται με την Κύπρο. Σε αυτό επίσης συνέτεινε και η συνειδητή επιλογή  της Τουρκίας να μην προχωρήσει σε ικανοποίηση εκείνων των όρων-δεικτών που απαιτούνται για το άνοιγμα των 3 διαθεσίμων αυτή τη στιγμή κεφαλαίων. Η επιδείνωση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τη Γαλλία αναμένεται να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Για παράδειγμα τυχόν μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων από την πλευρά της Τουρκίας είναι δυνατόν να δημιουργήσει και σημαντικές επιπλοκές στην εν ισχύ συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ. Δεν θα απέκλεια π.χ το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλοκές στις εν εξελίξει επιχειρήσεις όπου δυνάμεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συμμετέχουν όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο.

-Υπάρχει στη μέση το γνωστό πρόβλημα Κύπρου –Τουρκίας. Με πιο τρόπο πιθανόν θα επηρεαστεί η Κύπρος(ως Κύπρος αλλά και ως κράτος - μέλος;) από αυτή την κατάσταση; Συμφέρει την Κύπρο η διαμάχη αυτή;

Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας: Στην περίπτωση που η διαμάχη αυτή κινηθεί όπως περίπου το 2006 (δηλαδή ανάκληση του Τούρκου  πρέσβη, άτυπο μποϋκοτάζ και αποκλεισμός των γαλλικών εταιρειών από τους τουρκικούς διαγωνισμούς κλπ) θα είναι δυνατόν  βραχυπρόθεσμα η Γαλλία να είναι θετικότερη στις κυπριακές θέσεις σε ότι αφορά τα ευρωτουρκικά θέματα. Η γαλλική θέση αρχής για μη ένταξη μάλλον δεν θα επηρεαστεί (νοουμένου φυσικά ότι ο Σαρκοζί κερδίσει και τις επόμενες προεδρικές εκλογές). Αν τα πράγματα διαρκέσουν και κλιμακωθούν τότε θα δημιουργηθούν κάποιες ευκαιρίες ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα. Σε μία τέτοια περίπτωση η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει εναλλακτικά ερείσματα στην περιοχή όπως επίσης και στρατιωτικές διευκολύνσεις. Την ίδια στιγμή η απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματική διαχείριση των εν εξελίξει κρίσεων στην περιοχή όπου αντικειμενικά ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικής σημασίας.  

-Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Γαλλίας. Ποιες θα είναι αυτές και πώς θα επηρεάσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών;

Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας: Η Τουρκία έχει προχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έγινε η ψήφιση του σχετικού νόμου από την Κάτω Βουλή, εφαρμόσει ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Γαλλίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η διακοπή της πολιτικής συνεργασίας κάτι που επηρεάζει την διαχείριση και το συντονισμό σε θέματα όπως το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την κρίση στη Συρία. Παράλληλα έχει αναστείλει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και απαγορεύσει το κατάπλου γαλλικών πολεμικών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια καθώς και την προσγείωση πολεμικών αεροσκαφών σε τουρκικά αεροδρόμια. Απαιτεί επίσης όπως πριν από την όποια  διέλευση γαλλικών  στρατιωτικών αεροσκαφών μέσα από τον τουρκικό εναέριο χώρο προηγηθεί υποβολή σχετικής αίτησης και με επιφύλαξη της έγκρισης ή της απόρριψης της.

Πέραν αυτών η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο για ανάκληση του πρέσβη της καθώς και του στρατιωτικού της ακόλουθου από το Παρίσι. Εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναλάβει το μέτρο του αποκλεισμού γαλλικών εταιρειών και ειδικότερα όσων ασχολούνται με πολεμικούς εξοπλισμούς από τους σχετικούς διαγωνισμούς του τουρκικού κράτους.

Αντίθετα δεν θα έβλεπα να εφαρμόζονται οικονομικά μέτρα όπως μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων κάτι του ευρίσκεται σε σύγκρουση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ (βλέπε τελωνειακή ένωση) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Αντίθετη γνώμη έχουν και οι Τούρκοι επιχειρηματίες κάτι για το οποίο ενημέρωσαν ήδη τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Η Γαλλία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας με το διμερές εμπόριο να φτάνει τα 15 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή αποτελεί και σημαντική πηγή ξένων επενδύσεων στην Τουρκία.

Θανάσης Αθανασίου

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Η Κωνσταντινούπολη ήταν αποικία των Μεγαρέων κ. Ερντογάν

Τις …. «οθωμανικές ρίζες» των προγόνων του Νικολά Σαρκοζί,  θύμισε στο Γάλλο Πρόεδρο  ο Τούρκος Πρωθυπουργός,  εκνευρισμένος με την απόφαση της Γερουσίας να υπερψηφίσει το νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

 

Είπε συγκεκριμένα:

 

«Ο  προπάππος του  γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στα τότε οθωμανικά εδάφη»!

Μάλλον έχει επιλεκτική μνήμη ή παντελή άγνοια ο κ. Ερντογάν!

Νομίζω ότι ήρθε καιρός να αρχίσουμε να του υπενθυμίζουμε  ότι η σημερινή Κωνσταντινούπολη (της οποίας υπήρξε Δήμαρχος) είναι …πρώην αποικία των Μεγαρέων.

Κακώς δεν του το θυμίζει ο σημερινός Δήμαρχος των Μεγάρων!

Αφήστε για τη σημερινή  Τουρκία.

Σχεδόν ολόκληρη  βρίσκεται σε  εδάφη, όπου μεγαλούργησε Ελληνισμός!

Στον Εύξεινο  Πόντο, η Σαμψούντα, η Τραπεζούντα  και η Αυτοκρατορία των Κομνηνών!

Η Αβυδος, η Λάμψακος και η Αυτοκρατορία της Νίκαιας!

Στα παράλια της Ιωνίας άνθησε  επί αιώνες   Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός.

Η Έφεσος, η Μίλητος, η Αλικαρνασσός, η Φώκαια, οι Κλανομενές, η Κολοφώνα, η Πριήνη,  έβγαλαν ποιητές και φιλοσόφους, μηχανικούς και αρχιτέκτονες, ιστορικούς και ρήτορες.

Γνώρισαν ημέρες μεγάλης ακμής.

Δίδαξαν και διδάσκουν πολιτισμό στην οικουμένη, ανά τους αιώνες.

Όσο και να προσπαθούν να τα οικειοποιηθούν και να τα σβήσουν, τους εκδικούνται τα ιερά μάρμαρα και ο αθάνατος  ελληνικός γραπτός λόγος!

Τα κοίλα και οι θυμέλες των θεάτρων.

Οι Ιωνικοί κίονες

Ας το βουλώσει επιτέλους, ο ανιστόρητος…

 

Πηγή: newskosmos.com

Διαβάστε περισσότερα...

Όλο και λιγότερο απειλητική η στάση της Αγκυρας για την Αρμενική Γενοκτονία

Τρία χρόνια πριν από την 100ή επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας, οι αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική αδιαλλαξία είναι τουλάχιστον αταλάντευτη απέναντι σε όσες χώρες, όπως πρόσφατα η Γαλλία, επιθυμούν να νομοθετήσουν υπέρ της αναγνώρισής της. Πάγωμα της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας, απειλές για τις οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές: για έναν μήνα τουλάχιστον, η Τουρκία υψώνει το ανάστημά και την πυγμή της απέναντι στη Γαλλία, ελπίζοντας πως θα την αποτρέψει να εγκρίνει την νομοθεσία που ποινικοποιεί την άρνηση των Γενοκτονιών που αναγνωρίζονται από την γαλλική νομοθεσία, μεταξύ αυτών και της σφαγής των Αρμενίων που ζούσαν στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915-17.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της 'Αγκυρας --η οποία απορρίπτει τον όρο "γενοκτονία" παντελώς-- κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό: μετά την Εθνοσυνέλευση τον Δεκέμβριο και η γαλλική Γερουσία ψήφισε τη Δευτέρα τη νομοθεσία και μόνον το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να ακυρώσει την εφαρμογή της. Όπως επίσης τονίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλιέτ, Σεμίχ Ιντίζ, καθώς η πυγμή της Τουρκίας δεν έχει εμποδίσει και άλλα είκοσι κράτη να αναγνωρίσουν την Αρμενική Γενοκτονία, η στάση της αρχίζει να γίνεται όλο και λιγότερο εκφοβιστική.
«Η Τουρκία πολλαπλασιάζει τις απειλές της κατά της Γαλλίας. Όμως σε λίγες εβδομάδες το ίδιο ζήτημα θα απασχολήσει και το αμερικανικό Κογκρέσο. Και υπάρχουν και άλλες χώρες στη λίστα αναμονής. Η Τουρκία τι θα κάνει τότε, θα ανακαλεί κάθε φορά τον πρεσβευτή της; Βρισκόμαστε ενώπιον μίας παράλογης κατάστασης», σημειώνει ο αρθρογράφος.
«Αυτή η αρνητική και αντιδραστική στρατηγική έχει αποτύχει, και ουδείς είναι πρόθυμος να το παραδεχθεί.
Ευελπιστώ πως κάποια στιγμή οι αρχές θα στοχασθούν και θα προτείνουν κάποιον άλλο τρόπο για να αντιμετωπίσουν την εκατονταετηρίδα από την Αρμενική Γενοκτονία που πλησιάζει», υπερθεματίζει ο Τσενγκίζ Ακτάρ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ της Κωνσταντινούπολης.
Για τον Χιου Πόουπ, του International Crisis Group, η λύση περνά από την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, που έχουν παγώσει ένεκα αυτού ακριβώς του ζητήματος, αλλά και λόγω του πολέμου Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν, συμμάχου της Τουρκίας, για τον έλεγχο του θυλάκου Ναγκόρνο-Κάραμπαχ. «Πολυάριθμοι άνθρωποι στην Τουρκία ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα πρόκειται να διαχειρισθεί την κατάσταση το 2015 και πιστεύουν πως θα πρέπει να οδεύσει προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης με τους Αρμενίους, ώστε να βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους ανθρώπους που θα τιμήσουν τη μνήμη των αρμενικών κοινοτήτων που αφανίσθηκαν στην Ανατολία και δεν θα αποτελέσει στόχο», σχολιάζει ο ίδιος αναλυτής.
Η Τουρκία δεν θα μπορέσει πλέον να ξεφύγει από το δικό της μερίδιο ευθύνης στη μνήμη και να προβεί σε μία μορφή συλλυπητηρίων, τονίζει ο Σολί Εζέλ, σχολιαστής της εφημερίδας Χαμπερτίρκ και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης.
«Θα πρέπει κατ' αρχάς να εκφράσει τη λύπη της, κάτι που το τουρκικό κράτος ουδέποτε έπραξε.
Αυτό είναι πραγματικά το σημείο εκκίνησης», τόνισε ο ίδιος. Η Τουρκία απορρίπτει πεισματικά τον χαρακτηρισμό Γενοκτονία, αν και αναγνωρίζει πως περίπου 500.000 Αρμένιοι σφαγιάσθηκαν στην περίοδο 1915-17 στην Ανατολία, ενώ η άλλη πλευρά ισχυρίζεται πως ο αριθμός των θυμάτων φθάνει το 1,5 εκατομμύριο.
 
 
 
 
Πηγή: express.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόλεμος σε όλα τα επίπεδα των Τούρκων εναντίον των Γάλλων

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΙΚΟΡΙΑΝ

Η απόφαση της Γαλλίας να περάσει νόμο με την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων έχει κάνει τους Τούρκους πολέμιους της Γαλλίας, κάτι το οποίο εκφράζουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν.

Μέχρι και η σύζυγος του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, σνόμπαρε τη σύζυγο του Γάλλου πρέσβη στην Άγκυρα για να αντιδράσει σε αυτή την απόφαση της Γαλλίας. Η πρώτη κυρία της Τουρκίας, Χαϊρουνισά Γκιουλ αρνήθηκε να προσκαλέσει την γυναίκα του Γάλλου πρέσβη σε δεξίωση που δεινή σήμερα για της πρέσβειρες στην Άγκυρα αλλά και τις γυναίκες των πρεσβευτών.

Η τουρκική προεδρεία σκοπίμως δεν συμπεριέλαβε την Σαμπίν Μπιλί στις προσκλήσεις για το προεδρικό μέγαρο όμως ο πρέσβης της Γαλλίας προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα δηλώνοντας πως: «Ναι, δε λάβαμε πρόσκληση, αλλά η σύζυγός μου δε ζει στην Τουρκία».

 

Πηγή: paraskhnio.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΔΑΔ: Η Κύπρος ψηλά στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κύπρος, μαζί με την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, το Βέλγιο, την Τσεχία και το Σάν Μαρίνο, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας των 47 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που βρέθηκαν να έχουν καταδικασθεί, μέσα στο 2011, για μία τουλάχιστον παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις πρώτες θέσεις είναι η Τουρκία (159), η Ρωσία (121), η Ουκρανία (105), η Ελλάδα (69), η Ρουμανία (58) και η Πολωνία (54).

Αυτό, τουλάχιστον, προέκυψε από τον πίνακα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρουσίασε σήμερα, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σερ Νίκολας Μπράτζα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ν' αναλάβουν την κοινή ευθύνη, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ' όλη την ήπειρο, υπογραμμίζοντας ότι «τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η Δικαιοσύνη, δεν περιλαμβάνονται στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής και η προστασία τους επηρεάζεται δυσμενώς από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.''

Ωστόσο, τόνισε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι πολυτέλεια και ότι η ευθύνη για την προστασία τους πρέπει να είναι κοινή.

Αναφερόμενος στις ευθύνες των κυβερνήσεων, που προκαλούν δυσλειτουργίες στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος Μπράτζα σημείωσε ότι, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή, εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου 30.000 επαναλαμβανόμενες υποθέσεις προς εκδίκαση, εξαιτίας των διαρθρωτικών προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα απονομής Δικαιοσύνης πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Το Δικαστήριο θα πρέπει να είναι σε θέση να φέρει σε πέρας το έργο για το οποίο δημιουργήθηκε κι' αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την βοήθεια των κυβερνήσεων και των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι σημαντικό, κατέληξε, σ' αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος Μπράτζα, να μην υπονομεύεται το κύρος και η ανεξαρτησία του από τις κριτικές των κυβερνήσεων που, όπως τόνισε, δεν συνοδεύονται από επιχειρήματα αλλά χαρακτηρίζονται από το συναίσθημα και την υπερβολή.

 

 

Πηγή: simgalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής Αμνηστία για τη σφαγή των Αρμενίων: Εκτατέρωθεν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Η ποινικοποίηση αντιστοιχεί στο νόμο περί ''προσβολής της τουρκικότητας''»

Το κακό παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία έχει ποινικοποιήσει την «προσβολή της τουρκικότητας», ακολουθεί και η Γαλλία με την πρόσφατη υιοθέτηση νόμου που ποινικοποιεί τον «αρνητισμό», διώκει δηλαδή όσους υποστηρίζουν δημοσίως ότι οι Οθωμανοί δεν διέπραξαν γενοκτονία όταν οδήγησαν στο θάνατο πάνω από ένα εκατομμύριο αμάχους Αρμένιους το 1914-15, στο περιθώριο των ρωσοτουρκικών συρράξεων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο Νίκολα Ντάκγουερθ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Ασία. «Αυτός ο νόμος, εάν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να αποθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο, ερχόμενος σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Γαλλίας να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης γνώμης» είπε το στέλεχος της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και πρόσθεσε, μιλώντας για την Τουρκία : «Ομως και ο τουρκικός νόμος που ποινικοποιεί τον χαρακτηρισμό των γεγονότων ως γενοκτονία αποτελεί επίσης παραβίαση της ελεύθερης έκφρασης γνώμης. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να διατυπώνουν την άποψή τους, στη Γαλλία, στην Τουρκία και οπουδήποτε αλλού».
Ο Ντάκγουερθ αναφέρθηκε στις περιπτώσεις παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας που έχουν κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπενθυμίζοντας πως «το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει πολλές φορές αποφανθεί ότι η ελευθερία της έκφρασης γνώμης δεν εφαρμόζεται μόνον στις μη προσβλητικές απόψεις. Αφορά και σε απόψεις οι οποίες προσβάλλουν, σοκάρουν ή ενοχλούν το κράτος, ή οποιοδήποτε τμήμα του πληθισμού».
Πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο παλιμπαιδισμός του Ερντογάν «καταστρέφει την Τουρκία»

Αντί να ακολουθήσει μια ορθολογική και στρατηγική προσέγγιση απέναντι στο γαλλικό νομοσχέδιο για την αρμένικη γενοκτονία, ο Erdogan συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδάκι που παίζει στην άμμο, γράφει ο Michael Kambeck από τους European Friends of Armenia.

Ο Michael Kambeck είναι γενικός γραμματέας της ΜΚΟ European Friends of Armenia που έχει έδρα τις Βρυξέλλες και το κείμενο της Οργάνωσης έχει στη διάθεσή της η EurActiv.

Η τουρκική υστερία αναφορικά με το γαλλικό νομοσχέδιο που επισημοποιεί την Γενοκτονία των Αρμενίων, δεν θα μπορούσε να είναι πιο αυτοκαταστροφική ή πιο αποκαλυπτική, τονίζεται στο κείμενο.

Η Γαλλία «καταστρέφει την ελευθερία έκφρασης με αδέξιο τρόπο», λέει η Τουρκία, που στις 25 Ιανουαρίου έλαβε άλλη μία καταδικαστική έκθεση από τους Reporters Without Borders αναφορικά με την συνεχώς επιδεινούμενη ελευθερία τύπου, πέφτοντας στη θέση 148 σε σύνολο 178 (η Γαλλία είναι στη θέση 38, η Αρμενία στην 75 και το Αζερμπαϊτζάν στην 162). Ο γαλλικός νόμος κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση, προστατεύει την ελευθερία.

Η Γαλλία μαζί με τη Γερμανία, για πολλά χρόνια είχαν τέτοιους νόμους έναντι της άρνησης του Ολοκαυτώματος. Αυτό δεν εμπόδισε τους ερευνητές σε αυτά το ζήτημα ούτε τη δημοσιογραφική ελευθερία, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου οι δημοσιογράφοι παρουσίαζαν τα γεγονότα με τρόπο ακατάλληλο. Ωστόσο τέτοιοι νόμοι προστατεύουν κατά των σκληροπυρηνικών και της προπαγάνδας τους.

Κατηγορεί τον Sarkozy ότι ψαρεύει αρμένικες ψήφους, ενώ αγνοεί τον αριθμό των ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής με γαλλικό διαβατήριο. Η αρμένικη γενοκτονία έχει αναγνωριστεί προ πολλού στη Γαλλία, όπως άλλωστε και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό έγινε βασισμένα σε απτά στοιχεία, ενώ στην Τουρκία οι φάκελοι παραμένουν κλειστοί, τα έγγραφα ακόμη είναι εξαφανισμένα και οι δημοσιογράφο που γράφουν για το 1915, όπως ο Hrant Dink, αντιμετωπίζουν ακριβώς το αντίθετο της ελευθερίας. Ο νέος γαλλικός νόμος απλά συνδέει τη δίωξη με την προηγούμενη απόφαση αναγνώρισης. Το γερμανικό κοινοβούλιο εξετάζει παρόμοιο μέτρο και θα πρέπει να το κάνει.

«Το ευρωπαϊκό ιδεώδες της ανεκτικότητας χρειάζεται μισαλλοδοξία έναντι μισαλλοδοξίας. Η γενοκτονία είναι η τελική μισαλλοδοξία. Οι ελεύθερες δημοκρατίες πρέπει να είναι ισχυρές στην άμυνά τους έναντι αυτών που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ελευθερία».

Παρόλο που ο νόμος δεν αναφέρει την Τουρκία και ο γάλλος πρόεδρος έστειλε συμφιλιωτική επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση, η αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού ήταν μια λίστα απειλών, αποκαλώντας το νόμο «άδικη δράση, που αγνοεί τις ανθρώπινες αξίες και τη δημόσια συνείδηση»… «Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την προσέγγιση αρχών της κυβέρνησής μας πάνω στο θέμα».

Αυτά τα λόγια δεν ακούγονται σαν ανακοίνωση ενός ώριμου και υπερήφανου έθνους, αλλά αντίθετα σαν τα λόγια ενός παιδιού που παίζει στην άμμο λέγοντας «Αυτός ξεκίνησε πρώτος». Η Τουρκία «σκοτώνει τις σχέσεις της με τη Γαλλία και κατηγορεί τη Γαλλία για αυτό. Αντίθετα, η Τουρκία είχε μια μεγάλη ευκαιρία να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, ακόμη και πολύ εθνικιστική (που θα έλεγα ότι θα ήταν λάθος αλλά τουλάχιστον πιο έξυπνη): Η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει τα σύνορα με την Αρμενία και με αυτό να ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα, στην οποία κανείς διεθνής δρών δε θα ήθελε να παρέμβει».

Η Τουρκία θα μπορούσε να πει, ανεξάρτητα του πώς βλέπει τα «γεγονότα του 1915», ότι αυτό συνέβη κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία και επομένως, μόνο έμμεσα αφορά στην σύγχρονη Τουρκία. Η Τουρκία θα μπορούσε να εστιάσει στα εθνικά της συμφέροντα κερδίζοντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για τη διασφάλιση μια συμφωνίας, που θα περιόριζε πιθανές αξιώσεις αποζημίωσης από την αρμένικη πλευρά και θα αποτελούσε αφετηρία μιας νέας πολιτικής με μηδαμινά προβλήματα με τους γείτονές της.

«Αντίθετα, η πολιτική των  μηδενικών προβλημάτων απέτυχε συνολικά και η Τουρκία είναι σήμερα γνωστή μόνο για το ότι είχε «ηχηρή αντίδραση». Κατέστρεψε τα συμφέροντά της με την ΕΕ και στέλνει εξοργιστικά μηνύματα στην αρμένικη διασπορά ανά τον κόσμο καθώς και στις δικές της μειονότητες, ειδικά στους Κούρδους».

«Συμφέρον του τουρκικού λαού είναι να ζητήσει από τον Erdogan να παραιτηθεί».

Ακόμη και «μακροχρόνιοι φίλοι της Τουρκίας όπως ο ευρωβουλευτής Oomen-Ruijten, δηλώνουν δημοσίως ολοένα και πιο εξοργισμένοι με την Τουρκία, Γαλλία και ΕΕ φαίνεται ότι λίγα έχουν να χάσουν, εφόσον ο Erdogan βρίσκεται στην εξουσία. Το μόνο φως έρχεται από την τουρκική διανόηση, που σημαίνει ότι η κοινωνία των πολιτών είναι σήμερα η μεγαλύτερή μας ελπίδα για να σωθεί ο εκσυγχρονισμός της Τουρκίας» καταλήγει με έμφαση το κείμενο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης των Βρυξελλών, European Friends of Armenia.

 

 

Πηγή: euractiv.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι