Menu

Γενοκτονία: Από το πραξικόπημα των πολιτικών στην αλήθεια της ιστορίας-Στη μνήμη του δολοφονημένου Αρμένιου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ-και στον φυλακισμένο Τούρκο εκδότη Ραγκίπ Ζαράκολου

1. Οι Αρμένιοι

Πριν λίγες ημέρες μιλώντας στους Αρμενίους της Ρώμης είχα πει ότι η συνέπεια και η συνέχεια του αγώνα των Αρμενίων, μας οδήγησε στα αποτελέσματα αναγνώρισης των Γενοκτονίας από τα κοινοβούλια. Είχα πει επίσης ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση για τη Γενοκτονία θα περάσει από τα αρμόδια όργανα της Γαλλίας. Και πράγματι αυτό έγινε, αφού η προσπάθεια των Αρμενίων της Διασποράς είναι προς την κατεύθυνση αναίρεσης του πραξικοπήματος των πολιτικών και της πολιτικής έναντι της αλήθειας της ιστορίας.

Η προσπάθεια θα έχει και νέες νίκες. Αυτό τρομάζει τους θύτες, τους δολοφόνους που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να δολοφονούν, όπως το Χράντ Ντίνκ και συνεχίζουν να απειλούν.

2.Η Τουρκία

Πέρα από τους θεατρινισμούς, τις απειλές, τις οικονομικές κυρώσεις και τα άλλα σχετικά η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Φοβάται πως σε κάθε βήμα της, σε κάθε συνάντηση Τούρκου θεσμικού με ξένο ομόλογό του, θα βρίσκει μπροστά μία απαίτηση για αναγνώριση. Οι λευκές σελίδες της ιστορίας των λαών που ζούσαν στο οθωμανικό κράτος και στην χωρίς ντροπή αποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία, γεμίζουν από τα ντοκουμέντα που αφορούν την ευθύνη. Την ευθύνη των δολοφόνων που εξαφάνισαν εκατομμύρια ανθρώπους, μνημεία, πολιτισμούς. Στο μαύρο αυτό περιβάλλον ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι στην Τουρκία που αγωνίζονται μαζί μας. Βεβαίως το καθεστώς τους σκοτώνει, τους φυλακίζει, τους τρομοκρατεί. Όμως όπως έλεγε και ο Γκάντι, μπορεί ο τύραννος να μοιάζει ανίκητος, αλλά στο τέλος νικά η αλήθεια.

3. Η Ελλάδα

Εν μέσω οικονομικής συγκυρίας που μοιάζει με συνθήκες πολέμου και κατοχής πολλοί λένε, φλυαρούν και προπαγανδίζουν ότι τα περί Γενοκτονίας δεν είναι πρωτεύοντα. Αποσιωπούν ότι ο Σαρκοζί, όπως και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες ασχολήθηκαν και ασχολούνται με το ζήτημα της Γενοκτονίας τώρα. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Επίσης οι ίδιοι προπαγανδιστές, δε μιλάνε για το γεγο-νός ότι πριν τη λεγόμενη οικονομική κρίση ουδέν έγινε ή μάλλον τα αντίθετο οι πράξεις των πολιτικών έδειξαν ότι παραβιάστηκαν δύο νόμοι του ελληνικού κράτους, και τιμήθηκε ο πρωτεργάτης της δικής μας Γενοκτονίας. Καταθέτοντας ένας πρωθυπουργός και ένας υπουργός εξωτερικών στεφάνι στον Μουσταφά Κεμάλ!!!!

Παρά τα εμπόδια οι Έλληνες, όπως και οι Αρμένιοι, θα συνεχίσουν. Θα αποτελούν την ενσάρκωση του αγώνα, ότι οι λαοί επιβιώνουν και θα ελέγχουν αυτοί το μέλλον τους. Και όλοι αυτοί που θέλησαν να τους εξαφανίσουν, να τους κάνουν λαούς μουσείων θα λαμβάνουν κάθε μέρα απαντήσεις. Τα πραξικοπήματα των πολιτικών καταρρέουν. Η αλήθεια της ιστορίας προβάλλει.

O Φάνης Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών

 

Πηγή: azator.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ακύρωση του νόμου για τη γενοκτονία των Αρμενίων ζητά το Γαλλικό Επιμελητήριο Τουρκίας

Τα μέλη του γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Τουρκία (CCFT) εξέφρασαν σήμερα την «μεγάλη τους απογοήτευση» μετά την ψήφιση από το γαλλικό Κοινοβούλιο του νόμου που απαγορεύει την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και ζήτησαν την ακύρωση του νόμου από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

«Το επιμελητήριο μας θέλει εδώ να εκφράσει τόσο την έλλειψη της κατανόησης του όσο και τη μεγάλη απογοήτευση του και τη βαθιά θλίψη του για αυτή τη νέα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία», αναφέρει το CCFT σε ανακοίνωση του.

«Η ψηφοφορία (...) θεωρείται σήμερα από όλο το τουρκικό έθνος, αλλά και από πολλούς Γάλλους που ζουν στην Τουρκία και γνωρίζουν αυτή τη χώρα, ως μια απαράδεκτη πράξη, εχθρική και αντίθετη προς τα γάλλο-τουρκικά συμφέροντα», προσθέτει, κάνοντας λόγο για μια «ανεπανόρθωτη και μόνιμη βλάβη» στις διμερείς σχέσεις.

Μετά την Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου, η γαλλική Γερουσία ψήφισε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τη Γαλλία, ανάμεσα τους και αυτή των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία την περίοδο 1915-1917.

«Εκφράζουμε την ευχή να δούμε τώρα 60 γερουσιαστές και βουλευτές (...) να υποβάλουν προσφυγή για αντισυνταγματικότητα του νόμου αυτού εντός της ταχθείσας προθεσμίας ενώπιον του Συνταγματικού Συμβουλίου», λέει το CCFT.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο μπορεί να ακυρώσει ένα νόμο που κρίνει αντισυνταγματικό, αν καταθέσουν προσφυγή 60 βουλευτές, 60 γερουσιαστές, ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, η εκείνος της Γερουσίας.

Για να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του.

Το CCFT έχει περίπου 400 μέλη, το ένα τρίτο των οποίων είναι γαλλικές επιχειρήσεις.

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος της Γαλλίας, με 11.7 δισεκατομμύρια ευρώ συναλλαγών το 2010, με 400 γαλλικές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στο έδαφος της και 11,5 δισ. ευρώ συνολικά άμεσες γαλλικές επενδύσεις.

Όλο και λιγότερο απειλητική η στάση της Άγκυρας για την Αρμενική Γενοκτονία

Τρία χρόνια πριν από την 100ή επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας, οι αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική αδιαλλαξία είναι τουλάχιστον αταλάντευτη απέναντι σε όσες χώρες, όπως πρόσφατα η Γαλλία, επιθυμούν να νομοθετήσουν υπέρ της αναγνώρισής της.

Πάγωμα της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας, απειλές για τις οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές: για έναν μήνα τουλάχιστον, η Τουρκία υψώνει το ανάστημά και την πυγμή της απέναντι στη Γαλλία, ελπίζοντας πως θα την αποτρέψει να εγκρίνει την νομοθεσία που ποινικοποιεί την άρνηση των Γενοκτονιών που αναγνωρίζονται από την γαλλική νομοθεσία, μεταξύ αυτών και της σφαγής των Αρμενίων που ζούσαν στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915-17.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Άγκυρας --η οποία απορρίπτει τον όρο ‘γενοκτονία’ παντελώς-- κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό: μετά την Εθνοσυνέλευση τον Δεκέμβριο και η γαλλική Γερουσία ψήφισε τη Δευτέρα τη νομοθεσία και μόνον το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να ακυρώσει την εφαρμογή της.

Όπως επίσης τονίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλιέτ, Σεμίχ Ιντίζ, καθώς η πυγμή της Τουρκίας δεν έχει εμποδίσει και άλλα είκοσι κράτη να αναγνωρίσουν την Αρμενική Γενοκτονία, η στάση της αρχίζει να γίνεται όλο και λιγότερο εκφοβιστική.

«Η Τουρκία πολλαπλασιάζει τις απειλές της κατά της Γαλλίας. Όμως σε λίγες εβδομάδες το ίδιο ζήτημα θα απασχολήσει και το αμερικανικό Κογκρέσο. Και υπάρχουν και άλλες χώρες στη λίστα αναμονής. Η Τουρκία τι θα κάνει τότε, θα ανακαλεί κάθε φορά τον πρεσβευτή της; Βρισκόμαστε ενώπιον μίας παράλογης κατάστασης», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Αυτή η αρνητική και αντιδραστική στρατηγική έχει αποτύχει, και ουδείς είναι πρόθυμος να το παραδεχθεί. Ευελπιστώ πως κάποια στιγμή οι αρχές θα στοχασθούν και θα προτείνουν κάποιον άλλο τρόπο για να αντιμετωπίσουν την εκατονταετηρίδα από την Αρμενική Γενοκτονία που πλησιάζει», υπερθεματίζει ο Τσενγκίζ Ακτάρ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ της Κωνσταντινούπολης.

Για τον Χιου Πόουπ, του International Crisis Group, η λύση περνά από την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, που έχουν παγώσει ένεκα αυτού ακριβώς του ζητήματος, αλλά και λόγω του πολέμου Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν, συμμάχου της Τουρκίας, για τον έλεγχο του θυλάκου Ναγκόρνο-Κάραμπαχ.

«Πολυάριθμοι άνθρωποι στην Τουρκία ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα πρόκειται να διαχειρισθεί την κατάσταση το 2015 και πιστεύουν πως θα πρέπει να οδεύσει προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης με τους Αρμενίους, ώστε να βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους ανθρώπους που θα τιμήσουν τη μνήμη των αρμενικών κοινοτήτων που αφανίσθηκαν στην Ανατολία και δεν θα αποτελέσει στόχο», σχολιάζει ο ίδιος αναλυτής.

Η Τουρκία δεν θα μπορέσει πλέον να ξεφύγει από το δικό της μερίδιο ευθύνης στη μνήμη και να προβεί σε μία μορφή συλλυπητηρίων, τονίζει ο Σολί Εζέλ, σχολιαστής της εφημερίδας Χαμπερτίρκ και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης.

«Θα πρέπει κατ’ αρχάς να εκφράσει τη λύπη της, κάτι που το τουρκικό κράτος ουδέποτε έπραξε. Αυτό είναι πραγματικά το σημείο εκκίνησης», τόνισε ο ίδιος.

Η Τουρκία απορρίπτει πεισματικά τον χαρακτηρισμό Γενοκτονία, αν και αναγνωρίζει πως περίπου 500.000 Αρμένιοι σφαγιάσθηκαν στην περίοδο 1915-17 στην Ανατολία, ενώ η άλλη πλευρά ισχυρίζεται πως ο αριθμός των θυμάτων φθάνει το 1,5 εκατομμύριο.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι