Menu

Προσφυγή Γάλλων γερουσιαστών κατά του νόμου για τις γενοκτονίες

Παρίσι, Γαλλία

Στο συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας αναπέμφθηκε ο νόμος για την ποινικοποίηση άρνησης των γενοκτονιών μετά την ψήφιση του από την γαλλική Εθνοσυνέλευση το Δεκέμβριο και τη Γερουσία μερικές ημέρες αργότερα.

Κατά του νόμου προσέφυγαν 76 γερουσιαστές, όπως είχαν άλλωστε δικαίωμα από το νόμο καθώς υπερβαίνουν το όριο των 60 για την αναπομπή στο συνταγματικό δικαστήριο.

Την κίνηση επικροτεί και η Τουρκία η οποία άλλωστε είχε εκφράσει την οργή της για την ψήφιση του νόμου.

Το δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει σε ένα μήνα για την συνταγματικότητα του νόμου αλλά η προθεσμία μπορεί να συμπιεστεί σε οκτώ ημέρες αν η κυβέρνηση κρίνει ότι πρόκειται για επείγον ζήτημα.

Μετά την έγκριση και από τη Γερουσία ο νόμος πρέπει να υπογραφεί και από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα τηρήσει τις καθορισμένες προθεσμίες και θα υπογράψει μέσα σε 15 ημέρες από την έγκριση της Γερουσίας.

Ο νόμος προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν τα 45.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι και ένα χρόνο για τη δημόσια άρνηση των γενοκτονιών.

Η γενοκτονία των Αρμενίων είχε αναγνωριστεί από τη Γαλλία το 2001. Περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι πέθαναν από τους Οθωμανούς Τούρκους το διάστημα 1915-1916.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας μιλούσε για ρατσιστικό νόμο που περιορίζει την ελευθερία του λόγου και είχε προειδοποιήσει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα επηρεαστούν αρνητικά.
Πηγή: in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αδελφές Kardashian:Φωτογραφίζονται για την προώθηση της κολεξιόν τους!

Όλο χάρη οι αδερφές Kardashian φωτογαρφίζονται topless για να διαφημίσουν τα ρούχα που έχουν σχεδιάσει. Η Kim όλο περηφάνια δήλωσε: "Η Kourt, η Khloe και εγώ αποφασίσαμε να είμαστε φυσικές και απόλυτα χαλαρές για τη νέα σειρά μας και γι' αυτό ποζάρουμε μόνο με τα τζιν μας!"

 

 

 

 

 

Πηγή: athensbars.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα εκπληκτικό βίντεο - Αφιέρωμα για τον Πόντο και τις τουρκικές σφαγές.

Ένα βίντεο που παρουσιάζει τα όσα υπέστησαν οι Πόντιοι. Αυτό που οι Τούρκοι αρνούνται να δεχτούν ως τον ορισμό της Γενοκτονίας. Ίσως θα έπρεπε να το δει και ο κ.Μπαγίς ,ο οποίος ήρθε στη Θράκη για να παραδώσει μαθήματα "τουρκικού πατριωτισμού". Ίσως πάλι να το δουν κάποιοι στην Αθήνα,οι οποίοι δεν δείχνουν να ενοχλούνται καθόλου από τέτοιες συμπεριφορές.

 

 

 

 

Πηγή: onalert.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η απόφαση της Γερουσίας

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Μετάφραση από τα γαλλικά Σάνη Καπράγκου

Η απόφαση της Γερουσίας δεν ήτανε μία ανώδυνη απόφαση. Αποτελεί τη νίκη τής δικαιοσύνης έναντι μιας άρνησης, την οποία δεν δίστασε ν’ αποκαλύψει μέσα στους κόλπους της ίδιας μας της χώρας, καθώς δεν ήτανε δυνατό να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής τού νόμου. Η αυτοαναφορική τούτη εντυπωσιακή έκθεση επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της παρουσίας τού νόμου αυτού στον ποινικό κώδικα της Γαλλίας. Αυτός ο νόμος είναι προ-δικαιωμένος από τα όσα έχουν διαπραχθεί παρά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Δικαστικά αποτελεί μία πράξη ολοκλήρωσης και στρατηγικά, για τα θύματα, τους επιζώντες και τους δίκαιους, επιτρέπει την ενοποίηση με ισοτιμία των αναγνωρισμένων από τη Γαλλία γενοκτονιών. Τούτο είναι ακόμη πιο σημαντικό από την έκθεση της Νομικής Επιτροπής, όταν επί πλέον παρατηρούμε την επιφυλακτικότητα ορισμένων γερουσιαστών. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά έξοχο, διότι συνειδητοποιούμε πως πρόκειται για μία νίκη του ανθρώπινου δικαιώματος επί της πομπώδους δικαιοσύνης, που αρκείται στο φαίνεσθαι για να δικαιολογεί την ύπαρξή της, με κίνδυνο να εμπαίζει τη μνήμη των λαών. Κι έπειτα μπορέσαμε να διαπιστώσουμε, κατά τη δημόσια συζήτηση, πως ορισμένοι στερούμενοι νομικών επιχειρημάτων δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν επιχειρήματα γεωστρατηγικής, για να τους διαταράξουν και να τους περιορίσουν σε μία αντιπαράθεση ισχύος. Πόσες φορές έχουμε ακούσει την ακόλουθη έκφραση ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα. Ενώ οι στρατηγιστές, εν αντιθέσει με ορισμένους πολιτικούς άνδρες, ξέρουν καλά πως η Τουρκία δεν είναι παρά μόνο μία ακόμη χώρα, η οποία φέρεται ως μεγάλη δίχως να μπορεί να το δικαιολογήσει και ακόμη λιγότερο να το αποδείξει. Παρ’ όλ’ αυτά, εδώ, δεν είν’ αυτός ο σκοπός μας. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε, είναι η αντίθεση μεταξύ μεγάλης χώρας και μικρής χώρας. Καθότι προκαλεί έκπληξη να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα επιχειρήματα αυτού του είδους μέσα σε ένα πλαίσιο νομικό. Τα πρόσωπα που χρησιμοποιούν αυτά τα επιχειρήματα στο πεδίο της δικαιοσύνης, δεν συνειδητοποιούν πως πρόκειται για μια ρατσιστική οπτική, που οδηγεί σε σύγκριση τον μεγάλο Τούρκο με τον μικρό Αρμένιο. Η δικαιοσύνη σε αυτό το περιβάλλον, δεν εξετάζει παρά μόνο ένα μέγεθος, εκείνο του εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας που εμείς ονομάζουμε γενοκτονία, κατά τ’ άλλα, δεν νοιάζεται. Το σημαντικό είναι το ανθρώπινο επίπεδο. Είναι απλούστατα απαράδεκτο να επιτρέπεται η άρνηση ή ακόμη η ελαχιστοποίηση μιας γενοκτονίας, ανεξάρτητα από το θύμα ή τον δήμιο. Πρόκειται για μια διαδικασία γενική.
Εν τέλει, αν μπαίνουμε στην κοινοτική συζήτηση, είναι απλώς για να μην αποκαλύψουμε την πολιτική συζήτηση. Στο πλαίσιο νόμου αυτού του τύπου, δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτικό χάσμα. Εν τούτοις, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει αυτό το χάσμα. Δεν πρέπει, ωστόσο, να πέφτουμε στην παγίδα να θέλουμε να το αποκρύψουμε προβάλλοντας μία κοινοτική αντιπαλότητα. Πρώτ’ απ’ όλα για τον απλούστατο λόγο πως η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά τη γενοκτονία των Αρμενίων, μα το σύνολο των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τη Γαλλία. Από την άλλη πλευρά, όπως θα έλεγε ο Albert Camus, η έννοια της δικαιοσύνης δεν ανήκει σε καμία χώρα ειδικά. Στο πλαίσιο του νόμου που δεν είναι φυλετικός, το σημαντικό είναι να προστατεύει το θύμα από το έγκλημα ειρήνης, που δεν διστάζει να το κακοποιεί και να το διώκει, εξ αιτίας της απουσίας ενός νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση. Οι λαοί δεν θα είναι πιο δίκαιοι τούτοι από τους άλλους. Είναι τα πολιτικά συστήματα περισσότερο ή λιγότερο ένοχα, επειδή εκείνα εφαρμόζουν με τρόπο συστηματικό μεθόδους εξόντωσης και διαγραφής. Ο νόμος αυτός είναι σύμφωνος με την έννοια της καταδίκης του βάρβαρου συστήματος αυτού του είδους. Ιδού το πνεύμα του νόμου.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι