Menu

Αύξηση 24,3% κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο 2012 η γεωργία στην Αρμενία

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς τομέα αλλά και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων έδωσε ο υπουργός Γεωργίας της Αρμενίας κ. Sergo Karapetyan στα εγκαίνια της έκθεση προϊόντων διατροφής “ArmProd EXPO 2012” η οποία άνοιξε τις πύλες στο Ερεβάν την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ενημερωτικό δελτίου του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Ερεβάν τα εγκαίνια της Έκθεσης έκανε ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Tigran Sargsyan, ο Υπουργός Γεωργίας Sergo Karapetyan σημείωσε ότι η Αρμενία έχει μια ηγετική θέση στην περιοχή από την άποψη της βιομηχανίας τροφίμων. Είπε ότι η έκθεση συγκέντρωσε φέτος περίπου 45 εταιρείες, 10 περισσότερες σε σχέση με το 2011, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες πλέον προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην Έκθεση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα, παρά το μικρό μέγεθός τους, να αναπτύξουν νέες συνεργασίες, είτε με άλλες αρμενικές επιχειρήσεις, είτε με αλλοδαπές.

Ο κ. Karapetyan τόνισε ότι πρόσφατα η αρμενική γεωργική βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των προϊόντων που παράγει, υιοθετώντας υψηλά ποιοτικά πρότυπα.

Ο Πρωθυπουργός Tigran Sargsyan σημείωσε την ιδιαίτερη ποιότητα των προϊόντων οίνου, κονιάκ, και γαλακτοκομικών προϊόντων και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς και συμμετείχαν στην Έκθεση. Επισκεπτόμενος και τους εκπροσώπους πτηνοτροφικών μονάδων μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας, συνεχάρη τους παλαιούς και νέους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν να παρωθήσουν με νέα δεδομένα τα παραδοσιακά αρμενικά προϊόντα.

Σημείωσε ότι η γεωργία είναι η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική ανάπτυξη και διαπιστώνεται η απτή πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα αυτό την τελευταία 3ετία. Το πρώτο εξάμηνο 2012 η γεωργία αυξήθηκε κατά 24,3% (203,5 δις AMD) σε ετήσια βάση. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός και για τα επόμενα χρόνια, καθώς οπωσδήποτε η μετεξέλιξη της αρμενικής οικονομίας σε οικονομία υπηρεσιών δεν είναι ζητούμενο, όταν υπάρχουν τόσες δυνατότητες σε άλλους κλάδους.
Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ιδιαίτερα την χρησιμότητα της παρουσίας δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών στην Έκθεση, ώστε οι ανταγωνιστικές εταιρείες να έχουν ένα κοινό πλαίσιο παρουσίασης των προϊόντων τους και να αναπτύξουν δεσμούς σε διάφορες φάσεις της επιχειρηματικότητας που αναπτύσσουν.
Σημειώνεται ότι ο ιδιωτικός τομέας εγκαλεί τις κυβερνητικές πρακτικές για επιδοτήσεις σε δημόσιους συνεταιρισμούς, οι οποίοι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για σειρά προϊόντων. Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια με αποτέλεσμα να μπορούν να διαμορφώνουν δίχως πρόβλημα άλλη τιμολογιακή πολιτική.

Η προσπάθειά τους αυτή δεν επηρεάζει τις τιμές στην εσωτερική αγορά και η κυβέρνηση μάλιστα θεωρεί υποχρέωσή της να ενισχύει τους συνεταιρισμούς, ώστε να διασφαλίζει την ισόρροπη εξέλιξη των τιμών καταναλωτή σε προϊόντα διατροφής, αλλά και να βοηθά στην ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων στην περιφέρεια, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Διοργανωτές της έκθεσης είναι το Υπουργείο Γεωργίας της Αρμενίας, η Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (εργοδότες) και ο ιδιωτικός φορέας Logos Center Expo. Φέτος η εκδήλωση συγκέντρωσε περισσότερες από 45 εταιρείες, ενώσεις, συνδικάτα και επιχειρήσεις. Η Έκθεση βέβαια και φέτος συμπεριέλαβε ισχυρή εκπροσώπηση γαλακτοκομικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών, ενώ αυξήθηκαν τα κονσερβοποιημένα φρούτα, οι χυμοί, τα προϊόντα καπνού και τα είδη ζαχαροπλαστικής.

Η μεταποιητική βιομηχανία της Αρμενίας έχει σημειώσει επίσης σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια ώστε να υποστηρίζεται ότι η Αρμενία έχει γίνει μια περιφερειακή ηγετική δύναμη στον κλάδο. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, για την παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας παραγωγής, το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012 ανήλθε σε 429.900 εκατ. AMD, αύξηση 11,9% σε ετήσια βάση. ($ 1 - AMD 406.13).

Ο Υπουργός Γεωργίας με την ευκαιρία της Έκθεσης τροφίμων τόνισε ότι στην αγορά υπάρχουν πλέον προϊόντα τροφίμων, "Eco", "Bio" και με τη σήμανση "NGMO για όσα είναι απαλλαγμένα από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς. Αυτό οφείλεται στην ισχυροποίηση εταιρειών που επένδυσαν στην παραγωγή τέτοιων προϊόντων κυρίως για εξαγωγικούς λόγους, αλλά πλέον έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και τοπική ζήτηση. Βέβαια τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εφαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου καθώς ήδη στην Επιτροπή Ελέγχου Ποιότητας έχουν παραπεμφθεί αρκετές περιπτώσεις προϊόντων με πλαστή σήμανση αναφορικά με την προαναφερθείσα ιδιότητά τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση του κλάδου μελισσοκομίας, ο οποίος έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη. Ωστόσο ενώ υπάρχουν 34 αγροκτήματα και επτά επιχειρήσεις μεταποίησης έχουν άδειες για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων μελισσοκομίας, μονάχα τέσσερις έχουν λάβει την ένδειξη «ECOGLOBE», για την ποιοτική τους ανωτερότητα. Παρά ταύτα στην αγορά κυκλοφορούν περισσότερα προϊόντα με την συγκεκριμένη ένδειξη.

Την Έκθεση σύμφωνα με τους διοργανωτές επισκέφτηκαν περίπου 80 εκπρόσωποι ξένων εταιριών, κυρίως χωρών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Επίσης φέτος η προσέλευση των πολιτών ήταν κατά 16% αυξημένη σε σχέση με το 2011 και ανήλθε περίπου σε 2500 άτομα.

 

 

Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι