Menu

Μικρασιατική Καταστροφή: 90 χρόνια μετά σε μια έκθεση Από 1-6 Δεκεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου - Εκθεση βιβλίου στο αίθριο του Δημαρχείου

Της Κατερίνας Μυλωνά

“Αποφασίσαμε να ζωντανέψουμε μέσα στη μνήμη μας, με την έκθεση αυτή, την τραγικότητα των ανθρώπων αυτών”

Νίκος Φλεμετάκης

“Τιμούμε και θυμόμαστε και δεν ξεχνάμε όλα αυτά που συνέβησαν εκείνη την εποχή”

Νίκος Κοκκάλης

Έκθεση μικρασιατικού υλικού διοργανώνουν ο Σύλλογος Πολιτιστικής Αναπτύξεως Ηρακλείου και ο Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «ο Άγιος Πολύκαρπος» από την 1η έως την 6η Δεκεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα 90 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι διοργανωτές τονίζουν πως «τα συναισθήματα που νιώθει ένας πρόσφυγας, μνήμες συλλογικές, οικογενειακές αφηγήσεις, θα έρθουν στη μνήμη από το πλούσιο και υπέροχο υλικό του αρχείου του κ. Μάρκου Μαρινάκη.»

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, έκθεση μικρασιάτικου - προσφυγικού βιβλίου θα φιλοξενείται στον Αίθριο χώρο του Δημαρχείου Ηρακλείου από τηΝ Παρασκευή 30 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ.

Θα παρουσιαστούν βιβλία σχετικά με την Μ. Ασία, τον Πόντο, την Αρμενία, την Κων/πολη, την Κύπρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Θα ξυπνήσουν οι μνήμες

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτιστικής Αναπτύξεως Ηρακλείου, κ. Νίκος Φλεμετάκης, αναφέρει πως «τα διοικητικά συμβούλια των διοργανωτών συλλόγων διαπνεόμενα από σεβασμό στη μνήμη των προγόνων μας και εμφορούμενα από ιστορικές μνήμες που δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς, όχι μόνο Έλληνας, αποφασίσαμε να ξαναζωντανέψουμε μέσα στη μνήμη μας με την έκθεση αυτή την τραγικότητα των ανθρώπων αυτών, να μάθουμε και να δούμε έστω και από φωτογραφικό υλικό τον τρόπο λειτουργίας και σκέψης των στη διάρκεια μιας φρικιαστικής κατάστασης που περιήλθαν από τη μία στιγμή στην άλλη».

Μνήμη, όπως λέει, για τις πατρίδες που χάθηκαν, για τις ψυχές που μαρτύρησαν, για τους μάρτυρες του Χριστιανισμού, οι οποίοι μας θυμίζουν ότι επιβάλλεται να κρατούμε την πίστη μας ζωντανή.

«Στα διάφορα εκτιθέμενα ντοκουμέντα υπάρχουν στοιχεία που νομίζω ότι είναι αντικείμενο ειδικών επιστημόνων να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο σκέψης, συνειρμού και αποτελέσματος του συνειρμού της σκέψης των, ώστε να μάθουμε όλοι την ψυχική κατάσταση, τη δοκιμασία και τα ψυχικά τραύματα που υπέστησαν οι ήρωες και οι ηρωίδες μέχρι να φτάσουν σε ένα ξένο τόπο που κανέναν δεν ήξεραν και κανείς δεν τους ήξερε», τονίζει.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «ο Άγιος Πολύκαρπος», κ. Νίκος Κοκκάλης, τονίζει πως το 2012 είναι η 90Ή επέτειος του ξεριζωμού του ελληνισμού της Ανατολής, όταν ενάμισΙ εκατομμύριο Έλληνες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να έρθουν στη μητέρα Ελλάδα. Οι μεταπολεμικές εκείνες εποχές ήταν πολύ δύσκολες και οι συνθήκες πολύ ισχνές, κατόπιν τούτου οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες αυτοί ήταν πολύ μεγάλες και ο σύλλογός τιμά τη μνήμη όλων αυτών και αυτών που έπεσαν στα πεδία των μαχών αλλά και αυτούς που εγκατέλειψαν και έφτασαν στην Ελλάδα υπό τις γνωστές συνθήκες.

«Βασικός σκοπός του συλλόγου μας είναι να διατηρήσουμε τα ήθη και έθιμα όλων αυτών που ήρθαν εδώ αλλά και να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την ιστορία τους. Νομίζουμε ότι με την έκθεση επιτυγχάνουμε να αναδειχθούν ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής εκείνης και να γίνουν γνωστά στη νέα γενιά που είναι σωστό να διατηρήσει αυτή τη μνήμη. Τιμούμε, θυμόμαστε και δεν ξεχνούμε όλα αυτά τα οποία συνέβησαν εκείνη την εποχή»,τονίζει.
Πηγή: patris.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι