Menu

Εγκαίνια ομάδας φιλίας ΕΕ-Αρμενίας από τη Θεοχάρους

Τη σύσταση της Ομάδας Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινίασε χθες η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, στην παρουσία του Προέδρου της Αρμένικης Εθνοσυνέλευσης Χοβίκ Αμπραχαμιάν. Η κ. Θεοχάρους είναι η ιδρυτής και Πρόεδρος της Ομάδας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλη του Σώματος ανέλαβαν την πρωτοβουλία και αποφάσισαν την ίδρυση Ομάδας Φιλίας μεταξύ ΕΕ-Αρμενίας, με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο μερών.

«Η Αρμενία είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης και είναι καθήκον της Ομάδας να προωθήσει τις καλές σχέσεις, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της συνεργασίας, με την προσδοκία να φέρει την Αρμενία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προστίθεται.

Η Ομάδα Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας στο ΕΚ περιλαμβάνει τέσσερις αντιπροέδρους προερχόμενους από όλο το πολιτικό φάσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον Τσαρλς Τάνοκ, Βρετανό Συντηρητικό, τη Μισέλ Ριβασί, Γαλλίδα Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, τον Φρανκ Έγκελ, Λουξεμβούργιο Χριστιανοδημοκράτη και τον Μίτρο Ρέπο, Φιλανδό Σοσιαλιστή.

Στην ομιλία της, η κ. Θεοχάρους τόνισε πως σκοπός της Ομάδας Φιλίας είναι η παροχή συμβουλών και βοήθειας, στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών. «Ταυτοχρόνως, έχουμε σκοπό να προωθήσουμε τον αρμένικο πολιτισμό, την οικονομία και τα πολιτικά συμφέροντα στη λογική του αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού", σημείωσε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «αυτό είναι το πρώτο βήμα για μία επιτυχημένη συνεργασία που θα έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση ευγενών και δημοκρατικών ιδανικών, επί τη βάσει των οποίων η Αρμενία και ο λαός της θα ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μόνο πλουσιότεροι μπορούμε να γίνουμε με τον Αρμένικο πολιτισμό, την τέχνη, τη μουσική, την ποίηση και το λαμπερό φώς που αντανακλά η μαγεία του Μασίς, το Αραράτ και ολόκληρη η Αρμενία", πρόσθεσε.

Ο κ. Αμπραχαμιάν είπε πως «η ευρωπαϊκή πολιτική της Αρμενίας είναι μια συνειδητή επιλογή, η οποία στηρίζεται στο κοινό σύστημα αξιών, στην πλούσια κουλτούρα μας και στην χριστιανική κληρονομιά μας. Η Αρμενία είναι πραγματικά αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όχι μόνο μέσα από την ιστορία της αλλά και μέσα από τη σταθερή δέσμευσή της να υπηρετεί τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «ο στόχος της Ομάδας Φιλίας είναι η δραστηριοποίηση μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχουν εκφράσει ενδιαφέρουν για την Αρμενία, έτσι ώστε να προκύψει μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των Ευρωβουλευτών και των ομολόγων τους στο Κοινοβούλιο της Αρμενίας, αλλά και με αξιωματούχους της αρμένικης Κυβέρνησης. Η Ομάδα Φιλίας επιδιώκει να λειτουργήσει ως συμβουλευτικό όργανο και ως φόρουμ συζήτησης και εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων για όλα τα θέματα του αφορούν στις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας», σημείωσε.

Με αφορμή τα εγκαίνια της Ομάδας Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας, Ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι της Αρμενικής κυβέρνησης από το Ερεβάν συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη σύσταση του νέου αυτού Σώματος.

 

Πηγή: sigmalive.com

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι