Menu

Αύξηση γεωργικής παραγωγής στην Αρμενία

Ο σχετικά ήπιος χειμώνας στην Αρμενία βοήθησε στην στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας τον Ιανουάριο και Φεβρουάριου 2013, μήνες που παραδοσιακά μειώνεται η παραγωγή και οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα στη συμβολή αύξησης του πληθωρισμού. Ο συνολικός όγκος της γεωργικής παραγωγής ενισχύθηκε κατά 14,3% το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2013 (8,1% το 2012), φτάνοντας σχεδόν τα 380,5 δις. AMD σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Αρμενίας.

Όπως αναφέρει το σχετικό ενημερωτικό δελτίο του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Ερεβάν, ο συνολικός όγκος της γεωργικής παραγωγής και του αλιευτικού κλάδου στην Αρμενία αυξήθηκε επίσης κατά 12,3% (8,5% το 2012) σε πάνω από 328,2 δις AMD εντός της αναφερόμενης περιόδου. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση της γεωργικής παραγωγής ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του αλιευτικού κλάδου, γεγονός που αφενός καταδεικνύει την ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση των νέων επενδυτών στις καλλιέργειες σε υποδομές θερμοκηπίων, αλλά και ανάπτυξη νέων καλλιεργειών για υποκατάσταση εισαγωγών.
Παράλληλα και στην κτηνοτροφία υπήρξε αξιόλογη ανάπτυξη το ίδιο διάστημα. Ο κλάδος εκτροφής βοοειδών αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχεδόν 39 δις AMD το πρώτο δίμηνο 2013 κατ’ αντιστοιχία με το 2,8% του 2012, ενώ οι αγροτικές καλλιέργειες αυξήθηκαν ακόμα παραπάνω κατά 40,5%, φτάνοντας περίπου τα 30,4 δισ. AMD. Η αλιεία και παράπλευρες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 8,1% σε πάνω από 0,5 δισ. AMD.

Οι πωλήσεις βοοειδών και μικρών ζώων, όσον αφορά εκμετάλλευση του κρέατος καθώς και τα πουλερικά (βάρος ζώντων ζώων) αυξήθηκαν κατά 3,6% σε 1.600 τόνους το α ́ δίμηνο 2013 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2012. Επίσης μονάχα από τις περιοχές Gegharkunik και Armavir περιοχές πωλήθηκαν 180 τόνοι από καθεμία και από το Ερεβάν 80 τόνοι. Η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 1,7% σε 38,1 χιλ. τόνους κατά την περίοδο αναφοράς. Στην περιοχή Gegharkunik καταγράφεται η υψηλότερη παραγωγή γάλακτος (3,8 χιλ. τόνοι).
Ταυτόχρονα, η παραγωγή αυγών αυξήθηκε κατά 1,3% στα 90 εκ. αυγά μέσα στους πρώτους έξι μήνες σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011. Πρώτη παραγωγός περιοχή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι το Kotayk με 3,1 εκ. αυγά (αύξηση κατά 0,9%). Η προσέλκυση νέων κεφαλαίων και η πολιτική των τραπεζών να χορηγούν δάνεια για γεωργικές καλλιέργειες έχει προδώσει σημαντική αναπτυξιακή ροπή στον κλάδο, που με την διαμόρφωση κατάλληλων κλιματολογικών συνθηκών ευνοεί τη δημιουργία σημαντικών υπεραξιών.

 

Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μειονότητες στη Τουρκία: "Από λόγια χορτάσαμε"

Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Πληρωμένες απαντήσεις πήρε από τους Χριστιανούς - Έλληνες και Αρμένιους - καθώς και τους Εβραίους πήρε ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ που κάλεσε τις μειονότητες που είχαν στο παρελθόν διωχθεί από την Τουρκία  να  επιστρέψουν στην Τουρκία: χορτάσαμε από λόγια,θέλουμε έργα, διορθώστε τις αδικίες , επιστρέψτε π.χ. τον κεφαλικό φόρο που μας βάλατε όταν μας διώχνατε όπως και τα ακίνητα που μας πήρατε, ,ήταν το νόημα της απάντησης που έδωσαν εκπρόσωποι των προαναφερθεισών μειονοτήτων.

Αφορμή υπήρξε παρέμβαση του κ. Ομέρ Τσελίκ ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση για τον τουρισμό στην Μόσχα κάλεσε τους Εβραίους και τους Χριστιανούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην Ανατολία. Ο κ.Τσελίκ,όπως και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι τελευταία, υποστήριξε ότι πλέον η Τουρκία έχει καταστεί μια Δημοκρατία που σέβεται τις διαφορετικές ταυτότητες και ότι τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν με τις μειονότητες έχουν διορθωθεί . 

 

« Οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι που έφυγαν από την χώρα λόγω αυτών των λαθών μπορούν να ξαναγυρίσουν. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου πηγαίνετε στην κοντινότερη τουρκική Πρεσβεία» , είπε ο Τσελίκ.

Τι απαντούν οι μειονότητες

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις  Εβραίοι, Αρμένιοι , Σύροι και Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ευχαριστήθηκαν με αυτήν την έκκληση , ωστόσο, τονίζει όπως τονίζει η εφημερίδα Ραντικάλ, τα προβλήματα που ώθησαν τις παραπάνω κοινότητες να εγκαταλείψουν την Τουρκία (σ.σ.έτσι κομψά περιγράφει τους διωγμούς)  παραμένουν ανεπίλυτα και ότι υπάρχουν προβλήματα στην πρακτική για την επιστροφή τους. 

Η εφημερίδα με τον τίτλο « Να επιστρέψουν οι μη μουσουλμάνοι , αλλά πως;» γράφει ότι ο εκπρόσωπος των μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων κ. Λάκης Βίγκας σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσελίκ , είπε: « Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα και γενναία δήλωση . Βρισκόμαστε σε ένα χρονοδιάγραμμα άκρως δυναμικό. Υπάρχουν σοβαρά ανοίγματα . Επί χρόνια ζήσαμε απομονωμένοι. Όσο και αν συνεχίζονται στην πρακτική τα προβλήματα, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν επιβεβαίωση της καλής πρόθεσης. Όμως οι εν λόγω δηλώσεις απαιτούν ταυτόχρονα και υπευθυνότητα. Και πάλι αυτή η καλή πρόθεση και η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής , δίνει ικανοποίηση και ηρεμία» . 

Μπλοκαρισμένα ακίνητα -σχολεία στην Ιμβρο

Όμως σύμφωνα  με τον κ Βίγκα το να έχει ανταπόκριση η έκκληση ¨επιστρέψτε¨ δεν είναι τόσο εύκολο. Θα πρέπει να δει κανείς τα προβλήματα υποδομής . Θα πρέπει να διασαφηνιστεί σε ποιους λέγεται ¨επιστρέψτε¨  και σε ποιους που είχαν φύγει πότε. «Αφήστε κατά μέρος την ανταλλαγή και το 1915 . Στην πρόσφατη Ιστορία εκκενώθηκαν τα χωριά των Συροχαλδαίων. Αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αντιμετωπίζει δυσκολίες η ρωμαίικη κοινότητα της Ίμβρου  Μέχρι πριν από ένα χρόνο ένας ο οποίος ήταν Ορθόδοξος στην ταυτότητά του δεν μπορούσε να πάρει ακίνητο από μουσουλμάνο. Περιμένουμε εδώ και τρία χρόνια το έγγραφο για το άνοιγμα του σχολείου μας στην Ιμβρο . Στην Μαλάτια και στο Σίβας ζούν Αρμένιοι αλλά δεν έχουν χώρο προσευχής». 

Επιστρέψτε Κεφαλικό Φόρο -ακίνητα

Από την πλευρά του ο  Υπεύθυνος Τύπου της Ένωσης εκείνων που προέρχονται από την Τουρκία στο Ισραήλ κ.Ραφαέλ Σαντί για την δήλωση του Τσελίκ είπε: « Είναι μια καλή δήλωση , ζεσταίνει την ψυχή των ανθρώπων , αλλά είναι δύσκολο να επιστρέψουν αυτοί που έφυγαν. Παρόλα αυτά είναι θετικό το να ξέρει ο άνθρωπος ότι η πόρτα είναι ανοικτή. Όμως κανένας δεν νομίζω να περιμένει ότι θα γίνει ομαδική μετανάστευση» και εφιστά την προσοχή στο παρελθόν , λέγοντας: « Δεν θα πρέπει να λησμονούνται τα όσα βιώθηκαν στο παρελθόν. π.χ. ο αξιότιμος Υπουργός θα μπορούσε να πει ότι θα αποζημιωθεί ο Κεφαλικός Φόρος που είχε επιβληθεί αδίκως κατά το παρελθόν; Άραγε μπορεί να πει ότι θα δώσει πίσω τα ακίνητα σε εκείνους οι οποίοι τα έχασαν εξαναγκαζόμενοι να τα πουλήσουν σε πολύ χαμηλή τιμή στα γεγονότα στην Θράκη;».

Υπάρχει ρίσκο στην επιστροφή

Ο παπάς Σαλιμπά που πήγε στην Τουρκία το 2004 και εγκαταστάθηκε στο χωριό Μπασιμπριν του Ιντίλ λέει « θέλουμε ηρεμία . Έρχεται ο κόσμος από την Ευρώπη και επισκευάζει τα σπίτια του αλλά έχει ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια. Δεν υπάρχει ηρεμία. Είναι δύσκολο να ζήσει κανείς εδώ. Και εγώ λέω ότι ακόμα υπάρχει ρίσκο. Δεν μπορώ να πω σε κάποιον που θέλει να έρθει ¨όλα είναι καλά , έλᨻ. 

Επίσης ο Γκάρο Παϊλάν που είναι στέλεχος της διοίκησης Αρμενικών Ιδρυμάτων δηλώνει ότι « όσοι έφυγαν δεν έφυγαν για το κέφι τους» και ότι  η επιστροφή τους εξαρτάται από την αλλαγή των όρων που τους οδήγησαν στο να μην μπορούν να ζήσουν στα εδάφη αυτά και πρόσθεσε ότι «ακόμα δεν βλέπουν κάτι το συγκεκριμένο».

 

 

Πηγή: onalert.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι