Menu

Η Γενοκτονία των Αρμενίων. Κοινή μοίρα Ελλήνων και Αρμενίων

Ένα απόσπασμα από άρθρο του Βλάση Αγτζίδη, διδάκτορα ιστορίας αλλά και συγγραφέα, για την Γενοκτονία των Αρμενίων και τις ομοιότητες με την Γενοκτονία των Ποντίων.

Γράφει ο Βλάσης Αγτζίδης

Κάθε Απρίλιο, οι Αρμένιοι όλου του κόσμου θρηνούν με εκδηλώσεις μνήμης την τραγική τους μοίρα. Γιατί, μια από τις πρώτες εθνοκαθάρσεις του 20ου αιώνα υπήρξε η γενοκτονία τους στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εγκλωβισμένοι μέσα στους αδυσώπητους τροχούς του γεωπολιτικού ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων για τον έλεγχο των εμπορικών και περελαϊκών δρόμων της Ανατολής, οι Αρμένιοι, όπως και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας (Ιωνία, Πόντος, Καππαδοκία) και της Ανατολικής Θράκης, ητήθηκαν, εξοντώθηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το γενέθλιο χώρο τους.

Η γενοκτονία των Αρμενίων υπήρξε μια πράξη του μεγάλου δράματος που προκλήθηκε από τη σύγκρουση χριστιανισμού και ισλάμ στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι χριστιανοί υπόδουλοι μέσα στην Οθωμανικοί Αυτοκρατορία, ταύτισαν τις τύχες με το αποκαλούμενο Δυτικό στρατόπεδο και την ομόδοξη, σε γενικές γραμμές, Ρωσία. Αντιθέτως, οι Οθωμανοί αναζήτησαν τη σανίδα σωτηρίας στο γερμανικό παράγοντα. Μετά την ήττα τους κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Τούρκοι εθνικιστές που αντικατέστησαν τους Οθωμανούς μουσουλμάνους βασίστηκαν στη νεαρή Σοβιετική Ένωση, εκμεταλλεύτηκαν τις ενδοσυμμαχικές αντιθέσεις και στήριξαν την επιβίωσή τους στα γαλλικά, ιταλικά και αμερικανικά συμφέροντα.

Διεθνείς μαρτυρίες

Η Αρμενική Γενοκτονία, όπως και το Μικρασιατικό Ολοκαύτωμα, αποτελούν μια καλά τεκμηριωμένη ιστορική σελίδα. Η διαφορά όμως είναι ότι ενώ η Αρμενική Γενοκτονία καταχωρήθηκε στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας και επιχειρήθηκε η διεθνής αναγνώρισή της με αρκετές επιτυχίες, το Μικρασιατικό Ολοκαύτωμα (μέρος του οποίου αποτελεί η Ποντιακή Γενοκτονία) αποσιωπήθηκε και επιχειρήθηκε να λησμονηθεί λόγω της σαφούς πολιτικής του εθνικού κέντρου.

Πλούσιες πάντως είναι οι διεθνείς μαρτυρίες λογοτεχνών, πολιτικών, ιστορικών για τον τρόπο που έγιναν οι μεγάλες εθνικές εκκαθαρίσεις στη μικρασιατική χερσόνησο.
Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κωνσταντινούπολη Henry Morgenthau στο έργο του "Η τραγωδία της Αρμενίας" (1918) εκφράζει την άποψη ότι υπήρχε "προμελετημένο σχέδιο εξόντωσης".

Γράφει: "Την άνοιξη του 1914, η οθωμανική κυβέρνηση επεξεργάστηκε το σχέδιο για την εξόντωση της αρμενικής φυλής. Καθώς τέσσερις απ' τις Μεγάλες Δυνάμεις πολεμούσαν μεταξύ τους και οι άλλες δύο ήταν σύμμαχοί της, σκέφτηκε πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή… Υπέθετε ότι όταν θα είχε φέρει εις πέρας το σχέδιό της, οι Μεγάλες Δυνάμεις θα βρισκόταν μπροστά σ' ένα τετελεσμένο γεγονός και το έγκλημά της θα συγχωρούνταν… Τα γεγονότα που περιγράφονται σ' εκθέσει απολύτως αξιόπιστων αυτοπτών μαρτύρων και που έφτασαν στην Πρεσβεία, ξεπερνούν σε βαρβαρότητα και τις πιο απάνθρωπες πράξεις που είχαν διαπραχτεί ή σχεδιατεί ποτέ στην Παγκόσμια Ιστορία. Οι τουρκικές αρχές είχαν διακόψει την επικοινωνία μεταξύ των επαρχιών και της πρωτεύουσας με την αφελή σκέψη πως θα μπορούσαν να αποτελειώσουν το έγκλημα των αιώνων πριν ο έξω κόσμος προλάβει να το μάθει. Όμως η πληροφορία διέρευσε από τους Προξένους, από τους ιεραποστόλους, από ξένους ταξιδιώτες ακόμη κι από Τούρκους."

Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Irving Horowitz καθηγητής στο πανεπιστήμιο Rutgers θεωρεί ότι η γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί κλασικό παράδειγμα "προσχεδιασμένου εγκλήματος". Στο έργο του "Αφαιρώντας ζωές: Γενοκτονία και κρατική ισχύς" (1980) περιγράφει τη γενοκτονία Σα μια πράξη που όμοιά της Δε βρίσκουμε σ' όλες τις προηγούμενες εποχές και θεωρεί ότι "… η μοίρα των Αρμενίων αποτελεί το ουσιαστικό πρότυπο γενοκτονίας στον 20ο αιώνα."

Ο Winston Churchill, στο βιβλίο του για την ιστορία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου υπό τον τίτλο "Η Παγκόσμια Κρίση" (1929) περιγράφει τη γενοκτονία ως εξής: "Το 1915, η τουρκική κυβέρνηση άρχισε και εκτέλεσε χωρίς οίκτο, τις επονείδιστες ομαδικές σφαγές και τους διωγμούς των Αρμενίων από τη Μικρά Ασία. Η εκκαθάριση της φυλής αυτής ήταν τόσο ολοσχερής, όσο θα μπορούσε να είναι ένα σχέδιο τόσο μεγάλης έκτασης. Υπολογίζεται πως πρόκειται για ένα εκατομμύριο διακόσιες πενήντα χιλιάδες Αρμένιους. Δεν υπάρχει εύλογη αμφιβολία για το ότι το έγκλημα αυτό είχε σχεδιασθεί και εκτελεστεί για πολιτικούς λόγους."


 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την 98η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19, ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Έκθεση Φωτογραφίας και Βιβλίου με πρωτοβουλία της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος.

H έκθεση θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Πλατεία Αριστοτέλους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ ΩΡΑ 12:00
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Grandma's Tattoos» (τα τατουάζ της γιαγιάς), της Σούζαν Χαρνταλιάν.
Η προβολή γίνεται με πρωτοβουλία της Αρμενικής Νεολαίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΩΡΑ 11:30
Συνεδριακό Κέντρο «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ»
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ομιλία του Στρατηγικού Συμβούλου κ. Νικόλαου Λυγερού, με θέμα:
« Η Αρμενικότητα ως στίγμα της ανθρωπότητας »

ΩΡΑ 13:30
ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΗΡΩΟ ΤΟΥ Γ΄ Σ. ΣΤΡΑΤΟΥ και κατάθεση στεφάνων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο ΩΡΑ 09:00 – 12:00
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ με πρωτοβουλία του παραρτήματος «ΑΝΙ» του Αρμενικού Σταυρού Ελέους, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Ορθόδοξος Ιερός Αρμενικός Ναός της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΩΡΑ 12:00
ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ στη μνήμη των Μαρτύρων της Γενοκτονίας, χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ.κ. Σαχάκ Γιεμισιάν, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών της πόλης.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

ΩΡΑ 13:00
ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ με πρωτοβουλία της Αρμενικής Νεολαίας


ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ορθόδοξος Ιερός Αρμενικός Ναός της ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΩΡΑ 20:30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ αφιερωμένη στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Συμμετέχουν:
η κα Θέη Νικολάου (σόλο άρπα)
το μουσικό σχήμα Orpheus Soloists (Ensemble in Residence) του Μεγάρου Μουσικής θεσσαλονίκης
η παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΧΑΜΑΣΚΑΪΝ».

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την 98η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Αθήνα

20-25 Απριλίου 2013, απο 9π.μ έως 9μ.μ.

Έκθεση Φωτογραφίας και βιβλίου της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας στην Πλ. Κλαυθμώνος.

21 Απριλίου 2013, ώρα 11,15 π.μ.

Στην αίθουσα του Ξενοδοχείου ROYAL OLYMPIC (Αθαν.Διάκου 28-34, Μακρυγιάννη). Κεντρική πολιτική εκδήλωση στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων της αρμενικής Γενοκτονίας. Κ...εντρικός ομιλητής ο κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
- Χαιρετισμοί εκπροσώπων - Κυβέρνησης
- Βουλή των Ελλήνων
- Περιφέρεια Αττικής
- του Πρέσβυ της Αρμενίας στην Ελλάδα
Πορεία και κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

24 Απριλίου 2013, ώρα 16,30μ.μ.

Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, Νέα Σμύρνη. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας. Ομιλίες εκπροσώπων της αρμενικής παροικίας και του Πρέσβυ της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Χαιρετισμοί εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής και του Δημάρχου Νέας Σμύρνης.

24 Απριλίου 2013, ώρα 18,30μ.μ.

Πλ. Κλαυθμώνος συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία και επίδοση ψηφίσματος προς τον Πρέσβη της Τουρκίας.

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι