Menu

Η Αρμενική Eθνική Επιτροπή Ελλάδος για τις επιθέσεις σε αρμενικούς πληθυσμούς στη Συρία

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος καταδικάζει τις απρόκλητες επιθέσεις ένοπλων ομάδων εξτρεμιστών εναντίον των Αρμενικών πληθυσμών στα χωριά της περιοχής Κεσάμπ της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, και καταγγέλλει ότι η Τουρκία  υποκινεί, στηρίζει  και διευκολύνει τη διέλευση των ενόπλων από το έδαφός της, με σκοπό να πλήξουν τους Αρμενίους αμάχους της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  Αρμενικός πληθυσμός  των  χωριών του  Kεσάμπ  στην  Συρία ήταν ο στόχος των  τριήμερων  βάναυσων    επιθέσεων   από ένοπλες ομάδες της  Αλ Κάιντα,   που χρησιμοποίησαν ως  ορμητήριο  τη συνοριακή  γραμμή Τουρκίας – Συρίας. 80 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, πολλοί κατέφυγαν   στους γειτονικούς  λόφους, ενώ άλλοι  αναγκάστηκαν  να αναζητήσουν  ασφαλές καταφύγιο στις κοντινές πόλεις της Λατάκειας  και  της  Μπασίτ.
Η ένοπλη εισβολή ξεκίνησε την Παρασκευή 21 Μαρτίου  2014 , στις 5:45 πμ, από εξτρεμιστές αντάρτες του Μετώπου Αλ Νούστρα, οργάνωση που συνδέεται με την Αλ  Κάιντα. Αφού διέσχισαν τα τουρκικά σύνορα, κατέλαβαν  δύο φυλάκια  που  είχαν  άμεση οπτική  επαφή με   το  Kεσάμπ , καθώς και έναν στρατηγικής σημασίας λόφο,  γνωστό  ως Παρατηρητήριο 45. Αργότερα  κατέλαβαν και το σημείο διέλευσης των συνόρων με την Τουρκία . Ελεύθεροι  σκοπευτές, στοχεύοντας τον άμαχο πληθυσμό, προέβησαν σε δολοφονικές  επιθέσεις  εναντίον της  πόλης  και των  γύρω χωριών  .
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, οι επιτιθέμενοι   μετέφεραν τους  τραυματίες τους πίσω στη  Τουρκία.
Περίπου  670 αρμενικές οικογένειες , η πλειοψηφία του πληθυσμού του  Kεσάμπ , με φροντίδα της τοπικής  αρμενικής  κοινότητας,  μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές, στη γειτονική  Μπασίτ  και  στη  Λατάκεια .
Δέκα με δεκαπέντε οικογένειες,  κυρίως με ηλικιωμένους ή ανήμπορους να μετακινηθούν,  επέλεξαν  να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Το Σάββατο 22 Μαρτίου,  τα Συριακά  στρατεύματα  εξαπέλυσαν  αντεπίθεση, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν  το σημείο διέλευσης των συνόρων , όπως  μετέδωσαν τα κρατικά  ΜΜΕ  και  αυτόπτες μάρτυρες. Ωστόσο, την Κυριακή 23 Μαρτίου, οι εξτρεμιστικές ομάδες εισέβαλαν  εκ νέου στο Kεσάμπ.  Όσοι Αρμένιοι είχαν παραμείνει,  συνελήφθησαν ως όμηροι, βεβηλώθηκαν τρεις Αρμενικές εκκλησίες, όλες  οι  κατοικίες λεηλατήθηκαν και καταλήφθηκε η πόλη και τα γύρω χωριά.
Το Kεσάμπ, μια ιστορικά χριστιανική Αρμενική περιοχή,  βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο  της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία  και  μέχρι  πολύ πρόσφατα παρέμενε άθικτο από την συριακή σύγκρουση . Ο  Αρμενικός  πληθυσμός  του  Kεσάμπ  είχε αυξηθεί τα  τελευταία  χρόνια, καθώς πολλοί κατέφυγαν εκεί για να διαφύγουν από τις εμπόλεμες  περιοχές  των  πόλεων   Γιακουμπίγιε, Ράκκα  και  Χαλέπι .
Με δήλωσή του,  το  Διεθνές  Γραφείο της  Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής , καταδίκασε τις επιθέσεις και κατήγγειλε την Τουρκία για τον ύπουλο ρόλο της, την υποβοήθηση και τη συνεργασία  της  με  εξτρεμιστικές ομάδες, που προβαίνουν σε στοχευμένες επιθέσεις  εναντίον των  χριστιανικών  και των  μειονοτικών  πληθυσμών  στη Συρία. «Εδώ και μήνες , έχουμε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την επικείμενη απειλή από ξένους εξτρεμιστές εναντίον του χριστιανικού πληθυσμού της μειονότητας στη Συρία», σημείωσε. «Οι άγριες και απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των Αρμενικών  χωριών  του Kεσάμπ   είναι τα τελευταία  δείγματα  βίας,  με προτροπή της  γειτονικής Τουρκίας. Καλούμε όλα τα κράτη, με οποιαδήποτε  επιρροή στη συριακή σύγκρουση,  να χρησιμοποιήσουν  όλα τα διαθέσιμα μέσα, για να παύσουν οι επιθέσεις εναντίον του άμαχου  και ειρηνικού πληθυσμού  του Kεσάμπ , ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στα σπίτια του με ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας καλεί σε εγρήγορση τη διεθνή κοινότητα

Με δήλωσή του από τη Χάγη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν, εξέφρασε τη βαθειά ανησυχία του για τα γεγονότα στο Κεσάμπ. Υπενθυμίζοντας ότι οι Αρμένιοι του Κεσάμπ σήμερα, υφίστανται διωγμούς για τρίτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, αναφέρθηκε στην κατάληψη και πυρπόληση του Κεσάμπ από τους Τούρκους το 1909, στην εκτόπιση και εξόντωση των κατοίκων του κατά την  γενοκτονία του 1915 και χαρακτήρισε την πρόσφατη εκδίωξη των Αρμενίων του Κεσάμπ «ως μία σοβαρή πρόκληση για τους μηχανισμούς προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων τον 21ο αιώνα». «Νομίζω ότι», τονίζει ο πρόεδρος, «οι πάντες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι παραλληλισμοί που αυθόρμητα προκύπτουν, πρέπει να  προκαλέσουν την εγρήγορση όλων των πλευρών». Προσέθεσε δε, ότι ήδη έχει δώσει εντολή προς τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Δημοκρατίας της Αρμενίας στον ΟΗΕ, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες στα αρμόδια όργανα του οργανισμού σε Νέα Υόρκη και Γενεύη, για την εγγύηση της ασφάλειας του Αρμενικού πληθυσμού και την επιστροφή του στο Κεσάμπ.

Διαμαρτυρία της  κυβέρνησης   Ασάντ στον ΟΗΕ   για την εμπλοκή  της Τουρκίας 

Η επίθεση  στο Kεσάμπ  προκάλεσε τη διαμαρτυρία της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ – Άσαντ   στα Ηνωμένα Έθνη, για το γεγονός ότι η Τουρκία παρέχει κάλυψη στους αντάρτες που διασχίζουν τα σύνορα από το έδαφός της . Σε μήνυμά της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ  Μπαν Κι Μουν, η Δαμασκός ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφος της Συρίας.
Η Συριακή κρατική τηλεόραση έκανε αναφορά στις μάχες με  έκτακτο δελτίο  ειδήσεων, δηλώνοντας ότι ο στρατός “αντιμετωπίζει  τις τρομοκρατικές συμμορίες που αποπειρώνται  να διεισδύσουν  στο  έδαφος   της  Συρίας  από την τουρκική επικράτεια και να  επιτεθούν   σε  συνοριακές   διαβάσεις  στη  βόρεια  επαρχία  της Λατάκια.”

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να  απαιτήσει από  την Τουρκία να σταματήσει αυτήν   αλλά  και  παρόμοιες   αντιαρμενικές  επιχειρήσεις και γενικά την  προκλητική πολιτική κατά της Αρμενίας και του αρμενικού λαού, να κινητοποιηθεί άμεσα για την προστασία των μειονοτικών χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής και να εγγυηθεί την ασφαλή και άμεση επιστροφή τους στα σπίτια τους.


ΑΡΜΕΝΙΚΗ  ΕΘΝΙΚΗ   ΕΠΙΤΡΟΠΗ   ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

Πηγή: ancnews.info

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι