Menu

Την οργή των Ελλήνων της Αυστραλίας προκαλεί η νέα ταινία του Ράσελ Κρόου

Αντιδράσεις προκαλεί στις τάξεις της ομογένειας της Αυστραλίας η νέα ταινία του Ράσελ Κρόου. Ο λόγος είναι ότι η ταινία του «The Water Diviner» που αναφέρεται στην τραγική εκστρατεία των περίφημων ΑΝΖΑΚ (ακρωνύμιο του εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών) στην Καλλίπολη, παρουσιάζει τους Ελληνες ως βάρβαρους και αιμοβόρους κατακτητές.

Ο ηθοποιός έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία, η οποία έκανε την πρεμιέρα Χριστούγεννα στην Αυστραλία.

Ο Κρόου ερμηνεύει τον κεντρικό χαρακτήρα, έναν αυστραλό αγρότη, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του '20, αφήνει την πατρίδα του και ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τα ίχνη των τριών αγοριών του που χάθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης.

Εκεί θα ακούσει από τούρκους, κυρίως, αξιωματούχους τι συνέβη στους ΑΝΖΑΚ, όταν τους απέκρουσαν οι τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κεμάλ, συνεπικουρούμενες από γερμανικά και αυστριακά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τον δρ. Παναγιώτη Διαμαντή, Καθηγητή Ιστορίας (ειδικευόμενο στις γενοκτονίες) στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο Κρόου και ο σεναριογράφος του Αντριου Αναστάσιος (στο βιβλίο του οποίου στηρίζεται η ταινία), στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα «κατέληξαν να εμφανίζουν τα θύματα ως θύτες και τους σφαγιαζόμενους ως βαρβάρους».

Κι αυτό γιατί τόσο οι Αρμένιοι της περιοχής, όσο και οι ντόπιοι Ελληνες απεικονίζονται ως βάρβαροι κι αιμοβόροι κατακτητές, κι όχι ως ιθαγενείς που αμύνθηκαν στην εκστρατεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1914.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο δρ. Διαμαντής στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου», οι Έλληνες στην ταινία χαρακτηρίζονται ως «Ο Στρατός του Σατανά», ως εχθροί και προδότες των Αυστραλών και οι ορθόδοξες εκκλησίες απεικονίζονται ως στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές.

Ο Ράσελ Κρόου είχε δικαιολογήσει την απόφασή του να πει την ιστορία της Καλλίπολης αλλιώς, θέλοντας να δικαιώσει τους γηγενείς κατοίκους που αμύνθηκαν εναντίον των ΑΝΖΑΚ.

«Νομίζω ότι 100 χρόνια μετά, οι Αυστραλοί έχουν την ωριμότητα να ακούσουν και την αντίθετη γνώμη για το πώς έγιναν τα γεγονότα».

Σύμφωνα με τον δρ. Διαμαντή όμως, τα «γεγονότα» του Κρόου είναι διαστρεβλωμένα.

 

 

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενία και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Του Richard Giragosian

Για τους περισσότερους Αρμένιους, ο ερχομός του νέου έτους ήταν μια οδυνηρή διαδικασία λιτότητας και σθένους. Καθώς αντιμετώπιζαν τη διπλή πίεση της υποτίμησης του αρμενικού νομίσματος και μιας σαρωτικής αύξησης των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, το μόνο που υποσχόταν ο τελευταίος μήνας του 2014 ήταν περισσότερη οικονομική οδύνη. Για την μικρή και απομονωμένη οικονομία της Αρμενίας, μεγάλο μέρος αυτής της πίεσης προερχόταν από τις παράπλευρες επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στη Ρωσία, όπου ο αντίκτυπος της κατακόρυφης πτώσης του ρουβλίου και των επιβεβλημένων από τη Δύση κυρώσεων επιδεινώθηκε από μια απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, για το μακροπρόθεσμο μέλλον της, λάμβανε χώρα μια πολύ πιο σοβαρή εξέλιξη για την Αρμενία. Η πρωτοχρονιά σηματοδότησε επίσης την έναρξη της συμμετοχής της Αρμενίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU).

Δεν κοιτάζει πίσω

Από το 2013, η αρμενική κυβέρνηση προσπάθησε να φανεί γενναία σχετικά με την αιφνιδιαστική απόφαση της να θυσιάσει τη Συμφωνία Σύνδεσης που είχε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ένταξή της στη Ρωσικής ηγεσίας EEU. Παρά την εμφανή οπισθοδρόμηση που δημιουργήθηκε από τη «στρατηγική στροφή 180 μοιρών», πολλοί στην Αρμενία έχουν αρχίσει να αποδέχονται την πραγματικότητα της υποταγής στη Ρωσία. Ακόμη και η επιχειρηματική τάξη της Αρμενίας, όπου συμπεριλαμβάνονται και πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχει εκφράσει την υποστήριξή της για την εν λόγω αλλαγή κατεύθυνσης, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόμο της σχετικά με την ανάγκη να συμβαδίσει με τα υψηλότερα πρότυπα της ΕΕ και να κάνει επενδύσεις στους απαραίτητους τομείς για να κάνει καλή χρήση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ένωση. Για πολλούς επιχειρηματίες, ο φόβος και η άγνοια των κινήσεών τους με την πρόσβαση που διέθεταν στην ευρωπαϊκή αγορά καθιστά τους παλιούς εμπορικούς κανόνες που αφορούν τις σχέσεις με τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές αγορές πιο άνετους και οικείους. 

Οι οικονομικές συνέπειες για την Αρμενία

Για την Αρμενία, η υπό την κυριαρχία της Ρωσίας EEU ήταν ανέκαθεν γεμάτη περισσότερο από εμπόδια, παρά από ευκαιρίες. Ανάμεσα στα πολλά εν λόγω εμπόδια, το πιο αδύναμο επιχείρημα για την ένταξη της Αρμενίας στο ευρασιατικό μπλοκ ήταν πάντα ο οικονομικός αντίκτυπος. Πέρα από το δομικό εμπόδιο της έλλειψης είτε ενός χερσαίου διαδρόμου, είτε μιας λειτουργικής σιδηροδρομική γραμμής που να συνδέει τη χώρα με τη Ρωσία ή με άλλα μέλη της EEU, ο πιο σοβαρός και άμεσος αντίκτυπος στην οικονομία της Αρμενίας θα προκληθεί από την ανάγκη αναπροσαρμογής τόσο των δασμών, όσο και του εμπορικού της  προσανατολισμού.

Η παραδοσιακά ανοικτή και ελεύθερη αρμενική οικονομία πρέπει να υιοθετήσει τους υψηλότερους δασμούς, καθώς και τις πολιτικές των υπόλοιπων μελών της EEU, οι οποίες τείνουν περισσότερο προς τον προστατευτισμό. Αυτή η κίνηση όχι μόνον θα γίνει αιτία για την αύξηση των τιμών, αλλά θα καταστήσει, επίσης, απαραίτητη για την Αρμενία και μια σοβαρή επαναδιαπραγμάτευση της ιδιότητας μέλους της στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Όσον αφορά τον εμπορικό της προσανατολισμό, αρκετά χρόνια μιας κυριαρχούμενης από την ΕΕ εμπορικής κατεύθυνσης θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και η Αρμενία θα πρέπει να προτιμά τις αγορές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν. Και η σπανιότητα των οικονομικών οφελών για την Αρμενία από αυτές τις κινήσεις αποδεικνύεται πιο αποκαλυπτικά στην κατανομή των τελωνειακών υποχρεώσεων και των δασμολογικών εσόδων μεταξύ των κρατών μελών της EEU. Για την Αρμενία, η ασυμμετρία είναι προφανής: της έχει χορηγηθεί ένα πενιχρό 1,13% των συνολικών τελωνειακών εσόδων της EEU.

Την ίδια στιγμή, οι νέοι κανονισμοί της EEU μπορεί επίσης να αναστείλουν την επέκταση ενός από τους σημαντικότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της Αρμενίας. Ο τομέας της πληροφορικής της Αρμενίας (ΤΠ) αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών το 2013, και περίπου το 5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό μεγαλύτερο από το πενιχρό 1.7% του 2010. Ο τομέας της πληροφορικής επεκτάθηκε κατά 25% το 2014, με ένα συνδυασμένο κέρδος από τις περίπου 400 εταιρείες που σχετίζονται με τον ΤΠ συνολικού ύψους σχεδόν 475 εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά επειδή ένα μεγάλο μέρος του Αρμενικού ΤΠ στηρίζεται στις επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι νέοι κανόνες που σχετίζονται με την πληροφορική και το φτωχό καθεστώς των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της EEU και των μελών της θα μπορούσαν να βυθίσουν αυτόν το στρατηγικά σημαντικό τομέα.

Ορατά, αλλά όχι πολύ βιώσιμη

Στο ευρύτερο πλαίσιο, υπάρχουν πιθανότητες η Αρμενία να μπορέσει να επιβιώσει, να αντέξει την πίεση του να είναι όλο και πιο σταθερά παγιδευμένη στη Ρωσική της τροχιά. Είναι πιθανόν η Αρμενία να μπορέσει ακόμη και να περιορίσει την αυξανόμενη υπερ-εξάρτησή της από τη Ρωσία και να διαχειριστεί τις οικονομικές της συνέπειες. Ωστόσο, η οποιαδήποτε τέτοια στρατηγική επιβίωσης στηρίζεται λιγότερο στην οποιαδήποτε αποφασιστική κίνηση που θα μπορούσε να κάνει η Αρμενία και περισσότερο στην εγγενή αδυναμία της EEU.

Παρά τις τελετουργικές τυμπανοκρουσίες, η έναρξη της EEU σηματοδοτεί την έναρξη ενός πολύ διαφορετικού έργου από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί. Η Ένωση είναι λιγότερο ελκυστική και ακόμη λιγότερο βιώσιμη απ’ ό, τι είχε αρχικά σχεδιαστεί να είναι, για τρεις κύριους λόγους.

Κατ ΄αρχάς, η «απώλεια» της Ουκρανίας ως ακόμη ένα δυνητικό μέλος της υπονομεύει σοβαρά τις οικονομικές και εμπορικές δυνατότητες μιας τέτοιας ένωσης. Η Ουκρανία αποτελούσε πάντα το «έπαθλο» για τη Μόσχα και, παρά τη φαινομενική «νίκη» της στην κατάληψη της Κριμαίας, η επιθετικότητα της της ίδιας της Ρωσίας προκάλεσε την απώλεια της σημαντικής Ουκρανικής οικονομίας, καθιστώντας την Ευρασιατική Ένωση κατά πολύ λιγότερο βιώσιμη ως ένα έργο για την περιφερειακή (επαν)ένωση.

Δεύτερον, οι σοβαρές επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία μειώνουν την αξία και τη βιωσιμότητα της Ένωσης. Επιπλέον, στον απόηχο της πτώσης της τιμής του ρωσικού ρουβλίου και της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η Ρωσία δεν είναι πλέον το οικονομικό δυναμό ήταν κάποτε και ο υποτιθέμενος ρόλο της Ρωσίας ως η κινητήρια δύναμη για την EEU έχει επίσης μειωθεί κατά πολύ.

Ο τρίτος παράγοντας που οδηγεί στην απώλεια της έλξης της Ένωσης είναι ότι το κίνητρο για την ολοκλήρωση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον εξαναγκασμό και στην πίεση και έχει ήδη προκαλέσει μια εντυπωσιακή αρνητική αντίδραση τόσο από τη Λευκορωσία, όσο και από το Καζακστάν. Για τη μικρή Αρμενία, αυτό μπορεί να της προσφέρει μια ευκαιρία να κρυφτεί πίσω από αυτούς τους πολύ μεγαλύτερους αρνητές και να βρει μια διέξοδο χωρίς να αντιμετωπίσει ή να προκαλέσει άσκοπα τη Ρωσία.

Επανακτώντας ένα βαθμό ισορροπίας

Παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές για την Αρμενία είναι ζοφερές, η χώρα έχει επίσης μια δεύτερη ευκαιρία να επανακτήσει μια κάποια ισορροπία με την διάσωση της σχέσης της με την ΕΕ. Αποδεικνύοντας το βαθμό ειλικρίνειάς της σχετικά με αυτό τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Ερεβάν, η Αρμενική κυβέρνηση κατάφερε να ανοικοδομήσει ένα μεγάλο μέρος της χαμένης αξιοπιστίας της και έχει ξεκινήσει νέες συνομιλίες για το σχεδιασμό ενός «νομικού πλαισίου» που θα χρησιμεύσει ως το θεμέλιο για τις σχέσεις Αρμενίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, η Αρμενία ήταν επίσης προσεκτική όσον αφορά τον τρόπο που έχει παρουσιάσει την εκ νέου συναναστροφή της με την ΕΕ, επιδιώκοντας να προλάβει την οποιαδήποτε άσκηση πιέσεων από την πλευρά της Ρωσίας, επισημαίνοντας (και υπερβάλλοντας) το ρόλο της ως «γέφυρα» μεταξύ της EEU και της ΕΕ. Δεδομένου του συνδυασμού του αυξανόμενου κόστους και των πενιχρών οφελών της EEU, η μόνη πραγματική ελπίδα της Αρμενίας σε αυτό το σημείο έγκειται στο να περιορίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής επιδημίας και να επιδιώξει το να ακολουθήσει μια συνετή αλλά σιωπηρή «στρατηγική εξόδου».

 

 

Πηγή: capital.gr

Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι