Menu

Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης

Μέρος της ομιλίας του Θ. Μαλκίδη μετά την λειτουργία στον Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου της Αρμενικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης.

Η συνάντησή μας με αφορμή την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον ομώνυμο ιστορικό ναό της Αρμενικής κοινότητας Αλεξανδρούπολης, σε μία από τις πιο παλιές αρμενικές εκκλησίες και παροικίες της Ελλάδας, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τα σημεία της ιστορίας μας, όπως το πανέμορφο μνημείο για τη Γενοκτονία με τη χαρακτηριστική πέτρα της Αρμενίας, αλλά ταυτόχρονα να σκεφτούμε και πολλά.

Το πρώτο αφορά τη διαδρομή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που σηματοδοτεί την πρωτοπορία στην πίστη και την ύπαρξή μας. Για τους Αρμένιους η πρωτοπορία αυτή χαρακτηρίζει πολλούς ιδιαίτερα στα κρίσιμα και σκληρά χρόνια της Γενοκτονίας. Αυτούς που αψήφισαν τον αφανισμό και αγωνίστηκαν για τους συμπατριώτες και τη σωτηρία τους. Η 24η Απριλίου 1915 με τη δολοφονία των Αρμενίων ηγετών είναι μία πράξη πρωτοπορίας και παραδείγματος. Μάλιστα η απόφαση της Εκκλησίας της Αρμενίας να αγιοποιήσει, εκατό χρόνια μετά, τους πνευματικούς πρωτοπόρους και όλα τα θύματα της Γενοκτονίας, είναι μία οφειλόμενη πράξη που προέρχεται από την πίστη και την ανθρώπινη ύπαρξη.
Το 2015 αποτελεί χρονιά ορόσημο για το έθνος των Αρμενίων αλλά και για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τις αξίες και τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας. Η παρουσία μας στην Ελλάδα, σε όλον τον κόσμο, από το Ερεβάν μέχρι και τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες της Αρμενικής Διασποράς, αποδεικνύει ότι συνεχίζουμε έναν αγώνα, βασισμένο στην αλήθεια και το δίκαιο.
Η αλήθεια απελευθερώνει όπως αναφέρει το Ευαγγέλιο και πράγματι η αναγνώριση της Γενοκτονίας θα απελευθερώσει και πρώτη απ ΄ όλους την Τουρκία και μετά τις δυνάμεις της άρνησης παγκοσμίως.
Η απόδοση της Δικαιοσύνης στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων, παρότι κυβερνήσεις, θεσμοί, παρακράτος, προπαγάνδα και μηχανισμοί εκβιασμοί και θανάτου στην Τουρκία και αλλού, θα ήθελαν να είναι εξαφανισμένο, αυτό δεν έγινε κατορθωτό.
Χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχουν Αρμένιοι, Έλληνες, μαζί με χιλιάδες δημοκρατικούς ανθρώπους τιμούν τη Γενοκτονία. Ζητούν από τα κράτη διαβίωσής τους και την Τουρκία να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία.
Εκατό χρόνια μετά τίποτα δεν ξεχάστηκε. Η άνοιξη των δολοφονημένων λαών από το οθωμανικό κράτος και το κεμαλικό καθεστώς έρχεται. Η αποσιώπηση και η λήθη ανήκουν στο παρελθόν και οι αγώνες των λαών για ελευθερία και αλήθεια δικαιώνονται. Η αλήθεια και το φως θα νικήσουν, το σκότος, την προπαγάνδα και το ψεύδος.

 

 

Πηγή: elliniki-gnomi.eu

Διαβάστε περισσότερα...

Eνημέρωση Προέδρου Αρμενίας από Κασουλίδη

Για τη θέση αρχών της Αρμενίας στο Κυπριακό ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ερεβάν, με έδρα τη Μόσχα Γεώργιος Κασουλίδης. Τον ενημέρωσε και για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, αλλά και για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στο Έρεβαν.

Κατά την τελετή, ο κ. Κασουλίδης μετέφερε τις προσωπικές ευχές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στον Πρόεδρο της Αρμενίας, καθώς και την επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και διεθνές επίπεδο.

«Κύπρος και Αρμενία έχουν κοινές ιστορικές καταβολές και εμπειρίες και παρόλο που διατηρούν άριστες σχέσεις, υπάρχει πάντα δυνατότητα για βελτίωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας αναφέρθηκε από την πλευρά του στις αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών που, όπως είπε, χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και έχουν την δυνατότητα για περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη.

Σε ιδιαίτερη συνάντηση που ακολούθησε, ο Κύπριος Πρέσβης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αρμενίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις επιπτώσεις που αυτό έχει για συνομιλίες για Κυπριακό.

Ευχαρίστησε για τη θέση αρχών που ακολουθεί πιστά η Αρμενία και ενημέρωσε για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και τις συνέπειες της πρόσφατης σοβαρής οικονομικής κρίσης, αλλά και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Διαπιστώθηκε ότι ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, στους τομείς των επιχειρήσεων, της ενέργειας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης μπορούν να γίνουν ακόμα πολλά για αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας εξήρε την άριστη συνεργασία των δυο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, και ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Έθνη και ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Κύπρου στο πλαίσιο της ΕΕ.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Το Ισλαμικό Κράτος καίει αρμενικές εκκλησίες στη Μοσούλη

Το Ισλαμικό Κράτος διέταξε τους τζιχαντιστές του να κάψουν μια από τις παλαιότερες αρμενικές εκκλησίες στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.

Ο Σαΐντ Μαμουζίνι (Saed Mamuzini), αξιωματούχος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος από τη Μοσούλη, είπε στο BasNews ότι οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να πυρπολούν και να καταστρέφουν δημόσια κτίσματα, σπίτια και θρησκευτικά τεμένη.

«Συστηματικά καταστρέφουν σπίτια και τεμένη – εκκλησίες σε καθημερινή βάση», είπε ο Μαμουζίνι.

Η αρμενική εκκλησία που πυρπόλησαν βρίσκεται στη συνοικία Γουάχντα της Μοσούλης.

«Η εκκλησία ανήκει στους Αρμένιους χριστιανούς και τη χρησιμοποιούσαν κανονικά για τις λειτουργίες τους», πρόσθεσε ο Μαμουζίνι.

Οι χριστιανοί της Μοσούλης, Αρμένιοι και Ασσύριοι, εγκατέλειψαν την πόλη τον Ιούνιο του 2014 όταν την κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

 

 

Πηγή: tribune.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι