Menu

Ανακοίνωση-σοκ: Η Σουηδία παγώνει την απόφαση αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Απροσδόκητο πλήγμα δέχτηκαν από την κυβέρνηση της Σουηδίας Αρμένιοι, Πόντιοι, Ασσύριοι και Συροχαλδαίοι, που το 2010 μετά από μεγάλο αγώνα είχαν επιτύχει απόφαση της σουηδικής Βουλής με την οποία αναγνωρίζονταν οι γενοκτονίες των λαών τους.

Η απόφαση για την αναγνώριση των γενοκτονιών, το 2010, ελήφθη με μία ψήφο διαφορά και είχε εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανακάλεσε τότε τον Τούρκο πρεσβευτή.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών Έρικ Μπόμαν στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στη Στοκχόλμη, η υλοποίηση της απόφασης της Βουλής μπαίνει στο ράφι μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα ανεξάρτητης επιτροπής που ανέβαλε να μελετήσει «τα γεγονότα».

Ο Μπόμαν φέρεται επίσης να δηλώνει ότι η Σουηδία επιθυμεί ειρηνική λύση μεταξύ των λαών, και παγώνει την απόφαση καθώς για μια τραγωδία που έλαβε χώρα πριν από 100 χρόνια «δεν μπορεί κανείς να πει ότι συνιστά γενοκτονία, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει έρευνα», μόνο με μια απόφαση του Κοινοβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Στέφαν Λέβεν επί του θέματος και η τοποθέτησή του αναπαράγεται σε όλον τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος επιχαίρει για την εξέλιξη.

Επί τη ευκαιρία της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στις 24 Απριλίου, γραπτή δήλωση έγινε από την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Μαργκότ Βάλστρομ, η οποία δεν χρησιμοποίησε τον όρο Γενοκτονία αλλά αναφέρθηκε σε «ιστορικές μαζικές βιαιότητες». Επίσης, έκανε λόγο για «μεγάλης κλίμακας αγριότητες κατά του αρμενικού λαού και άλλων μειονοτήτων στην παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Από την πρόσφατη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτ.: pontos-news.gr)

Η Βάλστρομ είπε ότι «οδυνηρά ιστορικά γεγονότα όπως αυτά θα πρέπει να τυγχάνουν υπεύθυνης διαχείρισης [...]. Η κυβέρνηση επανεξετάζει το πώς θα αναφέρεται στις ιστορικές μαζικές βιαιότητες».

Η απόφαση για την αναγνώριση των γενοκτονιών, το 2010, που ελήφθη με μία ψήφο διαφορά, είχε εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανακάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ είχε σπεύσει να δηλώσει ότι «η απόφαση του Κοινοβουλίου ήταν λανθασμένη» και δεν συνιστούσε θέση της κυβέρνησης.

Η παρούσα κυβέρνηση όμως στάθηκε με διαφορετικό τρόπο απέναντι στο θέμα, τουλάχιστον προεκλογικά. Ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Λέβεν είχε δεσμευτεί ότι ως κυβέρνηση θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που όχι μόνο δεν έγινε αλλά βάζει τώρα και στον πάγο μια απόφαση της νομοθετικής εξουσίας.

Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Σουηδία Βαχάγκ Αβεντιάν εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες τη δυσαρέσκειά του κάνοντας λόγο για «παραλογισμό», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Λέβεν είναι ανακόλουθη.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Απογοήτευση Αρμενίας με Ισραήλ

Σαν τρομοκράτες αντιμετωπίζονται οι Αρμένιοι στην Ιερουσαλήμ.
Η στενή σχέση Αζερμπαϊτζάν - Ισραήλ χρησιμεύει ως νέα δικαιολογία για την άρνηση της αναφοράς σε γενοκτονία, σημειώνει ο Πατριάρχης Manougian
.

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν αρκετοί Αρμένιοι, μεταξύ των οποίων και ο Αρχιεπίσκοπος Aris Shirvarian και ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Nourhan Manougian, αναφορικά με την πολιτική του Ισραήλ έναντι της Γενοκτονίας αλλά και τη συμπεριφορά Ισραηλινών έναντι της αρμενικής κοινότητας, σύμφωνα με ισραηλινό δημοσίευμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Shirvarian, χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια για τον Ισραηλινό Πρόεδρο Rivlin, είπε: «Είμαι απογοητευμένος και πιστεύω ότι τα μέλη της αρμενικής κοινότητας είναι επίσης απογοητευμένα για τη χρήση των λέξεων "μαζική δολοφονία", αντί για "γενοκτονία"», προσθέτοντας: «Κύριε Πρόεδρε, αυτό ήταν ένα βήμα προς τα πίσω από την πλευρά σας. Θα έπρεπε να ήσασταν πιο τολμηρός ως πρόεδρος, όπως ήσασταν στην Κνεσέτ», καταλήγοντας:

«Αυτό που διαπράχθηκε εις βάρος των Αρμενίων ήταν γενοκτονία, μαζική εξόντωση». Πάντως, σύμφωνα με άλλα ισραηλινά δημοσιεύματα, αν και ο Πρόεδρος του Ισραήλ απέφυγε προσεκτικά να κάνει χρήση του όρου «γενοκτονία», στην επίσημη ομιλία του για την εκατονταετηρίδα της δολοφονίας σχεδόν 1.500.000 Αρμενίων, εντούτοις χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη λέξη σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, γεγονός που δεν μπορεί με βεβαιότητα να διασταυρωθεί.

Επικρίσεις Ισραηλινών βουλευτών

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της «Haaretz», οι εκδηλώσεις μνήμης της εκατονταετηρίδας της γενοκτονίας των Αρμενίων ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, στο τέλος της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στους Αρμένιους από τις διάφορες χριστιανικές κοινότητες στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Οι περισσότερες από τις καμπάνες των εκκλησιών στην Παλιά Πόλη χτύπησαν 100 φορές, όσα και τα χρόνια που συμπληρώθηκαν από τις δολοφονίες. Την περασμένη Παρασκευή υπήρξε μια ειδική προσευχή στην αρμενική εκκλησία και μια τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο, προς τιμή των γενοκτονημένων. Εντούτοις, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κανένας επίσημος εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δεν παρέστη στην τελετή. Το «παρών» της στην τελετή έδωσε μόνο η Βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Meretz, Ζhava Galon, το κόμμα της οποίας ηγείται εδώ και καιρό της εκστρατείας περί αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Η ισραηλινή κυβέρνηση συμμετέχει στην άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Galon.

Μικρά βήματα

H πρόσφατη κίνηση από πλευράς Ισραήλ, να αποστείλει δύο βουλευτές της Κνεσέτ, του Nahman Shai, της Σιωνιστικής Ένωσης και της Anat Berko του Λικούντ ως επίσημη αντιπροσωπία στις εκδηλώσεις μνήμης στην Αρμενία, αν και αποτελούν μικρά βήματα, παρ' όλα αυτά δεν ικανοποίησαν τον Αρχιεπίσκοπο Manougian.

«Η αποστολή δύο βουλευτών είναι μια καλή αρχή, ελπίζω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά με τις εμπορικές συναλλαγές που αυτή τη στιγμή διεξάγει (το Ισραήλ) με το Αζερμπαϊτζάν, δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι δεν θα μας χρειαστούν άλλα 100 χρόνια να αποκτήσουμε αναγνώριση. Οι Τούρκοι μάς θέλουν να ξεχάσουμε, οι ίδιοι λένε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα κουραστούμε. Προσπαθούμε να τους δείξουμε ότι κάνουν λάθος, ότι θυμόμαστε και απαιτούμε ασφαλώς δικαιοσύνη φυσικά, για ξεκίνημα».

Όπως σημειώνει το άρθρο της «Haarezt», αν και στο παρελθόν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία ήταν η εξήγηση για την αποτυχία του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, τώρα υπάρχει η σημαντική σχέση με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνορεύει με το Ιράν, και χρησιμεύει για να δικαιολογηθεί η άρνηση της αναφοράς σε γενοκτονία. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου του Ισραήλ, ο αγοραστής των ισραηλινών όπλων και σύμμαχος στον συνασπισμό εναντίον του Ιράν. «Υπάρχει μια νέα δικαιολογία για μας να αποφύγει την υποχρέωσή μας», δήλωσε η Galon στην τελετή της περασμένης εβδομάδας.

Φτύνουν και βρίζουν

Έντονα ήταν τα παράπονα που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν στο Ισραήλ τις εκδηλώσεις της αρμενικής κοινότητας για τη γενοκτονία. Όπως σημειώνεται, πολλά κορίτσια που ανήκουν ακροδεξιά ακτιβιστική πτέρυγα συμμετείχαν σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων έφτυσαν και έβρισαν τους συμμετέχοντες στην πορεία για την 100ή επέτειο της γενοκτονίας. Σε αμφότερες περιπτώσεις, είχαν ήρθαν αντιμέτωπες με νεαρούς άνδρες από την αρμενική κοινότητα που τις παραμέρισαν.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μόνο τότε η αστυνομία είχε παρέμβει για να προβεί στη σύλληψή τους για ανάκριση.
«Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν όλη την ώρα. Έχει γίνει χειρότερη τα τελευταία χρόνια», είπε ο Πατριάρχης. «Όπου κι αν πάμε, είτε η αστυνομία θα μας σταματήσει, γιατί δεν ξέρουν αν είμαστε Άραβες ή Χριστιανοί, ή φτύνουν επάνω μας. Στο Τελ Αβίβ και τη Χάιφα είναι διαφορετικά. Αλλά εδώ στην Ιερουσαλήμ, σε κοιτάζουν σαν να είσαι ένας εχθρός, σαν να είσαι τρομοκράτης. Αυτή είναι η νοοτροπία».

 

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Aleppo’s Forty Martyrs Church Compound Suffers Damage, Church Unharmed

Contrary to earlier reports, the church itself has not been destroyed.

ALEPPO, Syria (A.W.)—The Armenian Forty Martyrs Church compound in Judayda, Aleppo, suffered widespread damage on April 28. The church itself, however, escaped major harm.

Based on news sources from Aleppo, the Armenian Weekly reported last week that the church had been destroyed. Yet, sources in Aleppo have since confirmed that the major damage was to the compound only; a hall, parts of the wall, the courtyard, and the gate were damaged.

The Prelacy of the Armenian Apostolic Church of the Eastern U.S. confirmed the attack on the church to the Armenian Weekly on April 28.

There were some reports on April 29 that the church had been bombed with explosives placed underneath the structure through underground tunnels; others claimed the destruction was due to shelling.

The Forty Martyrs Church dates back to the 15th century. The first mention of the church appeared in the second edition of the 1476 book, The Exploit of the Holy Bible, by Father Melikseth. The bell tower was built in 1912. The church housed khatchkars, relics, and icons, including “The Last Judgment,” a painting that dates back to 1703.

The church has been at the center of Armenian Portal life in Aleppo for centuries.

The attack on the Forty Martyrs Church came about four months after terrorists bombed the Armenian Catholic Cathedral Our Lady of Pity (also known as St. Rita), located next to the Armenian Catholic Archeparchy of Aleppo, leaving the church partly destroyed. In September 2014, terrorists destroyed the Armenian Genocide Memorial Church in Der Zor, Syria—considered the Auschwitz of the Armenian Genocide.

Before the start of the Syrian crisis in spring 2011, between 60,000-70,000 Armenians called Syria home, constituting less than 0.5 percent of the country’s total population. More than half of them lived in Aleppo, with the other half scattered in such cities as Latakia, Homs, Qamishli, Hasakeh, Yaqubiye, Raqqa, Kessab, and the capital Damascus.

A photograph of the Forty Martyrs Armenian Church in Aleppo taken in 2006 (Photo: Hovic, CC BY-SA 2.0)

 

 

Source: armenianweekly.com

Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τα μηνύματα της Διεθνούς Γραμματείας Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων στο Ερεβάν, οργανώθηκε η δεύτερη ετήσια τακτική συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) στο Ερεβάν, 22 – 25 Απριλίου 2015. Στις εργασίες της συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. συμμετείχαν βουλευτές από την Αρμενία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο Λίβανο, Πολωνία, Ρωσία και Σερβία.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), βουλευτής Ιωάννης Αμανατίδης, παρουσία του προέδρου της Βουλής της Αρμενίας, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων, συμμετείχε και ομίλησε στο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ, με θέμα: «Οι κοινοβουλευτικοί ενάντια στο έγκλημα της Γενοκτονίας». Στην ομιλία του ο κ. Αμανατίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «...Φέτος θυμόμαστε δύο γεγονότα καταστροφικά για την πορεία της ανθρωπότητας. Το ένα τα εκατό χρόνια από την γενοκτονία των αρμενίων. Το άλλο τα 70 χρόνια από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Δύο γεγονότα σκληρά για όλους μας δύο ιστορικές πράξεις βαρβαρότητας και καταστροφής. Η γενοκτονία των Αρμενίων συνιστά την πρώτη γενοκτονία του 20ου αι., με τη συστηματική εξόντωση ενάμιση εκατομμυρίου ανθρώπων από το οθωμανικό κράτος. Όμως δεν ήταν η μοναδική επαχθής και βάρβαρη εξόντωση που διεπράχθη από το Οθωμανικό Κράτος. Στις αρχές του 20ου αι. και συγκεκριμένα στην περίοδο 1914-1919 οι Νεότουρκοι, με απόλυτα συστηματικό και προμελετημένο τρόπο εξόντωσαν 350.000 περίπου Έλληνες του Πόντου είτε μέσω του εκτοπισμού των τελευταίων στα βάθη της Μικράς Ασίας είτε μέσω των κακουχιών και της αναγκαστικής εργασίας. Στο ίδιο πλαίσιο χιλιάδες Ασσύριοι της άνω Μεσοποταμίας εκτοπίστηκαν βίαια και θανατώθηκαν από τουρκικές δυνάμεις στο διάστημα μεταξύ 1914 και 1920, με σύγχρονες πηγές να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 250.000.

Η ατιμωρησία και η προσπάθεια λήθης αυτών των εγκλημάτων, είναι ασφαλώς πρόξενος και προάγγελος του εβραϊκού ολοκαυτώματος που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αρμενική γενοκτονία παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα, παρότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρέθηκε ανάμεσα στους ηττημένους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων. Δυστυχώς, λίγα χρόνια αργότερα ο Αδόλφος Χίτλερ, θέλοντας να δικαιολογήσει τις κτηνωδίες του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος δεν δίστασε να αναρωτηθεί "Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;"».

Επίσης, τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Αρμενίας κ. Galust Sahakyan.

Τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας στο μνημείο Τσιτσερνακαμπέρντ στο Ερεβάν. Σε μία λαμπρή και ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση μνήμης καταδικάστηκε το έγκλημα της γενοκτονίας από εκπροσώπους κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, πρόεδροι κοινοβουλίων, αρχηγοί εκκλησιών, μεταξύ των οποίων ο Πατριάρχης Αντιοχείας, ο Πατριάρχης της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μαλανκάρα.
 
 
 
 
 
Πηγή: newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεύτερο Ρωσικό χαστούκι στην Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Μετά τον πρόεδρο τη Ρωσίας, Βλαδιμήρ Πούτιν, που αναγνώρισε δημόσια την αρμενική γενοκτονία και μάλιστα πήγε ο ίδιος στο Έρεβαν την ήμερα της εκατοστής επετείου της γενοκτονίας για να τιμήσει τα θύματα της, τώρα και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Dimitri Medvedev, αναγνώρισε και αυτός ανοιχτά και επίσημα την αρμενική γενοκτονία του 1915 προκαλώντας για δεύτερη φορά την τουρκική οργή.

Όπως αναφέρουν και τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο Ρώσος πρωθυπουργός σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε στον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ovik Abramyan, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την φρικτή γενοκτονία που υπέστη ο αρμενικός λαός στις αρχές του εικοστού αιώνα από τους Τούρκους. Ο Ρώσος πρωθυπουργός στο τηλεγράφημα του επισημαίνει ότι η γενοκτονία αυτή αποτελεί ντροπή για την παγκόσμια ιστορία και την χαρακτήρισε σαν ιστορική τραγωδία του αρμενικού λαού. Την ίδια μέρα η ρωσική Δούμα σε ψήφισμα της που επίσης προκάλεσε την δυσφορία της Τουρκιάς, στιγμάτισε την αρμενική γενοκτονία στις αρχές του εικοστού αιώνα και χαρακτήρισε τον αρμενικό λαό σαν αδελφικό.

Χαρακτηριστικό είναι πως το τηλεγράφημα αυτό του Ρώσου πρωθυπουργού έρχεται παρά  την έντονη αντίδραση του Ερντογάν στην αναγνώριση από τον Ρώσο πρόεδρο της αρμενικής γενοκτονίας και προκάλεσε για δεύτερη φορά την μεγάλη οργή στην Άγκυρα.

 



Πηγή: nikosxeiladakis.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι