Menu

Χιλιάδες λαού στην 9η επέτειο της δολοφονίας του Αρμένιου Χραντ Ντινκ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη τιμώντας τη μνήμη του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από 9 χρόνια υπό συνθήκες που η τουρκική δικαιοσύνη δεν έχει μέχρι και σήμερα διαλευκάνει.

Οι συγκεντρωμένοι, που κρατούσαν μεγάλο πανό με τη φράση «Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε», έκαναν πορεία από την πλατεία Ταξίμ μέχρι το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Χραντ Ντινκ.

Η πρόσοψη του κτηρίου που στέγαζε την εφημερίδα Agos ήταν καλυμμένη με ένα τεράστιο πορτρέτο του δολοφονημένου αρχισυντάκτη της. «Το κράτος-δολοφόνος θα δώσει λογαριασμό» και «Χέρι με χέρι ενάντια στον φασισμό», φώναζαν οι διαδηλωτές. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Δικαιοσύνη για τον Χραντ Ντινκ».

Στις 19 Ιανουαρίου 2007 ο 52χρονος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι μπροστά στα γραφεία της Agos που εκδίδεται στην τουρκική και την αρμενική γλώσσα. Ο Ντινκ εργαζόταν για τη συμφιλίωση μεταξύ Τούρκων και Αρμένιων, όμως ήταν μισητό πρόσωπο για τους Τούρκους εθνικιστές επειδή είχε χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων.

Ο πόνος και το γιατί ζωγραφισμένα στο πρόσωπο της χήρας του Ντινκ, Ρακέλ 

Ο 17χρονος τότε Ογκιούν Σαμάστ, ομολόγησε τον φόνο και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 23 ετών. Όμως η ταυτότητα των ηθικών αυτουργών παραμένει ακόμη αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων.

Σε πρώτη φάση, η τουρκική δικαιοσύνη είχε αποκλείσει την υπόθεση της συνωμοσίας που είχαν καταγγείλει οι υποστηρικτές του Ντινκ. Όμως σε άλλη δίκη, ένας από τους φερόμενους ως υποκινητές της δολοφονίας, ο Ερχάν Τουντζέλ, αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει την αστυνομία για μια «συνωμοσία» σε βάρος του δημοσιογράφου, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια στις αποκαλύψεις του. Το 2013 το Εφετείο διέταξε να ανοιχθεί και πάλι η υπόθεση και άσκησε δίωξη σε πολλούς υψηλόβαθμους αστυνομικούς επειδή δεν ερεύνησαν τις απειλές που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του Ντινκ.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι