Menu

Η Αρμενική Εκκλησία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Τουρκίας – Η πρώτη προσφυγή μετά τη Γενοκτονία

Προσφυγή κατά της Τουρκίας, με την οποία θα διεκδικεί την επιστροφή της ιστορικής έδρας της Καθολικής Εκκλησίας στο Σις (Κοζάν), καταθέτει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Καθολικοσάτο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας. Η κατάθεση του φακέλου είναι προγραμματισμένο να γίνει εντός της ημέρας της 6ης Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί η απόρριψη εκ μέρους του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας σχετικού αιτήματος του Καθολικοσάτου, που σήμερα εδρεύει στο Αντελιάς του Λιβάνου. Το δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο. Έχοντας εξαντλήσει τα ένδικα μέσα στην Τουρκία, το Αρμενικό Πατριαρχείο προσφεύγει στο ευρωπαϊκό όργανο.

Καθολικός Αράμ Α΄: Είναι η πρώτη νομική ενέργεια κατά της Τουρκίας μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χθες, ο Καθολικός (Πατριάρχης) των Αρμενίων Αράμ Α΄ εξήγησε ότι η προσφυγή αποφασίστηκε μετά από μακρά και σοβαρή μελέτη και διαβούλευση· επικαλείται επιταγές του Διεθνούς Δικαίου καθώς και τη Συνθήκη της Λοζάνης που ορίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων εντός των ορίων της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αναμένεται συνέντευξη Τύπου της νομικής ομάδας για περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Η αρμενική υπόθεση είναι υπόθεση δικαιοσύνης. Είναι υπόθεση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι υπόθεση του λαού μας. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αναγνώριση και επανόρθωση: αυτή είναι η ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευση θέση μας ως λαού και ως Εκκλησίας. Θέλουμε από τη διεθνή κοινότητα δικαιοσύνη», ανέφερε στο μήνυμά του ο Αρμένιος Πατριάρχης της Κιλικίας.

Ο Καθολικός Πατριάρχης του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Α΄

Η προσπάθεια του Αράμ για επιστροφή της ιστορικής έδρας του Πατριαρχείου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ανακοίνωσε σχετική πρόθεσή του. Για την υπόθεση ο Καθολικός του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας είχε μιλήσει αναλυτικά σε συνέντευξή του στο pontos-news.gr με αφορμή επίσκεψή του στην Ελλάδα.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι