Menu

Μήνυμα ότι δεν ξεχνούν τη γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων έστειλαν οι Πρόεδροι Ελλάδας και Αρμενίας

«Δεν ξεχνούμε τη γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων», αυτό το μήνυμα έστειλαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού έκανε αναφορά στις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας πρόσθεσε: «Δεν το κάνουμε για εκδίκηση κατά της Τουρκίας, αλλά για να μην διαπραχθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Απ' την πλευρά του ο Αρμένιος πρόεδρος τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη φιλία, θα πρέπει να την τροφοδοτούμε και να την αναπτύσσουμε διαρκώς. Αυτό είναι υποχρέωση των ηγεσιών των δύο χωρών».

Δεν πρέπει να θυμόμαστε τις γενοκτονίες για να εκφράσουμε το μίσος αλλά για να ευχαριστήσουμε όσους μας βοήθησαν αλλά και να προλάβουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον» τόνισε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο προσφυγικό ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους εν όψει της συνόδου κορυφής στις 17 Μαρτίου, ότι οφείλουν να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να μην αφήσουν τους ελάχιστους εταίρους που έχουν φοβικά σύνδρομα να το υπονομεύσουν.

«Το μήνυμα απευθύνεται στους εταίρους της Ελλάδας εντός ΕΕ εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 17 Μαρτίου. Εκεί οι εταίροι μας οφείλουν να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να μην αφήσουν τους ελάχιστους εταίρους μας που έχουν φοβικά σύνδρομα, εντελώς ξένα με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, να υπονομεύσουν αυτό το οικοδόμημα», είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Τέλος εξέφρασε τη λύπη του στον πρόεδρο της Τουρκίας και τον τουρκικό λαό για την επίθεση στην Άγκυρα και καταδίκασε τους τρομοκράτες.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο διάλογος του Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Αρμενίας (video)

Ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Μαρτίου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη διαχείρισης του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος υπό όρους Ανθρωπισμού, Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης και τόνισε ότι το μήνυμα αυτό απευθύνεται κατά προτεραιότητα, στους εταίρους της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι οφείλουν -όπως είπε-, ιδίως κατά την Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου, να υπερασπισθούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τα ανθρωπιστικά του θεμέλια και να μην αφήσουν εκείνους τους, ευτυχώς λίγους, εταίρους που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα -εντελώς αντίθετα προς τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- να το υπονομεύσουν.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον τουρκικό λαό, την οποία, όπως τόνισε, μετέφερε και στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι παρά τις όποιες διαφορές μας, στον ως το τέλος αγώνα κατά των αδίστακτων εγκληματιών τρομοκρατών είμαστε ειλικρινώς και ανεπιφυλάκτως αλληλέγγυοι.

«Ακριβώς δε αυτή η τραγωδία και η συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό αποδεικνύει ότι όταν εμείς οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, επιμένουμε να υπενθυμίζουμε και τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, δεν το κάνουμε για λόγους αντεκδίκησης προς τον Τουρκικό λαό» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε: «Το κάνουμε μόνο για να θυμόμαστε στο διηνεκές και να μην επιτρέψουμε, στο παρόν και στο μέλλον, να διαπραχθούν τέτοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Είναι, λοιπόν, αυτές οι μνήμες και αυτά τα διδάγματα που μας ενώνουν και κατά των εγκληματιών τρομοκρατών της χθεσινής τραγωδίας στην Άγκυρα».

Από την πλευρά, του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων και αλληλοκατανόηση Ελλάδος και Αρμενίας και συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παυλόπουλο, ότι δεν πρέπει να θυμόμαστε τις Γενοκτονίες για να εκφράσουμε μίσος, «εμείς θυμόμαστε τις Γενοκτονίες για να εκφράσουμε καταρχήν ευγνωμοσύνη προς αυτούς που μας έτειναν χείρα βοηθείας και μπορέσαμε να αναγεννηθούμε, και αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να προλάβουμε και να εξαλείψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

 

Πηγή: enikos.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Οι θησαυροί της Αρμενίας - Μια ενδιαφέρουσα και πλούσια έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο (εικόνες)

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί για πρώτη φορά στις αίθουσες του μια διαχρονική έκθεση με αρχαιολογικά ευρήματα και πολιτιστικούς θησαυρούς από την Αρμενία. 

Από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.
Εκατόν τέσσερα αντικείμενα από το Ιστορικό Μουσείο στο Ερεβάν καθίστανται μάρτυρες της ιστορικής πορείας των Αρμενίων και αναδεικνύουν ταυτόχρονα τη στενή σχέση με τον ελληνιστικό και βυζαντινό πολιτισμό.

Χρυσοκέντητο μεταξωτό λειτουργικό ένδυμα (κάλυμμα λαιμού), 1661. Από την Καισάρεια.

Στην έκθεση προβάλλονται σημαντικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και τις απαρχές του 20ού αιώνα.

Ορειχάλκινο θυμιατό με ανάγλυφο διάκοσμο, 10ος-11ος αι. μ.Χ. Από το Άνιον

 

Αγαλμάτια της Εποχής του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.-10ος αι. π.Χ.), ποικίλα ανασκαφικά ευρήματα από τον πολιτισμό Ουραρτού και το βασίλειο του Βαν (9ος- 6ος αι. π.Χ.), νομίσματα των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων (4ος αι. π.Χ- 12ος αι. μ.Χ) σκιαγραφούν τον αρχαίο και μεσαιωνικό αρμενικό κόσμο.

Αργυρή δραχμή (αρχαίο ελληνικό νόμισμα) του βασιλέως της Αρμενίας Τιγράνη Β’ του Μεγάλου (95-55 π.Χ.) με ελληνική επιγραφή. Από το Ταβούς.

 

Ομοίωμα ναού από ανδεσίτη λίθο, 11ος-13ος αι. μ.Χ. Από το Σγιουνίκ.

Παράλληλα, ποικίλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, άμφια και σκεύη, αλλά και χειρόγραφα και παλαιά έντυπα βιβλία καταδεικνύουν τη βίωση του Χριστιανισμού. Τεκμήρια κοσμικού βίου, όπως ενδυμασίες, κοσμήματα και τάπητες, παρουσιάζουν τον πολιτισμό των νεότερων χρόνων. Την έκθεση συμπληρώνει οπτικοποιημένο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και την καταστροφή σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Γλυπτό ορειχάλκινο σύμπλεγμα με ταύρο και αίγες, 15ος-14ος αι. π.Χ. Από το Λτσασέν.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο Δούκισσας της Πλακεντίας που κατασκευάστηκε το 1848 ως οικία της Δούκισσας της Πλακεντίας και βρίσκεται επί της λεωφόρου Bασιλίσσης Σοφίας 22, στην Αθήνα.

 
 
«Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα»
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 
Από 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου
 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι