Menu

«Η Γενοκτονία μετά τη Γενοκτονία»

Συντάκτης: Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

Η χρησιμότητα της ιστορικής μνήμης συναρτάται σε μεγάλο βαθμό με την αποφυγή της επανάληψης καταστροφών και άλλων ανθρώπινων τραγωδιών του παρελθόντος. 

Με αυτό το γνώμονα, ο αρμένικος λαός και οι υποστηρικτές του αιτήματος αναγνώρισης της Γενοκτονίας της Αρμενίων καλούν επανειλημμένως την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα που διέπραξε στην αρχή του περασμένου αιώνα. 

Τον εν λόγω μήνυμα έχει σκοπό να εκπέμψει η έκθεση που εγκαινιάστηκε αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες με τίτλο "Η Γενοκτονία μετά τη Γενοκτονία" και θέμα την καταστροφή θρησκευτικών κτηρίων και μνημείων των Αρμενίων σε συνεργασία με τις οργανώσεις "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία" και " Έρευνα για την Αρμένικη Αρχιτεκτονική".

Η Έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν την αλλαγή που έχει επέλθει στα θρησκευτικά μνημεία από την αρχή του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα που βρίσκονται στην Τουρκία, ενώ στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ακολούθησαν, όπως των Ποντίων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρευρέθηκαν Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Αρμενικής Κυβέρνησης, και της Αρμενικής Κοινότητας Βελγίου καθώς και εκπρόσωποι Ποντιακών Οργανώσεων. Εκ μέρους των Ελλήνων ευρωβουλευτών παραβρέθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνοντας την ανάγκη η Τουρκία να αποδεχθεί την ιστορική αλήθεια και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. 

Από την πλευρά της, η Heghine Evinyan, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία τόνισε ότι "μία ειλικρινής και ανοικτή διαδικασία αντιμετώπισης του παρελθόντος είναι αναγκαία για κάθε υγιή δημοκρατία και προοδευτική κοινωνία.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Έρευνα για την Αρμένικη Αρχιτεκτονική, Movses Hrair Der Kevorkian, ο οποίος ως αρχιτέκτονας είχε την επιμέλεια της Έκθεσης ανέφερε ότι οι φωτογραφίες αυτές συνοψίζουν δεκαετίες ερευνών σχετικά με την εξαφάνιση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Αρμενίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες για την Διατήρηση Πολιτιστικών Μνημείων. 

Τα εγκαίνια χαιρέτησε η Κύπρια ευρωβουλευτής Δρ Ε. Θεοχάρους, η οποία είναι η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας της Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΡΜΕΝΙΑ: Παρουσιάστηκε το «LoveWave»!

Παρουσιάστηκε σήμερα όπως είχε ανακοινωθεί, το τραγούδι με το οποίο θα διαγωνισθεί η Iveta Mukuchyan για την πατρίδα  της Αρμενία. Τη μουσική του «LoveWave» έχουν γράψει οι Lilith Navasardyan and Levon Navasardyan, ενώ τους στίχους η ίδια η ερμηνεύτρια με τον Stephanie Crutchfield.

Το τραγούδι βασίζεται πάνω στους προβληματισμούς και τα προσωπικά συναισθήματα της ίδιας της Iveta. Στο video, το οποίο είναι μια παραγωγή του AMPTV και της γερμανικής εταιρίας επικοινωνίας Blacksheep παρακολουθούμε τα συναισθήματα και εσωτερικές μάχες των πρωταγωνιστών. Δείτε το:

 

 

Πηγή: ogaegreece.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι