Menu

Ισχυρή τοποθέτηση των γερμανικών ΜΜΕ: «Μια γενοκτονία πρέπει να ονομάζεται γενοκτονία»

Η χθεσινή ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για την υιοθέτηση του όρου «γενοκτονία» αναφορικά με τη σφαγή των Αρμενίων, απασχολεί έντονα τα γερμανικά ΜΜΕ, αναφέρει η ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας της Deutsche Welle (http://www.dw.com/el/)

Σε έντονο ύφος σχολιάζει η εφημερίδα Die Welt την απουσία κορυφαίων στελεχών της γερμανικής πολιτικής από την επίμαχη ψηφοφορία. «Ο υπουργός Εξωτερικών δραπετεύει στη Ν. Αμερική για να μην αναγκαστεί να παρευρεθεί στην ψηφοφορία. Ακόμη και η καγκελάριος εξετάζει προφανώς να κρυφτεί σε μια διάσκεψη φυσικών επιστημών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τους Αρμενίους λόγω της συμφωνίας της με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για τους πρόσφυγες. Είναι ντροπή.

Θλιβερή είναι η συμπεριφορά τουρκικών συνδέσμων στη Γερμανία. Ορισμένα στελέχη, που πριν ένα χρόνο μετά την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo έπρεπε να πιεστούν για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, βομβαρδίζουν με λιβέλους, τηλεφωνήματα και μεμονωμένα ακόμη και με απειλές τους γερμανούς βουλευτές».

«Μια συμφιλίωση μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων μπορεί να υπάρξει μόνο εάν η Άγκυρα παραδεχτεί τη γενοκτονία» υποστηρίζει η εφημερίδα Mannheimer Morgen και αναλύει αυτόν τον ισχυρισμό: «Οι Αρμένιοι δε θέλουν να φορτώσουν την ευθύνη στους Τούρκους αλλά να ξεπεράσουν κάπως τα τραύματα του παρελθόντος. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο ένα βοηθήσει και η Τουρκία να ανακουφιστούν αυτοί οι πόνοι μέσω μιας παραδοχής. Ακριβώς αυτό όμως δεν αναμένεται να συμβεί».

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει: «Αυτή την Πέμπτη το γερμανικό κοινοβούλιο θα προβεί σε ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η βάση αυτής της απόφασης είναι σωστή. Μια γενοκτονία πρέπει να ονομάζεται γενοκτονία. Ταυτόχρονα όμως, η χρονική συγκυρία και οι περιστάσεις δημιουργούν δυσαρέσκεια. Η ψηφοφορία πρέπει να γίνει γιατί διαφορετικά το κοινοβούλιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με την κατηγορία ότι προδίδει τις ηθικές του αξίες για χάρη των κλειστών συνόρων και την εύνοια ενός απόλυτου κυρίαρχου».

 

 

Πηγή: mignatiou.com

Διαβάστε περισσότερα...

To 91% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται την Τουρκία: Συμφωνούν με ψήφισμα για Αρμενίους

Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών, το 91%, δεν θεωρεί την Τουρκία του Ερντογάν αξιόπιστο εταίρο, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου γερμανικού καναλιού ARD, έναντι 79% τον Απρίλιο. Πάντως το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστεύεται ακόμα την Τουρκία.

Τo 89% των Γερμανών τάσσεται επίσης υπέρ της πλήρους εκπλήρωσης των κριτηρίων τα οποία έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες, ενώ μόνο το 7% τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών χωρίς απαραίτητα την εκπλήρωση του συνόλου των όρων, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Το ψήφισμα με το οποίο αναγνώρισε χθες η γερμανική Βουλή τη γενοκτονία των Αρμενίων βρίσκει σύμφωνο το 74% των ερωτηθέντων και μόνο το 18% εμφανίζεται αντίθετο. Το 79% των Γερμανών επιθυμεί επίσης την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και μόλις το 17% τάσσεται εναντίον της.

 

 

Πηγή: mignatiou.com , ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα...

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από άλλες χώρες

Η Γενοκτονία των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία, η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, είχε απασχολήσει τις δυνάμεις της Αντάντ (Entente) ήδη από το 1915.

Πέντε ημέρες μετά τον εκτοπισμό 270 Αρμενίων διανοουμένων και προεστών από την Κωνσταντινούπολη στην Αγκυρα και τη δολοφονία τους καθ’ οδόν, που θεωρείται η έναρξη της Γενοκτονίας, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβιβάζει αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης, για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με πληροφορίες ότι «κουρδικοί και τουρκικοί πληθυσμοί σφαγιάζουν Αρμενίους, έχοντας τη συνεργασία των οθωμανικών αρχών». Τέτοιες σφαγές πραγματοποιήθηκαν στο Ερζερούμ, το Ντερτσούν, το Ακν, το Μπιτλίς, το Σεϊσούν και σε όλη την Κιλικία. Την ίδια ώρα, η οθωμανική κυβέρνηση επιτρέπει την κακοποίηση του αρμενικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Οι συμμαχικές κυβερνήσεις ανακοινώνουν επίσημα στη Μεγάλη Πύλη ότι θεωρούν «όλα τα μέλη της οθωμανικής κυβέρνησης υπεύθυνα για τα εγκλήματα αυτά».

Τουρκικό στρατοδικείο του 1920, μετά τη Συνθήκη του Μούδρου, αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, καταδικάζοντας τους υπαιτίους, τους πασάδες Ενβέρ, Ταλάτ και Τζεμάλ σε θάνατο.  Το 1921, όμως, με την άνοδο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην εξουσία, την απόρριψη του «παντουρκισμού» και την επικράτηση του νεοτουρκικού εθνικισμού, η τουρκική κυβέρνηση προσφέρει χάρη στους καταδικασθέντες και υιοθετεί στάση επίμονης άρνησης της ιστορικής πραγματικότητας.

Εκτοτε, η Γενοκτονία των Αρμενίων μεταξύ 1915 και 1923 περνά σε δεύτερη μοίρα, με την Ουρουγουάη να γίνεται η πρώτη χώρα, η οποία αναγνωρίζει επίσημα το γεγονός με τον χαρακτηρισμό «Γενοκτονία», το 1965.

Από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, πολλές από τις χώρες που αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία, μεταξύ τους και η Ελλάδα, ψηφίζουν νόμους με στόχο την ποινικοποίηση της άρνησής της, όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Σλοβακία και η Ελβετία.

Στην Ευρώπη, η Τσεχία απέφυγε να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία. Παρότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τσεχικής βουλής τίμησε την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας, τον Απρίλιο του 2014, η βουλή της χώρας απέφυγε να ψηφίσει την επίσημη αναγνώριση.

Στην Ελβετία, η καταδίκη του Τούρκου ακτιβιστή Ντογκού Περιντσέκ το 2007 σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, σηματοδότησε την ουσιαστική ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Περιντσέκ είχε προβεί επανειλημμένως και δημόσια, κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στην Ελβετία, σε δηλώσεις, στις οποίες χαρακτήριζε τη γενοκτονία «μεγάλο διεθνές ψέμα».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε, όμως, τον Τούρκο ακτιβιστή τον Δεκέμβριο του 2013, αποφασίζοντας ότι οι δηλώσεις του εντάσσονταν στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι