Menu

Η Τσεχία προτίθεται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Την πρόθεσή του να προτείνει στη Βουλή της Τσεχικής Δημοκρατίας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αρμενία χθες.

Στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου-Ινστιτούτου Γενοκτονίας έγραψε: «Βαθύτατο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας».

«Τη στάση μου για το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων την είχα εκφράσει ήδη από το 2014 κατά την επίσκεψη του προέδρου της Αρμενίας στη Δημοκρατία της Τσεχίας», είπε ο Ζέμαν. «Από τη ναζιστική Γερμανία και ο λαός μου υπέφερε· η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί. Γνωρίζω ότι 10 κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και η Ρωσία και ο Καναδάς έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία και θα ζητήσω από τη Βουλή της Τσεχίας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και να εκδώσει ανάλογη απόφαση», συμπλήρωσε ο Μίλος Ζέμαν, ο οποίος επισκέφτηκε το Μνημείο Γενοκτονίας στο Τσιτσερνακαμπέρντ και επισκέφτηκε το Μουσείο-Ινστιτούτο Γενοκτονίας.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρνητής της Γενοκτονίας των Αρμενίων ο Αρμένιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως!

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στην αρμενική κοινότητα απανταχού της Γης η στάση του Αρχιεπισκόπου Αράμ Ατεσιάν, πρωθηγούμενου του Αρμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος με επιστολή του προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζει ως «απαράδεκτο» το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή. Ο Ατεσιάν μάλιστα αντί να μιλήσει για Γενοκτονία, κάνει λόγο για «γεγονότα που συνέβησαν την τραγική περίοδο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τα οποία προκάλεσαν θλίψη στο έθνος»!

«Η επιστολή σας μας προκαλεί πόνο, θυμό και ντροπή», γράφει η αρμενική εφημερίδα «Agos» στον Ατεσιάν, σε ένα σημείωμα με το οποίο ανατέμνει το γράμμα του ιερωμένου προς τον Τούρκο πρόεδρο και απαντά.

Ο Ατεσιάν, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αντικαθιστά στο Αρμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τον Πατριάρχη Μεσρόπ Μουταφιάν, ο οποίος απέχει λόγω χρόνιας ασθένειας. Στο πρόσωπό του οι Τούρκοι βρήκαν έναν πρόθυμο συνεργάτη και είναι προφανές ότι η τελευταία αυτή τοποθέτησή του, με την οποία εμφανίζεται βασιλικότερος του βασιλέως κατά την εκτίμηση των εχόντων κοινό νου Αρμενίων, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στον τουρκικό Τύπο.

Ο Αράμ Ατεσιάν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Στην επιστολή του προς τον Ερντογάν, ο Αράμ Ατεσιάν γράφει ότι «είναι απαράδεκτο ένα κοινοβούλιο που συγκροτείται από εκλεγμένους εκπροσώπους Γερμανών πολιτών και αποστολή του έχει να νομοθετεί με στόχο την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια του έθνους, να εκφράζει την άποψή του μολονότι δεν έχει δικαίωμα να το πράττει». Θεωρεί επίσης ο Αρμένιος αντικαταστάτης του Πατριάρχη ότι «ο ιστορικός πόνος του αρμενικού έθνους γίνεται εργαλείο για να κατηγορηθεί και να τιμωρηθεί το τουρκικό κράτος και έθνος»! Τέλος, ο πειθήνιος Αράμ Ατεσιάν λέει ότι προσεύχεται στον Θεό να δίνει «υγεία, επιτυχία και ευτυχία» στον Ερντογάν.

Η εφημερίδα Agos, την οποία ίδρυσε ο Χραντ Ντινκ, ο άνθρωπος που αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκτελέστηκε εν ψυχρώ στην Πόλη σε μια υπόθεση που παρά τον εγκλεισμό του φυσικού αυτουργού είναι ακόμα στα δικαστήρια, απαντά θυμίζοντας στον Ατεσιάν μεταξύ άλλων ότι αποκαλώντας τη Γενοκτονία «γεγονότα», «στα μάτια της κοινωνίας που κι εσείς ανήκετε, προκαλείτε τους προγόνους, τα θύματα και τους επιζήσαντες». Του θυμίζει επίσης ότι τα εγκωμιαστικά του σχόλια για τον Ερντογάν δεν συνάδουν με τη γενικότερη στάση του Τούρκου προέδρου (παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιαρμενική και ρατσιστική πολιτική, άρνηση της Γενοκτονίας) επισημαίνοντας ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν απείλησε ξανά τους Αρμενίους «να τους στείλει πίσω στη χώρα τους».

«Δεν βαραίνει αυτό τη συνείδησή σας;» ρωτά ευθέως η «Agos» τον Ατεσιάν στην επιστολή που του έστειλε πριν την δημοσιεύσει στις σελίδες της.

Τονίζοντας ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και αφορά όλη την ανθρωπότητα, η εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης που εκδίδεται στην τουρκική και την αρμενική γλώσσα λέει στον Ατεσιάν: «Δανειζόμενοι το δικό σας ύφος [...] προσευχόμαστε στον Θεό να σας χαρίσει κοινή λογική και σύνεση και να δείξει κατανόηση».

 

Όλο το πρωτογενές υλικό των επιστολών αντλήθηκε από την αγγλόφωνη υπηρεσία της Agos και είναι σε μετάφραση του pontos-news.gr.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι