Menu

Η Γκλαντίς Μπερετζικλιάν Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας

Το Φιλελεύθερο κόμμα της Νέας Νότιας Ουαλίας, μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Μάικ Μπέρντ, συνεδρίασε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου για να επιλέξει τον νέο αρχήγο της κοινοβουλευτικής ομάδας του και εξέλεξε ομόφωνα την Γκλαντίς Μπερετζικλιάν, που κατέλαβε την θέση της πρωθυπουργού, της μεγαλύτερης πολιτείας της Αυστραλίας.
Η 46χρόνη Πρωθυπουργός, εγγονή επιζώντων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μιλάει άπταιστα την αρμενική γλώσσα και από νεαρή ηλικία υπήρξε ενεργό μέλος της αρμενικής κοινότητας της Αυστραλίας.
Έχει ασχοληθεί με τον προσκοπισμό και την Ένωση Αρμενίων Αθλητών «Χομενετμέν». Υπήρξε μέλος της Αρμενικής Νεολαίας Αυστραλίας και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αυστραλίας.
Από το 2003 που εκλέχθηκε στην πόλη Γουίλομπι, βόρεια του Σίδνεϊ, η Μπερετζικλιάν έχει συμβάλει στην εκπροσώπηση της αρμενικής κοινότητας στο Κοινοβούλιο και στην ενημέρωση των εκπροσώπων για το θέμα της Γενοκτονίας και το ζήτημα του Αρτσάχ.
Η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει αναγνωρίσει δύο φορές τη Γενοκτονία των Αρμενίων και έχει τοποθετήσει σταυρόπετρα (χατσκάρ) σε κήπο του Κοινοβουλίου, ως μνημείο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Το Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, με ψήφισμα, το δικαίωμα για αυτοδιάθεση των Αρμενίων του Αρτσάχ. Το 2013, η Μπερετζικλιάν βοήθησε την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας να οργανώσει επίσκεψη Αυστραλών βουλευτών στην Αρμενία και το Αρτσάχ.
Μετά από την επίσκεψη τους στο Αρτσάχ, η Μπερετζίκλιαν και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας, συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τα «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona-non-grata) του Αζερμπαϊτζάν.
Έχει τιμηθεί με βραβείο από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας, όπως επίσης και με το «Μετάλλιο Ευγνωμοσύνης» από τον Πρόεδρο του Αρτσάχ, Πακό Σαχακιάν.

 

 

Πηγή: Αρμενικά

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι