Menu

Τούρκος ιστορικός δημιούργησε ψηφιακό αρχείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Τούρκος ιστορικός Taner Akçam, καθηγητής και μελετητής της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ στη Μασαχουσέτη, εγκαινίασε ένα ψηφιακό αρχείο, στο οποίο συγκεντρώθηκαν όλες οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα ενός Αρμένιου επιζώντα της Γενοκτονίας. Μέσα από αυτό το υλικό τεκμηριώνονται ουσιαστικά οι θηριωδίες του 1915, γεγονότα που μέχρι σήμερα όμως αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το τουρκικό κράτος.

Ειδικότερα, ο Akçam, μαζί με τους συναδέλφους του Robert Aram, Marianne Kaloosdian, Stephen και Marian Mugar, ειδικούς στη μελέτη γενοκτονιών και ολοκαυτώματος στο κέντρο Στράσλερ του Πανεπιστημίου Κλαρκ, συνεργάστηκαν με Τούρκους ειδικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ώστε να επεξεργαστούν και να αρχειοθετήσουν ψηφιακά τα στοιχεία που τους έδωσε ο άνθρωπος που επέζησε από τη Γενοκτονία του 1915, ο Krikor Guerguerian. Ο ιερέας Krikor Guerguerian είχε ταξιδέψει ανά τον κόσμο συλλέγοντας στοιχεία και μαρτυρίες προκειμένου να τεκμηριώσει όσα έγιναν από τους Νεότουρκους.

Το αρχείο του Krikor Guerguerian περιέχει χιλιάδες πρωτότυπα οθωμανικά έγγραφα και αδημοσίευτα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των χειρόγραφων απομνημονευμάτων του Naim Bey, ενός Οθωμανού γραφειοκράτη που ζούσε στο Χαλέπι και συμμετείχε ενεργά στην απέλαση και τις σφαγές Αρμενίων καθώς και έγγραφα από το Πατριαρχείο των Αρμενίων της Ιερουσαλήμ, που έχουν από πρώτο χέρι πληροφορίες για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Επίσης, τα κρυπτογραφημένα τηλεγραφήματα που έστειλε ο Οθωμανός υπουργός Εσωτερικών Ταλαάτ Πασάς, που πολλοί τον θεωρούν ως έναν από τους κύριους υπεύθυνους της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και έγγραφα από στρατιωτικούς διοικητές και στελέχη της παραστρατιωτικής κυβέρνησης σε όλη την αυτοκρατορία, περιλαμβάνονται στο αρχείο.

Όλο αυτό το υλικό βρίσκεται πλέον σε μια ψηφιακή «αποθήκη» και θα είναι στη διάθεση των μελετητών από όλο τον κόσμο. «Η πρόσβαση σε αυτό το υλικό έχει τη δυνατότητα να διαλύσει κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να αρνηθεί την Γενοκτονία», υποστηρίζει ο καθηγητής Akçam, τονίζοντας ότι θεωρεί καθήκον του να κάνει τα «αποδεικτικά στοιχεία προσβάσιμα στον κόσμο». Ο 65χρονος Akçam θεωρείται από πολλούς (και επικρίνεται από άλλους) ως ένας από τους πρώτους Τούρκους ακαδημαϊκούς που έσπευσαν να μιλήσουν ανοιχτά και να χαρακτηρίσουν τα γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι