Menu

Δύσκολο σταυρόλεξο στα ελληνοτουρκικά

Με έκδηλη ανησυχία και προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπου ο Τ. Ερντογάν φαίνεται να κερδίζει ακόμη έναν γύρο στη σύγκρουση με τους στρατηγούς, κάνοντας ένα επιπλέον βήμα για τον έλεγχο του στρατού από την πολιτική εξουσία.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι αυτό αποτελεί και ένα προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του τούρκου ηγέτη αλλά και οι φόβοι για κάποια απρόβλεπτη αντίδραση των στρατιωτικών, παρά τον προσωρινό συμβιβασμό, έχουν θέσει τις διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές της χώρας μας σε άτυπη ετοιμότητα.

Την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη συνεδρίαση, το φθινόπωρο, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Τουρκία με ιδέες και κείμενα για υπογραφή, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, κατήγγειλε ως «φάουλ» τις δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο και τον κατήγγειλε ότι επιχειρεί να υποδείξει στην Ε.Ε. τον τρόπο λειτουργίας της. Επίσης διέψευσε κατηγορηματικά ότι στις διερευνητικές επαφές συζητείται το καθεστώς νησιών του Αιγαίου και ότι βρισκόμαστε κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού για τη Χάγη. Παράλληλα, λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, δήλωνε από τη Λευκωσία ότι «η τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητική αλλά υπαρκτή» και ότι «τη βλέπουμε στο Αιγαίο και στην Κύπρο με την κατοχική παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων».

Στο υπ. Εξ. εκτιμούν ότι η Αγκυρα έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στη Συρία (με εμπλοκή και του Ιράν), οι δύσκολες σχέσεις με το Ισραήλ, η όξυνση στο Κουρδικό και η ένταση με την Αρμενία, ενώ ζητούμενο για τον Ερντογάν αποτελεί και η μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Τριβές, όμως, αναμένονται και με την Κύπρο μετά και την ανακοίνωση της Λευκωσίας ότι οι γεωτρήσεις για τον υπολογισμό των ποσοτήτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στα νότια του νησιού και εντός της ΑΟΖ που οριοθέτησε με το Ισραήλ θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Ηδη η Αγκυρα έχει προβάλει ενστάσεις ότι έχει και η ίδια συμφέροντα στην περιοχή, ενώ σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα έρευνες.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη γείτονα και παράγοντές της υπογραμμίζουν τη μειωμένη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο μετά το Ερζερούμ. Τονίζουν, ωστόσο, ότι συχνά στο παρελθόν επιχειρούνταν εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης της Τουρκίας στην περιοχή ή εξυφαίνονταν σενάρια προβοκάτσιας με στόχο την Ελλάδα, όπως το αποκαλυφθέν σχέδιο «Βαριοπούλα» ή η δημιουργία από ανώτατους αξιωματικούς ανθελληνικών ιστοσελίδων.

Ετσι, η Αθήνα αναμένει δείγματα γραφής και από τον νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Νετσντέτ Οζέλ, γνώστη των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, αφού έχει διατελέσει διοικητής της 4ης Στρατιάς Αιγαίου (2007-8), αλλά και του κατοχικού στρατού της Κύπρου. Θεωρείται από τους πλέον «σκληρούς» στρατιωτικούς, καθώς οι Κούρδοι τον έχουν κατηγορήσει για χρήση χημικών εναντίον του ΡΚΚ, στις επιχειρήσεις του 1999.

 

Πηγή: enet.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι