Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένας πέτρινος σταυρός, το σύμβολο φιλίας Κύπρου - Αρμενίας (photo)

Στιγμιότυπο από τα αποκαλυπτήρια του δώρου των Αρμενίων προς τους Κυπρίους (φωτ.: ArmenPress) Στιγμιότυπο από τα αποκαλυπτήρια του δώρου των Αρμενίων προς τους Κυπρίους (φωτ.: ArmenPress)

Με μια σταυρόπετρα, ένα μοναδικό χατσκάρ που θα θυμίζει την Αρμενία και τον αρμενικό λαό στους Κυπρίους και τους ξένους επισφράγισαν χθες την αρμενοκυπριακή φιλία οι πρόεδροι της Κύπρου και της Αρμενίας, Νίκος Αναστασιάδης και Σερζ Σαρκισιάν.

Τα αποκαλυπτήρια του Πέτρινου Σταυρού, δωρεά των Αρμενίων προς τον κυπριακό λαό, έγιναν στον υπαίθριο χώρο της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών στη Λευκωσία, παρουσία αντιπροσωπειών των δύο λαών και παιδιών του αρμενικού σχολείου Κύπρου.

Το μνημείο είναι ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα της μακρόχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς του αρμενικού λαού, σύμβολο των πνευματικών θησαυρών και του χριστιανικού πνεύματος, που συγκαταλέγεται στα μη υλικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ· είναι αντίγραφο μιας από τις κατεστραμμένες σταυρόπετρες που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως αυτό το μνημείο τιμής καταδεικνύει και τους άρρηκτους δεσμούς των δύο λαών. Οι λαοί της Κύπρου και της Αρμενίας, «θύματα και οι δύο της ίδιας επιθετικότητας, απέκλεισαν την έννοια της μοιρολατρίας από το λεξιλόγιό τους, αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την επικράτηση των μεγάλων αρχών του δικαίου στη διεθνή σκηνή».

«Οι απόγονοι των Αρμενίων προσφύγων που κατέφυγαν στην Κύπρο πριν από 100 χρόνια, αποτελούν σήμερα ένα ενεργό και σημαντικό μέρος της κυπριακής κοινωνίας, διατηρώντας τη γλώσσα και τις συνήθειές τους. Τιμούν την καταγωγή τους, τιμούν τη χώρα που τους δέχτηκε και εμείς είμαστε περήφανοι γιατί αποτελούν μέρος της δικής μας κοινωνίας» πρόσθεσε ο Ν. Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του, ο Σερζ Σαρκισιάν τόνισε ότι για τους Αρμένιους, ο Σταυρός και η Εκκλησία έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. «Καθώς η κρατική υπόσταση ήταν απούσα επί μακρόν, η Εκκλησία συχνά αναλάμβανε το ρόλο του κράτους, συγκεντρώνοντας γύρω της το λαό μας» είπε. Οι σταυρόπετρες διατήρησαν την αρμενική ταυτότητα, «κάτι που μας επέτρεψε και εμάς, πριν από μόλις 25 χρόνια, να αποκτήσουμε την ανεξάρτητη κρατική μας υπόσταση».

Η επιλογή αυτού του συμβολικού δώρου «προς τον φίλο κυπριακό λαό δεν ήταν τυχαία. Το πνευματικό και το υλικό, ο Σταυρός και η πέτρα ενώθηκαν συνοψίζοντας την ιστορία μας, τον πολιτισμό, την πίστη, τη δημιουργία, την ψυχή μας και τον τρόπο σκέψης μας».

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Armenian Portal ©