Menu

FAO: Οι μικρές χώρες κινδυνεύουν από την επισιτιστική ανασφάλεια

Οι επισιτιστικές κρίσεις θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη του Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας για μείωση στο ήμισυ το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα μέχρι το 2015, προειδοποίησαν εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα σήμερα.
Στην ετήσια έκθεση σχετικά με την πείνα στον κόσμο, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, δήλωσαν η αστάθεια των τιμών στα τρόφιμα είναι πιθανό να συνεχιστεί και, ενδεχομένως, να αυξηθούν, καθιστώντας τους φτωχούς αγρότες, τους καταναλωτές και τις χώρες πιο ευάλωτες στη φτώχεια και την ανασφάλεια των τροφίμων.
"Η ζήτηση από τους καταναλωτές σε ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αυξηθεί ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, και η περαιτέρω αύξηση στα βιοκαύσιμα πρόκειται να αυξήσει τα περαιτέρω σχετικά με το σύστημα των τροφίμων», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η αστάθεια των τιμών των τροφίμων μπορεί να αυξηθεί κατά την επόμενη δεκαετία λόγω των ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των γεωργικών και ενεργειακών αγορών και τα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Μικρές, εξαρτημένες χώρες από εισαγωγές, ιδίως στην Αφρική, είναι ιδιαίτερα σε κίνδυνο, με πολλούς από αυτές να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά την παγκόσμια επισιτιστική και οικονομική κρίση του 2006-2008, δήλωσαν σε κοινή τους έκθεση, ο ΟΗΕ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το Διεθνές Ταμείο για την Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι επενδύσεις στη γεωργία θα παραμείνουν κρίσιμες για τη βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ασφάλεια των τροφίμων και ζητούν χρήματα για να επενδυθούν στην άρδευση, την βελτίωση στις πρακτικές διαχείρισης της γης και την ανάπτυξη καλύτερων σπόρων μέσω της γεωργικής έρευνας.
Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να αυξηθεί από 6.900 δισεκατομμύρια έως 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, το πρόβλημα της διατροφής του κόσμου αυξάνετε ανησυχητικά για τις κυβερνήσεις. Η ασφάλεια των τροφίμων ήταν στην ημερήσια διάταξη των G20 στο τρέχον έτος σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία της ομάδας.
Οι ΜΚΟ επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει την υπόσχεσή τους να επενδύσουν 22 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της γεωργίας. Τα χρήματα που είχαν υποσχεθεί στο L'Aquila της Ιταλίας το 2009, μετά από τις κρίσεις τροφίμων που πυροδότησαν ταραχές σε 30 χώρες σε τρεις ηπείρους.
Η έκθεση αναφέρει ότι προβλέψιμες πολιτικές και το άνοιγμα του εμπορίου ήταν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τις κυβερνήσεις από ό, τι οι απαγορεύσεις εξαγωγών και των άλλων περιοριστικών πολιτικών, οι οποίες ρισκάρουν τον κίνδυνο για αυξανόμενη αστάθεια και τις υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian.

 

 

Πηγή: armenians.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι