Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα Απομακρύνει τα Αρμενικά Στρατεύματα από το Κοσσυφοπέδιο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

 

Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Seyran Ohanian επιβεβαίωσε ότι η χώρα του ολοκληρώνει μετά από οκτώ χρόνια τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Η στρατιωτική δύναμη της Αρμενίας αποτελούμενη από μια ενισχυμένη διμοιρία των 35 ανδρών αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Ερεβάν, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης του μεγέθους της Ελληνικής δύναμης της οποίας αποτελούσε μέρος.

Το Ελληνικό Τάγμα στο οποίο συμμετείχε η αρμενική δύναμη ήταν ανεπτυγμένο στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο και υπάγετο στην υπό Αμερικανική διοίκηση πολυεθνική Ταξιαρχία Ανατολής της KFOR.

Ο αρμένιος υπουργός επίσης δήλωσε ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να επαναφέρει τα στρατεύματά της πίσω στο Κοσσυφοπέδιο, εάν ένα άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ συμφωνεί να καλύψει τα έξοδα υποστήριξης τους, όπως έκανε μέχρι τώρα η Ελλάδα. Για το θέμα έχει ήδη λάβει σχετική προσφορά από την Ουγγαρία την οποία και εξετάζει.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία έχει σήμερα 261 στρατιώτες στην περιοχή ενώ η Ελλάδα 204.
Σε ότι αφορά την Αρμενία η ανάπτυξη της δύναμης της στο Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2004 και σηματοδότησε την πρώτη της στρατιωτική αποστολή στο εξωτερικό. Στη συνέχεια τα επόμενα χρόνια συμμετείχε με στρατιώτες στη δύναμη των ΗΠΑ στο Ιράκ καθώς και στη Διεθνή Δύναμη (ISAF) στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός των Αρμενίων στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν σχεδόν τριπλασιάστηκε σε περίπου 130 τον Ιούνιο του 2011.

Οι αποστολές αυτές κατέδειξαν τους αυξανόμενους στρατιωτικούς δεσμούς της Αρμενίας με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι το Πεντάγωνο θα συνεχίσει να ενισχύει την αρμενική μονάδα του στρατού της, που παρέχει στρατιωτικό προσωπικό στις πολυεθνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Η συμμετοχή της Αρμενίας στις ειρηνευτικές αυτές επιχειρήσεις προβλέπεται από το Ατομικό Σχέδιο Δράσης των Συνεταίρων (Individual Partnership Action Plan (IPAP)) που έχει συνταχθεί μεταξύ Γερεβάν και ΝΑΤΟ και ξεκίνησε το 2005. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η χώρα που παραδοσιακά ήταν εξαρτώμενη και είχε στενούς στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, πλέον καλείται στην εφαρμογή εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων της άμυνας στα δυτικά – Νατοϊκά πρότυπα.

Έχουμε λοιπόν μπροστά μας ένα χειροπιαστό παράδειγμα του πως επηρεάζεται από την κρίση και η στρατιωτική διπλωματία, που υποστηρίζει φυσικά με τον τρόπο της την εξωτερική πολιτική της χώρας. Είναι επίσης εντυπωσιακό του πόσο γρήγορα έρχονται τρίτοι να καλύψουν τα δημιουργούμενα κενά, από τους παίκτες που θέλουν να έχουν λόγο στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και φίλους στην περιοχή του Καυκάσου. Έτσι οι γεωπολιτικές ισορροπίες συνεχώς μεταβάλλονται και πάντα πρέπει να βρίσκεις τη θέση σου ανάλογα με τις συγκυρίες για να μπορείς να υποστηρίζεις τα εθνικά σου συμφέροντα. Το σήμερα το είδαμε πρέπει σύντομα να προετοιμαζόμαστε για το αύριο.

 

 

Πηγή: drougos.gr

Armenian Portal ©