Menu

Η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα αρχαίο ανάγλυφο

Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν τις διαδικασίες επαναπατρισμού αρχαίου ταφικού ανάγλυφου από την χώρα μας που απεικονίζει παιδί από τα αρχαία Μύρα της Λυκίας.
Τα Μύρα βρίσκονται στην νοτιότερη περιοχή της Αττάλειας, όπου υπάρχει ο τάφος του Αγ. Νικολάου και αποτέλεσε δημοφιλής προορισμός για όλο τον χριστιανικό κόσμο. Το ανάγλυφο αφαιρέθηκε το 1886 και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

«Αυτό το ανάγλυφο με το παιδί βρίσκεται σε μουσείο της Αθήνας. Περιμένει την επιστροφή του στην οικογένειά του. Αποτελεί μια αποστολή για εμάς η επιστροφή του» δήλωσε ο καθηγητής Nevzat Çevik, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Λυκίας.

Επίσημη αίτηση επιστροφής θα σταλεί στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επιστραφεί το ανάγλυφο στα πρότυπα των ανάλογων επιτυχών αιτήσεων της Τουρκίας όπως αυτής της επιστροφής του Κουρασμένου Ηρακλή από το μουσείο της Βοστόνης και της Σφίγγας της Χατούσα από την Γερμανία. Ο καθηγητής Nevzat Çevik έχει και την υποστήριξη του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Ertuğrul Günay.

Ο Nevzat Çevik δήλωσε ότι το ανάγλυφο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν παρανόμως εξαχθεί από την χώρα ενώ προσθέτει ότι προέρχεται από μια φημισμένη σπηλιά της αρχαίας πόλης που έφερε αρκετές απεικονίσεις: «Αφαιρέθηκε από την οικογένειά του το 1886 και εξάχθηκε λαθραία στην Αθήνα».

Ο Çevik αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν αποτελούν παραδείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά πολιτιστικής παρακαταθήκης και ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατείχε μια από τις πλουσιότερες αρχαιολογικές κληρονομιές παγκοσμίως.

«Δυστυχώς, η αδύναμη περίοδο του 19ου αιώνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπήρξε καθοριστική καθώς κατά τη διάρκεια της η εξαγωγή αρχαίων ευρημάτων προς την Ευρώπη έφτασε στο ζενίθ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πλούσιοι άνθρωποι που τους ενδιέφεραν τα αρχαιολογικά ευρήματα και μηχανικοί που ήρθαν στην αυτοκρατορία για την κατασκευή δρόμων, διενήργησαν ανασκαφές στα οθωμανικά εδάφη και μετέφεραν τα ευρήματα στις χώρες τους» προσθέτει.
«Ανάγλυφα από τον ναό της Άρτεμις στην Έφεσο, τον ναό του Δία στην Πέργαμο και οι θησαυροί της Τροίας μεταφέρθηκαν παρανόμως εκτός Τουρκίας. Οι ευρωπαίοι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ως δικαίωμά τους να πάρουν τα αρχαιολογικά ευρήματα καθώς πίστευαν ότι οι Τούρκοι δεν γνώριζαν την αξία τους. Πολύ εύκολα έπειθαν τους σουλτάνους και άλλους αξιωματούχους του παλατιού να τα αφαιρέσουν. Όταν δεν κατάφερναν να τους πείσουν, τα αφαιρούσαν παράνομα» δήλωσε ο Çevik.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι