Menu

Η τουρκική αλαζονεία

Η Τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως έχει διαμορφωθεί από τους Ερντογάν και Νταβούτογλου, τείνει να εγκλωβισθεί στις τακτικές της αλλά και στην αλαζονεία των διαχειριστών της.

Η Άγκυρα ασχολείται με τα σημαντικότερα θέματα της Μέσης Ανατολής: Ιράν, Συρία, Παλαιστινιακό, επιχειρώντας να θέσει τα θεμέλια για στρατηγικό έλεγχο της περιοχής.Και σε αυτούς τους σχεδιασμούς, η Κύπρος αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία εφαρμογής.

Αποτελεί μια προωθημένη βάση κοντά στη Μέση Ανατολή. Γι΄ αυτό και η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κύπρος εκτός κι εάν αναγκασθεί. Και για να αναγκασθεί πρέπει να υπάρχει μια πολιτική που θα οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μια πολιτική που θα υποβάλει στην Τουρκία ότι η συνέχιση της κατοχής στην Κύπρο έχει μεγαλύτερο κόστος από την άρση της.

Η Τουρκία έχει ήδη καταγράψει αποτυχίες στην εξωτερική της πολιτική. Η πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων» δεν είναι αλώβητη, και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, δεν απέδωσε. Γιατί η εφαρμογή της πολιτικής αυτής απέδειξε πως δεν είναι ειλικρινής. Η Τουρκία απέτυχε στη Λιβύη, δεν κατάφερε να έχει αποτέλεσμα στην προσπάθειά της για προσέγγιση με την Αρμενία. Απέτυχε η πολιτική της στη Συρία. Ξεκίνησε στηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ και στη συνέχεια έχει καταστεί ο μεγαλύτερος πολέμιός του. Ήδη έχει να αντιμετωπίσει το Κουρδικό, που μπήκε σε μια άλλη φάση, ενώ έχει δημιουργήσει ανοικτό μέτωπο και με το Ισραήλ.

Το ζητούμενο είναι πόσο χρόνο θα αντέξει η παρούσα ηγεσία και πόσο θα έχει την κάλυψη τρίτων. Η Τουρκία έχει μια αναπτυσσόμενη οικονομία κι αυτό της προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτό δεν θα συνεχισθεί εσαεί. Θα επηρεασθεί από την οικονομική κρίση.

Η Τουρκία έχει εγκλωβισθεί στην πολιτική της και αυτό θα έχει επιπτώσεις μακροπρόθεσμα. Η Άγκυρα θεωρεί πως η Κύπρος προσφέρεται για επίδειξη δυνάμεων και ισχύος. Εκτοξεύει απειλές και επιχειρεί να εκφοβίσει την Κύπρο και όσους επιχειρούν να συνεργασθούν με τη Λευκωσία. Οι απειλές και οι επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας ασφαλώς και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Αλλά οφείλουμε και να τις αξιολογούμε μέσα στο ευρύτερο πολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον.

Η Άγκυρα, πάντως, δεν έχει αντιδράσει στο βαθμό που είχε εξαγγείλει όταν το γεωτρύπανο άρχισε να δουλεύει στο «οικόπεδο 12».

Κι αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη.

 

 

Πηγή: politis-gr.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι