Menu

«Μάλλον Σαρμαζανίδης θα έπρεπε να λέγομαι». Ο Αρμένιος πολιτικός Σαρμαζάνοφ για την ποντιακή του ρίζα

Οι εκεί Αρμένιοι και Έλληνες το ξέρουν. Ο αντιπρόεδρος της αρμενικής Βουλής, βουλευτής του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο άνθρωπος που προώθησε την πρωτοβουλία για την ψήφιση του νόμου με τον οποίον η Αρμενία καταδικάζει τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων, έχει καταγωγή από τον Πόντο. Από την πλευρά του πατέρα του. Το ακούγαμε, αλλά υπήρχε ένας μόνον τρόπος να το επιβεβαιώσουμε. Να τον ρωτήσουμε ευθέως.

Από πού είστε; Οι ελληνικές σας ρίζες από πού είναι; 

Από την Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη! Οι προπάπποι μου δούλευαν στα μεταλλεία. Στα τέλη του 18ου αιώνα, τόσο παλιά, τριάντα οικογένειες Ελλήνων μεταφέρθηκαν στο Αλαβερντί για να δουλέψουν στα μεταλλεία και ίδρυσαν χωριά. Το δικό μου χωριό είναι στα σύνορα Γεωργίας-Αρμενίας.


Ο καθεδρικός του Αγίου Γεωργίου στη γενέτειρα του Εντ. Σαρμαζάνοφ Αλαβερντί

Άρα είστε Πόντιος; 

Ναι, είμαι Έλληνας Πόντιος. Όμως οι δικοί μου ήρθαν νωρίς, όπως σας είπα. Πολύ πριν από τη Γενοκτονία. Δεν μιλάω όμως τη γλώσσα και θα σας πω γιατί.

Έχω πολλούς Αρμένιους φίλους που μιλάνε ποντιακά. Οι μητέρες τους είναι Πόντιες και τους μιλούσαν ποντιακά. Η γλώσσα της μάνας και τι μιλά στο παιδί είναι πολύ σημαντικό. Η δικιά μου μητέρα είναι Αρμένισσα και μαζί της μιλούσα αρμενικά.

Αλλά η αγάπη μου και ο σεβασμός μου για την Ελλάδα είναι πάνω από όλα.

Έρχεστε στην Ελλάδα όμως; 

Ναι, η πρώτη φορά που ήρθα, ήταν πριν γίνω βουλευτής. Ήρθα για το παγκόσμιο συνέδριο των Ελλήνων Ποντίων. Είμαι στο προεδρείο της ελληνικής κοινότητας στην Αρμενία και ασχολούμαι με όλα τα προβλήματά τους. Είμαι 100% Έλληνας και 100% Αρμένιος. Έχω πολύ μεγάλη καρδιά! Και κάνω ό,τι μπορώ για να φέρω κοντά τους δύο λαούς.

Όμως θέλω να πω κάτι. Μιλώ σκληρά στους φίλους μου τους Έλληνες όταν έχουμε βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που εκθειάζουν το Αζερμπαϊτζάν. Κανένας Έλληνας δεν θα πρέπει να μιλά έτσι κατά των Αρμενίων.

Αν είχαμε μυαλό, ειδικά στην Ελλάδα, και δεν διώχναμε τον Βενιζέλο και πολεμούσαμε μαζί Έλληνες και Αρμένιοι, πιθανώς η Τουρκία να μην υπήρχε όπως είναι σήμερα. Και ως ιστορικός να σας θυμίσω ότι το 1918, που η Αρμενία έγινε ανεξάρτητο κράτος, επρόκειτο να ιδρυθεί ποντοαρμενική ομοσπονδία. Με τον Βενιζέλο και τον Αλ. Χατισιάν [σ.σ. πρωθυπουργό της Αρμενικής Δημοκρατίας με τον οποίον υπέγραψε συμφωνία ο μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος, το 1920] θα κάναμε κράτος. Κατέβηκαν όμως οι μπολσεβίκοι, υπήρχε και ο Κεμάλ...

Το όνομά σας ήταν Σαρμαζανίδης; 

Λογικό είναι να λεγόμαστε Σαρμαζανίδης ο άντρας, Σαρμαζανίδου η γυναίκα. Οι δικοί μου ήταν από την Τραπεζούντα αλλά είναι εδώ στην Αρμενία 250-τόσα χρόνια, και τότε επί ρωσικής αυτοκρατορίας στην Αρμενία, τα ονόματα των Ελλήνων τέλειωναν σε -οφ.

Δεν έχει όμως σημασία τι κατάληξη
έχει ένα όνομα. Σημασία έχει πώς
χτυπάει η καρδιά.

Γνωρίζω πολλούς Έλληνες που ξεχνούν την ελληνικότητά τους και Αρμένιους της διασποράς επίσης που ξεχνούν τη δική τους ταυτότητα.

Θέλω να ευχαριστήσω την Αρμενική Δημοκρατία που δίνει την ευκαιρία σε κάθε Έλληνα να ζήσει ελεύθερα εδώ. Κι εγώ εδώ ποτέ μα ποτέ δεν είμαι ξένος. Η Αρμενία είναι η πραγματική μου πατρίδα και η Ελλάδα είναι η ιστορική μου πατρίδα. Εμείς έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορική μας πατρίδα.

Ευχαριστώ επίσης την Ελλάδα που έχει δώσει την ευκαιρία στους Αρμένιους να ζουν και να δουλεύουν, να προκόβουν. Και οι Αρμένιοι της Ελλάδας έχουν δύο πατρίδες στην καρδιά τους. Είναι λαμπροί πολίτες της Ελλάδας και στην καρδιά τους έχουν την Αρμενία και την υπηρετούν.

Οι Έλληνες της Αρμενίας κάνουν το παν για τη ζωή τους χωρίς να ξεχνούν την Ελλάδα, και οι Αρμένιοι κάνουν το ίδιο στην Ελλάδα μην ξεχνώντας την Αρμενία. Αυτό δείχνει ότι η φιλία μας είναι πολύ ισχυρή.

Και στέλνει ένα μήνυμα στα αρμενικά και τα ελληνικά: «Πίνω και για τους δύο λαούς. Για το μέλλον μας, για τη φιλία μας», λέει.

 

Τη συνέντευξη πήρε η δημοσιογράφος Έρση Βατού

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι