Menu

Με δικό της ψήφισμα απαντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Τουρκία

'Αγκυρα, Τουρκία

Με δικό της ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία απάντησε η τουρκική Εθνοσυνέλευση στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθέτησε, χτες Τετάρτη, κάλεσε την Αρμενία και την Τουρκία να χρησιμοποιήσουν την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων ως βάση για να προχωρήσουν σε εξομάλυνση των σχέσεών τους, με το άνοιγμα των συνόρων και την οικονομική ολοκλήρωση.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία των Αρμενίων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία «ειλικρινή συμφιλίωση».

Οι ευρωβουλευτές αποτίνουν φόρο τιμής στη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων που εξοντώθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια.

Το τουρκικό ψήφισμα-απάντηση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών που ανήκουν στο ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Δεν τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος οι βουλευτές που ανήκουν στο κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική Εθνοσυνέλευση χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό ψήφισμα ατυχές και αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε για μία ακόμη φορά μονόπλευρη και επιλεκτική στάση αναφορικά σε μία τραγική περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, που αναδεικνύει μόνο τα βάσανα των Αρμενίων, επιδεικνύοντας  αναλγησία στα βάσανα των άλλων λαών της Ανατολίας υπό τις συνθήκες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρείται μη ληφθείσα».  

Στο τουρκικό ψήφισμα κατηγορείται επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι υποκαθιστά τους ιστορικούς και τα διεθνή δικαστήρια, αγνοώντας με αυτόν τον τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δικαιοσύνη, την Ιστορία και τον νόμο.

Πάντως, η Άγκυρα προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε το ψήφισμα της Ευρωβουλής. Πηγές από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού δήλωσαν ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, του είπε ότι «κατανοεί» την αντίδραση της Άγκυρας.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Σουλτς είπε ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά την απουσία του.

Εν τω μεταξύ, απομακρύνθηκε από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού, ο αρμενικής καταγωγής σύμβουλός του Ετυεν Μαχτσουπιάν. Ο διορισμός τους στη θέση αυτή πριν από ένα χρόνο από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου είχε θεωρηθεί «επαναστατική απόφαση» καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας ανοιχτά δηλωμένος Αρμένιος καταλάμβανε μία τέτοια υψηλή θέση στη σύγχρονη Τουρκία.

Η ανακοίνωση ότι ο κ. Μαχτσουπιάν οδηγείται σε συνταξιοδότηση έρχεται 24 ώρες μετά τη δήλωσή του ότι τα γεγονότα του 1915 ήταν γενοκτονία. «Αν δεχτούμε ότι όσα συνέβησαν στη Βοσνία και την Αφρική ήταν γενοκτονία, τότε είναι αδύνατο να μην χαρακτηρίσουμε επίσης γενοκτονία όσα έζησαν οι Αρμένιοι το 1915» είπε ο κ. Μαχτσουπιάν σε συνέντευξή του, προκαλώντας μήνιν στο εσωτερικό του του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο 65χρονος σύμβουλος του πρωθυπουργού αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.
 
 
 
 
Πηγή: in.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι