Menu

Μερική Άρση του Τουρκικού Εμπόδιου στην εισαγωγή των Αρμενικών Εμπορευμάτων;

Σύμφωνα με τον Mustafa Edib Yilmaz, εκδότη του οικονομικού τμήματος της τουρκικής εφημερίδας Zaman. Σήμερα, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας, θεωρείται σήμερα ότι φτάνει περίπου τα 400 εκατομμύρια δολάρια, που είναι ένας αριθμός.
Ο Yilmaz ελπίζει ότι σε περίπτωση που γίνει το άνοιγμα των συνόρων, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών θα αυξηθεί έως δέκα φορές αυτό τον αριθμό. Ο Zumrut Imamoghlu, ένας εμπειρογνώμονας στο κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης, εξέφρασε το συναίσθημα της έκπληξής του μαθαίνοντας ότι οι εισαγωγές αγαθών από την Αρμενία ήταν απαγορευμένες. Η Τουρκία δεν απαγορεύει τις εν λόγω εισαγωγές επίσημα, αλλά τηρώντας αυστηρές πολιτικές στα τουρκικά σημεία των τελωνειακών αρχών έναντι τω Αρμενίων εισαγωγέων καθιστούν μάταιο να προσπαθήσουν να φέρουν οποιαδήποτε αρμενικά προϊόντα στη χώρα. Επίσης, η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει την είσοδο οχημάτων με περισσότερους από 16 θέσεις επιβατών στη χώρα, αν έχουν Αρμενικές πινακίδες. Αυτό σημαίνει ότι οι Αρμένιοι φέρνοντας εμπορεύματα από την Τουρκία πίσω στο σπίτι τους, πρέπει να χρησιμοποιούν είτε τον μεγαλύτερο αριθμό ημιφορτηγών, ή να χρησιμοποιούν μεγάλα λεωφορεία με τουρκικές πινακίδες, που τα ίδια ταξιδεύουν τακτικά στο Ερεβάν και επιστρέφουν πίσω. Και στις δύο περιπτώσεις, νικητής είναι η Τουρκία.
Ως εκ τούτου, είναι δυνατό να πούμε ότι τα 400 εκατομμύρια δολάρια του εμπορίου είναι, στην πραγματικότητα, ως επί το πλείστον προς μία κατεύθυνση. Ωστόσο, βάσει πληροφοριών της hetq, οι δύο χώρες μέλη του Οργανισμού Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας είναι αυτή τη στιγμή σε διαπραγματεύσεις για να προχωρήσουν προς μια απλοποιημένη διαδικασία που θα επιτρέπει το εμπόριο μέχρι και 200 φορτηγά εμπορευμάτων ετησίως, να μετακινούνται από την Αρμενία μέσω της Γεωργίας προς την Τουρκία και πίσω. Μια συμφωνία για το σκοπό αυτό υπάρχει μεταξύ των μελών της ΟΣΕΠ, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή λόγω έλλειψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών.

 

Πηγή: armenians.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι