Menu

Ο Μοναδικός αρμένιος στρατιώτης του αμερικανικού εμφύλιου πόλεμου θα τιμηθεί

Ο μοναδικός γνωστός αρμένιος που είχε υπηρετήσει στον εμφύλιο πόλεμο, ο Khachadour Paul Garabedian, αναγνωρίζεται με ένα νέο μνημειακό τάφο σε ένα νεκροταφείο της Φιλαδέλφεια το Σάββατο, την 1η Οκτωβρίου του 2011, χάρη σε μία ανώνυμη δωρεά $ 10.000 και την αφοσίωση των συμπατριωτών του Αρμενο-Αμερικανών.

Ο Garabedian γεννήθηκε στη μικρή πόλη της Ραιδεστού κοντά στην Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία, στις 25 Αυγούστου 1836, και μετανάστευσε στο Lowell της Μασαχουσέτης στα τέλη της δεκαετίας του 1850. Εκεί εργάστηκε ως μηχανικός και έγινε αμερικανός πολίτης.
Το 1864 στην ηλικία των 28, στρατολογήθηκε στην Ένωση του Ναυτικού (Union Navy). Οι μηχανικοί ήταν σε ζήτηση εκείνη την εποχή, και τα χρόνια εργασίας του στους μύλους στη Μασαχουσέτη τον έκανε επιθυμητό για πρόσληψη. Κατατάσσεται ως τρίτος Επίκουρος Μηχανικός, και κατέχει το βαθμό αξιωματικού, υπηρέτησε επί δύο πλοία, στο USS Geranium και το USS Grand Gulf, δύο πλοία αποκλεισμού, που αναπτύχθηκαν για να καλύψουν τα νότια λιμάνια κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού και στη συνέχεια στον Κόλπο του Μεξικού.
Η επιστολή για τον διορισμού του Garabedian αναφέρθηκε στην εφημερίδα «Lowell Daily Citizen & News» της 11ης Αυγούστου, του 1864, μέρος της οποίας έλεγε:
"Καταγράφουμε αυτό το διορισμό με ευχαρίστηση. Ο νεαρός κύριος είναι ένας Αρμένιος από τη γέννηση του, αλλά έχει γίνει όχι μόνο πολιτογραφηθεί, αλλά έχει ολοκληρωτικά κατηχηθεί στις αρχές για την φιλελευθερία και την πίστη. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο ίδιος θα ολοκληρώσει την θητεία έντιμα και εποικοδομητικά στην θέση που του έχει ανατεθεί. "
Το USS Grand Gulf, στο οποίο ο Garabedian κυρίως υπηρέτησε, είχε μια ατμομηχανή και βιδωτή προπέλα. Με τελική ταχύτητα 11,5 κόμβων, ήταν οπλισμένο με πυροβόλα, ένα 100-λιβρών, δύο 30-θραυστηρες, και τρεις 8-ιντσών, και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στους αποκλεισμούς. Πιστώνεται με βυθίσεις σε μια σειρά πλοίων αποκλεισμού-δρομέων κατά μήκος της ακτής.
Πρώτος Αρμένιος στη Φιλαδέλφεια
Δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την υπηρεσία του, και ο Garabedian τελικά πήρε εξιτήριο, τον Αύγουστο του 1865 στη Φιλαδέλφεια, όπου παρέμεινε εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του και έγινε ο πρώτος Αρμένιος στην Πόλη της «Αδελφικής Αγάπης».
Οι ικανότητες ως μηχανικός του ήταν προφανείς, όταν το 1868, κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον Επίτροπο των ΗΠΑ για διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ένα τρόπο σύζευξης σωλήνων(Pipe Coupling). Ο Garabedian παντρεύτηκε την Hannah Matilda "Tillie" Wynkoop στη Φιλαδέλφεια στις 18 Ιουνίου 1871, στην Εκκλησία του Μεσσία. Κόρη μιας εξέχουσας οικογένειας της Φιλαδέλφειας, ο αδελφός της Tillie είχε πεθάνει στη φυλακή Andersonville κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Η Garabedians δεν είχαν παιδιά, και ο Garabedian πέθανε μόλις 45 ετών στις 25 Αυγούστου 1881, προφανώς από τη φυματίωση, η οποία μπορεί να είχε προσβληθεί χρόνια πριν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είναι θαμμένος στο νεκροταφείο Fernwood στη νοτιοδυτική Φιλαδέλφεια.
Η αρχική επιτύμβια στήλη είχε χαθεί.
Ένας αρμένιος, ο Paul Sookiasian (Πρόεδρος της επιτροπής "Assembly’s Armenian-American Action Committee" -ARAMAC για την Φιλαδέλφια), από το West Chester, Penn., κάνοντας έρευνα στα πρώιμα στάδια της ζωής του Garabedian έμαθε ότι η αρχική επιτάφια στήλη στον τάφο του είχε ουσιαστικά διαλυθεί κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1950, αφήνοντας το γενναίο αρμένιο με την μοναδική συμβολή του στον εμφύλιο πόλεμο σε ένα ανώνυμο τάφο. Αρχικά, ο Gary Koltokian από το Chelmsford, της Μασαχουσέτη είχε φέρει στην προσοχή του για την ιστορία αυτή, να κάνει πρώτα την έρευνα του, στα κυβερνητικά αρχεία και σε άλλες πηγές στο Lowell της Μασαχουσέτης και μαθαίνοντας ότι ο τάφος του αρμένιου ναύτη δεν είχε πλέον μια ταφόπετρα. Οι προσπάθειες του κ. Koltookian ξεκίνησε την ιδέα μιας νέας επιτύμβιας στήλης που ολοκληρώνετε με επιτυχία την 1η Οκτωβρίου 2011.
Αυτός ήταν «ο λόγος που χρειάζεται μια ταφόπλακα για τον Garabedian», δήλωσε ο κ. Sookiasian, ο οποίος έφερε τότε την ιστορία αυτή στον Σύνδεσμο Αρμενο-Αμερικανων Πολεμιστών της Φιλαδέλφειας(PAAVA) . Ο κ. Sookiasian εξήγησε ότι η ομάδα «θεώρησε ότι ένα παραδοσιακό khatchkar, ή αρμενική σταυρό-πετρα θα ήταν ιδανική για την αντικατάσταση του» αλλά η συγκέντρωση για το κεφαλαίο γινότανε με αργό ρυθμό μέχρι που ένας ανώνυμος δωρητής, άκουσε για το έργο αυτό και έστειλε στην PAAVA μια επιταγή για $ 10,000.00.
Συνεχίζοντας στην αρμενική συμμετοχή, ο καλλιτέχνης που σχεδίασε το khatchkar ήταν Leo Hanian, ένας αρμενικής καταγωγής καλλιτέχνης , που και ο ίδιος ξέφυγε από τις σφαγές κατά των Αρμενίων στο Μπακού, του Αζερμπαϊτζάν, στο τέλος της σοβιετικής εποχής. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Φιλαδέλφεια, όπου δημιούργησε επίσης, πέτρινους σταυρούς για εκκλησίες.
Η επιτύμβια στήλη διηγείται την ιστορία της ζωής του Garabedian.

 

 

Πηγή: armenians.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter