Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Χρυσός Καρπός της Αρμενίας

Τα βερίκοκα καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ασία και στην Ευρώπη. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πρωτοείδαν αυτό το φρούτο στην Αρμενία και για αυτό το ονόμασαν αρμενικό μήλο. Ο χαρακτηρισμός αυτός διατηρείται στο επιστημονικό όνομα του βερίκοκου, Prunus armeniaca.

Σήμερα στην Αρμενία καλλιεργούνται περίπου 50 ποικιλίες βερίκοκου. Το πλούσιο ηφαιστειογενές έδαφος και η άφθονη ηλιοφάνεια της Αρμενίας χαρίζουν στα βερίκοκα που καλλιεργούνται εκεί μια ιδιαίτερη γλύκα που κάνει πολλούς να τα θεωρούν από τα νοστιμότερα του κόσμου.

Οι συνηθισμένες ποικιλίες έχουν περίπου το μέγεθος δαμάσκηνου, ενώ οι αποχρώσεις τους ποικίλλουν από απαλό χρυσαφί ως βαθύ πορτοκαλί. Η φλούδα τους είναι βελούδινη και η σάρκα τους σφιχτή, δεν είναι υπερβολικά ζουμερά, ενώ η γεύση τους κυμαίνεται από γλυκιά ως ξινή.

Οι καλλιεργητές έχουν παραγάγει ένα «μαύρο» βερίκοκο, το οποίο όμως δεν είναι κανονικό βερίκοκο. Πρόκειται μάλλον για διασταύρωση βερίκοκου και δαμάσκηνου. Η χνουδωτή φλούδα του έχει ένα βαθύ μοβ, σχεδόν μαύρο, χρώμα και κρύβει μέσα της μια κίτρινη σάρκα.

Οι βερικοκιές ανθίζουν προτού βγάλουν φύλλα, και τα ευωδιαστά, λευκά άνθη τους είναι αυτογονιμοποιούμενα. Μοιάζουν πολύ σε εμφάνιση με τα άνθη της ροδακινιάς, της δαμασκηνιάς και της κερασιάς. Οι βερικοκιές ευδοκιμούν κυρίως σε μέρη με ψυχρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, εφόσον χρειάζονται μια περίοδο ψύχους για να ανθίσουν και να καρπίσουν όπως πρέπει. Οπότε, το κλίμα της Αρμενίας είναι ό,τι καλύτερο!

Τα φρέσκα βερίκοκα κάνουν πολύ καλό στην υγεία. Για παράδειγμα, είναι μια πρώτης τάξης πηγή βήτα καροτίνης και βιταμίνης C. Πολλοί τα ξέρουν κυρίως στην αποξηραμένη τους μορφή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φρέσκα είναι πολύ ευπαθή. Ως αποτέλεσμα, σε πολλά μέρη του κόσμου τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από τα φρέσκα. Το καλό είναι ότι, αν και αποξηραμένα, εξακολουθούν να έχουν θρεπτική αξία και να αποτελούν αξιόλογη πηγή ινών και σιδήρου. Χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή μπράντι, μαρμελάδας και χυμού.

Επιπρόσθετα, από ξύλο βερικοκιάς φτιάχνονται περίτεχνα ξυλόγλυπτα καθώς και το ντουντούκ, ένα δημοφιλές αρμενικό πνευστό, που ενίοτε αποκαλείται αυλός βερικοκιάς. Στα μαγαζιά και στα παζάρια του Γερεβάν, της πρωτεύουσας της Αρμενίας, οι τουρίστες μπορούν επίσης να βρουν υπέροχα χειροποίητα σουβενίρ από το ίδιο ξύλο.

Αν στον τόπο όπου ζείτε υπάρχουν φρέσκα βερίκοκα, μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε. Αυτός ο χρυσός καρπός σίγουρα θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις!

 

Πηγή: wol.jw.org

Armenian Portal ©