Menu

Ομήρου: Διαπραγματεύσεις υπό το καθεστώς εκβιασμών και απειλών δεν νοούνται

Η τουρκική αδιαλλαξία, αλαζονεία και επιμονή σε λύση δύο κρατών πόρρω απέχει από συμπεριφορά κράτους που δρα στο διεθνές σύστημα, σεβόμενο το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ παράλληλα επιδιώκει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, καταπατούν το εθιμικό δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Γκαλούστ Σαακιάν, κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, είπε ότι οι παραβιάσεις και οι απειλές αυτές εξώθησαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων υπό καθεστώς εκβιασμών και απειλών είναι αδιανόητη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, η επιμονή μας στην κατοχύρωση των δικαίων του λαού της Κύπρου, του τερματισμού της τουρκικής κατοχής και της ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, με την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και των εποίκων, αποσκοπεί στη διασφάλιση μιας εύρυθμης, ευνομούμενης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας και στην ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του κυπριακού λαού, υπό συνθήκες ασφάλειας και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Προσθέτοντας ότι η Τουρκία κατά τραγικό τρόπο συνδέει την ιστορική μοίρα των λαών της Αρμενίας και της Κύπρου και μέχρι σήμερα συνεχίζει να αντιπαρατάσσει την ισχύ έναντι του δικαίου, την επιβουλή έναντι των ειρηνικών προθέσεων και πρακτικών, ανέφερε ότι ασυγχώρητο έγκλημα της Τουρκίας συνιστά και η εφαρμογή εθνοκάθαρσης έναντι της Κύπρου, τόσο κατά την εισβολή του 1974 όσο και μέσω της συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της χώρας και το μαζικό εποικισμό του, καθώς και μέσω της βεβήλωσης ιερών χώρων και μνημείων και της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, περιλαμβανομένων μνημείων που δημιουργήθηκαν από την αρμενική διασπορά.

Καλωσορίζοντας τον κ. Σαακιάν με αισθήματα τιμής, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης, όπως ανέφερε, επαναβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της Βουλής στους αγώνες της Αρμενίας και επαναδιατύπωσε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη σταθερή υποστήριξη της Αρμενίας στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση και απελευθέρωση και για την αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα ότι η πολύ σπάνια περίπτωση προσφώνησης της Ολομέλειας του Σώματος από Πρόεδρο ξένου Κοινοβουλίου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη και σαφή επιβεβαίωση της διαχρονικής φιλίας των χωρών και των λαών και επέχει ταυτόχρονα συμβολισμό της ξεχωριστής τιμής που αποδίδουμε στην τραγική επέτειο του Αρμενισμού, στα αθώα θύματα αυτής της μαύρης σελίδας στην ιστορία της σύγχρονης ανθρωπότητας, αλλά και σε όσους τάχθηκαν να μην ξεχνούν.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε περαιτέρω ότι η επίσημη επίσκεψή του κ. Σαακιάν στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της 100ης Επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας, εμπεριέχει ιδιαίτερη βαρύτητα και προσθέτει ακόμα μια σφραγίδα πεντηκονταετίας στις σχέσεις Κύπρου και Αρμενίας, καθώς παραπέμπει στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν η νεαρή ακόμη Κυπριακή Δημοκρατία ήγειρε το ζήτημα της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εξωτερικών, μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος πρώτος έθεσε το ζήτημα σε διεθνές βήμα, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 26 Ιανουαρίου 1965.

Η Κύπρος, εξάλλου, αποτέλεσε την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία, καθιερώνοντας με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1990, την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους, μετά από άλλα δύο ψηφίσματα για τη Γενοκτονία, το 1975 και το 1982 ανέφερε ο κ. Ομήρου για να προσθέσει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, πιστή στη μνημόνευση του αποτρόπαιου αυτού γεγονότος, επαναλαμβάνει την έκκληση της προς τη διεθνή κοινότητα για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας, εκφράζοντας τη σταθερή και συνεπή υποστήριξή της στο δίκαιο αίτημα της Αρμενίας για απόδοση δικαιοσύνης και στηλιτεύοντας την κατ’ εξακολούθηση εγκληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, που αρνείται να απολογηθεί για τις βαρύτατες και ανεξίτηλες ευθύνες της.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως το νομοθετικό σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε ακόμα ένα βήμα και τροποποιώντας σήμερα το πρωί τον Νόμο «Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου», ποινικοποίησε την άρνηση της Γενοκτονίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι “θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις προσπάθειες της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας, για συντονισμό της δράσης στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά κοινοβουλευτικά βήματα.

Στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής παρέστησαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου και μέλη της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων.

 

 

 

Πηγή: typos.com.cy

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι