Menu

Πολιτική εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Με κεντρική πολιτική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι εκδηλώσεις για την 95η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή.

Παρούσα στην εκδήλωση της Αθήνας, η πολιτική ηγεσία της χώρας και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Αθηνών.

Κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αφού επί προεδρίας του και με δικούς του αγώνες ψηφίσθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 25 Απριλίου 1996 ο νόμος με τον οποίον αναγνωρίσθηκε η γενοκτονία των Αρμενίων.

Σε 22 κράτη έχει αναγνωρισθεί μέχρι σήμερα η γενοκτονία με νόμους ή ψηφίσματα (Σουηδία, ΗΠΑ, Χιλή, Πολωνία, Γερμανία, Βενεζουέλα, Λιθουανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Καναδάς, Σλοβακία, Ολλανδία, Ελβετία, Καναδάς, Γαλλία, Λίβανος, Βατικανό, Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ρωσία, Κύπρος).

Τελευταία αναγνωρίσθηκε από τη σουηδική Βουλή στις 11 Μαρτίου, ενώ στις 4 Μαρτίου είχε προηγηθεί ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Επίσης έχουν υπάρξει έξι ψηφίσματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και επτά ψηφίσματα διεθνών οργανισμών.

Ο κ. Κακλαμάνης τιμήθηκε με το μετάλλιο τιμής της Δημοκρατίας της Αρμενίας, που του απέμεινε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρέσβης της Αρμενίας Γκαγκίκ Γαλατσιάν.

Τόσο ο κ. Κακλαμάνης με το λόγο του, όσο και οι παρευρισκόμενοι με χειροκροτήματα, επιδοκίμασαν τον πάγωμα των πρωτοκόλλων Αρμενίας-Τουρκίας από την Αρμενία. Όπως σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης «με αυτή την απόφαση η Αρμενία απάντησε στην προκλητική άρνηση αναγνώρισης της γενοκτονίας από την Τουρκία. Συγχρόνως σηματοδοτεί την άρνηση παραίτησης του αρμενικού έθνους από τα ιστορικά εδάφη του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Οξύτατη κριτική άσκησαν ο κ. Κακλαμάνης και άλλοι ομιλητές στη στάση των ΗΠΑ και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που «δεν τόλμησε να χαρακτηρίσει το γεγονός με την πραγματική του ονομασία», εξαιτίας «του στρατηγικού πλεονεκτήματος που έχει αποκτήσει η Τουρκία, στην προσπάθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να απαγκιστρωθούν από το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή αφήνοντας πίσω τους δομές και κυβερνήσεις που θα μπορούν να ελέγχουν».

Μήνυμα απέστειλε ο πρωθυπουργός. Μίλησαν ο Γρηγόρης Νιώτης εκ μέρους της Βουλής, ο Δημήτρης Σακελάρης εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Κωνσταντίνος Τασούλας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, η Βέρα Νικολαϊδου εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ιωάννης Κοραντής εκ μέρους του ΛΑΟΣ και ο Φώτης Κουβέλης εκ μέρους του Συνασπισμού. Ο κ. Κουβέλης είναι επίσης και πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνο-αρμενικής Φιλίας της Βουλής.

Τέλος, επικρίθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή Εκδηλώσεων Μνήμης η συμπεριφορά της αστυνομίας το Σάββατο κατά την παραδοσιακή σε όλο τον κόσμο πορεία της 24ης Απριλίου προς τις τουρκικές διπλωματικές και προξενικές αρχές.

Ύστερα από αίτημα των διπλωματικών και προξενικών αρχών της Τουρκίας στη χώρα μας, η αστυνομία δεν επέτρεψε την πορεία μέχρι την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, αλλά τις ανέκοψε. Στην Αθήνα υπήρξαν αψιμαχίες και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και συγκεντρωμένων, ενώ στη Θεσσαλονίκη έγινε και χρήση χημικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι