Menu

Σε κοινή θέση κατέληξαν οι Ορθόδοξοι, που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών

Κοινή απάντηση διαμόρφωσαν οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, που είναι μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) επί του κειμένου της επιτροπής "Πίστεως και Τάξεως" για την εκκλησιολογία με θέμα ""Η φύσις και η αποστολή της Εκκλησίας". Ύστερα από πολυήμερες συζητήσεις στην Αγία Νάπα της Κύπρου και, αφού έγιναν 20 εισηγήσεις επί του σχετικού κειμένου τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, σε σχετικό ανακοινωθέν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρουν ότι ευελπιστούν ότι η παρούσα απάντηση αποτελεί μία σημαντική αντιπροσωπευτική ορθόδοξη απάντηση επί του κειμένου, "Η φύσις και η αποστολή της Εκκλησίας". Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η απάντησή τους "δεν αποσκοπεί να αποτελέσει μια περιεκτική Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, αλλά μάλλον κατάθεση μερικών θέσεων που πηγάζουν από την εκκλησιαστική μας παράδοση, για να τεθούν στη διάθεση της Υποεπιτροπής αναθεωρήσεως του κειμένου περί της ``Φύσεως και της Αποστολής της Εκκλησίας``, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο".

Η απάντηση που διαμορφώθηκε στη συνάντηση της Κύπρου, προσφέρεται, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, στην Επιτροπή "Πίστεως και Τάξεως" ως συμβολή για τις περαιτέρω εργασίες της, και προωθείται με όλο το σεβασμό προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες για εξέταση, περαιτέρω επεξεργασία και για τις δικές τους απαντήσεις.

"Προσεγγίζουμε αυτό το κείμενο με πραγματικό σεβασμό ένεκα των σημαντικών προσπαθειών και της καλής θελήσεως για την παραγωγή του. Σε αυτό αναγνωρίζουμε πολλά στοιχεία που αντανακλούν την ορθόδοξη διδασκαλία, και επίσης πολλές εκφράσεις που διατυπώνουν εκκλησιολογικές αρχές κατά τρόπο νωπό και πρωτότυπο. Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά αποφασιστικής σημασίας ζητήματα μέσα στο κείμενο. Ωστόσο, το κείμενο είναι χρήσιμο, γιατί μας υπενθυμίζει την ανάγκη να διατυπώσουμε με νέο τρόπο και εντός των πλαισίων του σύγχρονου κόσμου τη διαχρονική ``και άπαξ παραδοθείσα τοις αγίοις πίστιν``", καταλήγει το ανακοινωθέν.

Τη συνάντηση φιλοξένησε η Εκκλησία Κύπρου και οργανώθηκε από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου, της οποίας ο μητροπολίτης Βασίλειος είναι πρόεδρος της Επιτροπής "Πίστεως και Τάξεως" του ΠΣΕ.

Στη συνάντηση της Αγίας Νάπας έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πατριαρχία, Αντιοχείας, Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, από τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδος, Αλβανίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, καθώς επίσης και εκ μέρους των Ανατολικών Εκκλησιών, όπως της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας του Etchmiadzin, της Κοπτικής Εκκλησίας, της Εκκλησίας της Μαλανκάρας, καθώς επίσης μέλη του προσωπικού του ΠΣΕ και της Επιτροπής "Πίστεως και Τάξεως". Εκπρόσωποι άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώ δήλωσαν συμμετοχή, τελικώς δεν κατέστη δυνατό να προσέλθουν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Βέβαια , το Πατριαρχείο εκπροσωπήθηκε από άλλους Ρώσους θεολόγους. Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν ιδιαίτερη τιμή η παρουσία του Γενικού Γραμματέως του ΠΣΕ, Ολαβ Φίξε Τβάιτ και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέως Γεωργίου Λαιμοπούλου.

Ο κ. Τβάιτ, ο μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ, ο μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος και ο Γεώργιος Λαιμόπουλος, επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο μητροπολίτης Γεννάδιος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, όπως επίσης και των συνέδρων.

Εξ άλλου, ο κ. Τβάιτ είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον Κύπριο πρόεδρο το ρόλο του ΠΣΕ και των Εκκλησιών μελών του σε περιόδους συγκρούσεων και μετασυγκρουσιακών καταστάσεων. Εξέφρασε την ελπίδα του ΠΣΕ για τις συνομιλίες που διεξάγονται με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην Κύπρο. "Πιστεύουμε, είπε, ότι τα τείχη μπορούν να γκρεμιστούν, συμπεριλαμβανομένου και του διαχωριστικού τείχους που διχάζει την Κύπρο σήμερα. Υπάρχει, όμως, και ένα διαχωριστικό τείχος στις ψυχές μας που επίσης χρειάζεται να αντιμετωπιστεί".

 

Πηγή: sofiatimes.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter