Menu

Θεσσαλονίκη : Εκδήλωση για τα 97 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Την πεποίθηση ότι οι οργανώσεις που ασχολούνται με την πρόληψη των γενοκτονιών και την απόδοση δικαιοσύνης πρέπει να συντονιστούν στην κατεύθυνση της αναγνώρισης τριών γενοκτονιών -Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων- όπως συμβαίνει στη Σουηδία, εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, βασικός ομιλητής στην κεντρική εκδήλωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων (1915), στη Θεσσαλονίκη.
Πρόσθεσε δε, ότι «οι αρμενικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να δραστηριοποιηθούν για να μην ανακηρυχθεί το 2015 ως έτος της μάχης της Καλλίπολης, που επιδιώκει […]η Τουρκία, αλλά ως έτος της Γενοκτονίας», ενώ υπογράμμισε ότι «Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία [...]οφείλουν να συνεργασθούν σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, ξεκινώντας από τον ΟΗΕ, ενδεχομένως προς την κατεύθυνση αναθεώρησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, του 1948».
Κατά τον κ. Κουσκουβέλη, «[…]Αρμένιοι και Έλληνες και όσοι άλλοι έχουν υποφέρει από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - οι οποίοι πρέπει να προσεγγισθούν - οφείλουν να συντονισθούν και κυρίως να διδαχθούν από τις επιτυχείς προσπάθειες των Ισραηλιτών, που πέτυχαν να αναγνωρισθεί το Ολοκαύτωμα».
Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η αρμενική διασπορά θα πρέπει να φέρει συστηματικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα ζητήματα περιουσιών ή δικαιωμάτων της μειονότητας που ζει στην Τουρκία». Επιπλέον, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να μεθοδευτεί η εξέταση υποθέσεων που θα φέρουν την υπόθεση της Γενοκτονίας στο ίδιο Δικαστήριο»
«Τότε, δεν μπορούσαμε να αποτρέψουμε τη Γενοκτονία. Σήμερα, όμως, μπορούμε να σταματήσουμε τη μνημοκτονία. […]Σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δικαίωση των αιτημάτων του Αρμενικού ζητήματος, αλλά και της ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας μεταξύ των λαών», κατέληξε.
Γ.Μαγκριώτης: «Η σύγχρονη Τουρκία να βρει το θάρρος ν' αναγνωρίσει τις γενοκτονίες»
Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, τόνισε ότι το σύγχρονο τουρκικό κράτος πρέπει να βρει το θάρρος να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες του αρμενικού λαού, των Ελλήνων του Πόντου και της ευρύτερης περιοχής της Μ. Ασίας.
«Μόνο μέσα από μια μεγάλη συγγνώμη η σύγχρονη Τουρκία μπορεί να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της και να χτίσει σχέσεις ειλικρινούς και σταθερής συνεργασίας με τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκριώτης.
«Σύμβολο διαρκούς αγώνα για τους Αρμένιους η 24η Απριλίου»
Την εκτίμηση ότι η 24η Απριλίου «δεν είναι απλά μια μέρα μνήμης, αλλά σύμβολο του συνεχούς αγώνα για τη δικαίωση του αρμενικού λαού» διατύπωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία τής εκδήλωσης, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, διεθνολόγος Ακης Δαγκαζιάν. Υποστήριξε ότι ο αγώνας αυτός θα ολοκληρωθεί «μόνο όταν το φριχτό έγκλημα της γενοκτονίας αναγνωριστεί, όχι μόνο από κυβερνήσεις και κοινοβούλια ανά την υφήλιο, αλλά από την ίδια την Τουρκία [...]κι όταν τα εδάφη που παράνομα κατέχει αυτή, επιστραφούν στον αρμενικό λαό».
Ο κ.Δαγκαζιάν επισήμανε ακόμη ότι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή του οθωμανικού κράτους, διαβιούσαν στην τότε αυτοκρατορία 2.200.000 Αρμένιοι, ενώ σήμερα ζουν μόνο 50.000. «Πού είναι οι υπόλοιποι;», διερωτήθηκε.
Ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες που υποδέχτηκαν φιλόξενα τους Αρμένιους στην Ελλάδα. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «και οι Αρμένιοι χάρισαν στην Ελλάδα ήρωες που θυσιάστηκαν ως Έλληνες», αναφέροντας ενδεικτικά «τον στρατηγό Τορκόμ και την αρμενική λεγεώνα του, που εγκατέλειψαν τελευταίοι τη Σμύρνη», αλλά και τους αρμενικής καταγωγής ήρωες του '40, που πολέμησαν στα αλβανικά βουνά.
«Έχουν ήδη περάσει 97 χρόνια από τη γενοκτονία, αλλά όσα κι αν χρειαστούν, θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε τον έντιμο και δίκαιο αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, Μπεντρός Χαλαντζιάν και πρόσθεσε ότι οι Αρμένιοι διεκδικούν επίσης την επιστροφή των εδαφών τους και την πολιτιστική προστασία όσων μνημείων τους βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος.
Πηγή: agelioforos.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι