Menu

Των Αρμενίων η κοινότητα εκθέτει την ιστορία της…

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 85 χρόνων των θυρανοίξεων της Αρμένικης εκκλησίας της Παναγίας στην Ξάνθη.

Άνοιξαν το σεντούκι της γιαγιάς τους φερμένο το εικοσιδυό ή και πιο πριν από το 1880 από την πατρίδα τους την Αρμενία, μια πατρίδα όμορφη αλλά και τυραννισμένη που την κουβαλούν μες στην ψυχή τους…ξεδίπλωσαν τα χειροποίητα ιερά άμφια με τις αρμένικές επιγραφές, ξεφύλλισαν τα κιτρινισμένα ιερά ευαγγέλια και τα βιβλία ψαλμών που έφεραν οι  πρόσφυγες παππούδες τους στους μπόγους του ξεριζωμού, κράτησαν ευλαβικά, όπως ο παπάς τους κάθε Κυριακή και σκόλη στην Αρμένικη εκκλησιά τους ( Αγ. Ελευθερίου 54 στην Ξάνθη) που μετρά 85 χρόνια από τα θυρανοίξιά της και τα τοποθέτησαν σε προθήκες στον ευρύχωρο εκθεσιακό χώρο του «Π», ως αναθήματα μνήμης! Μνήμες που δεν έχουν ξεθωριάσει στην καρδιά και στο νου των 20 οικογενειών Αρμενίων τρίτης γενιάς που συγκροτούν την Αρμένικη Κοινότητα Ξάνθης,  παρότι συμπληρώνουν ένα αιώνα που οι παππούδες τους κυνηγημένοι, άπλωσαν νέες ρίζες  στην Ξάνθη. Μια εκδήλωση τιμής αλλά και υπενθύμισης του χρέους που φέρει ιερό φορτίο κάθε Αρμένιος , αυτό του αγώνα για τη δικαίωση με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την ίδια την Τουρκία μ’ ότι αυτό σημαίνει αυτό στο θέμα των αποζημιώσεων κ.λ.π. και επιστροφή των αρμενικών εδαφών.

Έκθεση της ιστορίας της Αρμενικής κοινότητας στην Ξάνθη
Ο πρόεδρος της Αρμένικης κοινότητας κ. Τακβόρ Καραολλανιάν μας υποδέχτηκε στο χώρο της έκθεση και μας μίλησε για την εκδήλωση: «Η κοινότητα διοργάνωσε την εκδήλωση (πραγματοποιήθηκε το Σάββατο) και την έκθεση η οποία δείχνει την ιστορία της αρμενικής κοινότητας της πόλης. Είναι ανεκτίμητα για μας και για τη δημόσια ζωή της Ξάνθης καθώς συμπεριλαμβάνει αλληλογραφία με το δήμο, με το υπουργείο, με τη Στρατολογία. Ένας μελετητής μπορεί να βρει πολλά στοιχεία. Οι παππούδες μας ήρθαν ο 1922, το 1923 αγόρασαν το οικόπεδο της εκκλησίας και το 1926 έκαναν τα θυρανοίξια και μέσα στο προαύλιο της εκκλησίας το σχολείο.  Χριστιανισμός, παιδεία, παράδοση και πολιτισμός είναι τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν και μας ρίζωσαν εδώ».

Οι παππούδες μου δεν πρόλαβαν να’ ρθουν…
Ο κ. Καραογλανιάν θυμάται: « Οι γονείς μου …ο πατέρας μου ήταν  από το Πάνορμο και η μητέρα μου από την Κιουτάχεια …θυμάμαι ιστορίες που έλεγαν οι γιαγιάδες μου…οι παππούδες μου δεν πρόλαβαν να’ ρθουν κι οι δυο σφάχτηκαν από τους τούρκους …φόρτωσαν μόνο τις οικογένειές τους και αυτοί έμειναν…Ο  αρμένικος λαός είναι από του πιο αρχαίους λαούς. Έχουμε 7 επαρχίες από την Κασπία Περσία. το όρος Αραράτ που είναι το  σημείο αναφοράς μας. Είναι τουρκοκρατούμενες…εκεί υπάρχουν κρυπτοχριστιανοί. Και μεις όπως και οι αδελφοί μας οι  Πόντιοι είμαστε κυνηγημένοι. Έχουμε πολλά κοινά. Το πρόβλημα το ζήσαμε από κοινού.  Βιώσαμε και οι δυο λαοί την ίδια αγριότητα, τον ίδιο εχθρό και δεχτήκαμε την ίδια βαρβαρότητα. Γι’ αυτό είμαστε αλληλέγγυοι στο ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας και των Ποντίων.  Σαν λαός κυνηγημένος, γιγαντώθηκε μέσα μας το πείσμα να προοδεύσουμε και να κρατήσουμε την εθνική μας συνείδηση και υπόσταση. Αισθανόμαστε έλληνες αλλά είμαστε αρμένιοι. Έχουμε ένα χρέος, αυτό του αγώνα για να δικαιωθούμε»!

Αρμενίων κοινότητες
Να σημειώσουμε ότι η Αρμενία ως κράτος ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν επαρχία.  Οι Αρμένιοι της Αρμενίας γύρω στα 3 εκ. Οι Αρμένιοι της διασποράς 8 εκ. Στην Ελλάδα ζουν (από το 1922) 10.000 Αρμένιοι ενώ δεν είναι γνωστό πόσοι έχουν έλθει από την Αρμενία. Στο νομό Ξάνθης έχουν έλθει τα τελευταία 15 χρόνια 2000 άτομα. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ξεκίνησε από τα κράτη της Λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του ‘60 Αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1987 και πρόσφατα από την Σουηδία όπως και η Γενοκτονία των Ποντίων.

 

Πηγή: empros.xan.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι