Menu

'Father Land': A Poetic, Personal Journey Through Nagorno-Karabakh

  • Κατηγορία VIDEOS
 

Directed by Ara Soudjian and narrated by Serj Tankian, this sneak preview is a glimpse into into a powerful new book by Vahe and Ara Oshagan that brings to life the rugged, human-and-history-laden landscape of the mountainous Nagorno–Karabakh Republic through a poetic and personal journey.

Father Land by Vahé and Ara Oshagan is also a unique collaboration between a photographer son and his well–known, writer father. A family steeped in Armenian literature and art, Vahé and Ara Oshagan’s work is the result of an intensely felt connection to their heritage and homeland. Father Land is a literary and visual contemplation of Karabakh’s present–day, its history and its culture, as well as a meditation on transnational identity, land, and paternal bonds.

 

Πηγή: asbarez.com

Διαβάστε περισσότερα...

Φαντάζεστε έναν Γερμανό Νταβούτογλου;

Μ Ν Η Μ Ω Ν ΤΩΝ Γενοκτονιών Αρμενίων και Ελλήνων, Πόντου και Μικρασίας, από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς, ο πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν: «Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο», είπε. Εννοούσε τις Γενοκτονίες του 1915 - 1923. Τα λόγια του προκάλεσαν οργή στη σημερινή Τουρκία. Εάν ο Παπούλιας έλεγε τα ίδια λόγια, υποδεχόμενος Εβραίο ομόλογό του και ως «βάρβαρο» εννοούσε τους Χιτλερικούς του 1940 - 1945, ουδείς στη σημερινή Γερμανία θα οργιζόταν. Πλην, ίσως, κάποιων περιθωριακών νεο-ναζιστών. Ποια είναι, λοιπόν, η σχέση των σημερινών Γερμανών, με το προ 66 ετών παρελθόν τους και, αντιστοίχως, ποια είναι η σχέση των σημερινών Τούρκων, με το προ 88 ετών παρελθόν τους; Οι μεν πρώτοι ντρέπονται. Οι δε δεύτεροι περηφανεύονται…

Θ Α ΜΠΟΡΟΥΣΕ να φανταστεί κανείς σήμερα, τον νυν Γερμανό υπ.Εξ. να νοσταλγεί και να εκθειάζει τη συστράτευση των Ιταλών (του Μουσολίνι), με τους Γερμανούς (του Χίτλερ) εναντίον όσων από κοινού μακέλεψαν τότε; Κι αν υπήρχε σήμερα τέτοιος Γερμανός υπ.Εξ., με τέτοιες νοσταλγίες γραμμένες σε βιβλίο του, τι σάλος άραγε θα ξεσηκωνόταν παγκοσμίως; Και ποιος στον κόσμο ομόλογός του θα δεχόταν έστω και να συνομιλήσει μαζί του;

Ε Α Ν ΟΜΩΣ ουδείς τέτοιος Γερμανός υπ.Εξ. υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στην Τουρκία: Ο Τούρκος υπ.Εξ. Νταβούτογλου, στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος», όπου είχε αναπτύξει την κυβερνώσα σήμερα ισλαμική Νεο-Οθωμανική στρατηγική του, ΚΑΙ εκθειάζει ΚΑΙ νοσταλγεί τη «συστράτευση» των τότε Κούρδων (1915-1923) με τους Τούρκους, στη διάπραξη των Γενοκτονιών Αρμενίων και Ελλήνων. Στη σελίδα 669 γράφει και τα εξής: «Ο κουρδικός λαός, παρ’ ότι οικονομικά ήταν σε ασύγκριτο προς τη σημερινή του κατάσταση βαθμό υπανάπτυκτος, συστρατεύθηκε, τόσο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκ. Πολέμου με το Οθωμανικό κράτος εναντίον του αρμενικού κινήματος υποστηριζομένου από τη Ρωσία, όσο και κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας εναντίον των Ελλήνων εισβολέων, οι οποίοι υποστηρίζονταν από τις δυτικές δυνάμεις»…

Ε Ν Α Ν Τ Ι ΕΝΟΣ τέτοιου Τούρκου υπ.Εξ., ωστόσο, η στάση π.χ. των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Δ. Δρούτσα, πρωθυπουργού και υπ.Εξ., αντιστοίχως, του ελλα-δικού μας κράτους, αποτελεί -όπως ο ίδιος ο Νταβούτογλου καμαρώνει- «μηδενικό πρόβλημα»…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑ 21.1.11

Εάν, εκτός από την «πολιτική μας» στο Κυπριακό, συλλογιστούμε και τη «στρατηγική μας» στα κοιτάσματα της ημετέρας ΑΟΖ, πόσο άραγε δίκαιο είχε ο Θουκυδίδης που έγραφε στο Α-114 ότι, «μάλλον γαρ πεφόβημαι τάς οικείας ημών αμαρτίας ή τάς τών εναντίον διανοίας» (διότι περισσότερον φοβούμαι τα δικά μας σφάλματα παρά τα σχέδια των εχθρών μας);
Λάζ. Α. Μαύρος

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμένικος Παραδοσιακός Γάμος

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στο Αθηναϊκό δημοτικό θέατρο του Δήμου Αθηναίων,οδός Τιμοκρέοντος 6α - Άγιος Σώστης, το χορευτικό συγκρότημα του Αρμενικού πολιτισμικού και εκπαιδευτικού σωματείου ''Χαμασκαίν'' παρουσιάζει τον <<Αρμενικό Παραδοσιακό Γάμο>> απο τα συγκροτήματα ''Ναιρί'', ''Νανόρ'' και ''Μαραλό''

Τιμή εισόδου: 15€

Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο Τύπου – Οι χορδές του χρόνου

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Το βιβλίο Οι χορδές του χρόνου δεν είναι μόνο ένα θεατρικό έργο ή ένα κινηματογραφικό σενάριο, είναι ένας δεσμός με τη Θράκη και τους ανθρώπους της και μια αναφορά στην ποντιακή μνήμη. Κάθε λέξη του έργου είναι μια σκέψη και μια πληγή. Η λιτότητά του προέρχεται από τον σεβασμό του συγγραφέα προς τη γενοκτονία των Ποντίων. Τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας μας μεγαλώνουν και μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε την ανθρωπιά μας για να παλέψουμε για έναν λαό που υποφέρει.

Στο έργο, οι χορδές του χρόνου είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι που ζουν για να πεθάνουν για τους άλλους. Οι άνθρωποι που προέρχονται από το παρελθόν για να δημιουργήσουν το μέλλον. Στις Χορδές του χρόνου δεν υπάρχουν άτομα, μόνο άνθρωποι που δεν θέλουν να ξεχάσουν, που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη γενοκτονία της μνήμης. Γι' αυτό και οι άνθρωποι του έργου έχουν σάρκα και οστά. Δεν είναι μόνο έννοιες ή οντότητες μιας αφαιρετικής στρατηγικής. Είναι δείγματα και παραδείγματα ανθρωπιάς. Είναι κείμενα και αντικείμενα οδύνης.

Ο συγγραφέας επιχειρεί το αδύνατο. Δημιουργεί τη σκέψη ενός λαού με τα κομμάτια του χρόνου, με τις πέτρες του πόνου, για να μην ξεχάσουμε. Μέσα στη λήθη βρήκε τα ίχνη της μνήμης και με αυτή γράφει την ανθρώπινη ιστορία της αντίστασης ενός λαού στη βαρβαρότητα. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει μια γενοκτονία, υπάρχουν όμως άνθρωποι που μπορούν να πεθάνουν για την αναγνώρισή της. Κι όταν η παράδοση ενός λαού δεν επαρκεί, τότε έρχεται ο μύθος για να γράψει την ιστορία του μέλλοντος.

Οι άγνωστοι είναι άγνωστοι γιατί τα ονόματα δεν αντέχουν τόση ανθρωπιά. Όπως ο άγνωστος στρατιώτης που είναι ο μόνος στρατιώτης που μπορεί ν' αντέξει το βάρος της μάχης, οι άγνωστοι είναι οι μόνοι που αντέχουν το βάρος της γενοκτονίας. Οι άγνωστοι είναι οι άνθρωποι που παραμένουν ανώνυμοι διότι παλεύουν μόνο και μόνο για τους άλλους. Όπως ο αγιογράφος που είναι γνωστός μόνο με το έργο, οι άγνωστοι είναι το έργο που δημιουργεί το ον.

Μέσα από το βλέμμα του συγγραφέα υπάρχει το όραμα μιας άλλης Θράκης που δεν κλαίει πια τη μοίρα της και που διεκδικεί τα δικαιώματά της, μιας άλλης Μαύρης Θάλασσας που πρέπει να ζήσει τον θάνατό της για ν' ανθίσει και πάλι η Ρωμανία μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Παπούλια

Οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια κατά την επίσκεψη του Αρμενίου προέδρου στην Αθήνα “διαστρέφουν ιστορικά γεγονότα, δεν ανταποκρίνονται στην κοινή λογική και δεν αρμόζουν στο σεβαστό θεσμό από τον οποίον ειπώθηκαν”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης:

 “Η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση κάνουν από κοινού ότι μπορούν για να δώσουν νέα ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι συνεπώς λογική προσδοκία να περιμένει κανείς ότι θα αποφεύγονται δηλώσεις, που αναμοχλεύουν το κοινό μας παρελθόν και εξετάζουν ιστορικά γεγονότα χωρίς να τα διαστρέφουν, ενώ αναλύουν προσεκτικά την υφιστάμενη κατάσταση”.

Κατά την υποδοχή του Αρμένιου προέδρου στη χώρα, ο Κάρολος Παπούλιας έκανε λόγο για δύο λαούς που “κατακρεουργήθηκαν από τον ίδιο βάρβαρο” και δήλωσε ότι περιμένει από την Τουρκία "ειλικρίνεια και θέληση συνεργασίας".

 

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Θέλουμε τα γεγονότα ή τις αποσιωπήσεις;

Τον ερχόμενο μήνα στο διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από δύο ταινίες: μία κατά βάση αλβανική, την «Αμνηστία», του πρωτοεμφανιζόμενου και ταλαντούχου Μπουγιάρ Αλιμάνι (εδώ και χρόνια κατοίκου Αθηνών), στην οποία η χώρα μας συμμετέχει ως συμπαραγωγός, και μια ελληνική με τον αγγλόφωνο τίτλο «Man at sea» και διεθνή, ουμανιστικό προβληματισμό, του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια σπονδυλωτή ταινία για την Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Do not forget me - Istanbul», στην οποία μία από τις έξι ιστορίες έχει γυρίσει Ελληνας σκηνοθέτης (Στέργιος Νιζήρης), ενώ την επιμέλεια του σεναρίου είχε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Οι υπόλοιποι σκηνοθέτες είναι από τη Βοσνία, την Παλαιστίνη, τη Σερβία, την Αμερική.

Στην τέχνη η συνύπαρξη είναι προϋπόθεση. Καλλιτέχνες και παραγωγοί από χώρες, που σε πολιτικό επίπεδο έχουν άλυτα θέματα και διελκυστίνδες αιώνων να διαχειριστούν, κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και συναποφασίζουν λύσεις, οικονομικές, αισθητικές, πολιτισμικές.

Είναι η τέχνη μια ανεξάρτητη και ιδιότυπη συνιστώσα της κοινωνικής ζωής; Ο πολιτισμός δεν είναι ένα ξεχωριστό και αυτόνομο σύστημα, αναδύεται μέσα από δράσεις και πράξεις.

Σε αντιφατικούς καιρούς, όμως, όπου οι κοινωνικές συγκρούσεις διαλύουν σταθερές και βεβαιότητες, οι διαχωριστικές γραμμές βαθαίνουν και τα πάθη οξύνονται γιατί πίσω από αμετακίνητες θέσεις και απόψεις καλύπτονται εγγενείς ανασφάλειες και ερμηνευτικές αδυναμίες. Η λέξη ταυτότητα παραπέμπει πάντα στην εθνική ταυτότητα. Κάτι που στον χώρο της τέχνης έχει προ πολλού λυθεί, ακόμη και όταν έχουν εμφανιστεί αντιδράσεις και συρράξεις για ονομασίες και αποκλειστικές χρήσεις. Οταν κάποιοι, για παράδειγμα, πιστεύουν ότι για την παρουσίαση της ελληνικής τραγωδίας, οι Ελληνες δημιουργοί είναι οι πλέον αρμόδιοι γιατί αυτοί κατέχουν κλειδιά, μυστικά και ντοκουμέντα. Ή ότι στη θεατρική ή κινηματογραφική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας οι αυτόχθονες καλλιτέχνες έχουν το προβάδισμα. Πριν από πέντε χρόνια μια Τουρκάλα σκηνοθέτις, η Γιεσίμ Ουστάογλου, γύρισε μια ταινία («Περιμένοντας τα σύννεφα») πάνω στην ταυτότητα και στη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού.

Οι αναφορές στην Αλβανία και την Τουρκία δεν είναι τυχαίες. Οσο ο διάλογος σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τις δύο χώρες παραμένει στάσιμος, αδιέξοδος και οι όποιες προσεγγίσεις βασίζονται σε εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες, η καλλιτεχνική συνεργασία προπορεύεται, εξοικειωμένη με τη διαφορετικότητα και την ετερότητα. Οχι, απλώς, εξοικειωμένη, αλλά στηριζόμενη και εμπνεόμενη από αυτήν. Προφανώς και τα μεγέθη της πολιτικής σκακιέρας δεν είναι συγκρίσιμα με εκείνα της τέχνης, ούτε η επιρροή και οι συνέπειες των αποφάσεων.

Ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ παραλίγο να συλληφθεί γιατί είχε πει ότι στην Τουρκία σκοτώθηκαν 1 εκατ. Αρμένιοι και 30.000 Κούρδοι. Γιατί αποκάλυψε «όχι τα γεγονότα της τουρκικής ιστορίας αλλά τις αποσιωπήσεις», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Η απάντηση του Παμούκ μας φέρνει αντιμέτωπους με το ίδιο δίλημμα: θέλουμε να ζούμε με τα γεγονότα ή με τις αποσιωπήσεις;

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Σταυροδρόμι πολιτισμών στον Εβρο

Στο βιβλίο «Τα θρησκευτικά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου» παρουσιάζονται η μοναδική τοιχογραφία από το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου, ο αρμένικος ναός του Αγίου Γεωργίου, η Συναγωγή και άλλοι λατρευτικοί χώροι.

Ξεχωριστό χαρακτήρα στο τοπίο και τον πολιτισμό της περιοχής δίνει το «αντάμωμα» των θρησκειών στον Κεντρικό και τον Βόρειο Εβρο.

Μιναρέδες κοντά σε τρούλους, ιδιαίτερες συνήθειες στα έθιμα της ταφής, αρμένικες εκκλησίες συνθέτουν ένα «πολυπολιτισμικό» τοπίο, που αναδεικνύεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Τα θρησκευτικά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου» του πολιτικού μηχανικού - αρχαιολόγου κ. Αθανασίου Γουρίδη.

Η ετερόδοξη θρησκευτική μαρτυρία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και γι' αυτό σημαντικό τμήμα του βιβλίου αφιερώνεται σε χώρους λατρείας άλλων θρησκειών και δογμάτων.

Στο βιβλίο υπάρχουν σπάνιες φωτογραφίες, όπως μια μοναδική τοιχογραφία από το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου όπου απεικονίζεται η Ουράνια Πόλη. Παρόμοιο μοτίβο βρίσκεται και στο τέμενος Ομάρ στη Δαμασκό, σε ψηφιδωτό.

Στο Διδυμότειχο υπάρχει επίσης αρμένικος ναός του Αγίου Γεωργίου (Σουρπ Κεβόρκ) και Συναγωγή, που είναι πια μνημείο. Μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η κοινωνία της πόλης ήταν ένας καμβάς θρησκειών, ζούσαν τουλάχιστον 1.000 Εβραίοι, υπήρχε μια δυναμική αρμένικη κοινότητα και εκτελούσαν όλοι τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στις εκκλησίες τους. Αρκετοί λατρευτικοί χώροι αφέθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, άλλοι αναστηλώθηκαν και για αρκετούς υπάρχει σχεδιασμός συντήρησής τους.

«Κανείς δεν μπορεί να πάει στο μέλλον αν δεν γνωρίζει το παρελθόν του», σημείωσε μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Γουρίδης, ο οποίος είναι διδάκτορας στο ΑΠΘ.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι