Menu

Φτώχεια και ανέχεια για το λαό

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι τιμές βασικών προϊόντων στην Αρμενία, της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα στο Νότιο Καύκασο. Οπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος «www.eurasianet.gr» οι αυξήσεις των τιμών των προϊόντων έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το επίσημο 9,7% του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2010 η τιμή της πατάτας στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ερεβάν, εκτοξεύτηκε κατά 150% το περασμένο Δεκέμβρη, κατά 30% στο κρέας, και τουλάχιστον κατά 80% στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές του κρέατος, των ξηρών καρπών, των λαχανικών, των αποξηραμένων και φρέσκων φρούτων, τα αυγά εξαφανίστηκαν τελείως από τα καταστήματα στα τέλη του Δεκέμβρη και ξαναεμφανίστηκαν μετά την Πρωτοχρονιά κατά 200% ακριβότερα, δηλαδή 33 σεντς το αυγό.

Υστερα από τη γενικότερη κατακραυγή, η κυβέρνηση, θέλοντας να καθησυχάσει το λαό, έριξε τις ευθύνες της αύξησης των τιμών στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γκερασίμ Αλαβερντιάν και διόρισε στην θέση του τον Σέργκο Καραπετιάν, στις 10 Γενάρη. Ο 62χρονος Καραπετιάν υπήρξε πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής τροφίμων «Artfood» από το 1996. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η αγροτική παραγωγή έπεσε κατακόρυφα κατά 14,5% πέρσι, υποστηρίζοντας πως τα αίτια οφείλονται στις άσχημες καιρικές συνθήκες και στην ανικανότητα του Αλαβερντιάν να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αρμενίων θεωρεί πως η αλλαγή του υπουργού δεν θα φέρει καμία αλλαγή στη ζωή τους, καθώς η ίδια πολιτική ακολουθείται, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών, Αρμεν Πογκοσιάν. Ακόμα πιο δύσκολο διαφαίνεται το μέλλον των Αρμενίων με τις αναμενόμενες - για τον ερχόμενο Απρίλη - αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Οπως δήλωσε το περασμένο καλοκαίρι ο αντιπρόεδρος της ρωσικής «Gazprom» Αντρέι Κρουγλόφ, το αέριο θα στοιχίσει 330-350 δολάρια για κάθε χίλια κυβικά μέτρα από το 2011, δηλαδή κατά 170 δολάρια ακριβότερο.

Και αυτά σε μια χώρα που κατά τη σοσιαλιστική περίοδο ξεκίνησε η βιομηχανοποίησή της και έγινε ένα από τα σημαντικότερα παραγωγικά κέντρα της ΕΣΣΔ, που παρήγαγε μεταξύ άλλων χημικά, ηλεκτρονικά, μηχανές, τρόφιμα, συνθετικό καουτσούκ και υφάσματα. Σήμερα, μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, οι κοινωνικές αντιθέσεις έχουν οξυνθεί και τα λαϊκά στρώματα επιβιώνουν σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας.

 

Πηγή: rizospastis.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι