Menu

Γκρέμισαν αρμενική εκκλησία στην Τουρκία

Τα συνεργεία του Δήμου Μαλάτειας, γκρέμισαν τον κοιμητηριακό ναό που ανοικοδομείται στο αρμενικό νεκροταφείο της συνοικίας Κίλτεπε (Kiltepe), στη Μαλάτεια. Πρόκειται για κτίσμα το οποίο θα χρησιμοποιούνταν για τελετές και θα στέγαζε ταυτόχρονα και τον Αρμένιο φύλακα των τάφων, αφού ελάχιστοι είναι οι Αρμένοι που κατοικούν πλέον στη Μαλάτεια, που άλλοτε ήταν μια καθαρά αρμενική πόλη.

Το κτίσμα, δωρεά του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Αρμενίων Μαλάτειας (Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği, HAYDER), που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, αποτελούσε ανοικοδόμημα παλιού γκρεμισμένου κτίσματος, που στοίχισε 110 χιλιάδες λίρες Τουρκίας (50 χιλιάδες ευρώ), δωρεά του ως άνω συλλόγου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Malatya Haber, που αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ραντικάλ, ο κοιμητηριακός ναός γκρεμίστηκε κατόπιν πίεσης της κοινωνίας της Μαλάτειας, μετά το θόρυβο που ξεκίνησε στην Τουρκία λόγω της ψηφοφορίας στη γαλλική Γερουσία, όπου ψηφίστηκε νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από την αρμενική αιτία στο γαλλικό δικαίωμα

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

 

Κανένας Αρμένιος, υπέρμαχος των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δεν έχει να λάβει μάθημα από οποιονδήποτε, ενώ αγωνίζεται για την αιτία. Αυτό γιατί εδώ και δεκαετίες πολλοί από τους υπεύθυνους του λένε να κρυφτεί και τον αποτρέπουν από το να ενεργεί με το πρόσχημα της προστασίας των διεθνών σχέσεων που βασίζονται σε μια υποκριτική διπλωματία που δεν διστάζει να παραβιάζει τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα των ανθρώπων.

Ζούμε στη χώρα της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης. Εάν δεν το σκεφτόμαστε τότε πρέπει να τα μαζέψουμε και να φύγουμε. Εάν το σκεφτόμαστε τότε οφείλουμε να ενεργήσουμε όπως πρέπει έτσι ώστε αυτές οι έννοιες να παραμείνουν τα θεμέλια της πολιτικής συνείδησής μας.
Το ζήτημα της ποινικοποίησης της άρνησης των γενοκτονιών των αναγνωρισμένων από τη Γαλλία κινείται προς την κατεύθυνση αυτή. Εάν η χώρα μας έχει αναγνωρίσει μια γενοκτονία, τότε πρέπει να σεβαστούμε όλοι την απόφαση αυτή, η οποία πηγαίνει πολύ πιο πέρα ​​από το ατομικό, επειδή αυτό δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει αυτήν την ενέργεια σε εθνική κλίμακα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αρνητές όλων των άκρων εμπαίζουν τα θύματα, τους επιζώντες, τους δίκαιους αλλά επίσης την ίδια τη Γαλλία, επειδή ξέρουν καλά ότι έχει αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που αναφέρονται.

Για όλους εκείνους που πιστεύουν ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό διαδικασία εξέτασης από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας δεν είναι παρά ένα διακοινοτικό πρόβλημα, δεν μπορούμε να πούμε παρά ένα μόνο πράγμα: πλανώνται οικτρά. Ο τουρκικός μηχανισμός προπαγάνδας που βασίζεται στην άρνηση του κράτους δεν χλευάζει μόνο την ιστορία του αρμενικού λαού αλλά επίσης το γαλλικό δικαίωμα. Το τουρκικό καθεστώς φοβάται το φαινόμενο ντόμινο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ξέρει καλά ότι η Ελβετία τιμωρεί την άρνηση της γενοκτονίας, αλλά αυτή δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρει επίσης ότι η Σλοβακία τιμωρεί την άρνηση, αλλά δεν τη φοβάται, διότι είναι μέρος των νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που φοβάται περισσότερο από όλα, είναι ακριβώς μια χώρα όπως η Γαλλία, η οποία λόγω του κινητήριου ρόλου της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες. Αυτό εξηγεί την οργή και τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Γαλλίας.

Εκείνοι που επιμένουν να πιστεύουν ότι θέλει μόνο ό,τι και οι Αρμένιοι, είναι παγιδευμένοι σε ένα στρατηγικό σφάλμα. Έχουν την εντύπωση ότι όλα όσα διαδραματίζονται στην Βουλή, τη Γερουσία και τώρα το Συνταγματικό Συμβούλιο, δεν είναι παρά ένα απλό παιχνίδι τακτικής στο πλαίσιο των εκλογών. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν κοιτάζει τις εκλογές, ειδικά αν περάσει ο νόμος. Πράγματι, για την Τουρκία, αρκεί μια μάχη ανάμεσα σε ένα αυταρχικό καθεστώς και σε μία μαλακή δημοκρατία. Ανεξάρτητα από τον πρόεδρο, η Τουρκία δεν βλέπει στη Γαλλία παρά μία δημοκρατική απαλότητα και βλέπει με ευχαρίστηση τα τεχνάσματα ορισμένων νομικών ειδικών. Αυτό που έχει σημασία για εκείνη είναι να μην περάσει ο νόμος , και αυτό είναι όλο. Και για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα, όλα τα μέσα είναι θεμιτά: πιέσεις, απειλές, επιρροές, δωροδοκίες. Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τότε θα καταλάβουμε το πραγματικό ζήτημα. Θέλει να επωφεληθεί από τις εσωτερικές τριβές του γαλλικού πολιτικού συστήματος, τις εσωτερικές διενέξεις, τους κομματικούς πολέμους για να επιβάλει το όραμά της ιστορίας. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι, αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι θα συνεχίσουν το καθήκον τους ενάντια στη διάπραξη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Και η Γαλλία έχει το λόγο της!
Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμένικη Κοινότητα γιορτάζει τα 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της πόλης

Με σειρά εκδηλώσεων με τον τίτλο: «Αρμενικός Μήνας» το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμασκαΐν»...
συμμετέχει στις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Η Αρμενική παρουσία στη πόλη μας ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, αλλά η οργάνωση της παροικίας σε κοινότητα άρχισε στα 1880. Από το 1903 η κοινότητα έχει τον δικό της Ορθόδοξο Αρμενικό Ναό της Παναγίας (στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Διαλέττη). Η παροικία γνώρισε δυο περιόδους μεγάλης δημογραφικής ανάπτυξης:
Την πρώτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν από τις 80 χιλιάδες περίπου Αρμενίους που η Ελλάδα δέχτηκε φιλόξενα στο έδαφός της, 10-11 χιλιάδες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Και τη δεύτερη, όταν, μετά τη διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ και την έναρξη των εθνικών συγκρούσεων στην Υπερκαυκασία, κατέφυγαν στην κεντρική Μακεδονία πάνω από 11 χιλιάδες Αρμένιοι και Ελληνοαρμένιοι.
Οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης (αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας), αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης μας, ενσωματώθηκαν οργανικά στον ελληνικό εθνικό και κοινωνικό περίγυρο. Έκτοτε συνδυάζουν αρμονικά και παραγωγικά την Αρμενικότητα με την Ελληνικότητα, υπηρετώντας με τρόπο υποδειγματικό και την προγονική τους κληρονομιά και την Ελληνική τους πατρίδα.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Τετάρτη 15
ώρα 19.00    Στρογγυλή Τράπεζα: «Ιστορική εξέλιξη, σημερινή κατάσταση και προοπτικές της Αρμενικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης». Συμμετέχουν οι: Ο.-Σ. Αγαμπατιάν, Αρ. Γκαναπετιάν, Καρ. Καλφαγιάν, Γκ. Κασαπιάν, Αικ. Κοζαΐτη, Π. Νεράντζης, Παντ. Σαββίδης, Ιω. Χασιώτης. Σύντομος χαιρετισμός του προέδρου της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Βαρτκές Κονταξιάν.
(Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου)

Εγκαίνια έκθεσης του Ιστορικού Αρχείου της Αρμενικής Κοινότητας.  
Επιμέλεια έκθεσης: Μελίν Καραογλανιάν
Διάρκεια έκθεσης:15-29/2/2012
(Αίθουσα Εικαστικών Εκδηλώσεων 6ου ορόφου).

Γευσιγνωσία με αρμενικά κρασιά, τυριά και εδέσματα
(Φουαγιέ Θεάτρου).

Σάββατο 18
ώρα 10.30
και
Δευτέρα 20
Ώρα 10.00    Αρμενικά παραμύθια   
Διαβάζει η Νάντια Μπεκτασιάν

(Παιδική Βιβλιοθήκη)

Κυριακή 19
ώρα 12.00    Προβολή ταινιών μικρού μήκους Σβετάνα Πασκάλεβα
«Πληγές του Καραμπάγ»
«Αγαπημένοι μου ζωντανοί και νεκροί»
«Ο ήλιος ανατέλλει στο Καραμπάγ»

(Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο)

Παρασκευή 24
ώρα 20.00    Αφιέρωμα στην Αρμενική Ποίηση και Λογοτεχνία
Παρουσιάζει η αρμενική νεολαία Θεσσαλονίκης.

(Αίθουσα Θεάτρου)

Σάββατο 25
ώρα 20.00    Ρεσιτάλ της Σιράν Τσαλικιάν (σοπράνο) και του Γιούλη Παπαδόπουλου (πιάνο) με έργα τον 11ο  αιώνα μέχρι σήμερα

(Αρμενική Εκκλησία)

ΜΑΡΤΙΟΣ 2012

Κυριακή 4
ώρα 12.00    Παράσταση του Αρμενικού Παραδοσιακού Χορευτικού Συγκροτήματος του συλλόγου «Χαμασκαΐν» της Αθήνας.

(Αίθουσα Θεάτρου)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

2012Παρασκευή 6
ώρα 20.30    Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής Αρμενίων ζωγράφων από τη Δημοτική Πινακοθήκη της Αγίας Πετρούπολης.

(Αίθουσες Α΄και Β΄ Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου)
Πηγή: thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι