Menu

Μακροϊκονομικές εξελίξεις στην Αρμενία το α΄ εξάμηνο 2012

Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας της Αρμενίας ανήλθε στο 7,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαίου 2012 σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Περίπου 8% ήταν η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μονάχα τον Μάιο του 2012, σε σύγκριση με το Μάιο του 2011 και έτσι καταγράφεται ακριβώς η ίδια ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας ανήλθε στο 7,2% τον Ιανουάριο-Απρίλιο. Η βασική κινητήρια δύναμη της πρωτογενούς οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθεί να είναι η βιομηχανία καταγράφοντας αύξηση 15%. Η γεωργία ομοίως κατέγραψε 3,2% αύξηση. Να σημειωθεί ότι ο Μάιος είναι η αρχή της καλλιεργητικής περιόδου της χώρας, και ως εκ τούτου η γεωργική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί τον Ιούνιο. Ο τομέας των υπηρεσιών καταγράφει 10,4% ανάπτυξη, ο κύκλος εργασιών του εμπορίου αυξήθηκε κατά 1,7%, ενώ αυξήθηκε μόνον κατά 9,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Οι κατασκευές εξακολούθησαν την πτωτική πορεία τους, κατά 8% και ο συνολικός όγκος του κλάδου εμφανίζεται μειωμένος κατά 12,8% τον Μάιο 2012, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2011. Η Κεντρική Τράπεζα της Αρμενίας, παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο δείκτης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αυξήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 κατά 2.3%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 28,4% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να προβούν σε επενδύσεις κατά το ερχόμενο τρίμηνο, ενώ 21,4% έχει ήδη κάνει.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Αρμενία ήταν η  114.800 AMD (περίπου 277 δολ. ΗΠΑ) τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με την ​​Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 3,8% σε σύγκριση με το Μάιο του 2011, αλλά μειώθηκαν κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2012. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 0,5% το περασμένο Μάιο, προκύπτει η διαπίστωση ότι το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων έχει αυξηθεί στην Αρμενία. Επίσης τον Μάιο του 2012, ο μέσος μηνιαίος μισθός στον δημόσιο τομέα ήταν 92.100 AMD (περίπου 222 δολ. ΗΠΑ) και στον ιδιωτικό τομέα ήταν η 141.400 AMD (περίπου 341 δολ. ΗΠΑ). Σε σχέση με την αρχή του έτους, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές στην Αρμενία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2.800 AMD (περίπου 6,75 δολάρια).  Οι επιδόσεις αυτές βέβαια τελούν πάντοτε σε σχέση με την  ύπαρξη παραοικονομίας ύψους 35%-45%, η οποία διαμορφώνει άλλα επίπεδα μέσου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ένωσης Κατασκευαστών και Επιχειρηματιών της Αρμενίας (ΕΚΕΑ) Gagik Makaryan, είναι αναγκαίο να διαφοροποιιηθούν οι εξαγωγικοί προσανατολισμοί της χώρας. Τον Απρίλιο του 2011, ο όγκος εξωτερικού εμπορίου στην Αρμενία ήταν 449,4 εκατ. δολ., αυξημένες κατά 19,1% σε σύγκριση με το 2010. Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 2,9% τον Απρίλιο του 2012 έναντι του Μαρτίου είναι χαρακτηριστική της ανοδικής πορείας της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, ο όγκος των εξαγωγών ήταν 121 εκατ. δολ. ΗΠΑ, αυξημένα κατά 13,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Ο όγκος των εισαγωγών την ίδια περίοδο ήταν συνολικά 116,6 εκατ. δολ. μειωμένες κατά 0,1%. Περίπου 10 επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ανταπεξέλθουν στην αύξηση της εξωστρέφειας, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να φθάσει τις 40-60 μέχρι το τέλος του 2012. Η βράβευση 8 εταιρειών από τον Πρωθυπουργό Tigran Sargsyan με την ετήσια διάκριση για τη συμβολή στην οικονομία της χώρας μέσω της εξωστρέφειας, είναι χαρακτηριστική των προτεραιοτήτων. Ο πρόεδρος της (ΕΚΕΑ), Arsen Ghazaryan δήλωσε ότι η συμβολή των εταιρειών αυτών στην ανάπτυξη του όγκου των εξαγωγών είναι ακριβώς αυτό το πρότυπο που θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλες τις επιχειρήσεις.   Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση ενίσχυσε τις επιχειρήσεις, που έκαναν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις το 2010 και δημιούργησαν νέα παραγωγική βάση με σύγχρονες μονάδες, εκτιμά δε ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για την επίλυση του προβλήματος της καχεκτικής εξαγωγικής επίδοσης της Αρμενίας. Πρέπει είτε να αναπτυχθεί η έννοια της ανάπτυξης των εξαγωγών και να δημιουργηθεί μια κατηγορία εξαγωγικών εταιριών ικανή να διεισδύσει στις ξένες αγορές ή να βελτιωθεί δραστικά συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ζητούμενο σε αμφότερες τις επιλογές είναι οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν ουσιαστικές δυνατότητες για επέκταση των εξαγωγικών ευκαιριών τους. Η επιλογή αυτή έχει βασικό άξονα την οριοθέτηση του προορισμού των κινήτρων και επιδοτήσεων των εταιρειών. Η αύξηση των εισροών φόρων θα καταστήσει δυνατή την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ η ενίσχυση των εισοαδημάτων θα αναβαθμίση της εσωτερική κατανάλωση και θα μειώσει περαιτέρω το ποσοστό εκείνων που εξακολουθούν να διαβιούν κάτω από τα επίπεδα φτώχειας.

Η διεθνής επενδυτική θέση της Αρμενίας βελτιώθηκε επίσης καθώς μέχρι τα τέλη Μαϊου είχαν εισρεύσει 6,98 δις δολ. για επενδύσεις, αυξημένα κατά 4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011. Μονάχα τον Μάρτιο ανήλθαν στα 273 εκ. δολ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αρμενίας, τα στοιχεία των παγίων που ανήκουν σε ξένους επενδυτές μειώθηκαν από 268,6 εκατομμύρια δολάρια ή 5,5% σε σχεδόν $ 4.575.7 δισ. στα τέλη Μαρτίου.

Αντιστοίχως οι συνολικές υποχρεώσεις εντός της περιόδου αναφοράς αυξήθηκαν κατά 0,4% ή 4,56 εκατ. δολ. φτάνοντας τα 11.5 δις δολ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις επιμερήσθηκαν κατά 5,1 εκατ. δολ. στον βιοτεχνικό κλάδο (αύξηση κατά 1,4%), 18,7 εκατ. δολ. σε χαρτοφυλάκια επενδύσεων (αύξηση κατά 5,2%), 6,42 δις σε άλλες επενδύσεις (εμπορικές πιστώσεις, δάνεια) αύξηση κάτω από 1%. (Η Διεθνής Επενδυτική Θέση (IIP) αντικατοπτρίζει τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού).
Πηγή: agora.mfa.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι