Menu

Πρεμιέρα Ταινίας ''Grandma's Tattoos'' στο Τεχνόπολις

Η νέα ταινία της Σουζάν Χαρνταλιάν
(με ελληνικούς υπότιτλους)
Θα παρευρίσκεται η σκηνοθέτις της ταινίας Σουζάν Χαρνταλιάν.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Μια ιστορία άρνησης, πόνου και εξαναγκασμού

"Τη γιαγιά μου την Χανούμ δεν την αγάπησα ποτέ, ούτε κι αυτή εμένα. Απέφευγε κάθε σωματική επαφή. Δεν μας αγκάλιαζε, δεν μας ακουμπούσε, ούτε ήθελε να την αγγίζει κανείς"
Η αφήγηση της γιαγιάς Χανούμ είναι συγκλονιστική. Με κόπο αποκαλύπτονται οι πτυχές της ιστορίας της, και το τραγικό γεγονός της απαγωγής χιλιάδων κοριτσιών κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, που μεγάλωσαν κοντά σε κουρδικές ή τουρκικές οικογένειες. Τα κορίτσια αυτά σημαδεύονταν με ανεξίτηλα τατουάζ στα χέρια, στο πρόσωπο και στο σώμα, ως σημάδια υποδούλωσης.
Η γιαγιά Χανούμ έμεινε επτά χρόνια με έναν άλλον άντρα. Ήταν μόλις 12 ετών...

Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ
Προπώληση από τα γραφεία της εφημερίδας ΑΖΑΤ ΟΡ (210-9575011)
Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:00μ.μ. ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ - ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, ΓΚΑΖΙ (Πειραιώς 100)
Διοργάνωση εφημερίδα ΑΖΑΤ ΟΡ, Αρμενική Νεολαία Ελλάδας
Διαβάστε περισσότερα...

Κύπρος - Αρμενία παραδοσιακοί φίλοι και σύμμαχοι

Την επαναβεβαίωση ότι Κύπρος-Αρμενία είναι παραδοσιακοί φίλοι και σύμμαχοι έδωσαν σήμερα οι Υπουργοί των δύο χωρών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και Edward Nalbandian σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Και οι δύο Υπουργοί ανέφεραν ότι κατά τις εδώ ουσιαστικές συνομιλίες τους ενδυνάμωσαν περαιτέρω τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Edward Nalbandian επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη στήριξη της χώρας του "στην εποικοδομητική προσέγγιση και πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κύπρος για τη λύση του (κυπριακού) προβλήματος", ενώ εξέφρασε λύπη που η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε πλήρως προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευχαριστώντας για τη θερμή φιλοξενία, ανέφερε ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται σε μια χώρα με την οποία η Αρμενία έχει δεσμό αιώνων, μια παλιά φιλία και αδελφικές σχέσεις που δοκιμάστηκε στο πέρασμα του χρόνου.

"Σε μια χώρα, η Βουλή της οποίας, ήταν μια από τις πρώτες που αναγνώρισε και καταδίκασε την Αρμενική Γενοκτονία, σε μια χώρα με σημαντική αρμενική κληρονομιά και την παρουσία μιας ζωντανής αρμενικής κοινότητας", πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις της, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε την εκτίμηση και ικανοποίηση της για τις σταθερές θέσεις αρχών και στήριξης της Αρμενίας στο Κυπριακό.

Αναφερόμενη στα 20 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια τους, "οι δύο χώρες και οι λαοί μας, βασισμένοι πάνω σε ιστορικούς-πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς - ανέπτυξαν άριστη και ωφέλιμη συνεργασία, εγκαθιδρύοντας εποικοδομητικές και γνήσιες σχέσεις και φιλία.

"Μια πτυχή που δημιουργεί ένα μοναδικό δεσμό μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας είναι το γεγονός ότι η Κύπρος έχει παραχωρήσει ένα ασφαλές σπίτι για χιλιάδες Αρμενίους που δραπέτευσαν από την αρμενική γενοκτονία του 1915-1923 από την Οθωμανική Κυβέρνηση", σημείωσε.

"Οι αδελφικές μας σχέσεις συμπληρώνονται από το γεγονός ότι η Κύπρος έχει μια ζωντανή και ενεργή αρμενική κοινότητα που είναι αρμονικά ενσωματωμένη μέσα στην κυπριακή κοινότητα, εμπλουτίζοντας και ενισχύοντας τον πολιτισμικό χαρακτήρα του λαού μας", πρόσθεσε.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι οι Κύπριοι Αρμένιοι μέσα από τις δραστηριότητες τους δημιουργούν ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ Κύπρου-Αρμενίας και πάντα καταφέρνουν να φέρνουν την Αρμενία πολύ κοντά στην καρδιά των Κυπρίων.

Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του εποικοδομητικού διαλόγου που είχε με τον Αρμένιο ομόλογο της, συζήτησαν μια σειρά διμερών θεμάτων και αντάλλαξαν ιδέες για ενδυνάμωση των σχέσεων και συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, εμπορίου, οικονομίας και επενδύσεων όσον και τη συνεργασία στη συμμετοχή σε διάφορα φόρα.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η Κύπρος στηρίζει την Αρμενία μέσα στην Ευρώπη και ότι θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την ενδυνάμωση των σχέσεων Αρμενίας-ΕΕ. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας θα προεδρεύσει του Μόνιμου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αρμενίας.

Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι με την Κύπρια ομόλογο του συζήτησαν το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο οποίο η Αρμενία τυγχάνει της κυπριακής στήριξης.

Ο κ. Nalbandian ευχαρίστησε επίσης την κ. Μαρκουλλή για την θέση της Κύπρου στο θέμα του Αζέρου δολοφόνου Ραμίλ Σαχίμπ Σαφάροφ που αποκεφάλισε με τσεκούρι τον Αρμένιο Γουργκέν Μαργκαγιάν το 2004 και αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από προεδρική χάρη στο Αζερμπαϊτζάν.

"Με θλίψη καταδικάζουμε αυτή προεδρική χάρη", είπε η κ. Μαρκουλλή σημειώνοντας ότι "είναι αναγκαίο όπως το Αζερμπαϊτζάν επιδείξει πλήρη σεβασμό στο γράμμα και το πνεύμα των σχετικών διεθνών συμβάσεων".

Όπως είπαν, τέλος, οι δύο Υπουργοί, κατά τη συνάντηση τους αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

 

Πηγή: ikypros.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ουσιαστικές οι συνομιλίες Αρμενίας - Κύπρου

Και οι δύο υπουργοί δήλωσαν, ότι «ενδυνάμωσαν περαιτέρω τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην «εποικοδομητική προσέγγιση και πρωτοβουλίες» που ανέλαβε η Κύπρος για τη λύση του κυπριακού, ενώ εξέφρασε λύπη που η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε πλήρως προς αυτή την κατεύθυνση. Η κ. Μαρκουλλή είπε, ότι η Κύπρος στηρίζει την Αρμενία μέσα στην Ευρώπη και ότι θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την ενδυνάμωση των σχέσεων Αρμενίας-ΕΕ.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας θα προεδρεύσει του Μονίμου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αρμενίας. Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι με την Κύπρια ομόλογο του συζήτησαν το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο οποίο η Αρμενία τυγχάνει της κυπριακής στήριξης. Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν επίσης ιδέες για ενδυνάμωση των σχέσεων και συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, εμπορίου, οικονομίας και επενδύσεων και όπως υπογράμμισαν αντάλλαξαν απόψεις και για διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι