Menu

Αμφισβητεί όλο το Αιγαίο η Τουρκία

Η Τουρκία παίζει χωρίς αντίπαλο: Ο Νταβούτογλου αμφισβητεί ευθέως το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αιγαίο και το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντάει με «εξυπνακισμούς»...

Παίζοντας χωρίς αντίπαλο η Τουρκία, αυξάνει συνεχώς τις απαιτήσεις της. Η συντονισμένη προπαγανδιστική τακτικής της εδώ και πολλά χρόνια βρίσκει ευήκοα ώτα στα διεθνή φόρα, αφού απουσιάζει η ουσιαστική απάντηση. Αντ’ αυτής, άπειρες φωτογραφίες και βίντεο κυκλοφορούν με τον κ. Νταβούτογλου, και άλλους Τούρκους υπουργούς, να συναγελάζονται με Έλληνες ομολόγους τους, οι οποίοι βρίσκονται «μέσ’ στην καλή χαρά».

Αντικρύζοντας κάποιος τις εικόνες, αφενός του δημιουργούν την αίσθηση πως όλα πάνε καλά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αφετέρου η απουσία κάθε ίχνους δυσφορίας στα πρόσωπα των Ελλήνων αξιωματούχων, μπορεί και να εκληφθεί ως στάση υποτέλειας, απέναντι σε έναν μονίμως εχθρικό γείτονα.
Το τελευταίο επεισόδιο με την απάντηση του κ. Νταβούτογλου σε μονίμως στημένη ερώτηση βουλευτή, πρέπει επί τέλους να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Τούρκος βουλευτής, κατέθεσε ερώτηση προς το τουρκικό ΥΠΕΞ και ζήτησε εξηγήσεις «πώς μετά τις 9 Σεπτεμβρίου του 1922, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι συνεργάτες του πέταξαν τους Έλληνες στρατιώτες στη θάλασσα, ο Ελληνικός Στρατός μετά από 90 χρόνια επέστρεψε πάλι σε αυτά τα νησιά που φαίνονται να κατέχονται από την Ελλάδα».
Περιέγραψε μάλιστα τα νησιά με τις τουρκικές τους ονομασίες: Koyun, Hursit, Fornoz, Esek, Nergizçik, Bulamaç, Kololimnoz, Keci, Sakarcılar, Koçbaba κ.λπ. O Τούρκος βουλευτής επιχείρησε μάλιστα να εξάψει και το θρησκευτικό συναίσθημα, λέγοντας: «Στα νησιά αυτά είναι έκδηλη η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών, κτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και κυματίζει η ελληνική σημαία, ενώ σε ένα μόνο από αυτά υπάρχει ένα τζαμί»!
Κατά τα τελευταία χρόνια, παρόμοια ερώτηση υποβάλλεται τακτικά. Αν κάποιος θεωρήσει άνευ ουσίας την ερώτηση βουλευτή, δεν συμβαίνει το ίδιο με την απάντηση που έδωσε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος υπερέβαλε εαυτόν και δεν συμφώνησε μόνον ότι τα αναφερόμενα νησιά είναι αμφισβητούμενα, αλλά αμφισβήτησε όλο το Αιγαίο, κατηγορώντας ταυτόχρονα την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις Συνθήκες!
Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι: «Τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο με την Ελλάδα, δεν καθορίζονται από μια έγκυρη συμφωνία, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ των δύο πλευρών. Ορισμένες από τις νησίδες και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο που βρίσκονται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα συνδέονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αιγαίο, για το οποίο σήμερα απουσιάζει μια διεθνής συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών».
Αλλά προχώρησε και σε μια αποκάλυψη, την αλήθεια της οποίας καλείται το ελληνικό ΥΠΕΞ να διαψεύσει. Είπε ο κ. Νταβούτογλου, ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν έναν ανοικτό διάλογο -από το 1996!- για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις όμως, κάνουν λόγο πως συζητείται μόνον το εύρος της υφαλοκρηπίδας. Ο κ. Νταβούτογλου μιλά και για σύνορα, που σημαίνει πως συζητούν και για κυριότητα νησιών.
Ποια ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ; Άχρωμη, άοσμη, άγευστη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ κ. Γρ. Δελαβέκουρας δεν σχολίασε καν την αμετροεπή δήλωση του Τούρκου υπουργού, αλλά προέβη σε ένα «εξυπνακίστικο» σχόλιο για την ερώτηση του Τούρκου βουλευτή!
Είπε: «Φαίνεται ότι έχουν βάλει κάποιον να κάνει αυτή την ερώτηση μια φορά το χρόνο. Θα δώσω λοιπόν και εγώ την ίδια ακριβώς απάντηση που έδωσα την τελευταία φορά: Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο. Ελπίζω του χρόνου τέτοιο καιρό να μην τα ξαναλέμε».
Πάντα αισιόδοξος ο υπογραφόμενος, ελπίζει πως στον επόμενο ανασχηματισμό, θα δοθεί κάποιο υπουργείο Δεξιώσεων στον κ. Αβραμόπουλο, ώστε να τοποθετηθεί στο ΥΠΕΞ κάποιος που να θέλει και να μπορεί να πολιτευθεί, όπως αρμόζει σε έναν υπερήφανο λαό.

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενική – Παγκράτι 6-0

Καταιγιστική ήταν η Αρμενική η οποία και επικράτησε του Παγκρατίου με 6-0 και είναι από χτες πρωταθλήτρια της Γ Αθηνών στον 2ο όμιλο. Χατ τρικ πέτυχε ο Δεληγιάννης σκοράροντας στο 14 , στο 20 και στο 81 , από δύο τέρματα πέτυχε ο Βαβουλιώτης στο 19 και στο 29 και από ένα ο Βαργκάνοβ στο 60. Δεν υστέρησε κανένας παίκτης της Αρμενικής σε απόδοση, ενώ οι μόνοι που διασώθηκαν από το Παγκράτι ήταν οι Νάρας, Σπυρόπουλος και Ξουράφας. Διαιτητές ήταν οι Αθανασίου, Μπιτσικώκος, Κουτσούλης (άριστοι).Επίσης να αναφέρουμε πως κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, αφού στις 24 Απριλίου συμπληρώθηκαν 98 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. 

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως τιμήθηκε ο Κωσταρίδης όταν έγινε αλλαγή, αφού σταματάει το ποδόσφαιρο.

ΑΡΜΕΝΙΚΗ: Ακριτίδης, Κοστογιάν, Κοντεμίρης (46′ Ραρικιάν), Γκιρλέμης, Κάρκος, Κωσταρίδης (75′ Ερτζενιάν), Πανταζής (46′ Βαργκάνοβ), Σβάρνας, Δεληγιάννης, Βαβουλιώτης, Γκοργκόλης

ΠΑΓΚΡΑΤΙ: Σίλβερς, Σταματίου, Κωνσταντάρας, Μπέκος, Λέκα, Σπυρόπουλος, Σπηλιόπουλος, Κοτσώρης, Ζυγούρας, Ξουράφας, Παπαδόπουλος (26′ Φαρμάκης)

 

Κωνσταντίνος Ράπτης

 

Πηγή: stoplekto.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδος-Αρμενίας 2012

Το 2012 το σύνολο του εξωτερικού εμπορίου της Αρμενίας αυξήθηκε κατά 3.9% φτάνοντας συνολικά τα 5.69 δις δολ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2.9% υπερβαίνοντας τα 4.2 δις δολ. και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7% φτάνοντας τα 1.42 δις δολ. Το 2011 είχε ξεκινήσει σημαντική προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και παρότι οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 27.7% και οι εισαγωγές κατά 10.7%, το έλλειμμα είχε ανέλθει σε 2,82 δις δολ. αύξηση 4.2% σε σχέση με το 2010, το μικρότερο της τελευταίας δεκαετίας. Το 2012 καταγράφηκε τελικά σχεδόν αντίστοιχο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
Ο όγκος εμπορίου μεταξύ Ελλάδος Αρμενίας ανήλθε σε 9,29 εκ. ευρώ μειωμένος κατά 149.474 ευρώ. Είναι σαφές ότι εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία δεν βρίσκονται σε αντίστοιχο με τις δυνατότητες κυρίως της ελληνικής οικονομίας να προσεγγίσει αυτή τη γεωπολιτικά εγγύς της Ελλάδος χώρα. Η αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών που η Ελλάδα διατηρεί προς την Αρμενία, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ (σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρμενικής Στατιστικής Υπηρεσίας) είναι διαρκής επιδίωξη, καθώς μάλιστα το 2012 η ΕΕ απέσπασε το 30% των αρμενικών εισαγωγών. Η Ελλάδα εμφανίζεται να αποσπά μόλις το 3% αυτού του ποσοστού (6% το 2011), με την Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία να αποσπούν τα σημαντικότερα μερίδια των εξαγωγών της ΕΕ προς την Αρμενία. Ενδιαφέρον είναι ωστόσο ότι συνολικά η Ελλάδα το 2012 απέσπασε το 2% των εισαγωγών της Αρμενίας σε σχέση με 1% το 2011.
Το σύνολο των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδος με την Αρμενία, όπως φαίνεται και στο ανωτέρω διάγραμμα, εξαρτάται αποκλειστικά από τις ελληνικές εξαγωγές και συνεπώς είναι σε αυτή τη φάση μονοδιάστατη η προοπτική αναβάθμισης των οικονομικών σχέσεων. Η είσοδος στην αρμενική αγορά ελληνικών προϊόντων και η ανάπτυξη συνεργασιών εκ μέρους ελληνικών επιχειρήσεων σε όλους τους σημαντικούς κλάδους που η Αρμενία σε αυτή την μεταβατική φάση ανάπτυξης προσπαθεί να αναδείξει είναι προαπαιτούμενο και για την προσπάθεια νέων και δυναμικών αρμενικών επιχειρήσεων να επιδιώξουν να αναβαθμίσουν την παρουσία τους και στην ελληνική αγορά.

Άλλωστε μετά τη Ρωσία στην οποία τα σημαντικότερα αρμενικά προϊόντα έχουν βρει αναγνώριση και σταθερή πορεία, αρκετοί θεσμικοί παράγοντες του ιδιωτικού τομέα προσβλέπουν σε αναβάθμιση της παρουσίας των αρμενικών προϊόντων σε αγορές με καταναλωτές που διατηρούν και άλλους δεσμούς με τη χώρα τους. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε αυτές και πολλές εταιρείες τροφίμων και ποτών, αναμένουν την άρση των εμποδίων για ζητήματα πιστοποίησης που η ΕΕ απαιτεί, ώστε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή σύνδεση την 1.1.2014, να υπάρξει είσοδος σε αυτή την αγορά.
To 2012 οι ελληνικές εξαγωγές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με το 2011. Ωστόσο παρατηρήθηκε αλλαγή στη δομή των εξαγωγών και στην ποσότητα ανά μονάδα των εξαγωμένων προϊόντων. Το 2011 η ποσότητα των εξαγωμένων προϊόντων ανήλθε σε 3.205.735 μονάδες, ενώ το 2012 ήταν 1.738.718 μονάδες. Η αξία των εξαγωμένων προϊόντων ανά μονάδα αυξήθηκε κατά 93% εξέλιξη, που όπως φαίνεται και από τους επιμέρους κωδικούς εξαγώγιμων προϊόντων, δηλώνει την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνουν τα ελληνικά προϊόντα ευρύτερης λιανικής στην αρμενική αγορά.
Στα δέκα εξαγόμενα προϊόντα στην Αρμενία το χρονικό διάστημα 2006-2011 συγκαταλέγονταν τα εξής : πούρα, ζάχαρη, φύλλα και ταινίες από αργίλιο, λάδια πετρελαίου, φορέματα-πουκάμισα, ράβδοι αλουμινίου, χρώματα επίχρισης και βερνίκια. Το 2012 καταγράφηκε σημαντική διαφοροποίηση με άνοδο στην πρώτη θέση των εξαγωγών φύλλων και ταινιών αργιλίου και παράλληλα πτώση στη δέυτερη θέση των εξαγωγών πούρων (με πτώση στην ποσότητα μονάδων κατά 50%). Ειδικότερα καταγράφεται αύξηση στις εξαγωγές κατά : 103% του κλάδου χρωμάτων επίχρισης και βερνικιών, 112% στον κλάδο προϊόντων ομορφιάς και συναφών, 83% στον κλάδο ενδύματος (ανδρικό και γυναικείο), 8% στον φαρμακευτικό κλάδο, 91% στον κλάδο σπόρ ενδύματος, 18% στον κλάδο ειδών ταξιδίου.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την αύξηση κατά 16 φορές της ποσότητας εξαγωμένου ελαιολάδου, από 3.576 κιλά το 2011 σε 12.982 κιλά το 2012. Ωστόσο η τιμή του δεν είναι ακόμα αντίστοιχη των δυνατοήτων που μπορούν να επιτευχθούν στην εσωτερική αγορά, καθώς παρότι το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στην συγκεκριμένη αγορά αυξήθηκε καθώς ενώ το 2011 ήταν 4.3% της εγχώριας αγοράς ήδη αυτό έχει ανέλθει σε 12.5%. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αρμενίας, η μέση τιμή εισαγωγής ελαιολάδου ήταν το 2011 5.2 δολ. το κιλό, ενώ το 2012 εμφανίζεται μειωμένη στα 5 δολ. το κιλό.

Περαιτέρω πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το 2012 καταγράφηκαν εξαγωγές στους κλάδους με κωδικό : 8703-επιβατηγά αυτοκίνητα (μεταχειρισμένα), 2001- φρέσκα λαχανικά, καρποί και φρούτα και λοιπά βρώσιμα μέρη, 0302-ψάρια νωπά ή με απλή ψύξη, 0403-είδη με χρήση πηγμένου γάλακτος και κρέμας και 0709-λαχανικά νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη.
Αναφορικά με τον κλάδο των ψαριών σημειώνεται ότι η εξαγωγή μόλις 160 κιλών φρέσκων ψαριών, από τους 40.3 τόνους που εισήχθησαν συνολικά το 2012 (σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Αρμενίας) αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δυναμική είσοδο στην αγορά κυρίως στον κλάδο φρεσκοκατεψυγμένων (κωδικός 303), καθώς εισήχθησαν 2660 τόνοι στην Αρμενία και αποτελεί τον πιο δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο τόσο αναφορικά με τα ιχθυηρά όσο και για τα κατεψυγμένα προϊόντα γενικότερα.
Σημαντική διαπίστωση είναι ότι τα τρόφιμα δεν καταγράφονται σχεδόν παρά με ελάχιστα προϊόντα και σε εξαγωγικά επίπεδα που το 2011 δεν ξεπέρασαν τα 633 χιλ. ευρώ, μειωμένα κατά 11% σε σχέση με το 2010. Σημειώνεται ότι στον συγκεκριμένο κλάδο το 2011 καταγράφηκαν, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Αρμενίας εισαγωγές από τις εξής χώρες : Σουδάν 783 χιλ. δολ, Βολιβία 652 χιλ. δολ., Γεωργία 567 χιλ. δολ. Υεμένη 472 χιλ. δολ. ακόμα και Κολομβία 982 χιλ. δολ. καταδεικνύοντας την ανάγκη εγρήγορσης της ελληνικής πλευράς τουλάχιστον σε αυτόν τον κλάδο. Η σχεδόν πλήρη έλλειψη ελληνικών τροφίμων και ποτών είναι σαφώς ένα ζήτημα προς διερεύνηση, καθώς η αγορά είναι ώριμη για τα ελληνικά προϊόντα του κλάδου και οι τιμές που επικρατούν στον ανταγωνισμό δεν απέχουν από τις δυνατότητες προσφοράς του ελληνικού κλάδου. Για τα λοιπά προϊόντα είναι σαφές ότι απαιτείται μεγαλύτερη κινητικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην εξεύρεση συνεργατών, ώστε να διασφαλίσουν την επίτευξη προώθησης προϊόντων που είναι προσιτά στον ανταγωνισμό, ο οποίος στην παρούσα φάση δεν είναι απαιτητικός, συνεπώς η σχέση τιμής – ποιότητας διαμορφώνεται ευκολότερα σε σχέση με άλλες ώριμες αγορές.
Και το 2012 χώρες της ΕΕ απέσπασαν σημαντικό μερίδιο της αγοράς για προϊόντα ανταγωνιστικά των ελληνικών. Η Ουκρανία εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο να κυριαρχεί σε κλάδους όπως τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, κονσέρβες ψαριού και τους χυμούς. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία επίσης διατήρησαν τα ποσοστά τους σε αυτούς του κλάδους και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η Γαλλία, Ισπανία και η Ιταλία έχοντας επιτύχει την είσοδό τους σε όλους τους κλάδους των τροφίμων, διατήρησαν τις εξαγωγές τους και το 2012. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση εξαγωγών Χιλιανών οίνων τα οποία έχουν εισέλθει στην αγορά την τελευταία διετία με τιμές σχεδόν αντίστοιχες των τοπικών αρμενικών οίνων.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση χρηματοδοτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ

Σκεπτικισμό προκάλεσε σε επιχειρηματικούς κύκλους στο Ερεβάν η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εισηγηθεί στο Κογκρέσσο περικοπή 38% της χρηματοδοτικής βοήθειας για το έτος 2014. Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει τη εν λόγω δημοσιονομική βοήθεια για το 2014 το επόμενο έτος η Αρμενία θα λάβει τη χαμηλότερη οικονομική βοήθεια από το σεισμό του 1988, σύμφωνα με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA), η οποία δρσστηριοποιείται μέσω πολλών μη κυβερνητικών οργανισμών για την προώθηση βοήθειας στην Αρμενία.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα 24.7 εκ. δολ. που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που ζητήθηκε από την ANCA και το Κογκρέσου για την Αρμενική Θέματα (50 εκ. δολ. ) στις αρχές του τρέχοντος έτους. Το 2013, οι ΗΠΑ χορήγησαν οικονομική βοήθεια στην Αρμενία ύψους 40 εκ. δολ..
Το νομοσχέδιο για παροχή βοήθειας δεν έχει καμία πρόβλεψη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η USAID διέθεσε 2 εκ. δολ. ετησίως για το σκοπό αυτό. Αυτό το επίπεδο χρηματοδότησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι σημαντικά μικρότερο από την πρόθεση που εκφράζεται από το Κογκρέσο εδώ και χρόνια ώστε το ελάχιστο επίπεδο των 5 εκατ. δολ. εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Πιστώσεων . Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η Αρμενία θεωρείται πλέον χώρα που έχει δρομολογήσει συντεταγμένους ρυθμούς και προγράμματα ανάπτυξης στα οποία ήδη συμβάλλει κυρίως η USAID, οπότε συναμφότερα βαίνουν μειούμενες οι άμεσες χρηματοδοτήσεις. Εκτιμάται ότι η αναπτυξιακή βοήθεια συμβάλλει ετησίως στο ΑΕΠ Αρμενίας άνω του 1%, ειδικώς δε στην δεκαετία 1995-2005 η μακροοικονομική επίδραση υπερέβαινε το 2.5%. Οι ΗΠΑ χορηγούν αναπτυξιακή βοήθεια υπό την αίρεση προώθησης μεταρρυθμίσεων στην ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων μέσω των διεθνών συνθηκών που αφορούν επενδύσεις, φορολογικό καθεστώς, εμπόριο και άλλους τομείς.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Haig Yazdjian - Συνέντευξη στο musicpaper.gr

  • Κατηγορία VIDEOS

Ενόψει και της νέας του δουλειάς, που αναμένεται σε λίγους μήνες ο Haig Yazdjian μίλησε στην κάμερα του musicpaper.gr για όλα τα πιο πάνω και μας αποκάλυψε μερικά από τα στοιχεία, που θα αποτελέσουν το χαρμάνι για το νέο υλικό της μουσικής του.

 

Πηγή: youtube.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι